Рішення
від 29.11.2006 по справі 15/285-4383
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

15/285-4383

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"29" листопада 2006 р.Справа № 15/285-4383

Господарський суд Тернопільської області

у складі   судді Бучинської Г.Б.             

Розглянув справу

за позовом  Кременецького районного центру зайнятості - робочого органу Виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, вул. Симона Петлюри, 7, м. Кременець Тернопільської області                  

до Приватного малого підприємства "Сапфір", вул. Зелена, 11, с. Іква Кременецького району  Тернопільської області                  

За участю представників сторін:

позивача: юрисконсульт Колтунюк В.С. - доручення № 06/739 від 13.11.2006р.

відповідача: не з'явився.

Суть справи:   

Кременецький районний центр зайнятості - робочий орган Виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, м. Кременець звернувся у господарський суд з позовом про стягнення з Приватного малого підприємства "Сапфір", вул. Зелена, 11, с. Іква Кременецького району  Тернопільської області заборгованості в сумі 1451,97 грн., з яких 1228,17 грн. недоїмки по сплаті страхових внесків та 223,80 грн. пені.

В розпочатому судовому засіданні учаснику судового процесу роз'яснено його процесуальні права та обов'язки, передбачені ст. ст. 20, 22, 81 1 Господарського процесуального кодексу України.

За відсутністю клопотання сторони технічна фіксація судового процесу не здійснювалася.

Представник позивача в судовому засіданні підтримав заявлені позовні вимоги повністю, обґрунтовуючи тим, що відповідач, в порушення вимог Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування України на випадок безробіття”, яким передбачено нарахування і сплату в установлені строки та в повному обсязі страхових внесків, не виконав своїх зобов'язань, що підтверджено актом № 271 від 21.09.2006р. перевірки правильності нарахування, своєчасності і повноти перерахування страхових внесків на загальнообов'язкове держане соціальне страхування на випадок безробіття до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття за період з 01.07.2005р. по 21.09.2006р., розрахунком заборгованості та пені за результатами перевірки від 21.09.2006р. (додаток до акта перевірки № 271 від 21.09.2006р.).

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, відзиву на позов не представив, хоча про час і місце розгляду справи був повідомлений належним чином в порядку ст. 64 ГПК України, а тому справа розглядається у відповідності до ст. 75 ГПК України за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, судом встановлено наступне.

Згідно ст. 1 Господарського процесуального кодексу України право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів мають підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності.

У відповідності до Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування України на випадок безробіття” страхування на випадок безробіття є самостійним видом загальнодержавного соціального страхування і здійснюється Фондом загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, який є цільовим централізованим страховим фондом, некомерційною самоврядною організацією

Кременецький районний центр зайнятості, вул. Симона Петлюри, 7, м. Кременець є юридичною особою і включений до Єдиного державного Реєстру підприємств та організацій України, ідентифікаційний код 21134325, що підтверджується довідкою № 07-1988 від 11.10.2005р. Головного управління статистики у Тернопільській області.

Приватне мале підприємство "Сапфір", вул. Зелена, 11, с. Іква Кременецького району Тернопільської області є юридичною особою і включене до Єдиного державного Реєстру підприємств та організацій України, ідентифікаційний код 21149172, що підтверджується довідкою № 31-290 від 14.11.2006р. Головного управління статистики у Тернопільській області.

21 вересня 2006 року Кременецьким районним центром зайнятості проведено перевірку Приватного малого підприємства "Сапфір" щодо правильності нарахування, своєчасності та повноти перерахованих страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття за період з 01.07.2005р. по 21.09.2006р.

За результатами перевірки виявлено заборгованість з платежів до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття у розмірі 1451,97 грн., з яких 1228,17 грн. недоїмки по сплаті страхових внесків та 223,80 грн. пені, про що складено акт перевірки правильності нарахування, своєчасності і повноти перерахування страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття № 271 від 21.09.2006р. та здійснено розрахунок заборгованості та пені за результатами перевірки (додаток до акта перевірки № 271 від 21.09.2006р.).

Законом України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття” визначено, що загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття (далі – страхування на випадок безробіття) - система прав, обов'язків і гарантій, яка передбачає матеріальне забезпечення на випадок безробіття з незалежних від застрахованих осіб обставин та надання соціальних послуг за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Страхувальниками є роботодавці та застраховані особи, які відповідно до цього Закону сплачують страхові внески. Страховиком є Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Згідно ст. 4 даного Закону страхуванню на випадок безробіття підлягають особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту), включаючи тих, які проходять альтернативну (невійськову) службу, а також тих, які працюють неповний робочий тиждень, та на інших підставах, передбачених законодавством про працю.

Законом України „Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування” визначено розмір внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Порядок обчислення та сплати страхових внесків визначений Інструкцією про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, затвердженою Наказом Міністерства праці та соціальної політики України 18.12.2000 року №339.

Розмір страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття для роботодавців та застрахованих осіб встановлюється щорічно Верховною Радою України за поданням Кабінету  міністрів України одночасно із затвердженням Державного бюджету України на поточний рік. Страхові внески нараховуються на календарний рік для роботодавців –у відсотках до сум фактичних витрат на оплату праці найманих працівників. Роботодавці та застраховані особи сплачують страхові внески один раз на місяць в день одержання роботодавцями в установах банків коштів на оплату праці (ст. 17 Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування України на випадок безробіття”).

Таким чином, названі вище закони та інші нормативно правові акти чітко визначили, що всі роботодавці (підприємства, установи, організації та фізичні особи), які використовують найману працю, повинні сплачувати страхові відрахування до Фонду загальнообов'язкового соціального страхування України на випадок безробіття, за найманих працівників у порядку і розмірах передбачених законодавством.

Факт існування недоїмки в сумі 1228,17 грн. грн., визначеної контролюючим органом по Приватному малому підприємству "Сапфір" за період з 01.07.2005р. по 21.09.2006р. підтверджено наявними в матеріалах справи: актом перевірки № 271 від 21.09.2006р., розрахунком заборгованості та пені за результатами перевірки від 21.09.2006р., які підписано повноважним представником відповідача та завірено печаткою підприємства без заперечень.

У відповідності до вимог ст. 38 Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування України на випадок безробіття” від 02.03.2000р. за № 1533-III та п. 9.1 Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття - у разі несвоєчасної сплати страхових внесків страхувальником, у тому числі через ухилення від реєстрації як платника страхових внесків або неповної їх сплати страхувальники сплачують суму донарахованих контролюючим органом страхових внесків (недоїмки), штраф та пеню.

Пеня обчислюється виходячи з 120 відсотків облікової ставки Національного банку України, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки (без урахування штрафів) за весь її строк, у зв'язку з чим за несвоєчасність сплати та неповну сплату страхових внесків до відповідача застосовано фінансові санкції у вигляді сплати пені в сумі 223,80 грн.

Згідно вимог ст. ст. 32, 33 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Враховуючи, що матеріалами справи підтверджено факт несплати Приватним малим підприємством "Сапфір" страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, а також зважаючи, що відповідач в судове засідання не з'явився, на день розгляду спору не надав суду будь-яких заперечень по суті заявлених позовних вимог, як і не надав суду доказів про погашення заборгованості перед позивачем в добровільному порядку, суд визнає позовні вимоги позивача щодо стягнення з відповідача заборгованості в сумі 1451,97 грн., з яких 1228,17 грн. недоїмки по сплаті страхових внесків та 223,80 грн. пені обґрунтованими, правомірними та такими, що підлягають до задоволення.  

Витрати по сплаті державного мита в сумі 102 грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 118 грн. згідно ст.ст. 44- 49 ГПК України, покладаються на відповідача.

Враховуючи наведене, керуючись ст. ст. 1, 2, 4, 12, 22, 32, 43, 44 - 49, 69, 75, 82, 84, 85, 115 - 117 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задоволити.

2. Стягнути з Приватного малого підприємства "Сапфір", вул. Зелена, 11, с. Іква Кременецького району Тернопільської області (ідентифікаційний код 21149172) на користь Кременецького районного центру зайнятості - робочого органу Виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, вул. Симона Петлюри, 7, м. Кременець Тернопільської області (р/р 37179301900316 УДК у Тернопільській області, код бюджетної класифікації 50040100, ідентифікаційний код 21134325) 1228,17 грн. недоїмки по сплаті страхових внесків та 223,80 грн. пені.

3. Стягнути з Приватного малого підприємства "Сапфір", вул. Зелена, 11, с. Іква Кременецького району Тернопільської області (ідентифікаційний код 21149172) в доход Державного бюджету України 102,00 грн. державного мита.  

4. Стягнути з Приватного малого підприємства "Сапфір", вул. Зелена, 11, с. Іква Кременецького району Тернопільської області (ідентифікаційний код 21149172) на користь Державного підприємства “Судовий інформаційний центр”, м. Київ, пр. Перемоги, 44 (р/р 26002014180001 у ВАТ “Банк Універсальний”, м. Львів, МФО 325707, код 30045370) витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в розмірі 118,00 грн.  

5. Рішення господарського суду набирає законної сили в десятиденний строк з дня його прийняття (підписання рішення).

6. Накази видати стягувачам після набрання судовим рішенням законної сили.

7. На рішення господарського суду, яке не набрало законної сили, сторони мають право подати апеляційну скаргу, а прокурор апеляційне подання протягом десяти днів з дня прийняття (підписання) рішення "08" грудня 2006 року через місцевий господарський суд.

 

Суддя                                                                                          Г.Б. Бучинська

Дата ухвалення рішення29.11.2006
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу337091
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/285-4383

Рішення від 29.11.2006

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бучинська Г.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні