Рішення
від 18.12.2006 по справі 17/288-4755
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

17/288-4755

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"18" грудня 2006 р.Справа № 17/288-4755

Господарський суд Тернопільської області

у складі   судді Андрусик Н.О.             

Розглянув справу

           за  позовом  Зборівського районного центру зайнятості –робочого органу виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України  на випадок безробіття, м. Зборів Тернопільської області

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Залозецький завод продтоварів», смт. Залізці Зборівського  району  Тернопільської області

За участю представників сторін:

позивача: Баб”як. Н.І., провідний спеціаліст-юрисконсульт, дов. № 05/538 від 23.10.06 р.

відповідача: не з»явився

В розпочатому судовому засіданні представнику позивача роз'яснено права та обов'язки сторін, передбачені  ст.ст. 20, 22, 811 ГПК України.

Зборівський  районний центр зайнятості –робочий орган виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, м. Зборів Тернопільської області звернувся 05.12.2006 р. до господарського суду з позовною заявою про стягнення з  Товариства з обмеженою відповідальністю «Залозецький завод продтоварів», смт. Залізці Зборівського  району  Тернопільської області 3252,06 грн. заборгованості по страхових внесках до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Свої позовні вимоги позивач обґрунтовує тим, що в порушення приписів чинного законодавства України, яке регулює спірні правовідносини, відповідачем по справі не своєчасно та не в повній мірі сплачувалися страхові внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття.На підтвердження наведеного, позивачем подано копію розрахункової відомості про нарахування і перерахування страхових внесків  до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття за 9-ть місяців 2006р., розрахунок суми позову, інші матеріали.

Представник позивача в судовому засіданні підтримав позовні вимоги повністю.

В судове засідання представник відповідача не з'явився, відзиву на позов не представив, хоча про час і місце слухання справи був повідомлений належним чином, відтак, справа розглядається за наявними в ній матеріалами згідно ст. 75 ГПК України.

          Розглянувши матеріали справи, оцінивши подані докази, заслухавши доводи та пояснення представника позивача, суд встановив:

- страхування громадян на випадок безробіття є окремим видом загальнообов'язко-вого державного соціального страхування і здійснюється на підставі Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття” від 02.03.00 р. № 1533-ІІІ (далі Закон України № 1533) Фондом загальнообов'язкового державного соціального страхування України в особі виконавчих дирекцій Фонду, функції яких згідно ст. 12 Закону України виконують органи державної служби зайнятості;

- платниками страхових внесків є страхувальники, які зобов'язані зареєструватися у виконавчих дирекцій Фонду за місцем свого знаходження (ч.1 п.2 ст.35 Закону України);

- страхувальниками, згідно Закону України є роботодавці, які використовують найману працю і застраховані особи –наймані працівники, які повинні своєчасно та в повному розмірі сплачувати страхові внески до Фонду (ч. 2 п. 2 ст. 35 Закону України);

- порядок та розмір сплати страхових внесків  встановлений ст.ст. 17, 19 Закону України, ч.ч. 2, 3 п. 2 ст. 1 Закону України „Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування” від 11.01.2001р. № 2213-ІІІ (із подальшими змінами і доповненнями) та „Інструкцією про обчислення і сплату внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття”, затвердженою наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18.12.2000 року № 339, відповідно до яких платники зобов'язані сплачувати до Фонду загальнообов'язкового соціального страхування України на випадок безробіття внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття

На підставі положень Закону України № 1533, відповідно до пункту 6.7 Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, роботодавці щокварталу  складають у двох примірниках розрахункову відомість про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, один екземпляр якої подається до центру зайнятості за місцем реєстрації платника.

Розмір внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття встановлено Законом України „Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування” № 2213-ІІІ від 11.01.2001 р. з наступними змінами (пункт 2 статті 1 Закону).

З відомості про реєстрацію вбачається, що Товариство з обмеженою відповідальністю «Залозецький завод продтоварів»зареєстрований у Зборівському районному центрі зайнятості як платник страхових внесків з 17.02.1999 р., а відтак, зобов'язаний сплачувати до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття страхові внески на обов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття.

Як випливає із матеріалів справи, а саме розрахункової відомості про нарахування і перерахування страхових внесків  до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття за 9 місяців 2006р., поданої 04.10.2006р. відповідачем до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, станом на 01.10.2006р. заборгованість ТОВ «Залозецький завод продтоварів»за період з І кв. 2005 р. по ІІІ кв. 2006 р. становить 3252,06 грн.

З представленої Зборівським районним центром зайнятості довідки № 05/767 від 15.12.2006 р. вбачається, що вимоги про стягнення в примусовому порядку з відповідача заборгованості по страхових внесках до Державної виконавчої служби в Зборівському районі не направлялися позивачем.

В силу вимог ст. 38 Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття” роботодавець несе відповідальність за несвоєчасність сплати та неповну сплату страхових внесків, а відповідно до частини 2 цієї статті не сплачені в строк страхові внески, пеня стягуються в доход Фонду із страхувальника.

Відповідно до вимог ст. ст. 32, 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Доказів, на підтвердження сплати суми недоїмки станом на час розгляду справи в суді відповідачем не подано, а судом не здобуто.

За таких обставин справи, суд визнає позовні вимоги щодо стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «Залозецький завод продтоварів», смт. Залізці Зборівського  району 3252,06 грн. недоїмки по сплаті страхових внесків, обґрунтованими, правомірними, належним чином доведеними матеріалами справи, у встановленому законом порядку не спростованими відповідачем, відтак, такими, що підлягають до задоволення.  

Оскільки відповідно до ст.12 Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття” функції виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціальне страхування на випадок безробіття покладено на органи державної служби зайнятості, тому недоїмка підлягає стягненню на користь Зборівського районного центру зайнятості - робочого органу Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

Судові витрати згідно ст. 49 ГПК України, покладаються на відповідача у справі.

За згодою  представника позивача в судовому засіданні 18.12.2006 р. відповідно до ст. 85 ГПК України оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення господарського суду.

         Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 42-47, 12, 22, 32, 33, 34, 43, 44, 49, 75, 82, 84, 85, 116, 117 ГПК України, господарський суд

В И Р І Ш И В :

1. Позов задовольнити.

  2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Залозецький завод продтоварів», смт. Залізці Зборівського  району Тернопільської області, вул. Бродівська, 1, ідент. код 00379761:

-3252 грн. 06 коп. недоїмки по страхових внесках на випадок безробіття на користь Зборівського районного центру зайнятості - робочого органу виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, м. Зборів Тернопільської області, вул. Б.Хмельницького, 60, ідент. код  21130557;

-  102 грн. державного мита в доход державного бюджету України;

- 118 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу на користь ДП "Судовий інформаційний центр" (м. Київ, пр. Перемоги, 44, р/р 26002014180001 у ВАТ “Банк Універсальний”, м. Львів, МФО 325707, ідент.код 30045370).

Накази   видати після набрання рішенням законної сили.   

  

На рішення господарського суду, яке не набрало законної сили, сторони мають право подати апеляційну скаргу, а прокурор -  подання протягом десяти днів з дня прийняття (підписання) рішення “_21__” _грудня


2006р. через місцевий господарський суд. .

 

Суддя                                                                                          Н.О. Андрусик

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення18.12.2006
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу337162
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —17/288-4755

Ухвала від 27.05.2019

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

Ухвала від 27.05.2019

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

Ухвала від 17.05.2019

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

Рішення від 18.12.2006

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні