Рішення
від 26.09.2013 по справі 906/1305/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області



10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "26" вересня 2013 р. Справа № 906/1305/13

Господарський суд Житомирської області у складі:

судді Гансецького В.П.

за участю представників сторін:

від позивача: Івашкевич О.Г., дов. від 18.09.13р. № 1235

від відповідача: не з'явився

розглянув у відкритому судовому засіданні в м.Житомирі справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Малин Енергоінвест" (м.Малин Житомирської області)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Рута" (м.Малин Житомирської області)

про стягнення 55002,89 грн.

Позивач звернувся з позовом про стягнення на свою користь з відповідача 55002,89 грн., з яких 51129,33 грн. боргу за отримані послуги згідно договору № 125 про надання послуг з централізованого постачання холодної води і водовідведення від 01.07.12р., 3110,34 грн. пені, 693,84 грн. 3% річних та 69,38 грн. інфляційних нарахувань.

Представник позивача в судовому засіданні позов підтримала у повному обсязі з підстав, зазначених у позовній заяві.

Відповідач відзиву на позов не подав, свого представника в судове засідання не направив, про причини неявки суд не повідомив, хоча про час та місце розгляду справи повідомлений своєчасно та належним чином, про що свідчить повідомлення про вручення поштового відправлення (а.с.35).

Відповідно до ст.75 ГПК України, справа розглядалась за наявними в ній матеріалами.

Заслухавши представника позивача, дослідивши матеріали справи, господарський суд,-

ВСТАНОВИВ:

01.07.12р. між Товариством з обмеженою відповідальністю "Малин Енергоінвест" та Товариством з обмеженою відповідальністю "Рута" укладено договір № 125 про надання послуг з централізованого постачання холодної води і водовідведення (а.с.9,10).

Відповідно до пп.1.1 договору, виконавець (позивач) зобов'язався своєчасно надавати абоненту відповідної якості послуги з централізованого постачання холодної води і водовідведення в розмірі встановленого ліміту в об'ємі 10800 куб.м. рік, 887,67 куб.м. добу з 0-00 до 24-00 год., а абонент (відповідач) зобов'язався своєчасно оплачувати надані послуги за встановленими тарифами у строки і на умовах, передбачених цим договором.

Відповідно до пп.4.1 договору, абонент зобов'язався провести оплату грошовими коштами за надані послуги з водопостачання та водовідведення за попередній розрахунковий період згідно рахунку.

Згідно з пп.4.2 договору, розрахунки за надані послуги здійснюються абонентом за тарифами, затвердженими в установленому порядку виконавчим органом місцевого самоврядування.

Станом на 01.07.12р. тариф становить з урахуванням ПДВ:

- водопостачання 12,26 грн./куб.м.; - водовідведення 18,85 грн./куб.м.

У разі зміни тарифів, діючих на час укладення цього договору, абонент виконує оплату наданих йому послуг за новими тарифами без зміни інших умов цього договору.

Відповідно до пп.4.3 договору, абонент проводить оплату наданих послуг протягом 3-х банківських днів після отримання рахунку шляхом перерахування коштів на розрахунковий рахунок виконавця, але в будь-якому разі не пізніше 5-го числа наступного за розрахунковим місяця.

Відповідно до п.1 пп.5.2 договору, споживач зобов'язався щомісяця оплачувати послуги в установлений договором строк.

Згідно даних позивача, внаслідок неналежного виконання відповідачем своїх договірних зобов'язань в період з липня 2012 року по травень 2013 року утворилась заборгованість перед позивачем в сумі 51129,33 грн. (а.с.6).

Станом на день прийняття рішення у справі заборгованість відповідача не змінилась та становить 51129,33 грн., що підтверджується розрахунком позивача (а.с.6), довідкою позивача від 26.09.13р. № 1254 (а.с.37) та іншими матеріалами справи.

Відповідно до ст.901 ЦК України, за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором. Положення цієї глави можуть застосовуватися до всіх договорів про надання послуг, якщо це не суперечить суті зобов'язання.

Відповідно до ч.1 ст.903 ЦК України, якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Відповідно до ст.193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно з ч.3 ст.549 ЦК України, пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Відповідно до ст.611 ЦК України, у разі порушення зобов'язань настають правові наслідки, зокрема, сплата неустойки (штраф, пеня).

Згідно з ч.1 ст.549 ЦК України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

Відповідно до ч.1 ст.624 ЦК України, якщо за порушення зобов'язання встановлено неустойку, то вона підлягає стягненню у повному розмірі, незалежно від відшкодування збитків.

Згідно з ст.230 ГК України, штрафними санкціями визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Частиною 4 ст.231 ГК України передбачено, що у разі якщо розмір штрафних санкцій не визначено, санкції застосовуються в розмірі, передбаченому договором. При цьому, розмір санкцій може бути встановлено договором у відсотковому відношенні до суми невиконання частини зобов'язання, або у певній, визначеній грошовій сумі, або у відсотковому відношенні до суми зобов'язання незалежно від ступеня його виконання, або у кратному розмірі до вартості товарів (робіт, послуг).

Відповідно до ч.6 ст.231 ГК України, штрафні санкції за порушення грошових зобов'язань встановлюється у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою НБУ, за весь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачений законом або договором.

Згідно з пп.6.4 договору, за несвоєчасну оплату послуг абонент зобов'язався сплатити виконавцю пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ за кожний день прострочення платежу.

Відповідно до п.5 пп.5.2 вказаного договору, абонент зобов'язався у разі несвоєчасного внесення плати сплачувати пеню в установленому законом розмірі.

Відповідно до ст.625 ЦК України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три відсотки річних від простроченої суми, якщо інший розмір відсотків не встановлений договором або законом.

Згідно розрахунків позивача, розміри пені, 3% річних та інфляційних нарахувань становлять, відповідно, 3110,34 грн., 693,84 грн. та 69,38 грн. (а.с.7,8).

Розрахунки обгрунтовані та відповідають чинному законодавству і укладеному договору.

Відповідно до ст.610 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч.1 ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Згідно зі ст.ст.525 і 526 ЦК України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться; одностороння відмова від зобов'язання не допускається.

Відповідно ст.530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідач позов не оспорив, своїм правом на участь в судовому розгляді справи не скористався, доказів сплати боргу не подав.

Враховуючи викладене, господарський суд вважає позовні вимоги обґрунтованими, заявленими відповідно до чинного законодавства і укладеного договору та такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі - з відповідача стягується на користь позивача 51129,33 грн. боргу за отримані послуги згідно договору № 125 про надання послуг з централізованого постачання холодної води і водовідведення від 01.07.12р., 3110,34 грн. пені, 693,84 грн. 3% річних та 69,38 грн. інфляційних нарахувань.

Сплата судового збору покладається на відповідача.

Керуючись ст.ст. 49, 82-85 ГПК України, господарський суд,-

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Рута", 11601, м.Малин Житомирської області, вул.Кримського 137, ідентифікаційний код 31164401:

- на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Малин Енергоінвест", 11601, м.Малин Житомирської області, вул.Українських повстанців 25-а, ідентифікаційний код 37555721 - 51129,33 грн. боргу за отримані послуги згідно договору № 125 про надання послуг з централізованого постачання холодної води і водовідведення від 01.07.12р., 3110,34 грн. пені, 693,84 грн. 3% річних, 69,38 грн. інфляційних нарахувань та 1720,50 грн. судового збору.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Апеляційна скарга подається на рішення місцевого господарського суду протягом десяти днів з дня його оголошення. У разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, зазначений строк обчислюється з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 Господарського процесуального кодексу України.

Повне рішення складено: 27.09.13

Суддя Гансецький В.П.

Друк: 3 прим.:

1 - у справу,

2,3 - сторонам (рек. з повід. про вруч.).

Дата ухвалення рішення26.09.2013
Оприлюднено27.09.2013
Номер документу33734739
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —906/1305/13

Рішення від 26.09.2013

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гансецький В.П.

Ухвала від 12.09.2013

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гансецький В.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні