Постанова
від 27.09.2013 по справі 815/6436/13-а
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/6436/13-а

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 вересня 2013 року м. Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Стефанова С.О.,

розглянувши у скороченому проваджені адміністративну справу за позовом заступника прокурора Малиновського району м. Одеси в інтересах держави в особі Одеського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до товариства з додатковою відповідальністю «Комсомолець» про стягнення штрафних санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів, -

В С Т А Н О В И В :

До суду надійшов позов Заступника прокурора Малиновського району м. Одеси в інтересах держави в особі Одеського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до товариства з додатковою відповідальністю «Комсомолець» про стягнення штрафних санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів. Заступник прокурора вимагає стягнути з відповідача штрафні (фінансові) санкції у сумі 17000 грн. за невиконання розпорядження Одеського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про усунення порушень законодавства про цінні папери від 19.02.2012 року № 379-ОД-1-Е.

Дослідивши матеріали справи, повно та всебічно з'ясувавши обставини, підтверджені доказами, проаналізувавши положення чинного законодавства, суд дійшов висновку про повне задоволення позовних вимог виходячи з наступного.

Позивач на підставі Положення про Національну комісію з цінних паперів та фондового ринку, є місцевим підрозділом центрального органу виконавчої влади зі спеціальним статусом, підпорядкованого Президентові України і підзвітного Верховній Раді Україні та згідно ст. ст. 1,8,9,11,12 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» від 30.10.1996 року № 448/96-ВР, здійснює державне регулювання ринку цінних паперів - здійснення державою комплексних заходів щодо упорядкування, контролю, нагляду за ринком цінних паперів та їх похідних та запобігання зловживанням і порушенням у цій сфері, у тому числі шляхом застосування штрафних санкцій та їх стягнення у судовому порядку у разі їх несплати у добровільному порядку, а тому на підставі положень п.п.4 ч.1 ст.17, п.п.5 ч.4 ст.50 КАС України ці позовні вимоги підвідомчі адміністративним судам та повинні розглядатись у порядку адміністративного судочинства.

Судом встановлено, що відповідач п. 8 ст. 11 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» не виконав розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери Одеського територіального управління НКЦПФР від 19.10.2012 року № 379-ОД-1-Е, яким було передбачено: - в термін до 03.12.2012 року, згідно до вимог ст. 40 «Про цінні папери та фондовий ринок» та п. 1 глави 7 розділу У Положення про розкриття інформації емітентами паперів, затвердженого рішенням НКЦПФР від 19.12.2006 року № 591, ТДВ «Комсомолець» розкрити річну інформацію про емітента за 2011 рік шляхом опублікування її в одному з офіційних друкованих видань Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України або НКЦПФР; - в термін до 05.12.2012 року повідомити Одеське територіальне управління НКЦПФР про виконання пункту 1 цього розпорядження про усунення порушення законодавства про цінні папери з копіями підтверджуючих документів.

Враховуючи достатність даних, які вказують на наявність правопорушення, постановою від 29.01.2013 року № 122-ОД-1-Е у відношенні ТДВ «Комсомолець» порушено справу про правопорушення на ринку цінних паперів, якою передбачалося керівнику або уповноваженому представнику товариства прибути 11.02.2013 року до Одеського територіального управління НКЦПФР для ознайомлення та підписання акту про правопорушення на ринку цінних паперів.

Судом встановлено, що на підставі викритих правопорушень у відношенні ТОВ «Комсомолець» складено акт про правопорушення на ринку цінних паперів № 525-ОД-1-Е, для ознайомлення та підписання якого до Одеського територіального управління НКЦПФР прибув директор ТДВ «Комсомолець» - Терзі О.Г., котрим було підписано акт про правопорушення на ринку цінних паперів.

Постановою від 13.02.2013 року № 123-ОД-1-Е у відношенні відповідача розгляд справи про правопорушення на ринку цінних паперів призначено на 28.02.2013 року. Для участі у розгляді справи про правопорушення на ринку цінних паперів до Одеського територіального управління НКЦПФР повноважний представник ТДВ «Комсомолець» не з'явився.

За наслідками розгляду справи про правопорушення на ринку цінних паперів Одеським територіальним управлінням НКЦПФР винесено постанову про накладення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів від 28.02.2013 року. Цією постановою відповідач підлягає фінансовій санкції у вигляді накладення штрафу у розмірі 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 17000 гривень.

Пунктом 8 ст. 11 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» та п. 1 Розділу 17 «Правил розгляду справ про правопорушення вимог законодавства на ринку цінних паперів та застосування санкцій», затверджених рішенням НКЦПФР від 16.10.2012 року № 1470, передбачено накладення на юридичних осіб штрафу за невиконання рішень Комісії або розпоряджень, постанов або рішень уповноважених осіб Комісії щодо усунення порушень законодавства на ринку цінних паперів - у розмірі від тисячі до п'яти тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян. За ті самі дії, вчинені повторно протягом року, - у розмірі від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Пунктом 2 розділу XVIII Правил встановлено, що юридична особа має сплатити штраф на виконання постанови про накладення санкцій не пізніше як через 15 днів з дати отримання ним постанови.

Відповідач станом на день розгляду справи штрафні санкції у загальному розмірі 5 100 грн. не сплатив та рішення Одеського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку не оскаржив.

Відповідно до частини 1 статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України постанови суду, прийняті в порядку скороченого провадження, виконуються негайно.

Враховуючи наведене, суд вважає позовні вимоги Одеського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку підтвердженими наданими доказами, обґрунтованими, відповідаючими чинному законодавству, що є підставою для їх задоволення.

Керуючись ст.ст. 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов заступника прокурора Малиновського району м. Одеси в інтересах держави в особі Одеського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до товариства з додатковою відповідальністю «Комсомолець» про стягнення штрафних санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів - задовольнити.

Стягнути з товариства з додатковою відповідальністю «Комсомолець» (код ЄДРПОУ 00413133) на користь державного бюджету (р/р 31114106700038, МФО: 828011, код ЄДРПОУ 38019107, ГУДКСУ в Одеській області) суму штрафних санкцій у загальному розмірі 17 000 (сімнадцять тисяч) гривень.

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги. Якщо апеляційну скаргу не буде подано в строк, встановлений ст. 186 КАС України, постанова суду набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Постанова суду може бути оскаржена до Одеського апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги до Одеського окружного адміністративного суду протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя С.О. Cтефанов

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення27.09.2013
Оприлюднено01.10.2013
Номер документу33762098
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/6436/13-а

Ухвала від 27.04.2015

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Осіпов Ю.В.

Ухвала від 05.11.2013

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Осіпов Ю.В.

Постанова від 27.09.2013

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Стефанов С. О.

Ухвала від 11.09.2013

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Стефанов С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні