Рішення
від 23.09.2013 по справі 901/2175/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

23.09.2013Справа № 901/2175/13 За позовом Публічного акціонерного товариства «ДТЕК Крименерго»

до відповідача Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Автономній Республіці Крим

про стягнення 6 699,08 грн.

Суддя Медведчук О.Л.

Представники:

від позивача - Шереметьєва Л.О., довіреність № 145-Д від 29.05.2013, представник

від відповідача - Сорочинська Н.А., довіреність № 1 від 01.08.2013, представник

СУТЬ СПОРУ: Публічне акціонерне товариство «ДТЕК Крименерго» звернулось до господарського суду Автономної Республіки Крим з позовною заявою до Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Автономній Республіці Крим про стягнення заборгованості за спожиту активну електроенергію в сумі 119 575,81 грн., інфляційних втрат за активну електроенергію в сумі 434,66 грн., 3% річних за активну електроенергію в сумі 1233,55 грн., пеню за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань за активну електроенергію в сумі 5 030,87 грн., суму за перевищення договірної величини споживання в розмірі 11 475,52 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідачем належним чином не були виконані умови укладеного між сторонами договору в частині розрахунків за електроенергію, у зв'язку з чим, у відповідача виникла заборгованість перед позивачем у розмірі 119 575,81 грн. за спожиту активну електроенергію та 11 475,52 грн. за перевищення договірної величини споживання. Також, позивач просить суд стягнути з відповідача інфляційних втрат за активну електроенергію в сумі 434,66 грн., 3% річних за активну електроенергію в сумі 1233,55 грн., пеню за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань за активну електроенергію в сумі 5 030,87 грн.

Ухвалою суду від 23.09.2013 припинено провадження у справі №901/2175/13 в частині позовних вимог про стягнення заборгованості за спожиту активну електроенергію в сумі 119 575,81 грн. та суми за перевищення договірної величини споживання в розмірі 11 475,52 грн.

Таким чином, суд розглядає позовні вимоги про стягнення інфляційних втрат за активну електроенергію в сумі 434,66 грн., 3% річних за активну електроенергію в сумі 1233,55 грн., пеню за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань за активну електроенергію в сумі 5 030,87 грн.

Позивач у судовому засіданні позовні вимоги підтримав.

Відповідачем були надані письмові заперечення, в яких він позовні вимоги не визнав та просив відмовити в задоволенні позову в повному обсязі.

Проте, 08.08.2013 відповідачем була сплачена сума заборгованості за активну електричну енергію в розмірі 119 575,81 грн. та суму за перевищення договірної величини споживання в розмірі 11 475,52 грн.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд

ВСТАНОВИВ:

17.10.20012 між ПАТ «ДТЕК Крименерго» (постачальник) (позивач) та Аварійно-рятувальним загоном спеціального призначення головного територіального управління МНС України в Автономній Республіці Крим (споживач) (відповідач) укладено договір №1473 про поставку електричної енергії.

Відповідно до пункту 1 договору, Постачальник продає електричну енергію Споживачу для забезпечення потреб електроустановок Споживача, а Споживач оплачує Постачальнику вартість використаної електричної енергії та здійснює інші платежі згідно умов договору.

Серед обов'язків Постачальника за п. 2.1. вказаного договору, визначено: виконання умов даного договору; поставляти Споживачу електроенергію, як різновид товару: в об'ємах, визначених відповідно з розділом 5, та з урахуванням умов розділу 6 цього договору (додаток №1 «Об'єми поставки електричної енергії споживачу та субспоживачу»); відповідно до категорії надійності токоприймачів Споживача згідно з Правилами обладнання електроустановок та гарантованого рівня надійності електропостачання відповідно фактичній категорії, визначеною додатком №6 «Акт розмежування балансової належності електромереж та експлуатаційної відповідальності сторін»; з дотриманням встановлених показників якості електричної енергії, встановлених державними стандартами; забезпечивати отримання Споживачем електричної енергії на рівні потужності, вказаної в додатку № 6 до договору. Повідомляти Споживача про всі зміни тарифів на електричну енергію в письмовому вигляді або через засоби масової інформації (газета «Крымские известия») за п'ять днів до введення їх в дію.

Серед обов'язків Споживача за п. 2.2. договору, визначено, зокрема: виконання умов даного договору; придержуватися режиму споживання електричної енергії відповідно до умов розділу 5 цього договору; сплачувати Постачальнику вартість електричної енергії та інші нарахування, відповідно до умов додатку №4 «Порядок розрахунків».

Відповідно до додатку №4 до договору «Порядок розрахунків», підписаний обома сторонами, розрахунки за спожиту електричну енергію здійснюються згідно з пунктом 6.6. ПКЕЕ. Розрахункова дата встановлюється 23 числа кожного місяця, відповідно розрахунковим вважається період з 23 числа місяця до такого ж числа наступного місяця. Дата остаточного розрахунку встановлюється до 28 числа поточного місяця.

Згідно пунктів 6.11., 6.12 ПКЕЕ, остаточний розрахунок розрахунок Споживача за електричну енергію, спожиту протягом розрахункового періоду, здійснюється відповідно до виставленого постачальником електричної енергії рахунка.

Звернувшись до господарського суду Автономної Республіки Крим за захистом своїх майнових прав та інтересів позивач посилається на те, що відповідач частково оплатив вартість спожитої електроенергії та загальна сума заборгованості складає 29 378,78 грн.

Крім того, відповідно до додаткової угоди від 17.10.2012 до договору, відповідач прийняв на себе зобов'язання в строк до 31.12.2012 оплатити суму в розмірі 106 635,40 грн. (активна електрична енергія 90 197,03 грн., реактивна електроенергія 4 962,85 грн., перевищення суми договірної величини 11 475,52 грн.) У зв'язку з чим заборгованість за активну електричну енергію склала 119 575,81 грн.

Статтею 11 Цивільного кодексу України визначено, що цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є: договори та інші правочини.

Згідно ст. 509 Цивільного кодексу України, зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 714 Цивільного кодексу України, за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов'язується надати інший стороні (споживачу, абоненту) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов'язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму їх використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Проте, як вже було зазначено вище, відповідачем 08.08.2013 погашена заборгованість за активну електричну енергію та перевищення суми договірної величини, та провадження у цій частині було припинено.

Згідно зі ст. 193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України, одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Також, позивач просить суд стягнути з відповідача інфляційні втрати в розмірі 434,66 грн., 3% річних у розмірі 1 233, 55 грн. та суму пені в розмірі 5 030,87 грн.

Відповідно до пункту 6 Додатку №4 до договору №1473 від 17.10.2012, у випадку несвоєчасної сплати обумовлених даним порядком платежів, Постачальник електричної енергії проводить споживачу нарахування за весь період прострочення платежу, включаючи день фактичної оплати:

- пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми боргу, що діяла в період, за який виконується нарахування;

- 3% річних від простроченої суми.

При цьому сума боргу за спожиту електроенергію має бути сплачена споживачем з урахуванням встановленого індексу інфляції.

Пеня, 3% річних та інфляційні нарахування оплачуються на поточний рахунок Постачальника електричної енергії, який вказується в платіжних документах.

Частиною 3 статті 549 Цивільного кодексу України, передбачено, що пенею визнається неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Статтею 230 Господарського кодексу України визначено, що штрафними санкціями визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Згідно ст. 3 Закону України «Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань», розмір пені, передбачений ст. 1 цього Закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Враховуючи те, що штрафна санкція у вигляді пені передбачена умовами укладеного між сторонами договору, а також те, що її розмір відповідає розміру встановленому діючим законодавством, вимога про стягнення нарахованої суми пені у розмірі 5 030,87 грн. також підлягає задоволенню.

Що ж до вимог про стягнення інфляційних втрат та 3% річних то дані вимоги відповідають ст. 625 Цивільного кодексу України відповідно до якої, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Оскільки відповідач не виконав своїх зобов'язань щодо своєчасного внесення платежів передбачених умовами договору постачання електричної енергії, вимога про стягнення нарахованої згідно ст. 625 Цивільного кодексу України суми у вигляді 3% річних у розмірі 1 233,55 грн та інфляційних втрат у розмірі 434,66 грн. підлягають задоволенню.

Судовий збір суд відносить на відповідача згідно ст. 49 Господарського процесуального кодексу України.

У судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення, повне рішення складено 30.09.2013.

Керуючись ст.ст. 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Автономній Республіці Крим (95038, АР Крим, м. Сімферополь, вул. Кечкеметська, 103, код ЄДРПОУ 25575457) на користь Публічного акціонерного товариства «ДТЕК Крименерго» (95014, АР Крим, м. Сімферополь, вул. Київська, 74/6, код ЄДРПОУ 00131400) 5030,87 грн. пені, 1233,55 грн. 3% річних, 434,66 грн. інфляційних втрат та 2755,01 грн. судового збору.

3. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Суддя (підпис) О.Л. Медведчук

Дата ухвалення рішення23.09.2013
Оприлюднено01.10.2013
Номер документу33804145
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —901/2175/13

Рішення від 23.09.2013

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

О.Л. Медведчук

Ухвала від 23.09.2013

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

О.Л. Медведчук

Ухвала від 09.09.2013

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

О.Л. Медведчук

Ухвала від 08.07.2013

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

С.Я. Тітков

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні