Ухвала
від 26.09.2013 по справі 01/2500
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 45-24-38, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

26 вересня 2013 року Справа № 01/2500

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді Чевгуза О.В., при секретарі судового засідання Пастуховій О.С., за участю учасників провадження у справі:

від кредиторів: Костогриз О.Г. - представник за довіреностями товариства з обмеженою відповідальністю «Петрус-Алко» та товариства з обмеженою відповідальністю «Золотоніський лікеро-горілчаний завод «Златогор»,

від Головного управління юстиції у Черкаській області: Микитенко Н.М. - представник за довіреністю,

розпорядник майна: не з'явилася,

від боржника, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства юстиції України, товариства з обмеженою відповідальністю «Транс-Вест-Експедиція»: представники не з'явилися,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні господарського суду Черкаської області заяву Міністерства аграрної політики та продовольства України про залучення до участі у справі та зупинення провадження у справі

у справі за заявою товариства з обмеженою відповідальністю «Золотоніський лікеро-горілчаний завод «Златогор», м. Золотоноша, Черкаська область

до державного підприємства Уманський лікеро-горілчаний завод, м. Умань, Черкаська область

про визнання банкрутом, -

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Черкаської області від 14 грудня 2010 року порушено провадження у справі про банкрутство державного підприємства Уманський лікеро-горілчаний завод (вул. Ленінської «Іскри», 27, м. Умань, Черкаська область, код ЄДР 14216689), введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, накладено арешт на все майно боржника. Розпорядником майна боржника призначено арбітражного керуючого Гончаренко Ларису Юріївну.

До суду від Міністерства аграрної політики та продовольства України надійшла заява про залучення до участі у справі та зупинення провадження у справі.

Заява призначена до розгляду в судовому засіданні.

Представники боржника, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства юстиції України, товариства з обмеженою відповідальністю «Транс-Вест-Експедиція» та розпорядник майна у засідання не з'явились, про причини неявки не повідомили.

Відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України заява розглянута за наявними в справі матеріалами.

У судовому засіданні представники кредиторів та Головного управління юстиції у Черкаській області проти задоволення заяви заперечили.

Заслухавши учасників судового засідання, дослідивши наявні у справі матеріали, суд вважає за необхідне клопотання Міністерства аграрної політики та продовольства України задовольнити частково з наступних правових підстав та мотивів.

Керуючись Законом України «Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації», відповідно до якого державне підприємство Уманський лікеро-горілчаний завод входить до переліку об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, п. 5 ст. 5 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» та п. 3 ст. 214 Господарського кодексу України, Міністерство аграрної політики та продовольства України просить суд зупинити провадження у справі про банкрутство до виключення державного підприємства Уманський лікеро-горілчаний завод з переліку підприємств, що є об'єктами права державної власності, які не підлягають приватизації.

Відповідно до п. 1.1 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (в редакції, яка діє з 19 січня 2013 року) положення цього Закону застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження в яких порушено після набрання чинності цим Законом.

Зважаючи на те, що провадження у справі про банкрутство боржника порушене ухвалою господарського суду Черкаської області від 14 грудня 2010 року, тобто до моменту набрання чинності Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (в редакції, яка діє з 19 січня 2013 року), положення цього Закону під час розгляду даної справи не застосовуються.

Відповідно до ч. 5 ст. 5 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (далі - Закон) положення цього Закону застосовуються до юридичних осіб - підприємств, що є об'єктами права державної власності, які не підлягають приватизації, в частині санації чи ліквідації після виключення їх у встановленому порядку з переліку таких об'єктів.

Зазначене узгоджується з положеннями ч. 3 ст. 214 Господарського кодексу України.

Відповідно до ч. 2 ст. 4-1 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом.

Згідно ч. 1 ст. 5 Закону, провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

У відповідності до п. 4 ч. 3 ст. 129 Конституції України та ст. 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Так, нормами Господарського процесуального права, зокрема положеннями статті 79 суд наділений правом зупиняти провадження у справі за клопотанням сторони у справі, прокурора, який бере участь у судовому процесі, або за власною ініціативою у випадках:

1) призначення господарським судом судової експертизи;

2) надсилання господарським судом матеріалів до слідчих органів;

3) заміни однієї сторони правонаступником.

Як зазначалось вище провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України згідно ст. 5 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом». Однак, норми Закону мають пріоритетне значення перед іншими законодавчими актами України у регулюванні відносин, пов'язаних з банкрутством суб'єктів підприємницької діяльності, за винятком випадків, передбачених цим Законом.

Пунктом 17 ст. 11 Закону встановлено, що господарський суд не має права зупиняти провадження у справі про банкрутство.

Відтак, у задоволенні заяви Міністерства аграрної політики та продовольства України в частині зупинення провадження у справі належить відмовити.

Відповідно до ст. 1 Закону учасники провадження у справі про банкрутство - сторони, арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор), власник майна (орган, уповноважений управляти майном) боржника, а також у випадках, передбачених цим Законом, інші особи, які беруть участь у провадженні у справі про банкрутство, Фонд державного майна України, державний орган з питань банкрутства, представник органу місцевого самоврядування, представник працівників боржника, уповноважена особа акціонерів або учасників товариств з обмеженою чи додатковою відповідальністю.

Оскільки державне підприємство Уманський лікеро-горілчаний завод належить до об'єктів державної власності сфери управління Міністерства аграрної політики та продовольства України, участь Міністерства у провадженні у справі про банкрутство прямо передбачена Законом.

На підставі зазначеного, керуючись ст. 86 Господарського процесуального Кодексу України, ст. 1, ч. 17 ст. 11 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву Міністерства аграрної політики та продовольства України задовольнити частково.

У задоволенні заяви в частині зупинення провадження у справі про банкрутство державного підприємства Уманський лікеро-горілчаний завод відмовити.

Заяву в частині залучення до участі у справі про банкрутство задовольнити.

Залучити Міністерство аграрної політики та продовольства України до участі у справі про банкрутство державного підприємства Уманський лікеро-горілчаний завод як орган, уповноважений управляти майном боржника.

Суддя О.В. Чевгуз

Дата ухвалення рішення26.09.2013
Оприлюднено01.10.2013
Номер документу33805070
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —01/2500

Ухвала від 08.12.2014

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

Ухвала від 29.04.2014

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

Ухвала від 31.10.2013

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

Ухвала від 26.09.2013

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

Ухвала від 26.04.2013

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

Ухвала від 10.10.2012

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

Ухвала від 12.07.2012

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

Ухвала від 26.06.2012

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

Ухвала від 24.04.2012

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

Ухвала від 17.04.2012

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні