Рішення
від 30.09.2013 по справі 901/2649/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

30.09.2013 Справа № 901/2649/13 За позовом Публічного акціонерного товариства «ДТЕК Крименерго»

до Малого агропромислового підприємства «Колос»

про стягнення 9 048,76 грн.

Суддя Пукас А.Ю.

Представники:

Від позивача Юшко Є.В, юрисконсульт, довіреність № 142-Д від 29.05.2013.

Від відповідача не з'явився.

СУТЬ СПОРУ: Публічне акціонерне товариство «ДТЕК Крименерго» звернулось до господарського суду Автономної Республіки Крим з позовом до Малого агропромислового підприємства «Колос» про стягнення 9 048,76 грн., у тому числі 4 225,41 грн. заборгованості за спожиту активну електроенергію, 4 237,79 грн. заборгованості за реактивну електроенергію, 261,69 грн. 3% річних та 323,87 грн. пені.

Позовні вимоги вмотивовані порушенням відповідачем умов договору на поставку електричної енергії № 144 від 11.03.2004, що виразилося в не оплаті виставлених рахунків за спожиту активну та реактивну електричну енергію.

Ухвалою господарського суду Автономної Республіки Крим від 12.08.2013 порушено провадження у справі.

Розгляд справи відкладався в порядку статті 77 Господарського процесуального кодексу України.

В судовому засіданні 30.09.2013 оголошена перерва до 17 год. 00 хв. 30.09.2013. Після перерви судове засідання продовжено.

Відповідач в судове засідання жодного разу не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, вимоги суду не виконав, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, за адресою зазначеною на веб-сайті Єдиного державного реєстру, технічним адміністратором якого є Державне підприємство «Інформаційно-ресурсний центр», на якому відповідно до Наказу Міністерства юстиції України № 2009/5 від 19.08.2011 відображається інформація з Єдиного державного реєстру щодо юридичних осіб, органів державної влади і органів місцевого самоврядування як юридичних осіб, а також інформація щодо фізичних осіб-підприємців.

Статтею 64 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що судова кореспонденція у разі ненадання сторонами іншої адреси надсилається за адресою, що зазначена в ЄДРПО. У разі відсутності сторін за такою адресою, вважається, що ухвала суду вручена їм належним чином.

Оскільки явка в судове засідання, згідно зі статтею 22 Господарського процесуального кодексу України - це право, а не обов'язок сторін, справа може розглядатися без їх участі, якщо нез'явлення цих представників не перешкоджає вирішенню спору.

Дослідивши матеріали справи, враховуючи систематичну неявку представника відповідача у судові засідання та відсутність документів, що підтверджують неможливість його прибуття в судове засідання, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними в ній матеріалами, відповідно до статті 75 Господарського процесуального кодексу України.

Розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши пояснення представника позивача, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до статуту Публічного акціонерного товариства «ДТЕК Крименерго», товариство є правонаступником майна, прав та обов'язків Відкритого акціонерного товариства «Крименерго» та Публічного акціонерного товариства «Крименерго» (а.с. 26).

11.03.2004 між Відкритим акціонерним товариством «Крименерго» (постачальник) та Малим агропромисловим підприємством «Колос» (споживач) укладений договір на поставку електричної енергії № 144 (далі за текстом - Договір), відповідно до розділу 1 якого постачальник поставляє електричну енергію споживачу, а споживач оплачує постачальнику її вартість та здійснює інші платежі (5-ти кратний розмір тарифу та за перевищення договірної величини електроспоживання, пеню, за графіком погашення заборгованості, за актом порушення ПКЕЕ) відповідно до умов цього договору та додатками, які є його невід'ємними частинами.

Пунктом 2.2 Договору передбачені обов'язки споживача, зокрема, дотримуватись режиму споживання електричної енергії у відповідності з умовами розділу 5 цього Договору; оплачувати постачальнику вартість електричної енергії та інші нарахування відповідно до умов Додатку № 4.1, 4.2 «Порядок розрахунків»; здійснювати оплату за послуги з компенсації перетоків реактивної електричної енергії між електромережею постачальника та електроустановками споживача відповідно до додатку № 5 «Порядок розрахунків за перетоки реактивної електроенергії».

Облік електричної енергії, спожитої споживачем, здійснюється відповідно до вимог Правил обліку електроенергії та Правил користування електричною енергією (пункт 7.1 Договору).

Відповідно до додатку № 4.1 до Договору про поставку електричної енергії № 144 від 11.03.2004 (а.с. 13) розрахунки за спожиту електричну енергію здійснюються у відповідності до пункту 6.6 Правил користування електричною енергією. Дата для розрахунків встановлюється 24 числа кожного місяця.

Показники розрахункових засобів обліку у відповідності до Переліку об'єктів та точці комерційного обліку фіксуються 24 числа кожного місяця та оформлюються актом про облік переданої споживачу електричної енергії.

Додатком № 4.2 до Договору визначений порядок розрахунків за перетоки реактивної електроенергії (а.с. 14-15).

З матеріалів справи вбачається, що на виконання умов Договору позивачем поставлено, а відповідачем отримано електричну енергію на оплату якої останньому виставлялись відповідні рахунки-накладні (а.с. 19-23).

У зв'язку з тим, що оплата по виставленим рахункам відповідачем проведена не в повному обсязі, Публічне акціонерне товариство «ДТЕК «Крименерго» звернулось до господарського суду Автономної Республіки Крим із позовною заявою про стягнення з відповідача заборгованості.

Правовідносини, що виниклі в процесі постачання і споживання електричної енергії між її постачальником та споживачем, регулюються положеннями Закону України «Про електроенергетику» та Правилами користування електричною енергією, затвердженими постановою Національної комісії з питань регулювання електроенергетики України від 31 липня 1996 року № 28.

Відповідно до частин 2, 4 статті 26 Закону України «Про електроенергетику» споживач енергії зобов'язаний додержуватись вимог нормативно-технічних документів та договору про постачання енергії. Споживач енергії несе відповідальність за порушення умов договору з енергопостачальником та Правил користування електричною і тепловою енергією та виконання приписів державних інспекцій з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії згідно із законодавством України.

Згідно з абз. 25 пункту 12 Правил користування електричною енергією, електрична енергія (активна) - енергоносій, який виступає на ринку як товар, що відрізняється від інших товарів особливими споживчими якостями та фізико-технічними характеристиками (одночасність виробництва та споживання, неможливість складування, повернення, переадресування), які визначають необхідність регулювання та регламентації використання цього товару.

Відповідно до пункту 6.1 Правил КЕЕ розрахунки споживача за використану електричну енергію здійснюються за розрахунковий період відповідно до умов договору.

Остаточний розрахунок споживача за електричну енергію, спожиту протягом розрахункового періоду, здійснюється на підставі виставленого постачальником електричної енергії рахунку відповідно до відомостей про фактичне споживання електричної енергії, визначених за показниками розрахункових засобів обліку, які фіксуються у терміни, передбачені договором, та/або розрахунковим шляхом у випадках, передбачених цими Правилами (пункт 6.11 Правил КЕЕ).

Крім того, пунктом 18 додатку № 4.2 до Договору «Порядок розрахунків за перетоки реактивної електричної електроенергії» визначено, що за підсумками розрахункового періоду 24 числа постачальник виставляє споживачу документи на оплату за перетоки реактивної електроенергії. Зазначені рахунки повинні бути оплачені споживачем протягом 5 днів з дня отримання.

Судом встановлено, що в період з лютого по квітень 2012 року позивачем поставлено, а відповідачем прийнято електричну енергію.

Відповідні рахунки на оплату спожитої електроенергії направлені відповідачу, отримані ним, про що свідчать підписи представника споживача на цих рахунках, але не оплачені, хоча відповідно до умов Договору повинні бути оплачені протягом п'яти днів з моменту їх отримання.

Одночасно, суд звертає увагу, що на рахунку-накладній № 144/61/0612Р1 від 24.06.2012 відсутня підпис споживача про його отримання.

Проте, позивачем надана копія банківської виписки за 03.07.2012, з якої вбачається, що за рахунком № 144/61/0612Р1 від 24.06.2012 позивачем частково оплачено 2 000,00 грн., що на думку суду свідчить про обізнаність відповідача про наявність у нього обов'язку оплатити такий рахунок.

Відповідно до статті 525 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Стаття 526 Цивільного кодексу України передбачає, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до статті 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Частиною 2 статті 34 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Відповідачем під час розгляду даної справи докази оплати заборгованості суду не надані, у зв'язку з чим вимоги позивача про стягнення з відповідача 4 225,41 грн. заборгованості за активну електроенергію та 4 237,79 грн. заборгованості за реактивну електроенергію підлягають задоволенню.

Також, позивач просив стягнути з відповідача 261,69 грн. 3% річних та 323,87 грн. - пені.

Частиною 2 статті 625 Цивільного кодексу України передбачено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно до розрахунку, наданого позивачем суду, сума 3% річних, нарахованих на суму боргу за активну електричну електроенергію за період з 30.05.2012 по 26.06.2013 становить 128,41 грн., сума 3% річних, нарахованих на суму боргу за реактивну електроенергію за період з 01.05.2012 по 24.06.2013 становить 133,28 грн.

Судом перевірений наданий позивачем розрахунок, який складений вірно та стягненню з відповідача підлягає 261,69 грн. 3% річних.

Крім того, позивач просив стягнути з відповідача 323,87 грн. пені.

Суд вважає, що такі вимоги підлягають частковому задоволенню, з огляду на наступне.

Пунктом 4.2.1 Договору про поставку електричної енергії № 144 від 11.03.2004 сторони домовилися, що за внесення платежів, передбачених пунктами 2.2.3-2.2.4 цього договору, з порушенням строків, визначених додатками 4.1, 4.2, споживач зобов'язаний оплатити постачальнику пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ за кожний день прострочення платежу, враховуючи день фактичної оплати.

Статтею 232 Господарського кодексу України визначено порядок застосування штрафних санкцій та обмеження щодо періоду їх нарахування. Зокрема, частиною 6 цієї статті передбачено, що нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

Відповідно до положень 258 Цивільного кодексу України для окремих видів вимог законом може встановлюватися спеціальна позовна давність: скорочена або більш тривала порівняно із загальною позовною давністю.

Так, згідно з частиною 2 статті 258 Цивільного кодексу України позовна давність в один рік застосовується, зокрема, до вимог про стягнення неустойки (штрафу, пені).

Відповідно до розрахунку, наданого позивачем, пеня нарахована ним на суму заборгованості за активну електроенергію, яка виникла за період з 30.05.2012 по 24.09.2012 та на суму заборгованості за реактивну електроенергію, яка виникла за період з 01.05.2012 по 24.09.2012.

Враховуючи те, що із даним позовом позивач звернувся до суду 07.08.2013, а також враховуючи положення частини 6 статті 232 Господарського кодексу України та частини 2 статті 258 Цивільного кодексу України, позивачем пропущений строк позовної давності для звернення з вимогами про стягнення пені за визначений позивачем період, тобто з 30.05.2012 по 06.08.2012 та з 01.05.2012 по 07.08.2012.

Судом самостійно проведений розрахунок пені, розмір якої за період з 07.08.2012 по 24.09.2012 становить 84,85 грн., та 70,23 грн. за період з 07.08.2012 по 24.09.2012.

Таким чином, стягнення з відповідача підлягає 84,85 грн. пені, нарахованої на суму заборгованості за спожиту електроенергію та 70,23 грн. пені, нарахованої на суму заборгованості з реактивної електроенергії.

Оплату судового збору, згідно зі статтею 49 Господарського процесуального кодексу України суд покладає на сторони пропорційно задоволеним позовним вимогам.

В судовому засіданні 30.09.2013 оголошена вступна та резолютивна частини рішення. Повне рішення складено 02.10.2013.

Керуючись статтями 49, 82-84 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити частково.

2. Стягнути з Малого агропромислового підприємства «Колос» (вул. Тітова, 21, с. Сизівка, Сакський район, АР Крим, 96531, ЄДРПОУ 20716781) на користь Публічного акціонерного товариства «ДТЕК Крименерго» (вул. Київська, 74/6, м. Сімферополь, 95034, р\р 26031301617847 в філії КРУ ПАТ «Ощадбанк», МФО 324805, ЄДРПОУ 00131400) 4 225,41 грн. заборгованості за активну електричну енергію.

3. Стягнути з Малого агропромислового підприємства «Колос» (вул. Тітова, 21, с. Сизівка, Сакський район, АР Крим, 96531, ЄДРПОУ 20716781) на користь Публічного акціонерного товариства «ДТЕК Крименерго» (вул. Київська, 74/6, м. Сімферополь, 95034, р\р 26009300617847 в філії КРУ ПАТ «Ощадбанк», МФО 324805, ЄДРПОУ 00131400) 4 237,79 грн. заборгованості за реактивну електроенергію, 261,69 грн. 3% річних, 155,08 грн. пені та 1 688,40 грн. судового збору.

4. Видати накази після набрання рішенням законної сили.

5. В частині вимог про стягнення 168,79 грн. пені - в позові відмовити.

Суддя А.Ю. Пукас

СудГосподарський суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення30.09.2013
Оприлюднено03.10.2013
Номер документу33850576
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —901/2649/13

Рішення від 30.09.2013

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

А.Ю. Пукас

Ухвала від 12.08.2013

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

А.Ю. Пукас

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні