Рішення
від 21.12.2006 по справі 04/5699
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

04/5699

                        ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ                    

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ   УКРАЇНИ    

             

"21" грудня 2006 р.                                                                Справа №  04/5699

          Господарський суд Черкаської області в складі головуючого - судді Упиря І.І. при секретарі – Голосінській Н.М., за участю представників сторін: від позивача – Крикунов В.І. - директор, від відповідача –  не з'явився, від третьої особи - Бершадський М.Є. –директор,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси   справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю “Аріан-2001” до Товариства з обмеженою відповідальністю “Суерте”, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача –Товариство з обмеженою відповідальністю “Виробниче об'єднання “Кристал”  про встановлення  земельного сервітуту

                                                     ВСТАНОВИВ:

Позивач заявив позов про встановлення земельного сервітуту на право проходу та проїзду на транспортному засобі до дороги загального користування  на земельній ділянці ТОВ “Суерте” загальною площею 321 кв. м. по вул. Громова, 167.

 Представник позивача позовні  вимоги підтримує з обставин викладених в позовній заяві.

Відповідач, відзиву на позов до суду не надав, представник  відповідача два рази  в засідання не з'явився. Поважних причин  не надіслання  відзиву на позов та неявки представника в засідання суд не повідомив. Суд вважає можливим  розглянути справу за наявними в ній документами та у відсутності представника відповідача, оскільки ухвали суду  від 20.11. та від 14.12.2006 року  були направлені   відповідачу рекомендованим листом.

Представник третьої особи без самостійних вимог на стороні позивача в судовому засіданні позов підтримав і пояснив, що при оформленні земельної ділянки МП “Дана” , яка продала нерухоме майно ТОВ “Суерте”, було узгоджено питання  з сусідніми землекористувачами про встановлення  сервітуту для ЗАТ “Пролог” у якого позивач викупив нерухоме майно і є його власником.

З матеріалів справи та пояснень представника позивача та третьої особи  вбачається, що відповідно до укладеного договору купівлі - продажу від 11.03.2002 року  ТОВ “Аріан-2001” купило у ЗАТ “Пролог” не    житлове приміщення профілакторію для проведення ТО- 2  машин і механізмів в м. Черкаси, вул. Громова, 167 загальною площею 589 м. кв., яке розташоване на земельній ділянці 0,16 га.

Придбане приміщення розташоване на земельній ділянці яка не має вільного виходу до дороги загального користування. При здійсненні купівлі –продажу земельної ділянки покупцем –позивачем, з суміжними землекористувачами МП “Дана” , УМБ Черкаського облагробуду, було погоджено питання спільного користування проїздом до дороги  загального користування, що проходить  на земельній ділянці МП “Дана”.

Директор МП “Дана” Поліщук М.Т., який продав свої будівлі ТОВ “Суерте”, на зустрічі  в міській раді та у начальника земельних ресурсів  м. Черкаси Стрижака М.Д. , яка відбулася 18.02.2002 року , підтвердив достовірність  умови  про спільне користування територією земельної ділянки бувшого МП “Дана” для проїзду і проходу до дороги загального  користування.  Разом з тим, при підготовці матеріалів по відведенню земельної ділянки ТОВ “Аріан-2001” з'ясувалося, що рішенням міської ради  від 09.07.2002 року передано в оренду ТОВ “Суерте”  0, 26 га без  визначення спільного користування з ЗАТ “Пролог” ( наступний землекористувач ТОВ “Аріан-2001”), тобто змін в план  орендованої земельної ділянки МП “Дана” не були внесені.

Суміжні землекористувачі ВО “Кристал” і ТОВ “Суерте” відмовили позивачу в добровільному встановленні земельного сервітуту.

Тому, позивач просить суд встановити земельний сервітут на право проїзду і проходу до дороги загального користування на земельній ділянці ТОВ “Суерте” загальною площею 321 кв. м. по вул. Громова, 167 на користь суміжного землекористувача ТОВ “Аріан-2001”.

Вислухавши доводи та пояснення представників позивача та третьої особи , оцінивши надані докази у їх сукупності суд вважає, що позовні вимоги підлягають до задоволення з наступних обставин.

Позивач , відповідно до укладеного договору купівлі-продажу від 11.03.2002 року придбав у власність нежиле приміщення площею 589 м. в. у ЗАТ “Пролог” в м. Черкаси, вул. Громова, 167 на земельній ділянці  загальною площею 0,16 га .

При переході права власності на будівлю або споруду, згідно п. 5 ст. 120 Земельного кодексу  України до юридичних осіб переходить право користування земельною ділянкою на  якій розташована будівля чи споруда.

Рішенням міської ради від 27.09.2006 року № 2-121 позивачу в користування на умовах оренди була надана земельна ділянка загальною площею 1543  кв .м. 30.10.2006 року Черкаська міська рада та ТОВ “Аріан-2001” уклали договір оренди землі.

Надана позивачу земельна ділянка немає вільного виходу до дороги  загального користування.

02.09.2004 року за №12 позивач звернувся до ВО “Кристал” та ТОВ “Суерте” з листом про  надання йому права проходу і проїзду транспортними засобами  до дороги загального користування. ВО “Кристал” і ТОВ “Суерте” відмовили позивачу у наданні йому права проходу і проїзду по території їх земельних ділянок до дороги загального користування, що підтверджується їх листом від 05.11.2004 року №23 і лист ТОВ “Суерте” без номера і дати.

Відповідно до ст. 98 Земельного кодексу України позивач має право  на обмежене платне або безоплатне користування чужою земельною ділянкою право земельного сервітуту.

Земельний сервітут здійснюється способом, найменш обтяжливим для власника земельної ділянки, щодо якої він встановлений.

Згідно наданої план-схеми земельної ділянки позивача та суміжних землекористувачів ВО “Кристал” і ТОВ “Суерте” найменш обтяжливим земельним сервітутом є право проходу і проїзду по земельній ділянці ТОВ “Суерте” загальною площею 321 кв. м. до дороги загального користування по вул.. Громова, 167.

Крім того, як пояснив представник третьої особи  п. Бершадський М.Є. питання спільного користування земельною ділянкою ще бувшими користувачами МП “Дана” ( нині ТОВ “Суерте”) , ЗАТ “Пролог” ( нині ТОВ Аріан-2001” і ВО “Кристал” вирішувалося на користь ЗАТ  “Пролог” саме на цю земельну ділянку, яка належить МП “Дана” , що підтверджується листом об'єднання “Облагробуд” від 14.02.2002 року №55 адресованого голові  міськвиконкому м. Черкаси та начальнику управління земельних ресурсів м. Черкаси.

В листі зазначено, що по плану передбачалося використання спільного заїзду  по виділеній  ділянці МП “Дана” і ЗАТ “Пролог” ( в даний час  ТОВ “Суерте” і ТОВ “Аріан-201” ) на умовах права земельного сервітуту.

Керівник МП “Дана” Поліщук М .Т. підписав узгоджений план та взяв на себе зобов'язання внести в свій план виділення земельної ділянки відповідні зміни.

Проте при підготовці матеріалів по відведенню земельної ділянки ТОВ “Аріан-2001” , з'ясувалося, що рішенням міської ради від 09.07.2002 року  передано в оренду ТОВ “Суерте” 0,26 га земельної ділянки без виділення  в спільне користування ЗАТ “Пролог” ( ТОВ Аріан-2001”) , тобто зміна в план орендованої земельної ділянки МП “Дана” не були внесені.

Згідно ст. 100 Земельного кодексу України власник або землекористувач земельної ділянки має право вимагати встановлення земельного сервітуту для обслуговування своєї земельної ділянки.

За домовленістю між землекористувачами сусідніх земельних ділянок сторони земельний сервітут не встановили.

Тому, відповідно до ст..ст.. 98-100 Земельного кодексу України суд вважає позовні вимоги задовольнити та встановити постійний платний земельний сервітут на право проходу та проїзду транспортними засобами до дороги загального користування на земельній ділянці ТОВ “Суерте”  загальною площею 321 кв. м. по вул. Громова, 167 на користь суміжного землекористувача ТОВ “Аріан-2001”.

Витрати  по держмиту в сумі 85 грн.  та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 118 грн. згідно ст.49 ГПК України покладаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 49, 82-85  ГПК України, суд -  

                                                            

                                                                        ВИРІШИВ:

1.          Позов задовольнити повністю.

2.          Встановити постійний платний земельний сервітут на право проходу та проїзду транспортними засобами до дороги загального користування на земельній ділянці ТОВ “Суерте”, загальною площею 321 кв. м. по вул.Громова, 167 на користь суміжного землекористувача ТОВ “Аріан-2001”.

          3.    Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю “ Суерте” ,м. Черкаси, вул. Г. Дніпра, 17, кв. 47, код 31782290 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю  “ Аріан-2001 “, м. Черкаси, вул. Сурікова, 12, код 31423528 - 85 грн.  витрат по держмиту та  118 грн. витрат  на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Рішення суду може бути оскаржене до Київського міжобласного апеляційного господарського суду.

СУДДЯ                                                                                          І.І.Упир

Рішення підписано  21.12.06р.

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення21.12.2006
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу338569
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —04/5699

Рішення від 21.12.2006

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Упир І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні