Постанова
від 11.06.2013 по справі 2а-1099/12/2170
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

----------------------

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 червня 2013 р.Справа № 2а-1099/12/2170

Категорія: 10.4.1 Головуючий в 1 інстанції: Варняк С.О.

Одеський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

Головуючого судді Бойка А.В.,

суддів: Танасогло Т.М.,

Яковлєва О.В.,

розглянувши в порядку письмового провадження в місті Одесі апеляційну скаргу Великолепетиського районного центру зайнятості на постанову Херсонського окружного адміністративного суду від 11.06.2012 року по справі за позовом Великолепетиського районного центру зайнятості до ОСОБА_2 про стягнення коштів, -

В С Т А Н О В И В:

02.04.2012 року Великолепетиський районний центр зайнятості звернувся до суду першої інстанції з адміністративним позовом до ОСОБА_2 про стягнення коштів в сумі 11296,89 грн., з них витрати на професійне навчання - 81,93 грн.; допомога по безробіттю - 2938,99 грн.; витрат за проведені громадські роботи - 8155,52 грн.; матеріальна допомога в період професійної підготовки - 120,45 грн.

Постановою Херсонського окружного адміністративного суду від 11.06.2012 року адміністративний позов Великолепетиського районного центру зайнятості задоволено частково.

Стягнуто з ОСОБА_2 на користь Великолепетиського районного центру зайнятості кошти в сумі 3059 (три тисячі п'ятдесят дев'ять) грн. 44 коп. з них: кошти виплачені як допомога по безробіттю в розмірі 2938,99 грн., матеріальна допомога в період професійної підготовки в розмірі 120,45 грн. У решті позовних вимог відмовлено.

Не погоджуючись з постановою суду першої інстанції, 02.07.2012 року Великолепетиський районний центр зайнятості подав апеляційну скаргу на вказану постанову суду.

Апелянт зазначає, що вказана постанова ухвалена з порушенням норм матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи.

Великолепетиський районний центр зайнятості посилався на те, що на момент звернення до центру зайнятості для надання статусу безробітного, відповідач одночасно навчався на денному відділенні Новокаховського професійного електротехнічного ліцею та отримував стипендію. Таким чином, ОСОБА_2 подав недостовірну інформацію до центру зайнятості стосовно своєї зайнятості, чим порушив умови перебування на обліку в центрі зайнятості та незаконно отримав від служби зайнятості соціальних послуг на суму 11296,89 грн., які підлягають поверненню відповідачем.

На підставі викладеного в апеляційній скарзі ставиться питання про скасування постанови Херсонського окружного адміністративного суду від 11.06.2012 року та ухвалення нової постанови, якою позовні вимоги Великолепетиського районного центру зайнятості задовольнити.

Відповідно до вимог п. 2 ч. 1 ст. 197 КАС України суд апеляційної інстанції може розглянути справу в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо справу може бути вирішено на основі наявних у ній доказів, у разі неприбуття жодної з осіб, які беруть учать у справі, у судове засідання, хоча вони були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового засідання.

Розглянувши доводи апеляційної скарги, перевіривши законність та обґрунтованість судового рішення в межах апеляційних скарг, вивчивши матеріали справи колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав:

Як вбачається з матеріалів справи, 14.12.2010 року ОСОБА_2 звернувся до Великолепетиського районного центру зайнятості із заявою про надання статусу безробітного.

Згідно наказу Великолепетиського районного центру зайнятості від 21.12.2010 року № НТ 101221 відповідачу був наданий статус безробітного з виплатою відповідної допомоги по безробіттю. За період з 21.12.2010 року по 18.06.2011 року розмір виплаченої допомоги по безробіттю склав 2938,99 грн.

Крім того, Великолепетиським районним центром зайнятості було направлено ОСОБА_2 на професійне навчання, а саме на підвищення кваліфікації за напрямом «Інформування населення з питань забезпечення громадського порядку».

Згідно довідки про вартість професійного навчання безробітного, витрати Великолепетиського районного центру зайнятості на профнавчання ОСОБА_2 склали 81,93 грн.

За час перебування відповідача на професійному навчанні, йому було виплачено центром зайнятості матеріальну допомогу відповідно до п. 1 ст. 27 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування на випадок безробіття» та п. 5 Порядку надання матеріальної допомоги у період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації безробітного» у сумі 120,45 грн.

Після проходження відповідачем підвищення кваліфікації, ОСОБА_2 було направлено на оплачувані громадські роботи у Рубанівську сільську раду на підставі договору про організацію та проведення оплачуваних громадських робіт.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 12 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування на випадок безробіття» та п. 4 Порядку розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення безробітним, затвердженого спільним наказом Мінпраці України та ДПА України № 60/62 від 13.02.2009 року було проведено перевірку достовірності даних, які стали підставою для надання особі статусу безробітного.

За результатами проведеної перевірки, на підставі акту № 11 від 16.02.2011 року перевірки (звірки) вказаних відповідачем даних, було встановлено, що на момент звернення до Великолепетиського районного центру зайнятості відповідач одночасно навчався на денному відділенні Новокаховського професійного електротехнічного ліцею та отримував стипендію.

Зазначене підтверджується листом директора Новокаховського професійного електротехнічного ліцею від 06.02.2012 року.

На підставі зазначеного, Великолепетиським районним центром зайнятості 17.02.2012 року було прийнято наказ № 70 про повернення ОСОБА_2 незаконно отриманого матеріального забезпечення та вартості соціальних послуг в сумі 11296,89 грн.

Однак, у встановлені строки відповідачем не було сплачено зазначені кошти на рахунок Великолепетиського районного центру зайнятості, у зв'язку з чим останній звернувся з позовом до суду про стягнення з ОСОБА_2 коштів у сумі 11296,89 грн. в примусовому порядку.

Дослідивши обставини справи, колегія суддів суду апеляційної інстанції вважає за необхідне зазначити наступне:

Відповідно до ст. 2 Закону України "Про зайнятість населення" безробітними визнаються працездатні громадяни працездатного віку, які через відсутність роботи не мають заробітку або інших передбачених законодавством доходів і зареєстровані у державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, готові та здатні приступити до підходящої роботи. Безробітними визнаються також інваліди, які не досягли пенсійного віку, не працюють та зареєстровані як такі, що шукають роботу.

П. 1.2 Порядку надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації підприємницької діяльності, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 20.11.2000 року № 307 допомога по безробіттю, у тому числі одноразова її виплата для організації безробітними підприємницької діяльності надається застрахованим та незастрахованим особам, визнаним у встановленому порядку безробітними.

Згідно ч. 2 ст. 7 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» видами соціальних послуг за цим Законом та Законом України "Про зайнятість населення" є: професійна підготовка або перепідготовка, підвищення кваліфікації у професійно-технічних та вищих навчальних закладах, у тому числі в навчальних закладах державної служби зайнятості, на підприємствах, в установах, організаціях; профорієнтація; а також пошук підходящої роботи та сприяння у працевлаштуванні, у тому числі шляхом надання роботодавцю дотації на створення додаткових робочих місць для працевлаштування безробітних; фінансування організації оплачуваних громадських робіт для безробітних у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Ч. 2 ст. 36 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" закріплено, що застраховані особи, зареєстровані в установленому порядку як безробітні, зобов'язані своєчасно подавати відомості про обставини, що впливають на умови виплати їм забезпечення та надання соціальних послуг.

Згідно ч. 3 ст. 36 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" сума виплаченого забезпечення та вартості наданих соціальних послуг застрахованій особі внаслідок умисного невиконання нею своїх обов'язків та зловживання ними стягується з цієї особи відповідно до законодавства України з моменту виникнення обставин, що впливають на умови виплати їй забезпечення та надання соціальних послуг.

Пунктами 6-7 Порядку розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплат матеріального забезпечення відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 357 від 20.03.2006р. передбачено, що у разі встановлення центром зайнятості належності особи, визнаної безробітною, до категорії зайнятих така особа знімається з обліку як безробітна та повертає суму незаконно отриманого матеріального забезпечення з моменту виникнення обставин, що впливають на умови виплати матеріального забезпечення та надання соціальних послуг.

Як вбачається з матеріалів справи, Великолепетиським районним центром зайнятості було встановлено, що ОСОБА_2 незаконно отримав допомогу по безробіттю та інші соціальні послуги у зв'язку з умисним приховуванням факту його навчання у Новокаховському професійному електротехнічному ліцеї та отриманням стипендії, тобто факту віднесення його до зайнятого населення.

Відповідно до пункту 6.14 вищезазначеного Порядку, якщо під час одержання допомоги по безробіттю безробітний своєчасно не подав відомості про обставини, що впливають на умови її виплати, у тому числі встановлені під час розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення, з безробітного стягується сума виплаченої допомоги по безробіттю з моменту виникнення цих обставин.

Колегія суддів вважає, що відповідач на момент звернення до Великолепетиського районного центру зайнятості відносився до категорії зайнятого населення, у зв'язку з чим не мав права на отримання допомоги по безробіттю та інших соціальних послуг.

Слід зазначити, що згідно договору про організацію та проведення оплачуваних громадських робіт № 210311020700013 від 07.02.2011 року та додатку до п. 3.2. вказаного договору організація та фінансування громадських робіт здійснювалось саме Великолепетиським районним центром зайнятості.

Центр зайнятості здійснював організацію направлення на громадські роботи осіб, які звернулись до державної служби зайнятості та були зареєстровані у державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, готові та здатні приступити до підходящої роботи, а саме, осіб, які мали статус безробітного, тобто організація та проведення оплачуваних громадських робіт є одним з видів соціальних послуг, які надаються центром зайнятості.

Враховуючи те, що відповідачем було отримано допомогу по безробіттю, матеріальну допомогу та інші соціальні послуги, а саме: направлення на професійне навчання, організація та проведення оплачуваних громадських робіт у зв'язку з поданням неправдивих відомостей, колегія суддів вважає, що виплачені Великолепетиським районним центром зайнятості грошові кошти у вигляді допомоги по безробіттю та інші соціальні послуги отримані ОСОБА_2 незаконно, а тому підлягають стягненню з відповідача в примусовому порядку.

За таких обставин колегія суддів дійшла висновку, що судом першої інстанції при повному встановленні фактичних обставин справи порушено норми матеріального права, що призвело до неправильного вирішення справи, постановлене судове рішення на підставі ст. 202 КАС України підлягає скасуванню з ухваленням нового рішення.

Керуючись ст.ст. 184, 185, 197, 198, 202, 205, 207, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд апеляційної інстанції, -

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу Великолепетиського районного центру зайнятості задовольнити.

Постанову Херсонського окружного адміністративного суду від 11.06.2012 року скасувати.

Прийняти нову постанову, якою адміністративний позов Великолепетиського районного центру зайнятості задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь Великолепетиського районного центру зайнятості (код ЄДРПОУ 22738195) кошти в сумі 11296,89 грн.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили відповідно до ст. 254 КАС України та може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів з дня набрання законної сили судовим рішенням суду апеляційної інстанції.

Головуючий суддя: А.В. Бойко

Суддя: Т.М. Танасогло

Суддя: О.В. Яковлєв

Дата ухвалення рішення11.06.2013
Оприлюднено03.10.2013
Номер документу33861349
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1099/12/2170

Ухвала від 09.07.2018

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Попов В.Ф.

Ухвала від 03.07.2018

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Попов В.Ф.

Ухвала від 01.08.2012

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Бойко А.В.

Постанова від 11.06.2013

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Бойко А.В.

Ухвала від 30.07.2012

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Бойко А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні