Постанова
від 04.09.2013 по справі 808/5674/13-а
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 вересня 2013 року о/об 11 год. 49 хв.Справа № 808/5674/13-а м.Запоріжжя Запорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Прасова О.О. при секретарі Шаповаловій К.І., розглянувши у місті Запоріжжі у порядку письмового провадження адміністративну справу

за позовом Енергодарської об'єднаної державної податкової інспекції Запорізької області Державної податкової служби

до Енергодарської міської організації народно-демократичного об'єднання «Нова Україна»

треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3

про припинення юридичної особи,

ВСТАНОВИВ:

Енергодарська об'єднана державна податкова інспекція Запорізької області Державної податкової служби (надалі - позивач або Енергодарська ОДПІ) звернулася до Запорізького окружного адміністративного суду з адміністративним позовом про припинення Енергодарської міської організації народно-демократичного об'єднання «Нова Україна» (далі - відповідач), у зв'язку з: неподанням протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Представник позивача подав до суду заяву про розгляд справи без його участі, на позовних вимогах наполягає.

Відповідач, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача у судове засідання не прибули. Про дату, час і місце судового розгляду справи повідомлялись належним чином. Заперечень, заяв, клопотань до суду не подавали.

Відповідно до ч.1 ст.41 КАС України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши наявні матеріали та фактичні обставини справи, дослідивши і оцінивши надані докази в їх сукупності, суд з'ясував наступне.

Енергодарська міська організація народно-демократичного об'єднання «Нова Україна» зареєстрована як юридична особа за адресою: 71500, Запорізька область, м.Енергодар, вул.Комсомольська, буд.3. Відповідач має ідентифікаційний код 25970308.

Згідно відомостей Енергодарської ОДПІ відповідач не подає податкову звітність з 18.04.2003, заборгованостей по платежам до бюджету не має.

Відповідно до ч.1 ст.71 Господарського кодексу України (далі - ГК України) облік і звітність підприємства здійснюються відповідно до вимог статті 19 цього Кодексу та інших нормативно-правових актів.

Статтею 51 ГК України передбачено, що підприємницька діяльність припиняється, зокрема, на підставі рішення суду у випадках, передбачених Господарським кодексом та іншими законами.

Відповідно до ст.59 ГК України суб'єкт господарювання ліквідується у разі скасування його державної реєстрації у випадках, передбачених законом.

Підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, відповідно до ч.2 ст.38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», є: неподання протягом року органам доходів і зборів податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону; наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Як з'ясовано судом, Енергодарська міська організація народно-демократичного об'єднання «Нова Україна» не подає протягом року органу доходів і зборів податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Вказана обставина є підставою для припинення юридичної особи у судовому порядку.

Відповідно до пп.20.1.37 п.20.1 ст.20 Податкового кодексу України контролюючі органи мають право звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та припинення фізичною особою - підприємцем підприємницької діяльності та/або про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

За приписами п.67.2, п.67.3 ст.67 Податкового кодексу України контролюючі органи в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо: припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців; відміни державної реєстрації припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців; скасування державної реєстрації змін до установчих документів. У разі припинення юридичної особи її відокремлені підрозділи підлягають зняттю з обліку в контролюючих органах.

Отже, позивачем не було порушено визначеної законодавством компетенції щодо захисту порушених прав Держави.

Враховуючи викладене, суд вважає вимоги позивача щодо припинення юридичної особи законними та обґрунтованими, у зв'язку з чим, позов підлягає задоволенню.

Відповідно до ч.4 ст.94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст.11, 71, 94, 158-163 КАС України; ст.ст.51, 59, 71 ГК України; ст.ст.20, 67 Податкового кодексу України; ст.38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Припинити юридичну особу - Енергодарську міську організацію народно-демократичного об'єднання «Нова Україна» (71500, Запорізька область, м.Енергодар, вул.Комсомольська, буд.3, ідентифікаційний код 25970308).

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили у строк та порядок визначений ст.ст.167, 186, 254 КАС України.

Постанова суду першої інстанції оскаржується у строк та порядок встановлений ст.ст.167, 186 КАС України.

Постанова виготовлена у повному обсязі 04.09.2013.

Суддя О.О. Прасов

Дата ухвалення рішення04.09.2013
Оприлюднено04.10.2013

Судовий реєстр по справі —808/5674/13-а

Ухвала від 04.09.2013

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Прасов Олександр Олександрович

Ухвала від 10.07.2013

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Прасов Олександр Олександрович

Постанова від 04.09.2013

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Прасов Олександр Олександрович

Ухвала від 10.07.2013

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Прасов Олександр Олександрович

Ухвала від 21.06.2013

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Прасов Олександр Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні