Рішення
від 02.10.2013 по справі 0555/1534/2012
ЯСИНУВАТСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №0555/1534/2012

Номер провадження2/250/251/13

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 жовтня 2013 року Ясинуватський міськрайонний суд Донецької області у складі: головуючого - судді Гаврилюк О.І.,

при секретарях Борисовій Н.Г.,Черевко О.В.,

за участю позивача ОСОБА_1,

представників відповідачів: Штунька Р.Г.,

Богос Н.О.,

Мацілецької Г.П.,

Горбунова А.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Ясинувата цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до КП "ОЖКГ Ясинуватської міської ради", Ясинуватської міської ради Донецької області, Асоціації власників багатоквартирних будинків "Микрорайон три" про відшкодування матеріальної та моральної шкоди,-

в с т а н о в и в:

Позивач 04.12 2012 року звернувся до суду з вищевказаним позовом до відповідача, посилаючись на наступні обставини.

Позивачу на праві приватної власності належить квартира за адресою: АДРЕСА_1, в якій він мешкає, квартира знаходиться на дев'ятому поверсі дев'ятиповерхового будинку. Протягом тривалого часу квартиру позивача заливає з крівлі внаслідок порушення примикання крівлі до ліфтової, рубероїдний настіл має множинні тріщини, здуття та відслоювання примикань. Регулярним залиттям квартири було пошкоджено стіни, стелі, шпалери і т.і. Через постійні залиття в квартирі цвілі речі та меблі, постійна вологість, псуються речі. Згідно листа КП "ОЖКГ", залиття квартири відбувається внаслідок пошкодження крівлі, внаслідок порушення примикання крівлі до ліфтової, ремонту потребує крівля і квартира. На підставі договору «Про передачу на обслуговування жилих будинків та при домової території», АОСББ «Микрорайон три» зобов'язаний виконувати комплекс робіт з утримання будинку і забезпечувати ремонт. Відповідно до кошторису, складеного "Домсервис" ПП "ИРД", вартість ремонтних робіт складає 24 892,00 грн., зазначену матеріальну шкоду позивач просив стягнути з відповідачів в солідарному порядку, крім того, 150 грн. за виконання кошторису, та моральну шкоду у розмірі 10 000 грн.

У судовому засіданні позивач підтримав позовні вимоги у повному обсязі, наполягав на їх задоволенні.

Представниця відповідача КП «ОЖКГ№ позов визнала частково, погодилась на відшкодування матеріальної шкоди у розмірі 50% від заявленої позивачем суми.

Представник АОСББ "Микрорайон три" позов не визнав, зазначивши, що позивач пропустив строк позовної давності для звернення до суду, крім того, вини АОСББ у спричиненні шкоди позивачеві немає, оскільки шкода останньому заподіяна у 2006 році, що підтверджується листами КП «ОЖКГ», відповідно яких КП «ОЖКГ» зобов'язується здійснити капітальний ремонт крівлі будинку та квартири позивача, на момент спричинення позивачеві шкоди АОСББ "Микрорайон три" не був створений та не існував як юридична особа. Балансоутримувачем на той момент було КП «ОЖКГ» та зобов'язано провести капітальний ремонт.

Представник Ясинуватської міської ради також позов не визнав.

Суд, заслухавши сторони, дослідивши матеріали справи, дійшов наступного.

Судом встановлені такі обставини, згідно договору купівлі-продажу від 05.03.1999 року позивач є власником квартири за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.9).

Відповідно до акту від 16 серпня 2006 року при обстеженні квартири за адресою: АДРЕСА_1, встановлено залиття квартири позивача з крівлі, комісія прийшла до висновку у необхідності проведення ремонту крівлі над квартирою позивача, та проведення ремонтних робіт у квартирі (а.с.11).

Відповідно до акту від 16 лютого 2009 року комісією також встановлено залиття квартири позивача у всіх кімнатах з крівлі внаслідок порушення примикання крівлі до ліфтової, рубероїдний настіл має множинні тріщини, здуття та відслоювання примикань, висновок необхідність капітального ремонту крівлі, квартири позивача (а.с.12).

Згідно з висновком Ясинуватської санітарно-епідеміологічної станції від 20.11.2007 р. щодо результатів обстеження квартири позивача за адресою: АДРЕСА_1, встановлено внаслідок залиття у квартирі пліснява, вологі стіни, відклеювання шпалерів, вологість у квартирі становить 73% (при нормі 30-60%), що не відповідає санітарним нормам (а.с.14)

Згідно відповіді КП «ОЖКГ» заплановано ремонт крівлі на червень 2007 р. та ремонт квартири позивача згідно черги (а.с.13)

Вартість заподіяної матеріальної шкоди підтверджується висновком, кошторисом, актами філії "Домсервис" ПП "ИРД" (арк. справи 30-46 ), яка спричинена майну, квартирі позивача, складає 24 892,00 грн.

Згідно ст.1166 ЦК України шкода, заподіяна майну фізичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, що завдала шкоди.

Відповідно до п.18 Правил користування приміщеннями житлових будинків і прибудинковими територіями, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 08.10.1992 р. № 572 (далі по тексту Правила), власники квартир зобов'язані використати приміщення житлових будинків по призначенню, забезпечувати схоронність житлових і підсобних приміщень квартир і технічного встаткування будинків. З появою несправностей у квартирі вживати заходів по їхньому усуненню власними чинностями або чинностями підприємств по обслуговуванню житла.

Оцінивши докази в їх сукупності, суд дійшов висновку про те, що з вини відповідача КП «ОЖКГ», тривалий час відбувалося залиття квартири позивача за адресою: АДРЕСА_1 оскільки саме КП «ОЖКГ» є балансоутримувачем зазначеного будинку, договір на утримання будинку та прибудинкової території укладено між позивачем та КП «ОЖКГ», відповідно до якого Власник (балансоутримувач) будинку забезпечує обслуговування та ремонт житлового будинку згідно Правил, виконання всього комплексу робіт по утриманню будинку, проведення ремонту квартири, якщо він викликаний аварією або несправністю елементів, після письмового повідомлення про це Власника, стягнути з нього вартість ремонту (а.с.22-23)

У відповідності до ст.22 ЦК України, особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування. До вказаних збитків відноситься витрати, яких особа зазнала у зв'язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки).

Обговорюючи питання розміру матеріальної шкоди, суд вважає, що розмір матеріальної шкоди внаслідок залиття квартири позивача складає 24 892,00 грн, що визначена кошторисом, актами. У суду немає підстав для сумніву у правильності розрахунку зазначеної суми.

Вказані обставини дають суду підстави зробити висновок про те, що позовні вимоги позивача по відшкодуванню матеріальної шкоди підлягають задоволенню і на його користь з відповідача КП «ОЖКГ» підлягає стягненню 24 892,00 грн.

Частинами 1, 2 ст.1166 ЦК України, визначено, що майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Згідно з ст.ст.10,60 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Наявність або відсутність вини встановлюється на підставі доказів сторін, якими відповідно до ч.2 ст.57 ЦПК України є пояснення сторін, третіх осіб, їхніх представників, допитаних як свідків, показань свідків, письмових доказів, речових доказів, висновків експертів.

Відсутність своєї вини відповідно до вимог ч.2 ст.1166 ЦК України має доводити заподіювач шкоди, а не позивач має доводити наявність вини відповідача, хоча він не позбавлений цього права.

Те, що шкода позивачу була заподіяна саме з вини відповідача КП «ОЖКГ», підтверджується актами про залиття квартири, підписаними представниками КП «ОЖКГ», листами з визначенням причини залиття квартири саме з крівлі, зобов'язання щодо проведення капітального ремонту крівлі та квартири позивача, що встановлено укладеним між позивачем та КП «ОЖКГ» договором.

Відповідно до п.2.3.6 Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затверджених наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства № 76 від 17.05.2005 року, у разі залиття, аварії квартир складається відповідний акт, типова форма якого міститься у додатку № 4 до зазначених Правил. Відповідно до типового акту та роз'яснень Міністерства з питань житлово-комунального господарства України щодо ремонту квартири після залиття в акті залиття квартири повинно бути відображено: дата складання акта (число, місяць, рік); прізвище, ініціали та займані посади членів комісії; прізвище, ім'я, по батькові власника (наймача, орендаря) квартири, що зазнала шкоди; адреса квартири, поверх, форма власності; прізвище, ім'я, по батькові власника (наймача, орендаря) квартири, з вини якого сталося залиття; адреса квартири, поверх, форма власності; характер залиття та його причини; завдана матеріальна шкода (обсяги необхідного ремонту приміщень квартири, перелік пошкоджених внаслідок залиття речей та їх орієнтовна вартість); висновок комісії щодо встановлення вини особи, що вчинила залиття.

Суд вважає, що акти про залиття є належними та допустимими доказами, відповідачем КП «ОЖКГ» не було надано доказів, які б спростовували висновки актів про залиття, та вартості заподіяної шкоди. Зазначені обставини не заперечувались сторонами у судовому засіданні.

Що стосується вимог до АОСББ «Микрорайон три», то в цій частині позовні вимоги задоволенню не підлягають, оскільки згідно з договором про передачу на обслуговування житлових будинків та прибудинкових територій від 31.03.2009 р. КП «ОЖКГ Ясинуватської міської ради» передало, а АОСББ «Микрорайон три» прийняла на себе виконання робіт по утриманню будинків та прибудинкової території в тому числі будинку, де мешкає позивач, отже балансоутримувачем залишається КП «ОЖКГ», обов'язок по виконанню капітального ремонту на АОСББ не покладався (а.с.89-91).

Відповідно до п.12 Правил балансоутримувач житлового будинку несе відповідальність перед власником приміщення житлового будинку у разі ненадання чи надання не в повному обсязі послуг, що призвело до збитків, спричинених його майну чи приміщенню, шкоди, спричиненої його життю і здоров'ю,- шляхом відшкодування збитків.

Крім того, на момент спричинення шкоди АОСББ «Микрорайон три» не було створено, отже будь-яких рішень, дій чи бездіяльності, що призвели до спричинення шкоди позивачу не вчиняв, у правовідносини з позивачем не вступав, не є правонаступником КП «ОЖКГ».. Таким чином, вина АОСББ «Микрорайон три» у спричиненні шкоди відсутня.

Також не встановлено вини у заподіянні шкоди Ясинуватською міською радою.

З огляду на зазначене, суд приходить до висновку, що шкода позивачеві заподіяна саме з вини КП «ОЖКГ», отже КП «ОЖКГ Ясинуватської міської ради» підлягає стягненню заподіяна матеріальна шкода у розмірі 24 892,00 грн.

Що стосується позовних вимог щодо відшкодування моральної шкоди, то вони підлягають частковому відшкодуванню з огляду на наступне.

Згідно зі ст.23 ЦК України, особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її права. Моральна шкода полягає у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку із знищенням чи пошкодженням її майна. Моральна шкода відшкодовується незалежно від майнової шкоди, яка підлягає відшкодуванню, та не пов'язана з розміром цього відшкодування.

У відповідності до ст.1167 ЦК України, моральна шкода, заподіяна фізичній особі неправомірними діями, відшкодовується особою, що заподіяла шкоду при наявності її провини.

Обговорюючи питання про стягнення моральної шкоди, суд вважає, що позивачеві залиттям квартири, що сталося з вини КП «ОЖКГ», заподіяна і моральна шкода, розмір якої визначається з урахуванням характеру та тривалості страждання позивача, викликаних ушкодженням квартири. У зв'язку з тим, що позивач тривалий час знаходився в умовах дискомфорту, що спричинило порушення нормальних умов проживання і відпочинку позивача та вимагає додаткових зусиль по організації її життя, внаслідок чого вона зазнає моральні страждання, які знайшли своє підтвердження в ході судового розгляду.

При визначенні розміру моральної шкоди суд виходить з характеру правопорушення та наявності вини відповідача у порушенні прав позивача.

Разом з тим, керуючись вимогами розумності та справедливості, суд вважає достатнім для компенсації позивачу завданих моральних страждань стягнення з відповідача моральної шкоди у розмірі 1000 грн.

Суд не приймає до уваги твердження відповідача АОСББ що позивачем пропущений строк звернення до суду, оскільки залиття квартири має триваючий характер з 16.08.2006 р. протягом тривалого часу, та не закінчилося у 2006 р. Лише в 2011 році утворено склад комісії для обстеження стану м'якої крівлі та квартири позивача. У жовтні 2012 р. позивачем отримано лист за підписом Ясинуватського міського голови, згідно якого капітальний ремонт крівлі житлового будинку виконано. Таким чином суд вважає, що позивач не пропустив строк звернення до суду з вказаним позовом, оскільки про порушене його право йому стало відомо саме з листа у жовтні 2012 р.

У відповідності до ч.1 ст.88 ЦПК України, стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати, тому з відповідача слід стягнути на користь позивача понесені ним судові витрати у сумі 463,52 грн., та витрати, пов'язані зі складанням кошторису у розмірі 150 грн., що підтверджується квитанцією (а.с.27).

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 23, 1166, 1167 ЦК України, ст.ст. 3, 4, 10, 11, 60, 84, 88, 209, 212- 215, 218, 294 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до КП "ОЖКГ Ясинуватської міської ради", Ясинуватської міської ради Донецької області, Асоціації власників багатоквартирних будинків "Микрорайон три" задовольнити частково.

Стягнути з КП "ОЖКГ Ясинуватської міської ради", (р/р №26007301521252 в філї Ясинуватського відділення Промінвестбанка, код ЗКПО 03343195), що знаходиться за адресою: Донецька область, м.Ясинувата, вул.Октябрьська, 178, на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, (ІНННОМЕР_1), що мешкає за адресою: АДРЕСА_1, матеріальну шкоду у розмірі 24 892 грн., у якості моральної шкоди 1000 грн., 150 грн. за виконання кошторису, судовий збір у розмірі 463,52 грн., а всього 26 505 (двадцять шість тисяч п'ятсот п'ять) грн. 52 коп.

У задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Донецької області через Ясинуватський міськрайонний суд.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом десяти днів з дня його проголошення.

Суддя: О. І. Гаврилюк

Дата ухвалення рішення02.10.2013
Оприлюднено03.12.2013
Номер документу33899269
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —0555/1534/2012

Рішення від 01.10.2013

Цивільне

Ясинуватський міськрайонний суд Донецької області

Гаврилюк О. І.

Рішення від 02.10.2013

Цивільне

Ясинуватський міськрайонний суд Донецької області

Гаврилюк О. І.

Ухвала від 05.12.2012

Цивільне

Ясинуватський міськрайонний суд Донецької області

Гаврилюк О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні