Рішення
від 16.11.2012 по справі 014/632/12-ц
КАГАРЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ



Справа № 014/632/12-ц

Рішення

іменем України

"16" листопада 2012 р. Кагарлицький районний суд Київської області під головуванням судді Шевченко І.І. розглянувши в порядку письмового провадження у м. Кагарлик справу за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2 до ОСОБА_3, Півецької сільської ради Кагарлицького району Київської області, третя особа: Управління Держкомзему в Кагарлицькому районі про визнання недійсними державних актів на право власності на земельні ділянки, -

в с т а н о в и в:

позивачі просять суд визнати недійсним державний акт на право власності на земельну ділянку серія ЯЛ №198539 від 11.05.2010 р. виданий Півецькою сільською радою ОСОБА_3 на земельну ділянку площею 0,06 га за адресою Кагарлицький район, с. Півці. вул. 1-го Травня, 10, скасувати державну реєстрацію державного акту на право власності на земельну ділянку серія ЯЛ №198539 від 11.05.2010 р. виданий Півецькою сільською радою ОСОБА_3 на земельну ділянку площею 0,06 га за адресою Кагарлицький район, с. Півці. вул. 1-го Травня, 10, судові витрати не стягувати з відповідачів, посилаючись на те, що згідно державного акту на право власності на земельну ділянку серія ЯЛ №363627 від 29.06.2011 р. ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є власниками земельної ділянки площею 0,1823 га по вул. 1 -го Травня, 9 в с. Півці Кагарлицького району.

Після отримання державного акту, а саме в травні 2012 року позивачі дізнались, що власник сусідньої земельної ділянки ОСОБА_3 виготовив та отримав державний акт на право власності на земельну ділянку серія ЯЛ №198539 від 11.05.2010 р.

При цьому, позивачам про виготовлення та видачу відповідачу державного актів нічого не було відомо, оскільки межі своїх земельних ділянок відповідач з позивачами як суміжними землекористувачами не погоджував та акт про встановлення на місцевості та погодження зовнішніх меж земельної ділянки не підписував.

Як з'ясувалось відповідач приватизуючи свою земельну ділянку приватизував частину земельної ділянки позивачів, в тому числі і земельну ділянку на якій розташований двір та заїзд до двору позивачів. Тобто, фактично заїзд до двору та житлового будинку позивачів на даний час розташований на земельній ділянці, яка на праві власності належить відповідачу, що порушує право позивачів на земельну ділянку, яка знаходилась в їх користуванні та була передана позивачам у приватну власність згідно державного акту.

23.05.2012 р. Ржищівським міським виробничим відділом КОФ ДП «Центр ДЗК»за участю землевпорядника Півецької сільської ради, позивачів та відповідача було відновлено межі земельних ділянок в натурі по фактичному користуванню.

Відповідно до складеного Акту від 23.05.2012 р. встановлено, що фактичний розмір земельної ділянки відповідача становить 0,0563 га, а не 0,06 га як зазначено в його державному акті. Також, було встановлено, що при складанні державного акту відповідача було допущено технічну помилку в геодезичних вишукувальних та камеральних роботах. При цьому, після встановлення дійсних меж земельної ділянки відповідача та визначення фактичних меж. відповідач погодився із встановленням дійсних меж та підписав Акт від 23.05.2012 р.

Необхідно зазначити, що при виготовленні відповідачем державного акту позивачі в акті встановлення на місцевості та погодження меж земельної ділянки відповідача не розписувались та при встановленні меж земельної ділянки присутні не були.

Згідно п. б) ч. 2 ст. 198 Земельного кодексу України кадастрова зйомка включає погодження меж земельної ділянки з суміжними власниками та землекористувачами.

Отже, позивачі не погоджували межі земельної ділянки відповідача, тому державний акт на земельну ділянку був виданий з порушенням ст. ст. 103, 106, п. б) ч. 2 ст. 198 Земельного кодексу України, які передбачають необхідність встановлення та погодження меж земельних ділянок між суміжним землекористувачами або землевласниками.

Згідно п. 1.16 Інструкції про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право приватної власності на землю, право колективної власності на землю, право власності на землю і право постійного користування землею, договорів на право тимчасового користування землею (в тому числі на умовах оренди) та договорів оренди землі затвердженої Наказом Державного комітету України по земельних ресурсах №43 від 05.04.1999 р. технічна документація зі складання державного акта на право власності на земельну ділянку або на право постійного користування земельною ділянкою включає кадастровий план земельної ділянки, складений за результатами зйомки.

Згідно п. 1.16 Інструкції здійснюється кадастрова зйомка земельної ділянки з наступним вирахуванням координат поворотних точок меж (у державній або умовній системі координат) і площі ділянки. За результатами виконаних робіт складається кадастровий план земельної ділянки.

Отже, вищезазначеними нормами передбачено необхідність погодження меж земельної ділянки із сусідніми землекористувачами при складанні кадастрового плану на основі кадастрових зйомок.

При цьому, під час виготовлення державного акту відповідача межі земельної ділянки не погоджувались з позивачами.

Також під час виготовлення технічної документації та видачі державного акту відповідачу було порушено також інші норми Інструкції. Зокрема: п. 1.12. складання державного акта на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою при передачі земельної ділянки, що була раніше надана громадянам, підприємствам, установам, організаціям і об'єднанням громадян всіх видів, у постійне користування або при переоформленні правоустановчих документів на ці земельні ділянки, проводиться після відновлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та закріплення їх довгостроковими межовими знаками встановленого зразка за затвердженою в установленому порядку відповідною технічною документацією; п. 2.1. Інструкції, який передбачає, що роботи зі складання державного акта на право власності на земельну ділянку або на право постійного користування земельною ділянкою виконуються зі встановленням (відновленням) в натурі (на місцевості) меж земельної ділянки та меж обмежень на використання земельної ділянки.

При виготовленні технічної документації зі складання державного акту відповідача не було встановлено в натурі (на місцевості) меж земельної ділянки відповідача.

Таким чином, державний акт на право власності на земельну ділянку виготовлений відповідачем з порушенням вимог Земельного кодексу України та Інструкції, тому такий державний акт є незаконними та повинен бути визнаний судом недійсними.

Згідно п. б) ч. 3 ст. 152 Земельного кодексу України захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом відновлення стану земельної ділянки, який існував до порушення прав, і запобігання вчиненню дій, що порушують права або створюють небезпеку порушення прав.

Згідно ч. 1 ст. 158 Земельного кодексу України земельні спори вирішуються судами, органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади з питань земельних ресурсів.

Згідно ч. 2 ст. 158 Земельного кодексу України виключно судом вирішуються земельні спори з приводу володіння, користування і розпорядження земельними ділянками, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, а також спори щодо розмежування територій сіл, селищ, міст, районів та областей.

Згідно ч. 1 ст. 204 Земельного кодексу України державний земельний кадастр ведеться уповноваженим органом виконавчої влади з питань земельних ресурсів.

Що стосується скасування державної реєстрації державного акту, то у зв'язку з визнанням його недійсним, необхідно також скасувати його державну реєстрацію.

Позивачі в судове засідання не з‘явилися та подали до суду заяви, в яких позовні вимоги підтримують та просить розгляд справи проводити у їхню відсутність, судові витрати не стягувати з відповідачів.

Відповідач –ОСОБА_3 в судове засідання не з'явився та подав до суду заяву, в якій проти позову не заперечує та просить розгляд справи проводити у його відсутність.

Представник відповідача в особі Півецької сільської ради Кагарлицького району Київської області в судове засідання не з'явилася та подала до суду заяву, в якій проти позову не заперечує та просить розгляд справи проводити у його відсутність.

Представник третьої особи в особі Управління Держкомзему в Кагарлицькому районі в судове засідання не з'явився та подав до суду заяву, в якій просить розгляд справи проводити у його відсутність. При прийнятті рішення по справі покладається на погляд суду.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає за можливе, на підставі ч. 2 ст. 197 ЦПК України, розглянути справу за відсутності осіб, які беруть участь у справі та без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу ухвалити рішення на підставі наявних у справі доказів та позовні вимоги позивача задовольнити.

В судовому засіданні суд встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

Згідно державного акту на право власності на земельну ділянку серія ЯЛ №363627 від 29.06.2011 р. ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є власниками земельної ділянки площею 0,1823 га по вул. 1 -го Травня, 9 в с. Півці Кагарлицького району.

Після отримання державного акту, а саме в травні 2012 року позивачі дізнались, що власник сусідньої земельної ділянки ОСОБА_3 виготовив та отримав державний акт на право власності на земельну ділянку серія ЯЛ №198539 від 11.05.2010 р.

При цьому позивачам про виготовлення та видачу відповідачу державного акту нічого не було відомо, оскільки межі своєї земельної ділянки відповідач з позивачами як суміжними землекористувачами не погоджував та акт про встановлення на місцевості та погодження зовнішніх меж земельної ділянки не підписував.

Як з'ясувалось відповідач приватизуючи свою земельну ділянку приватизував частину земельної ділянки позивачів, в тому числі і земельну ділянку на якій розташований двір та заїзд до двору позивачів. Тобто, фактично заїзд до двору та житлового будинку позивачів на даний час розташований на земельній ділянці, яка на праві власності належить відповідачу, що порушує право позивачів на земельну ділянку, яка знаходилась в їх користуванні та була передана позивачам у приватну власність згідно державного акту.

23.05.2012 р. Ржищівським міським виробничим відділом КОФ ДП «Центр ДЗК»за участю землевпорядника Півецької сільської ради, позивачів та відповідача було відновлено межі земельних ділянок в натурі по фактичному користуванню.

Відповідно до складеного Акту від 23.05.2012 р. встановлено, що фактичний розмір земельної ділянки відповідача становить 0,0563 га, а не 0,06 га як зазначено в його державному акті. Також, було встановлено, що при складанні державного акту відповідача було допущено технічну помилку в геодезичних вишукувальних та камеральних роботах. При цьому, після встановлення дійсних меж земельної ділянки відповідача та визначення фактичних меж відповідач погодився із встановленням дійсних меж та підписав Акт від 23.05.2012 р.

Згідно п. б) ч. 2 ст. і 98 Земельного кодексу України кадастрова зйомка включає погодження меж земельної ділянки з суміжними власниками та землекористувачами.

Отже, позивачі не погоджували межі земельної ділянки відповідача, тому державний акт на земельну ділянку був виданий з порушенням ст.. ст.. 103, 106, п. б ч. 2 ст. 198 Земельного кодексу України, які передбачають необхідність встановлення та погодження меж земельних ділянок між суміжним землекористувачами або землевласниками.

          Згідно п. 1.16 Інструкції про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право приватної власності на землю, право колективної власності на землю, право власності на землю і право постійного користування, договорів на право тимчасового користування землею (в тому числі на умовах оренди) та договорів оренди землі, затвердженої Наказом Державного комітету України по земельних ресурсам № 43 від 05.04.1999 р. технічна документація зі складання державного акт на право постійного користування земельною ділянкою включає кадастровий плат земельної ділянки, складений за результатами зйомки.

          Згідно п. 1.16 Інструкції здійснюється кадастрова зйомка земельної ділянки з наступним вирахуванням координат поворотних точок меж (у державній або умовній системі координат) і площі ділянки. За результатами виконаних робіт складається кадастровий план земельної ділянки.

          Отже, вищезазначеними нормами передбачено необхідність погодження меж земельної ділянки із сусідніми землекористувачами при складані кадастрового плану на основі кадастрових зйомок.

При цьому, під час виготовлення державного акту відповідача межі земельної ділянки не погоджувались з позивачем.

Також під час виготовлення технічної документації та видачі державного акту відповідачу було порушено також інші норми Інструкції. Зокрема: п. 1.12. Інструкції, який передбачає, що складання державного акта на право власності на земельну ділянку або право постійного користування земельною ділянкою при передачі або наданні земельних ділянок громадянам, підприємствам, установам, організаціям та об'єднанням громадян всіх видів проводиться після перенесення в натуру (на місцевість) меж земельної ділянки та закріплення їх довгостроковими межовими знаками встановленого зразка за затвердженим в установленому порядку проектом відведення цієї ділянки; п. 2.1. Інструкції, який передбачає, що роботи зі складання державного акта на право власності на земельну ділянку або на право постійного користування земельною ділянкою виконуються зі встановленням (відновленням) в натурі (на місцевості) меж земельної ділянки та меж обмежень на використання земельної ділянки.

При виготовленні технічної документації зі складання державного акту відповідача не було встановлено в натурі (на місцевості) меж земельної ділянки відповідача.

Таким чином, державний акт на право власності на земельну ділянку виготовлений відповідачем з порушенням вимог Земельного кодексу України та Інструкції, тому такий державний акт є незаконним та повинен бути визнаний судом недійсним.

Згідно п. б) ч. 3 ст. 152 Земельного кодексу України захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом відновлення стану земельної ділянки, який існував до порушення прав, і запобігання вчиненню дій, що порушують права або створюють небезпеку порушення прав.

Згідно ч. 1 ст. 158 Земельного кодексу України земельні спори вирішуються судами, органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади з питань земельних ресурсів.

Згідно ч. 2 ст. 158 Земельного кодексу України виключно судом вирішуються земельні спори з приводу володіння, користування і розпорядження земельними ділянками, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, а також спори щодо розмежування територій сіл, селищ, міст, районів та областей, а тому суд вважає, що позовні вимоги позивачів щодо державного акту підлягає до задоволення і визнає недійсним державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯЛ № 198539 від 11.05.2010 року виданий Півецькою сільською радою Кагарлицького району Київської області ОСОБА_3 на земельну ділянку площею 0,06 га за адресою: Київська область, Кагарлицький район, с. Півці, вул. 1 Травня, 10.

Ст. 27 Законом України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень” передбачає скасування державної реєстрації речових прав в разі винесення судом відповідного рішення, про що вносяться дані до Державного реєстру прав.

          Визнання Державного акту на право власності на земельну ділянку недійсним є підставою для скасування його державної реєстрації, а тому суд задовольняє позовні вимоги позивачів в цій частині вимог та скасовує державну реєстрацію державного акту на право власності на земельну ділянку серія ЯЛ № 198539 від 11.05.2010 року, що виданий Півецькою сільською радою Кагарлицького району Київської області ОСОБА_3 на земельну ділянку площею 0,06 га за адресою: Київська область, Кагарлицький район, с. Півці, вул. 1 Травня, 10.

Згідно ст.. 154 ЦПК України заходи забезпечення позову можуть бути скасовані судом, який розглядає справу. Оскільки накладений арешт на земельну ділянку ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, площею 0,06 га, що розташована за адресою: Кагарлицький район, с. Півці, вул. 1 -го Травня, 10, кадастровий номер 3222286401:02:317:0012, який належить відповідачу ОСОБА_3 та заборонити ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, вчиняти будь-які дії щодо відчуження земельної ділянки площею 0,06 га, що розташована за адресою: Кагарлицький район, с. Півці, вул. 1-го Травня, 10. кадастровий номер 3222286401:02:317:0012 було накладено ухвалою Кагарлицького районного суду Київської області від 01.11.2012 року згідно ст.152 ЦПК України в якості забезпечення позовних вимог позивачів ОСОБА_1 та ОСОБА_2, то й відповідно до ст.154 ЦПК України заходи забезпечення позову можуть бути скасовані судом, який розглядав справу, а тому суд вважає за необхідне захід забезпечення позову скасувати і зняти накладений арешту на земельну ділянку ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, площею 0,06 га, що розташована за адресою: Кагарлицький район, с. Півці, вул. 1 -го Травня, 10, кадастровий номер 3222286401:02:317:0012, який належить відповідачу ОСОБА_3 та заборонити ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, вчиняти будь-які дії щодо відчуження земельної ділянки площею 0,06 га, що розташована за адресою: Кагарлицький район, с. Півці, вул. 1-го Травня, 10. кадастровий номер 3222286401:02:317:0012.

На підставі викладеного та керуючись постановою Пленуму Верховного Суду України № 7 від 16.04.2004 року «Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ», ст.. ст. 78, 81, 88, 116, 118, 125, 126, 152 Земельного кодексу України, ст. 1218, 1225 ЦК України, ст.ст. 10, 60, 61, 88, 212, 213, 214, 215, 218 ЦПК України суд, -

в и р і ш и в:

          Позовні вимоги ОСОБА_1, ОСОБА_2 до ОСОБА_3, Півецької сільської ради Кагарлицького району Київської області, третя особа: Управління Держкомзему в Кагарлицькому районі про визнання недійсними державних актів на право власності на земельні ділянки –задовольнити частково.

          Визнати недійсним державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯЛ № 198539 від 11.05.2010 року виданий Півецькою сільською радою Кагарлицького району Київської області ОСОБА_3 на земельну ділянку площею 0,06 га за адресою: Київська область, Кагарлицький район, с. Півці, вул. 1 Травня, 10.

          Скасувати державну реєстрацію державного акту на право власності на земельну ділянку серія ЯЛ № 198539 від 11.05.2010 року, що виданий Півецькою сільською радою Кагарлицького району Київської області ОСОБА_3 на земельну ділянку площею 0,06 га за адресою: Київська область, Кагарлицький район, с. Півці, вул. 1 Травня, 10.

Захід забезпечення позову скасувати у виді накладення арешту на земельну ділянку ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, площею 0,06 га, що розташована за адресою: Кагарлицький район, с. Півці, вул. 1 -го Травня, 10, кадастровий номер 3222286401:02:317:0012, який належить відповідачу ОСОБА_3 та заборонити ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, вчиняти будь-які дії щодо відчуження земельної ділянки площею 0,06 га, що розташована за адресою: Кагарлицький район, с. Півці, вул. 1-го Травня, 10. кадастровий номер 3222286401:02:317:0012.

          Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Київської області через Кагарлицький районний суд протягом десяти днів з дня проголошення, а особами , які брали участь у справі і не були присутніми в судовому засіданні протягом 10 днів з дня отримання копії рішення.

Суддя:

ОСОБА_4

СудКагарлицький районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення16.11.2012
Оприлюднено20.01.2014
Номер документу33901098
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —014/632/12-ц

Ухвала від 01.11.2012

Цивільне

Кагарлицький районний суд Київської області

Шевченко І. І.

Рішення від 16.11.2012

Цивільне

Кагарлицький районний суд Київської області

Шевченко І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні