Постанова
від 13.09.2013 по справі 814/2133/13-а
МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Миколаївський окружний адміністративний суд вул. Заводська, 11, м. Миколаїв, 54001 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(вступна і резолютивна частини)

15:08

м. Миколаїв

13 вересня 2013 року справа № 814/2133/13-а

Миколаївський окружний адміністративний суд у складі судді Марича Є.В. за участю секретаря судового засідання Корнієнко О.М., пр. позивача Волощука О.М. розглянув у відкритому судовому засіданні справу за

адміністративним позовомМіністерства економічного розвитку і торгівлі України, вул. Грушевського, 12/2, м. Київ, 01008

до третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивачаПриватного підприємства "Профтранс", вул. Комунарівська, 88, м. Миколаїв, 81600 Державна податкова служба України, Львівська площа, 8, м. Київ, 04655

пропродовження дії спеціальної санкції-тимчасового зупинення зовнішньоекономічної діяльності, застосованої на підставі Наказу Мінекономрозвитку від 07.08.2012 № 900

Керуючись статтями 11, 71, 158-163, 167, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Продовжити дію спеціальної санкції - тимчасового зупинення зовнішньоекономічної діяльності, застосованої до Приватного підприємства "Профтранс" (вул. Комунарівська, 88, Ленінський район, м. Миколаїв, Миколаївська область, 81600, код за ЄДРПОУ 36580362) наказом Мінекономрозвитку від 07.08.2012 № 900 на термін до усунення Приватним підприємством "Профтранс" порушення статті 1 Закону України "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті", допущеного при виконанні зовнішньоекономічних контрактів від 03.08.2011 № 03/08, укладеного між ПП "Профтранс" та ООО "ВЕСТ ТРЕЙД" (Росія), та від 15.08.2011 № 03-2011, укладеного між ПП "Профтранс" та ООО "БЭСТ". (Росія).

Постанова суду першої інстанції, якщо інше не встановлено цим Кодексом, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя Є. В. Марич

Миколаївський окружний адміністративний суд вул. Заводська, 11, м. Миколаїв, 54001 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Миколаїв

13 вересня 2013 року справа № 814/2133/13-а

Миколаївський окружний адміністративний суд у складі судді Марича Є.В. за участю секретаря судового засідання Корнієнко О.М., пр. позивача Волощука О.М. розглянув у відкритому судовому засіданні справу за

адміністративним позовомМіністерства економічного розвитку і торгівлі України, вул. Грушевського, 12/2, м. Київ, 01008

до третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивачаПриватного підприємства "Профтранс", вул. Комунарівська, 88, м. Миколаїв, 81600 Державна податкова служба України, Львівська площа, 8, м. Київ, 04655

пропродовження дії спеціальної санкції-тимчасового зупинення зовнішньоекономічної діяльності, застосованої на підставі Наказу Мінекономрозвитку від 07.08.2012 № 900

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, звернувся до суду з позовом до відповідача, Приватного підприємства "Профтранс", за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача, Державної податкової служби України, про продовження дії спеціальної санкції-тимчасового зупинення зовнішньоекономічної діяльності, застосованої на підставі Наказу Мінекономрозвитку від 07.08.2012 № 900.

Позов обґрунтовано тим, що наказом Мініекономрозвитку України від 07 серпня 2012 року № 900 "Про застосування спеціальної санкції - тимчасового зупинення зовнішньоекономічної діяльності України" застосовано до ПП "Профтранс" спеціальну санкцію - тимчасове зупинення зовнішньоекономічної діяльності, за порушення статті 1 Закону України "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті". Просив продовжити дію спеціальної санкції - тимчасове зупинення зовнішньоекономічної діяльності, застосовної до ПП "Профтранс" (код ЄДРПОУ 36580362) наказом Мінеконмрозвитку від 07 серпня 2012 року № 900 на термін до усунення ПП "Профтранс" порушень статті 1 Закону України "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті", допущеного при виконанні зовнішньоекономічних контрактів.

У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав та просив суд задовольнити їх у повному обсязі.

Відповідач у судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся повістками про виклик, які поверталися до відправника без вручення адресату.

За змістом частини 4 статті 33 Кодексу адміністративного судочинства України у разі ненадання особами, які беруть участь у справі, інформації щодо їх поштової адреси судовий виклик або судове повідомлення надсилаються: юридичним особам та фізичним особам-підприємцям - за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців. У разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за такою адресою вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їм належним чином.

Відповідач відповідно до статей 19, 22 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" змін до відомостей про юридичну особу не вніс. Ухвала суду та повістки надсилалися на адресу, зазначену позивачем в позовній заяві та вказану в довідці про включення відповідача в Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Приписи Кодексу адміністративного судочинства України не передбачають з'ясування судом або стороною по справі фактичного місцезнаходження іншої сторони та здійснення її розшуку.

Представник третьої особи в судове засідання не з'явився та заперечення до суду не надав.

13.09.2013 проголошено вступну та резолютивну частини постанови.

Суд заслухав пояснення представника позивача, розглянув подані документи і матеріали справи, всебічно і повно з'ясував всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінив докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, і дійшов наступного висновку.

АТ "Златобанк" листом від 22.03.2012 № 440 повідомив ДПІ у Білозерському районі Херсонської області про порушення ПП "ПРОФТРАНС" вимог чинного валютного законодавства в частині порушення термінів розрахунків за експортною операцією та листом від 29.03.2012 № 481 подав перелік незавершених експортних операцій (арк. справи 14-39).

Державна податкова служба України листом від 05.06.2012 № 7886/5/22-3316 звернулася до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, в якому запропонувало застосувати спеціальні санкції відповідно до статті 37 Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність", зокрема, до Приватного підприємства "Профтранс" у зв'язку з наявністю простроченої дебіторської заборгованості по здійснених зовнішньоекономічних операціях (арк. справи 11-13).

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України прийняло наказ від 07.08.2012 № 900 про застосування спеціальної санкції -тимчасового зупинення зовнішньоекономічної діяльності-до суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності України, зокрема, до Приватного підприємства "Профтранс" (арк. справи 40).

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України надіслало на адресу Державної податкової служби України лист, в якому просило висловити позицію щодо доцільності застосування спеціальної санкції -тимчасового зупинення зовнішньоекономічної діяльності до суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності України (арк. справи 41-42).

Державна податкова служба України листом від 08.11.2012 № 4667/0/51-12/22-3316 запропонувала Міністерству економічного розвитку і торгівлі України продовжити дію спеціальної санкції-тимчасового зупинення зовнішньоекономічної діяльності (арк. справи 43).

Доказів усунення відповідачем порушень вимог Закону України "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті" суду не надано.

Враховуючи викладене, позовні вимоги Міністерства економічного розвитку і торгівлі України про продовження дії спеціальної санкції - тимчасового зупинення зовнішньоекономічної діяльності, застосованої до ПП "Профтранс" наказом Мінекономрозвитку від 07.08.2012 № 900, є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до частини дев'ятої статті 37 Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність" при прийнятті рішення щодо подовження дії тимчасового зупинення зовнішньоекономічної діяльності суд зазначає термін, на який подовжено дію цієї санкції.

Згідно з положеннями частини 2 статті 251 та частини 2 статті 252 Цивільного кодексу України терміном є певний момент у часі, з настанням якого пов'язана дія чи подія, яка має юридичне значення. Термін визначається календарною датою або вказівкою на подію, яка має неминуче настати.

Відповідно до статті 11 Кодексу адміністративного судочинства України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюється на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

За приписами пункту 1 статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

За таких обставин, суд дійшов висновку про продовження дії спеціальної санкції - тимчасового зупинення зовнішньоекономічної діяльності на термін до усунення ПП "Профтранс" порушення законодавства, а саме до погашення простроченої заборгованості за зовнішньоекономічними контрактами.

Керуючись статтями 11, 71, 158-163, 167, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Продовжити дію спеціальної санкції - тимчасового зупинення зовнішньоекономічної діяльності, застосованої до Приватного підприємства "Профтранс" (вул. Комунарівська, 88, Ленінський район, м. Миколаїв, Миколаївська область, 81600, код за ЄДРПОУ 36580362) наказом Мінекономрозвитку від 07.08.2012 № 900 на термін до усунення Приватним підприємством "Профтранс" порушення статті 1 Закону України "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті", допущеного при виконанні зовнішньоекономічних контрактів від 03.08.2011 № 03/08, укладеного між ПП "Профтранс" та ООО "ВЕСТ ТРЕЙД" (Росія), та від 15.08.2011 № 03-2011, укладеного між ПП "Профтранс" та ООО "БЭСТ" (Росія).

Постанова суду першої інстанції, якщо інше не встановлено цим Кодексом, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя Є. В. Марич

Повний текст постанови складено відповідно до статті 160 КАС України та підписано суддею 18.09.2013.

СудМиколаївський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення13.09.2013
Оприлюднено07.10.2013
Номер документу33903578
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —814/2133/13-а

Постанова від 13.09.2013

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Марич Є. В.

Ухвала від 14.05.2013

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Марич Є. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні