Вирок
від 18.09.2013 по справі 204/3161/13-к
КРАСНОГВАРДІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Провадження № 204/3161/13-к

№1-кп/204/160/13

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 вересня 2013 року Красногвардійський районний суд м. Дніпропетровська

у складі:

головуючого-судді: Мащук В.Ю.,

при секретарі: Плохому Є.В.,

за участю прокурора: Лєбєдєвої І.О.,

за участю захисника - адвоката: ОСОБА_1

за участю потерпілих: ОСОБА_2,

ОСОБА_3,

ОСОБА_4,

ОСОБА_5,

ОСОБА_6,

ОСОБА_7

ОСОБА_8

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дніпропетровську кримінальне провадження відносно:

ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця м. Дніпропетровська, громадянина України, українця, освіта вища, одруженого, працюючого директором ТОВ «Евростройлес», зареєстрований та мешкає за адресою: АДРЕСА_1, раніше не судимого,

- у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 172 КК України, суд -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_9 засіданням загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю «Евростройлес» від 01.04.2008 року та наказом №7 від 01.04.2008 року призначений на посаду директора товариства з обмеженою відповідальністю «Евростройлес» (ідентифікаційний код юридичної особи №24233766), зареєстрованого 23.07.2002 року виконавчим комітетом Дніпропетровської міської ради по вул. А Янгеля, 40 м. Дніпропетровська, реєстраційний номер 12241200000024074.

Відповідно до Статуту ТОВ «Евростройлес» ОСОБА_9 є керівником товариства та службовою особою, підзвітний зборам учасників і несе перед ними відповідальність за здійснення діяльності Товариства і виконання покладених на нього завдань і функцій.

Згідно положень п.4.5 Статуту ТОВ «Евростройлес» у службові обв'язки ОСОБА_9, як директора, який наділений адміністративно-господарськими та організаційно-розпорядчими функціями, входить: здійснення керівництва поточною діяльністю Товариства; призначення на посади та звільнення з них відповідно до штатного розкладу заступників директора; затвердження штатного розкладу Товариства, усіх внутрішніх нормативних документів, розпоряджень, наказів, інструкцій тощо; право першого підпису на фінансових, розпорядчих, банківських документах; вирішення усіх питань діяльності Товариства, крім тих, які входять до компетенції Загальних зборів учасників; організація підготовки поточних і перспективних планів Товариства; організація, підготовка і виконання рішень Загальних зборів учасників Товариства і звіт про їх виконання; розпорядження майном Товариства, включаючи його грошові кошти в межах, визначених Статутом; укладення від імені Товариства договорів (контрактів), видання довіреностей, вчинення правочинів, здійснення інших юридичних дій; виступати представником Товариства у відносинах з юридичними та фізичними особами, органами влади та інше, як на території України, так і за її межами, по всім питанням діяльності Товариства в межах своєї компетенції; призначення на посади та звільнення з посад працівників Товариства, видання наказів, розпоряджень; представлення інтересів Товариства в судах, господарських та третейських судах, органах влади та органах місцевого самоврядування, відкриття в установах банків поточних, вкладних (депозитних) рахунків та ін.

ОСОБА_9, будучи директором юридичної особи - ТОВ «Евростройлес», якій присвоєно ідентифікаційний код юридичної особи - платника податків та інших обов'язкових платежів, здійснюючи господарську діяльність, використовуючи найману працю громадян та, володіючи відносно них організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими повноваженнями та обов'язками, що з них випливають, вчинив грубе порушення законодавства про працю.

Відповідно до ст. 46 Конституції України громадяни мають право на соціальний захист, який включає право на їх забезпечення у випадку повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття за незалежних від них обставин, а також у похилому віці та в інших випадках, передбачених законом. Це право гарантується загальнообов'язковим державним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, установ, підприємств, організацій, а також бюджетних та інших джерел соціального забезпечення: створенням мережі державних, комунальних, приватних підприємств для догляду за непрацездатними.

Відповідно до ч. 2 ст. 2 Кодексу законів України про працю наймані робітники реалізують право на працю шляхом укладання трудового договору про працю.

Відповідно до ч. 4 ст. 24 Кодексу законів України про працю трудовий договір вважається укладеним і тоді, коли наказу або розпорядження не було видано, однак працівник фактично був допущений до роботи.

Відповідно до ст. 2 Кодексу законів України про працю та ст. 1 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.1991 року працівники мають право на матеріальне забезпечення в порядку соціального страхування у похилому віці.

Відповідно до ст. 256 Кодексу законів України про працю працівники та члени їх сімей мають право на державне пенсійне забезпечення за віком, з інвалідності, у зв'язку із втратою годувальника, а також за вислугою років.

Відповідно до ст. 24 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 року страховий стаж - це проміжок часу, впродовж якого особа підлягає обов'язковому державному пенсійному страхуванню, і за яке щомісячно сплачені страхові внески в сумі не менш, ніж мінімальний страховий внесок.

Таким чином, керівники підприємств, установ, організацій зобов'язані у встановленому законом порядку проводити нарахування та оплату страхових внесків на працівників для забезпечення останнім права на пенсійне забезпечення при досягненні пенсійного віку.

Однак, керівник (директор) юридичної особи ТОВ «Евростройлес» - ОСОБА_9, достовірно знаючи про свій обов'язок безумовного додержання вимог чинного законодавства України, в тому числі про обов'язкове складання та реєстрацію трудового договору з працівниками товариства, нарахування, утримання та оплату встановлених державою податків та зборів з їх заробітної плати (інших виплат та винагород), спрямованих на забезпечення соціального захисту працівників, як в процесі виконання ними своїх трудових обов'язків, так і при досягненні пенсійного віку, в період часу з 01.04.2009 року по жовтень 2012 року грубо порушував гарантовані Конституцією України та законами України трудові та соціальні права працівників, працю яких використовував при здійсненні господарської діяльності юридичної особи - ТОВ «Евростройлес».

Так, керівник (директор) юридичної особи - ОСОБА_9, здійснюючи господарську діяльність юридичної особи, яка входить до сфери діяльності ТОВ «Евростройлес», а саме: виробництво меблів для офісів і підприємств торгівлі, виробництво кухонних меблів, виробництво інших меблів, виробництво інших дерев'яних будівельних конструкцій і столярних виробів, ремонт меблів і домашнього начиння, надання інших індивідуальних послуг, використовуючи у цій діяльності найману працю фізичних осіб, володіючи відносно них організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими повноваженнями, являючись тією службовою особою, у чиї обов'язки входить прийом на роботу та звільнення працівників, організація оплати їх праці, нарахування, утримання та виплата з сплачених сум заробітної плати (інших виплат та винагород) страхових внесків в фонд загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, інші державні цільові фонди соціального страхування, а також податку з прибутків фізичних осіб, фактично допустив до праці в якості начальників виробництва ОСОБА_2 та ОСОБА_3, в якості столярів ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, та у якості маляра - ОСОБА_8, працю яких використовував: ОСОБА_2 - в період часу з липня-серпня 2009 року до 01.05.2012 року; ОСОБА_4- в період часу з 05.03.2011 року до 27.08.2011 року; ОСОБА_5 - в період часу з 10.11.2011 року до 15.03.2012 року; ОСОБА_6 - в період часу з 10.11.2011 року до 15.03.2012 року; ОСОБА_3 - в період часу з 01.04.2009 року до серпня 2011 року; ОСОБА_8 - в період часу з 20.10.2011 року до 15.03.2012 року; ОСОБА_7 - в період часу з 14.09.2011 року до кінця жовтня 2012 року.

При цьому керівник (директор) ТОВ «Евростройлес» ОСОБА_9 у вищезазначені проміжки часу, діючи умисно, виходячи з помилкових міркувань акумулювання не утриманих та не перерахованих до державного бюджету України, а також у фонди державного пенсійного та соціального страхування грошових коштів для забезпечення фінансово - господарської діяльності ТОВ «Евростройлес», в порушення вимог ст. ст. 43, 46 Конституції України, ст. ст. 2, 24, 24-1, 48. 82. 94-95, 115, 253, 256 Кодексу законів України про працю, ст. 1 Закону України «Про пенсійне забезпечення», ст. 24 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», п. 1.15 ст. 1 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб», ст. ст. 3, 12, 21, 23, 24 Закону України «Про оплату праці», ст. 11 Закону України «Про зайнятість населення», письмові трудові договори з ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 та ОСОБА_8 не уклав, відповідні записи у трудові книжки зазначених осіб з моменту їх допуску до роботи не вніс, не забезпечив в межах покладених на нього зобов'язань нарахування, утримання та виплату з виплачених ним за вказані проміжки часу сум заробітної плати (інших виплат та винагород), страхових внесків у фонд загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, інші державні цільові фонди соціального страхування, а також прибутку з доходів фізичних осіб, тим самим допустив грубе порушення трудових прав ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_10 та ОСОБА_8 на соціальне та пенсійне забезпечення, соціальний захист за фактично відпрацьований час, передбачені діючим законодавством України, а також позбавив їх можливості використовувати свій фактичний трудовий стаж при обчисленні пенсійного стажу і призначенні розміру пенсійних виплат за проміжок часу, який вони працювали у ТОВ «Евростройлес».

Допитаний в судовому засіданні ОСОБА_9 вину у вчинені інкримінованого кримінального правопорушення визнав в повному обсязі та пояснив суду, що з 2008 року він працює директором ТОВ «Евростройлес». Будучи керівником Товариства, та приймаючи на роботу працівників він офіційно їх не оформлював, завдану шкоду не відшкодував.

Потерпілі повинні бути оформлені офіційно, їх не оформлення є його помилкою, яку він зрозумів, та зробив для себе відповідні висновки.

Крім повного визнання своєї вини вина ОСОБА_9 у вчиненні інкримінованого кримінального правопорушення підтверджується показами потерпілих, свідків, оголошеними та вивченими матеріалами кримінального провадження, в тому числі:

Допитаний в судовому засіданні потерпілий ОСОБА_2 пояснив суду, що приблизно з липня-серпня 2009 року до 01.05.2012 року він працював начальником виробництва у ТОВ «Евростройлес», яке знаходиться за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. А. Янгеля, 40. Директором ТОВ «Евростройлес» є ОСОБА_9

При прийомі на роботу співбесіду з ним проводив ОСОБА_9, якому він віддав трудову книжку. В подальшому ОСОБА_9 видавав йому заробітну платню: 1500 гривень щотижня та 10% від виконаного об'єму робіт, про отримання заробітної плати він ніде не розписувався.

Неодноразово за час праці ОСОБА_9 не своєчасно виплачував заробітну плату, однак борги зажди погашав.

У квітні 2012 року ОСОБА_9 повинен був виплатити йому гроші, в сумі 2600 гривень, цей борг виник впродовж 2012 року, так як йому сплачувалась заробітна плата, а відсотки за виконану роботу практично не сплачувались, однак ОСОБА_9 обіцяв виплатити ці гроші в майбутньому.

Наприкінці квітня 2012 року, ОСОБА_2 сказав ОСОБА_9 про те, що якщо він не сплатить гроші, то він на роботу не вийде. Враховуючи, що зароблені гроші ОСОБА_9 не віддав, ОСОБА_2 з 01.05.2012 року перестав виходити на роботу до ТОВ «Евростройлес».

У травні 2012 року він прийшов до ТОВ «Евростройлес» з метою отримання трудової книжки на своє ім'я, де зустрівся з ОСОБА_9, який так і не сплатив зароблені гроші. У той день він дізнався про те, що офіційно працевлаштований у ТОВ «Евростройлес» не був, хоча трудова книжка на майже 3 роки знаходилась у ОСОБА_9 На вимогу ОСОБА_2 зробити запис у трудовій книжці щодо працевлаштування у ТОВ «Евростройлес», ОСОБА_9 відмовив, не пояснюючи мотиви свого рішення.

На даний час йому не сплачена заробітна плата у сумі 2600 гривень.

За час його роботи у ТОВ «Евростройлес» столярами працювали: ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15, ОСОБА_3, ОСОБА_4 ОСОБА_5 та ОСОБА_6; ОСОБА_8 працювала маляром.

Допитаний в судовому засіданні потерпілий ОСОБА_4 пояснив суду , що з 05.03.2011 року до 27.08.2011 року він неофіційно працював столяром у ТОВ «Евростройлес», яке знаходилось за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. А. Янгеля, 40. Товариство займалось виробленням столярних виробів. Директором товариства «Евростройлес» був ОСОБА_9

При працевлаштуванні співбесіду з ним проводив ОСОБА_9, який відразу повідомив про те, що офіційно він працевлаштований не буде, заробітну плату буде отримати залежно від об'єму виконаної роботи, яку повинен був сплачувати ОСОБА_9, ОСОБА_4 погодився.

Впродовж березня-травня 2011 року ОСОБА_9 систематично сплачував йому заробітну плату, розмір якої складав 2000 гривень на місяць, а потім ОСОБА_9 платив йому 200 -300 гривен на місяць, і обіцяв сплатити йому заробітну плату в повному обсязі, однак так і не сплатив, хоча Товариство працювало постійно, робота виконувалась вчасно.

Заробітну плату ОСОБА_4 отримував від ОСОБА_9, про що ніде не розписувався.

У серпні 2011 року ОСОБА_4 сказав ОСОБА_9, що у разі не сплати заробітної плати, він не буде виходити на роботу. З 27.08.2011 року він перестав виходити.

На теперішній час ОСОБА_9 винен йому заробітну плату у розмірі 5500 гривень.

Під час роботи у ТОВ «Евростройлес» ОСОБА_4 з робочих питань підпорядковувався ОСОБА_2, який займав посаду начальника виробництва.

Допитаний в судовому засіданні потерпілий ОСОБА_5 пояснив суду, що з 10.11.2011 року до 15.03.2012 року він неофіційно працював на посаді столяра у ТОВ «Евростройлес», яке знаходиться за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. А. Янгеля, 40. Товариство займається виробленням столярних виробів. Директором ТОВ «Евростройлес» є ОСОБА_9

Коли він влаштовувався на роботу, співбесіду з ним проводив ОСОБА_9, який повідомив про те, що він не може працевлаштувати ОСОБА_16, однак пообіцяв що в подальшому офіційно працевлаштує його. Зі слів ОСОБА_9 він не міг його офіційно прийняти на роботу, так як на товаристві були, якісь проблеми

Його заробітна плата становила 3500 гривень, яку він отримував один раз на місяць від ОСОБА_9, про що ніде не розписувався.

В повному обсязі йому була сплачена заробітна плата ОСОБА_9 за листопад-грудень 2012 року, а наступні місяці (з січня по березень 2013 року) заробітна плата видавалась частково.

На теперішній час перед ним існує заборгованість по заробітній платі в розмірі 3000 гривень.

У березні 2012 року він говорив ОСОБА_9, щоб останній офіційно його працевлаштував, віддав зароблені гроші, у сумі 3000 гривень, на що ОСОБА_9 відповів, що офіційно працевлаштовувати його наміру не має та ніколи не мав, ніякі гроші не віддасть.

Йому відомо, що у ТОВ «Евростройлес» також неофіційно були працевлаштовані ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_2, ОСОБА_8, ОСОБА_6

ОСОБА_2 та ОСОБА_3 займали посади начальників виробництва, він, ОСОБА_4 та ОСОБА_6 працювали столярами, а ОСОБА_8 була маляром.

Допитаний в судовому засіданні потерпілий ОСОБА_6 пояснив суду, що з 10.11.2011 року до 15.03.2012 року він неофіційно працював в посаді столяра у ТОВ «Евростройлес», яке розташовано за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. А. Янгеля, 40. Сфера діяльності Товариства - вироблення столярних виробів. Директором товариства «Евростройлес» є ОСОБА_9

Коли він влаштовувався на роботу співбесіду з ним проводив ОСОБА_9, який сказав, що одразу офіційно працевлаштувати його він не може, однак в подальшому пообіцяв офіційне працевлаштування. Неможливість офіційного працевлаштування у ТОВ «Евростройлес», зі слів ОСОБА_9, була обумовлена проблемами, пов'язаними із діяльністю Товариства.

Заробітна плата ОСОБА_6 складала 3500 гривень, яку він отримував один раз на місяць від ОСОБА_9, про що ніде не розписувався. Заробітну плату в повному обсязі ОСОБА_9 виплатив йому за листопад-грудень 2012 року, а наступні місяці (з січня по березень 2013 року) видавав заробітну плату частково. На теперішній час йому не сплачена заробітна плата у розмірі 3000 гривень.

У березні 2012 року він став вимагати у ОСОБА_9, щоб він офіційно оформив працевлаштування ОСОБА_6, а також віддав невиплачену зарплату у сумі 3000 гривень. Однак, ОСОБА_9 повідомив, що офіційно працевлаштовувати його не мав і не має наміру, нічого йому не винен.

З 15.03.2012 року на роботу до ТОВ «Евростройлес» він більше не виходив.

Йому відомо, що у ТОВ «Евростройлес» неофіційно працювали: ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_2, ОСОБА_8, ОСОБА_5

Допитаний в судовому засіданні потерпілий ОСОБА_3 пояснив суду , що з 01.10.2008 року до 01.04.2009 року він офіційно займав посаду начальника виробництва у ТОВ «Евростройлес», яке знаходиться за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. А. Янгеля, 40, Товариство займається виробленням столярних виробів. Директором ТОВ «Евростройлес» є ОСОБА_9

При працевлаштуванні співбесіду з ним проводив ОСОБА_9, якому він віддав заяву про прийняття на роботу та трудову книжку на своє ім'я. Його заробітна плата складала 2000 гривень, однак у відомості про отримання заробітної плати він розписувався за отримання заробітної плати у розмірі 540 гривень. Різницю між фактично отриманою заробітною платою та тією, що відображена документально ОСОБА_9 пояснював тим, що він навмисно занижує суми податків, оскільки краще їх розподілити між працівниками Товариства, ніж віддати державі. Заробітну плату отримував один раз на місяць.

31.03.2009 року до нього та інших працівників підприємства з проханням написати заяву про звільнення за власним бажанням звернувся ОСОБА_9, пояснивши, що на деякий час йому необхідно зменшити суми сплати податків, інших виплат до Бюджету, при цьому останній зазначив, що всі співробітники будуть і далі працювати в тих же посадах та отримувати заробітну плату, розмір якої не зміниться. Також ОСОБА_9 пообіцяв, що кожен з них буде офіційно працевлаштований у ТОВ «Евростройлес». Всі працівники погодилися з пропозицією ОСОБА_9 та написали заяви про звільнення за власним бажанням, забрали трудові книжки, однак ТОВ «Евростройлес» своєї діяльності не припинило, продовжувало постійно здійснювати господарську діяльність. Всі працівники продовжили працювати у ТОВ «Евростройлес» та виконували ту ж саму роботу, за що отримували зарплату від ОСОБА_9 Про отримання заробітної плати він ніде не розписувався. До остаточного звільнення, тобто до серпня 2011 року він отримував заробітну плату у розмірі 2000 гривень.

У червні 2009 року він знову віддав ОСОБА_9 заяву про прийняття на посаду начальника виробництва, а також віддав ОСОБА_9 трудову книжку. Враховуючи, що ОСОБА_9 раніше його не обманював, він був впевнений, що після надання ним заяви про прийняття на роботу, останній офіційно оформив його, як працівника Товариства, однак дізнався, що ОСОБА_9 цього не зробив.

Службовий кабінет в них з ОСОБА_9 був спільним, тому він постійно бачив інших працівників ТОВ «Евростройлес», які приходили до ОСОБА_9 із проханнями про офіційне працевлаштування, це були: ОСОБА_4, ОСОБА_2, ОСОБА_5, ОСОБА_8, ОСОБА_6

Допитана в судовому засіданні потерпіла ОСОБА_8 пояснила суду , що з 20.10.2011 року до 15.03.2012 року вона неофіційно працювала малярем у ТОВ «Евростройлес», яке розташовано за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. А. Янгеля, 40, яке займається виробленням столярних виробів. Директором ТОВ «Евростройлес» є ОСОБА_9

Коли вона влаштовувалася на роботу співбесіду з нею проводив ОСОБА_9, який сказав їй, що відразу не має можливості офіційно її працевлаштувати, однак в подальшому пообіцяв офіційне працевлаштування. Неможливість негайного офіційного працевлаштування зі слів ОСОБА_9, була обумовлена проблемами, пов'язаними із діяльністю Товариства.

Її заробітна плата становила 4000 гривень щомісячно, зарплату вона отримувала від ОСОБА_9, однак за її отримання ніде не розписувалася. Заробітну плату в повному обсязі ОСОБА_9 виплатив їй за жовтень-грудень 2012 року, наступні місяці (січень-березень 2013 року) ОСОБА_9 видавав заробітну плату частково. Всього їй не сплачена заробітна плата у розмірі 7000 гривень.

У березні 2012 року вона, її син - ОСОБА_5 та ОСОБА_6 стали вимагати у ОСОБА_9, щоб останній оформив їх офіційно, віддав заробітну плату, на що ОСОБА_9 відповів, що офіційно працевлаштовувати нікого не збирався і не збирається, ніяких грошей їм не винен.

Під час роботи у ТОВ «Евростройлес», там також неофіційно працювали ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_2, ОСОБА_5, ОСОБА_6

Допитаний в судовому засіданні потерпілий ОСОБА_7 пояснив суду , що з 14.09.2011 року до кінця жовтня 2012 року він працював столяром у ТОВ «Евростройлес», яке розташовано за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. А. Янгеля, 40, діяльністю якого є вироблення столярних виробів. Директором ТОВ «Евростройлес» є ОСОБА_9 Весь час роботи у ТОВ «Евростройлес» він був впевнений, що оформлений на товаристві офіційно, оскільки при прийомі на роботу він написав заяву на ім'я директора товариства про прийняття на роботу, віддав трудову книжку.

При влаштуванні на роботу співбесіду з ним проводив ОСОБА_9

Заробітну плату він отримував один раз на місяць в розмірі 4000 гривень, яку йому видавав ОСОБА_9, про що він ніде не розписувався. Весь час, що він працював на Товаристві, воно постійно працювало, систематично вони отримували замовлення, які своєчасно та якісно виконували, за які розраховувались замовники.

На даний час заборгованість перед ним по заробітній платі складає 5000 гривень.

В жовтні 2012 року він став вимагати у ОСОБА_9 виплати несплачену частину заробітної плати, на що останній відмовив. ОСОБА_7 сказав ОСОБА_9, що доки він з ним не розрахується, він не буде виходити на роботу. ОСОБА_9 відповів, що знайде іншого працівника, і нічого йому не винен.

18.04.2013 року він забрав у ОСОБА_9 трудову книжку, в якій зазначено, що у ТОВ «Евростройлес» він працював місяць, при цьому зазначено період, коли у товаристві він вже не працював. Також у трудовій книжці було зазначено, що він звільнений за п. 4 ст. 40 КЗпП.

Під час його роботи у ТОВ «Евростройлес», у Товаристві також працювали ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_2, ОСОБА_8

Допитаний в судовому засіданні свідок ОСОБА_17 пояснив суду, що 23.07.2002 року ним та ОСОБА_18 було засноване ТОВ «Евростройлес», капітал підприємства розподілений між ними в рівних частинах по 50% у кожного. ТОВ «Евростройлес» розташовано за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. А. Янгеля, 40. У сферу діяльності Товариства входить вироблення столярних виробів.

В його обов'язки прийняття на роботу до Товариства та звільнення працівників не входить, справами бухгалтерії він не займається. Рішення щодо прийняття на роботу та звільнення працівників приймає директор.

В 2012 році до нього із скаргами про незаконне звільнення та невиплату заробітної плати стали звертатися деякі співробітники. Про це він розповів співвласнику - ОСОБА_18, який відповів, йому що не буде втручатися в діяльність директора. При цьому ОСОБА_18 відмовився звільняти з посади директора ОСОБА_9

На товаристві працювали: ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_7, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_2, ОСОБА_5, ОСОБА_8 та ОСОБА_6

За рішенням ОСОБА_9 звільнені: ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_2, ОСОБА_5, ОСОБА_8 та ОСОБА_6

Допитаний в судовому засіданні свідок ОСОБА_12 пояснив суду, що з 22.10.2012 року він офіційно працює на посаді столяра у ТОВ «Евростройлес», яке знаходиться за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. А. Янгеля, 40, яке займається виробленням столярних виробів.

Заробітну плату він отримував двічі на місяць, видавав заробітну плату директор Товариства - ОСОБА_9 Загальний розмір заробітної плати становив 600 гривень, так як він працював на півставки, за отримання заробітної розписувався у відомості.

Крім того вина ОСОБА_9 підтверджується оголошеними та вивченими матеріалами кримінального провадження, у тому числі :

- розпорядженням № 4 та додатком до розпорядження № 4, відповідно до яких в результаті перевірки ТОВ «Евростройлес» встановлені порушення законодавства про працю та оплату праці. На підприємстві особисті картки (Ф-П2) ведуться не в повному обсязі. На підприємстві відсутні правила внутрішнього трудового розпорядку (а.п.7-8);

- статутом товариства з обмеженою відповідальністю «Евростройлес» (а.с.16-30);

- свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальністю «Евростройлес» (а.п.31);

- випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців серія ААВ № 200218 (а.п.32);

- довідкою АА № 694626 з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (а.п.33);

- дозволом № 514.03.12-20.30.0 на початок роботи(а.п.35);

- наказом № 7 від 01.04.2008 року, відповідно до якого ОСОБА_9 призначений на посаду директора ТОВ «Евростройлес» (а.п.38);

- штатним розкладом ТОВ «Евростройлес», затвердженим директором ОСОБА_9, відповідно до якого на підприємстві з 1 листопада 2012 року працювало: 1 директор, 5 столярів (а.п.39);

- відомістю нарахування заробітної плати за грудень 2012 року, відповідно до якого нарахування заробітної плати/аванс за грудень 20102 року здійснено: ОСОБА_9, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_19, ОСОБА_14, ОСОБА_7 (а.п.40);

- відомостями нарахування заробітної плати відповідно до яких нарахування за грудень 2012 року/ зарплата, січень 2013 року /аванс, січень 2013 року /зарплата, лютий 2013 року /аванс, лютий 2013 року /зарплата здійснено: ОСОБА_9, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_19, ОСОБА_14 (а.п.40-45);

- табелем обліку використовування робочого часу за грудень 2012 року, січень 2013 року, лютий 2013 року (а.п.46-48);

- відомостями на виплату грошей № 1,№ 15,№ 2,№ 3, № 5, № 4 (а.п.49-51);

- довідкою управляння пенсійного фонду України в Красногвардійському районі м. Дніпропетровська та додатком до неї, відповідно до якої, у листопаді ,грудні 2011 року на підприємстві було зараховано 6 осіб, за січень, лютий 2012 року на підприємстві зараховано 5 осіб (а.п.57-58);

- довідкою управління пенсійного фонду України в Ленінському районі м. Дніпропетровська про кількість зарахованих осіб на підприємстві за період з 01.01.2008 року по 22.11.2012 року, та заборгованості по виплаті заробітної плати (а.п.60-61);

- копією трудової книжки ОСОБА_3, відповідно до якої ОСОБА_3 був прийнятий на роботу до ТОВ «Евростройлес» 01.10.2008 року, та звільнений з Товариства 01.04.2009 року (а.п.101);

- копією трудової книжки ОСОБА_7, відповідно до якої ОСОБА_7 був прийнятий на роботу до ТОВ «Евростройлес» 14.11.2012 року, та звільнений з Товариства 14.12.2012 року (а.п.130).

Оцінюючи зібрані та перевірені докази з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв'язку для прийняття відповідного рішення, суд знаходить, що вина ОСОБА_9 у вчиненні ним інкримінованого кримінального правопорушення доказана в повному обсязі.

Дії ОСОБА_9, які виразилися в іншому грубому порушенні законодавства про працю, правильно кваліфіковані органом досудового розслідування за ч. 1 ст. 172 КК України.

При призначенні обвинуваченому ОСОБА_9 покарання, суд згідно з вимогами ст. 65 КК України враховує ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, який відноситься до категорії кримінальних правопорушень невеликої тяжкості, дані про особу винного, який раніше не судимий (а.п.145), на обліках у лікарів психіатра, нарколога не перебуває (а.п.146,147), за місцем проживання характеризується позитивно (а.п.148), має на утриманні малолітню дитину - ОСОБА_20, ІНФОРМАЦІЯ_4.

До обставин, що пом'якшують покарання ОСОБА_9 відповідно до ст. 66 КК України, суд відносить його щире каяття, повне визнання своєї вини.

Обставин, що обтяжують покарання ОСОБА_9 відповідно до ст. 67 КК України, суд не вбачає.

З урахуванням викладеного, суд вважає, що для виправлення обвинуваченого та попередження вчинення нових кримінальних правопорушень необхідним та достатнім є призначення покарання у вигляді позбавлення права обіймати посади пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій.

Звільнення обвинуваченого ОСОБА_9 від кримінальної відповідальності у зв'язку з дійовим каяттям є неможливим оскільки відповідно до вимог ст. 45 КК України, особа, яка вперше вчинила злочин невеликої тяжкості звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення злочину щиро покаялася, активно сприяла розкриттю злочину і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду, відповідно до пояснень самого ОСОБА_9 у судовому засіданні та показів потерпілих, шкода ОСОБА_9 не відшкодована.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 370 , 374 , 376 КПК України , суд -

ЗАСУДИВ:

ОСОБА_9 визнати винним у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 172 КК України , та призначити покарання у вигляді позбавлення права обіймати посади пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій строком на 2 (два) роки.

Строк покарання відраховувати з моменту виконання вироку.

Копію вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченому та прокурору.

На вирок може бути подана апеляційна скарга до Апеляційного суду Дніпропетровської області через Красногвардійський районний суд м. Дніпропетровська протягом 30 днів з дня проголошення.

Суддя Мащук В.Ю.

Дата ухвалення рішення18.09.2013
Оприлюднено08.10.2013
Номер документу33915828
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —204/3161/13-к

Вирок від 18.09.2013

Кримінальне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Мащук В. Ю.

Ухвала від 23.05.2013

Кримінальне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Мащук В. Ю.

Ухвала від 30.04.2013

Кримінальне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Мащук В. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні