Рішення
від 03.10.2013 по справі 904/5470/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

01.10.13р. Справа № 904/5470/13

За позовом Заступника прокурора Центрального регіону України з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері в інтересах держави в особі Головного управління внутрішніх військ МВС України, м. Київ

до Закритого акціонерного товариства фінансово-будівельної компанії "Альмірус і К",

м. Дніпропетровськ

про витребування квартир

Суддя Петрова В.І.

Представники:

від прокуратури: не з"явився

від позивача: не з"явився

від відповідача: Книшенко Е.М., дов. від 20.05.11р

СУТЬ СПОРУ:

Заступник прокурора Центрального регіону України з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері звернувся до господарського суду Дніпропетровської області в інтересах держави в особі Головного управління внутрішніх військ МВС України з позовом до Закритого акціонерного товариства фінансово-будівельної компанії "Альмірус і К" про витребування квартир №№11, 42, 45, 48, 49, 69, 77, 78, 79, 81, 82, 85, 89 по вул. Дементьєва, 2 у м. Дніпропетровську.

Позовні вимоги обгрунтовує неналежним виконанням відповідачем умов договору №347 на будівництво житла в порядку пайової участі від 08.05.2002р. щодо передачі йому 13 квартир, які за його кошти збудовані відповідачем.

Позивач - Головне управління внутрішніх військ МВС України позовні вимоги прокурора підтримує у повному обсязі.

Відповідач позов не визнає, зазначає, що вказаний позивачем договір є неукладеним, оскільки за цим договором не виникає будь-яких прав та обов"язків для сторін договору. По своїй суті договір передбачає фінансування позивачем будівництва. Позивач спочатку був зобов"язаний профінансувати будівництво майна, а потім вимагати передачі вказаних квартир, оскільки передача квартир виникає лише після сплати позивачем всієї суми фінансування будівництва, введення вказаного нерухомого майна в експлуатацію та оформлення відповідачем правовстановлюючої документації на спірне майно. Таким чином, договором обумовлено, що зустрічне виконання зобов"язання проводиться у певній черговості - спочатку позивач сплачує фінансування, а потім відповідач після завершення будівництва майна передає його позивачу. У зв"язку з невиконанням позивачем свого обов"язку зі сплати суми фінансування будівництва у визначені законом строки у відповідача виникло право відмовитися від виконання свого обов"язку з передачі позивачу правовстановлюючої документації на спірне майно, а також з передачі цього майна. На підставі п.4.2. договору відповідач розірвав спірний договір №347 ще у 2007році. До того ж, відповідач зазначає, що він передав позивачу зазначені у позові квартири за актом від 28.03.2003р. Починаючи з 01.03.2003р. у квартирах, що належать відповідачу, мешкають військовослужбовці, на що позивач не несе жодних витрат.

У судовому засіданні оголошувалась перерва згідно ст. 77 Господарського процесуального кодексу України.

01.10.2013року по даній справі оголошено вступну та резолютивну частини рішення відповідно до ст. 85 Господарського процесуального кодексу України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши прокурора, представників сторін, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

08.05.2002р. між Закритим акціонерним товариством фінансово-будівельної компанії "Альмірус і К" (сторона - 1) та Головним управлінням внутрішніх військ МВС України (сторона - 2) укладено договір №347 на будівництво житла в порядку пайової участі.

Предметом цього договору є спільна діяльність сторін у завершенні будівництва житла, розпочатого до 01.07.1997р. в м. Дніпропетровську загальною орієнтованою площею 518,8кв.м, з метою забезпечення житлом безквартирних військовослужбовців ВВ МВС України у Дніпропетровському гарнізоні. Внесок, який необхідний для закінчення будівництва, складає 140 000,00 гривень (п.1.1. договору).

За п.1.2. договору сторона - 1 зобов"язалася збудувати і передати стороні - 2 квартири загальною площею 518,8кв.м у м. Дніпропетровську, а також сприяти залученню підприємств-інвесторів на суму інвестицій пайової участі сторони - 2 в розмірі 640 718,00 гривень для фінансування завершення вищезазанченого будівництва житла, у відповідності з адресним переліком, що додається (Додаток №1).

Відповідно до п.2.1. договору сторона-2 фінансує будівництво житла, що буде передано стороною-1, за договірною ціною будівництва 1 235,00 гривень за 1 кв. м загальної площі, загальна орієнтовна сума пайової участі в будівництві складає 640 718,00грн. Загальна площа квартир (відповідно - загальна вартість пайової участі сторони-2 в будівництві), що передаватиметься стороною-1 для сторони-2, підлягає уточненню після проведення обмірів БТІ фактичних площ збудованого житла. Вартість 1кв.м загальної площі житла є остаточною і зміні не підлягає.

Згідно п.2.2. договору розрахунки між сторонами здійснюються шляхом перерахування інвестиційних коштів (передачі матеріальних активів, векселів) сторони-2 на розрахунковий рахунок стороні-1, а також за рахунок інших джерел фінансування, які не суперечать чинному законодавству України, залучених за допомогою сторони-1, згідно пункту 1.2 цього договору. Житло, що передається стороною-1, повинно бути завершеним будівництвом та його якість відповідати вимогам ДБН України та ст. 50 Житлового кодексу України (п.2.3. договору).

Пунктом 2.4. договору передбачено, що остаточні розрахунки між сторонами, із складанням акту взаємозвірки та акту приймання-передачі житлової площі, проводиться після надання стороною-1 завіреної копії акту державної приймальної комісії, відповідних документів БТІ про реальний обсяг збудованого житла та підтвердження права власності (оперативного розпорядження) на нього.

За п.3.1. договору сторона-1 зобов"язалась: оформити і передати стороні-2 правовстановлюючу документацію на квартири, а також самі квартири загальною площею 518.8 кв.м в термін до 01.07.2002р.; вимагати прийняття загальної площі стороною-2 і сплати нею її вартості, за рахунок переданих інвестицій підприємств, що залучені до інвестування за допомогою сторони-1; надати допомогу стороні-2 в залученні підприємств-інвесторів на загальний обсяг інвестицій в сумі 640 718,00 гривень; у разі відсутності інвестиційних надходжень від підприємств, залучених за допомогою сторони-1 до інвестування будівництва житла для військовослужбовців, завершити будівництво житла у відповідності до адресного переліку (Додаток № 1), власними силами або за рахунок інших пайовиків, з метою введення будинків в експлуатацію до 01.07.2002р. та передачі стороні-2 житлової площі на суму перерахованих коштів у відповідності з умовами дійсного договору.

Відповідно до п.3.2. договору сторона-2 зобов"язалась: профінансувати будівництво загальної площі житла у відповідності з умовами п.1.2., 2.1., п.2.2 і п.2.4. дійсного договору; вимагати передачі їй загальної площі і оплати стороною- 1 неустойки, яка викликана затримкою термінів передачі квартир, або зі свого боку відмовитися від виконання договору і вимагати відшкодування неустойки, якщо сторона-1 порушує його і не передає стороні-2 весь обсяг загальної площі житла, у відповідності з п. 1.2 та п. 2 цього договору; перерахувати стороні-2 в повному обсязі інвестиції, отримані за допомогою сторони-1 згідно офіційного повідомлення підприємства-інвестора про цільове направлення перерахованих інвестицій на завершення будівництва об'єктів, згідно адресного переліку (Додаток №1); у разі відсутності інвестиційних надходжень від підприємств, залучених за допомогою сторони-1 до інвестування будівництва житла для військовослужбовців, вимагати від сторони-1 завершення будівництва житла, у відповідності до адресного переліку (Додаток №1), власними силами або за рахунок інших пайовиків, з метою введення будинків з експлуатацію до 31.12.2002р. та передачі стороні-2 житлової площі на суму перерахованих коштів, у відповідності з умовами дійсного договору.

Згідно п.6.1. договору даний договір вступає в силу з моменту його підписання. Термін дії договору - до повного виконання умов договору, але не пізніше 01.10.2002р. (п.6.4. договору).

Відповідно до доповнення до договору №347 на будівництво житла в порядку пайової участі від 08.05.2002р. сторони прийшли до згоди про збільшення обсягу фінансування на 254 163,00грн. Загальний об"єм фінансування за даним договором складає суму 882 066,64грн. Загальна кількість квартир, що підлягають передачі стороні-1 у результаті здійснення передбачених договором дій сторони-2, складає 13, загальною площею 728,8кв.м за договірною ціною 1 210,30грн. Для виконання доручення, передбаченого даним договором, сторона-1 забезпечує сторону-2 необхідними грошовими коштами.

За додатком 1 та додатком 2 до договору (адресний перелік квартир) відповідач зобов"язався передати позивачу 13 квартир загальною площею 728,8кв.м.

Згідно ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

За ст. 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 525 ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Як вбачається з матеріалів справи, на виконання умов договору позивач перерахував відповідачу 882 066,64грн., що підтверджується платіжними дорученнями №80 від 31.05.2002р. на суму 100 000,00грн., №101 від 02.07.2002р. на суму 60 000,00грн., №152 від 06.11.2002р. на суму 50 000,00грн., №180 від 06.11.2002р. на суму 150 000,00грн., №4 від 07.04.2003р. на суму 522 066,64грн. (а.с.27-31).

Відповідач не виконав умови договору та не передав позивачу квартири, які він зобов"язався ввести в експлуатацію до 01.07.2002р.

Суд вважає, що вимоги позивача про передачу йому 13 квартир у будинку 2 по вул. Дементьєва у м. Дніпропетровську вартістю 882 066,64грн. підлягають задоволенню.

Суд не приймає доводи відповідача про те, що договір №347 на будівництво житла в порядку пайової участі від 08.05.2002р. є неукладеним, оскільки його правомірність спростовується законом.

Доводи відповідача про те, що він не передав позивачу квартири, оскільки останній не сплатив на їх будівництво кошти в повному обсязі, як це визначено додатковою угодою №2 від 20.05.2008р., спростовуються умовами договору. За п. 3.1.6. договору відповідач зобов"язаний завершити будівництво житла у відповідності до адресного переліку квартир, власними силами або за рахунок інших пайовиків, з метою введення будинків в експлуатацію до 01.07.2002року і передати позивачу житлові площі на суму перерахованих коштів , у відповідності з умовами дійсного договору.

Враховуючи умови договору, відповідач повинен був передати позивачу 13 квартир вартістю 882 066,64грн., оскільки відповідно до п.2.1. договору вартість 1кв.м загальної площі житла є остаточною і зміні не підлягає, а остаточні розрахунки між сторонами договору, з урахуванням уточнень після проведення обмірів БТІ фактичної площі збудованого житла, здійснюються у порядку, визначеному п.2.4. договору.

Таким чином відповідач не має ніяких підстав для зупинення виконання свого зобов"язання за договором щодо передачі 13 квартир позивачу, враховуючи, що акт державної технічної комісії про прийняття в експлуатацію житлового будинку по вул. Дементьєва, 2, був затверджений виконавчим комітетом Дніпропетровської міської ради ще 02.12.2002р. (рішення виконавчого комітету Дніпропетровської міської ради за №2706 від 02.12.2002р.) (а.с.146-147).

Доводи відповідача про те, що договір №347 був ним розірваний ще у 2007році, є безпідставними, оскільки термін дії укладеного договору визначений п.6.4. договору - до 01.10.2002р. і не був подовжений у встановленому чинним законодавством порядку.

Те, що відповідач передав квартири військовослужбовцям у 2003році, не приймаються судом як доказ, оскільки квартири були надані громадянам для тимчасового поселення.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Витребувати у Закритого акціонерного товариства фінансово-будівельної компанії "Альмірус і К" (49044, м. Дніпропетровськ, вул. Дзержинського, 7, кв.19, ЄДРПОУ 31384442, р/р26009212860100 в АППБ "Аваль") на користь Головного управління внутрішніх військ МВС України (03151, м. Київ, вул. Народного Ополчення, 9А, ЄДРПОУ 08803498, р/р35219003000451 в УДКС м. Києва, МФО 820019) квартири №№11, 42, 45, 48, 49, 69, 77, 78, 79, 81, 82, 85, 89 по вул. Дементьєва, 2 у м. Дніпропетровську.

Стягнути із Закритого акціонерного товариства фінансово-будівельної компанії "Альмірус і К" (49044, м. Дніпропетровськ, вул. Дзержинського, 7, кв.19, ЄДРПОУ 31384442, р/р26009212860100 в АППБ "Аваль") на користь Державного бюджету України в особі Управління Державної казначейської служби України у Жовтневому районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області (49027, м. Дніпропетровськ, пл. Шевченка, 7, код ЄДРПОУ 37989269, рахунок 31214206783005 у Відділенні банку ГУДКСУ у Дніпропетровській області, МФО 805012, код бюджетної класифікації доходів 22030001) 17 641,33грн. (сімнадцять тисяч шістсот сорок одна грн. 33коп.) судового збору.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 07.10.2013р.

Суддя В.І. Петрова

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення03.10.2013
Оприлюднено08.10.2013
Номер документу33947520
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/5470/13

Ухвала від 13.02.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Суховаров Артем Володимирович

Ухвала від 13.02.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Суховаров Артем Володимирович

Ухвала від 10.10.2016

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Суховаров Артем Володимирович

Ухвала від 11.10.2016

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Суховаров Артем Володимирович

Ухвала від 20.09.2016

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Суховаров Артем Володимирович

Ухвала від 30.09.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Суховаров Артем Володимирович

Ухвала від 30.09.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Суховаров Артем Володимирович

Ухвала від 28.09.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Суховаров Артем Володимирович

Ухвала від 28.07.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Суховаров Артем Володимирович

Ухвала від 21.07.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Суховаров Артем Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні