Постанова
від 20.12.2006 по справі 5/125-59а
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

5/125-59А

       ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

79010, м.Львів, вул.Личаківська,81


ПОСТАНОВА

                  

20.12.06                                                                                           Справа  № 5/125-59А

Львівський апеляційний господарський суд у складі колегії

головуючого –судді                                      Мурської Х.В.

суддів                                                              Давид Л.Л.

                                                                        Курдюк Г.Т.

При секретарі судового засідання                Куцик-Трускавецькій О.Б.

                                                                                                                              

розглянув апеляційну скаргу Сільськогосподарського виробничого кооперативу ім. Шевченка, с. Липне, вих. № 110 від 01.09.2006 року

на постанову Господарського суду Волинської області від 08.08.2006 року

у справі № 5/125-59А, суддя Слупко В.Л.

за позовною заявою Управління Пенсійного фонду України в Ківерцівському районі, м. Ківерці

до Відповідача Сільськогосподарського виробничого кооперативу ім. Шевченка, с. Липне Ківерцівського району

про стягнення 75 400 грн. 61 коп.,

за участю представників:

від Позивача: Бардась Л.В. - юрисконсульт;

від Відповідача: Ігнатьєва О.В. –представник, Каліш М.О. - представник.

           Справа розглядається в порядку п.п. 6, 7 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України.

Представникам сторін роз'яснено права та обов'язки, передбачені ст.ст. 49, 51 КАС України.

          Постановою Господарського суду Волинської області від 08.08.2006 року у справі № 5/125-59А задоволено позовні вимоги Управління Пенсійного фонду України  в Ківерцівському районі, м. Ківерці до Сільськогосподарського виробничого кооперативу ім. Шевченка, с. Липне Ківерцівського району про  стягнення 75 400 грн. 61 коп. заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій на пільгових умовах.

Постанова місцевого господарського суду мотивована тим, зокрема, що Відповідач є платником збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, а тому зобов'язаний відшкодовувати Пенсійному фонду до 25 числа кожного місяця витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. Сума витрат на виплату та доставку пільгових пенсій дев'ятнадцятьом громадянам за період січень-грудень 2005 року становить 75 400 грн. 61 коп.  Дана заборгованість підтверджена матеріалами справи, Відповідачем не сплачена та не спростована.

Не погоджуючись з вказаною постановою місцевого господарського суду, Сільськогосподарський виробничий кооператив ім. Шевченка, подав апеляційну скаргу, вих. № 110 від 01.09.2006 року, в якій просить скасувати постанову Господарського суду Волинської області від 08.08.2006 року у справі № 5/125-59А та прийняти нове судове рішення, яким позовні вимоги задоволити частково на суму 33 229 грн. 63 коп., у задоволенні решти позовних вимог відмовити з підстав, викладених в апеляційній скарзі.

Управління Пенсійного фонду України  в Ківерцівському районі у запереченні на апеляційну скаргу просить оскаржувану постанову місцевого господарського суду залишити без змін, апеляційну скаргу без задоволення з підстав, викладених у ньому.

26 жовтня та 6 грудня 2006 року в судовому засіданні оголошувались перерви відповідно до 15 листопада та до 20 грудня 2006 року.

20 грудня 2006 року судове засідання оголошено продовженим.

В даному судовому засіданні представники сторін підтримали свої доводи та заперечення, викладені в апеляційній скарзі та у відзиві на неї.

Вивчивши матеріали справи, оцінивши зібрані по них докази, заслухавши думки учасників судового процесу, дослідивши правильність застосування  місцевим господарським судом при винесенні  оскаржуваної постанови норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Львівського апеляційного господарського суду дійшла висновку про те, що вимоги апеляційної скарги слід задоволити, а постанову Господарського суду Волинської області від 08.08.2006 року у справі № 5/125-59А -скасувати, виходячи з наступного:

Як встановлено місцевим господарським судом, СГВК ім. Шевченка зареєстроване в Управлінні Пенсійного фонду України  в Ківерцівському районі платником збору на обов'язкове державне пенсійне страхування.

Згідно розрахунку Позивача за січень-грудень 2005 року за разунок СГВК ім. Шевченка відшкодуванню підлягає 75 400 грн. 61 коп. фактично виплачених сум пільгових пенсій дев'ятнадцятьом громадянам.

В апеляційній скарзі Скаржник покликається на ту обставину, що Управлінням Пенсійного фонду України  в Ківерцівському районі безпідставно заявлено до відшкодування суму витрат на виплату та доставку пільгових пенсій в розмірі 42 170 грн. 98 коп., виплачену громадянам Демчук М.О., Лисюк С.С.,  Демчук Л.В., Піддубній Г.В., Переходько Н.І., Оніщук Г.Г.,  Романюк Н.С., Шолотюк Л.І., Момот С.Ф., Літвінцовій Н.М. та Піддубній В.І., оскільки вони як багатодітні матері (народили п'ятеро і більше дітей) станом на 01.01.2005 року набули права на дострокову пенсію за віком, втративши право на отримання пільгової пенсії.

В свою чергу, Управління Пенсійного фонду України  в Ківерцівському районі покликається на ту обставину, що згідно п.п. 3, 5 Порядку подання та оформлення документів для призначення пенсій, перерахунок призначеної пенсії, переведення з одного виду пенсії на інший проводиться за заявою пенсіонера, а Законами України «Про пенсійне забезпечення»та «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»на Пенсійний фонд не покладено обов'язку щодо переведення пенсії з одного виду на інший вид. Від громадян Демчук М.О., Лисюк С.С.,  Демчук Л.В., Піддубної Г.В., Переходько Н.І., Оніщук Г.Г.,  Романюк Н.С., Шолотюк Л.І., Момот С.Ф., Літвінцової Н.М. та Піддубної В.І. заяв про переведення з одного виду пенсії на інший - не поступали, а пенсії на пільгових умовах із застосуванням п.п. «б»-«з»ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»даним громадянам призначені згідно подань СГВК ім. Шевченка. Тому останній, на переконання Пенсійного фонду, повинен відшкодовувати йому витрати, понесені виплатою та доставкою пільгових пенсій до досягнення працівником пенсійного віку.

Проте, згідно з п. 5 Порядку подання та оформлення документів для призначення пенсій, затвердженого Наказом Міністерства праці та соціальної політики України за № 224/30 від 30.04.2002 року, днем призначення іншої пенсії вважається день переведення з одного виду пенсії на інший. Переведення з одного виду пенсії на інший здійснюється за документами, що є в пенсійній справі (п.11). Згідно з п. 29 даного Порядку, посадова особа Пенсійного фонду зобов'язана не пізніше дня досягнення особою пенсійного віку повідомити цю особу про виникнення права на пенсію за віком.

За таких обставин, колегія суддів дійшла висновку про те, що саме на Пенсійний фонд покладено обов'язок контролю щодо переведення осіб з одного виду пенсій на інший.

Стаття 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»від 05.11.1991 року № 1788-ХІ, зі змінами та доповненнями, визначає категорії працівників, які мають право на пенсію за віком на пільгових умовах. До 17 лютого 2000 року вказана стаття крім  визначення категорій працівників, які мають право на пенсію за віком на пільгових умовах, регулювала порядок внесення підприємствами та організаціями плати до Пенсійного фонду, що покривала витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пп. «б»-«з»ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Законом України  «Про внесення змін до деяких законів України»від 17.02.2000 року № 1461-ІІІ порядок внесення плати на покриття фактичних витрат на виплату і доставку пенсій змінено. А саме норму, що регулювала дане питання у ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»- виключено та врегульовано порядок покриття витрат на виплату та доставку пільгових пенсій шляхом введення окремого виду збору на обов'язкове державне пенсійне страхування у Закон України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування».

Законом України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування», зі змінами та доповненнями, передбачено, що платники збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, передбачені ст. 1 цього Закону, повинні сплачувати  збір на обов'язкове державне пенсійне страхування у розмірах, встановлених ст. 4 цього Закону, що визначається у відсотковому відношенні від об'єкта оподаткування, який передбачений ст. 2 цього Закону.

Зокрема, у відповідності до вимог Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування», суб'єкти підприємницької діяльності, незалежно від форм власності, повинні сплачувати збір на обов'язкове державне пенсійне страхування у 100 відсотковому розмірі від об'єкта оподаткування, яким є фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів «б»–«з»ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Розмір сум до відшкодування на поточний рік витрат Пенсійного фонду України на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, визначається у повідомленнях, які формуються працівниками Пенсійного фонду України, а підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду визначену у повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах (п.п. 6.4, 6.8  п. 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою Пенсійного фонду № 21-1 від 19.12.2003 року зі змінами та доповненнями).

Абзацом 5 пункту 2 Розділу ХУ Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», який з 01.01.2006 року стосується і осіб, пенсії яким призначені відповідно до п.п. «б»-«е»та «ж»ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» і має зворотну дію, врегульовано лише порядок виплати пенсій, а не змінено порядку відшкодування та не звільнено підприємства, зазначені у ст.1 (п.п.1, 2) Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування»від сплати збору на відшкодування виплачених пільгових пенсій.

У відповідності до вимог ст. 3 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування», платники збору на обов'язкове державне пенсійне страхування сплачують внески до Пенсійного фонду у порядку, визначеному законодавством України.

Пунктом 2 Розділу ХУ Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»передбачено, що до запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.  Тобто, діяв зазначений вище порядок відшкодування.

З огляду на викладені норми законодавчих актів, СГВК ім. Шевченка, як платник збору на обов'язкове державне пенсійне страхування та юридична особа, працівники якого вийшли на пільгову пенсію, зобов'язаний відшкодувати Пенсійному Фонду збір у 100-відсотковому розмірі сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за січень-грудень 2005 року його працівникам, а саме: громадянам Демчук Г.І., Третяк Н.І., Переходько Л.А., Переходько М.М., Бондарець Г.А., Переходько Л.Ф., Мельник Ф.У. та Громик Г.М. в розмірі 33 229 грн. 63 коп.

Що стосується заявленої до стягнення з СГВК ім. Шевченка суми витрат на виплату та доставку пільгових пенсій громадянам Демчук М.О., Лисюк С.С.,  Демчук Л.В., Піддубній Г.В., Переходько Н.І., Оніщук Г.Г.,  Романюк Н.С., Шолотюк Л.І., Момот С.Ф., Літвінцовій Н.М. та Піддубній В.І. в розмірі 42 170 грн. 98 коп., то Скаржником в спростування доводів Позивача подано суду докази в підтвердження права даних громадян на отримання дострокових пенсій за віком відповідно до п.п. 3 п. 3 Розділу ХУ Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Згідно з п.п. 3 п. 3 Розділу ХУ Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»передбачено й те, що тимчасово, до прийняття відповідного закону жінки, які народили п'ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку… мають право на призначення дострокової пенсії за віком, але не раніше ніж за 5 років до досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, за наявності не менше 15 років страхового стажу. В таких випадках розміри пенсії фінансуються за рахунок коштів Державного бюджету України (п.п. 6 п. 3 Розділу ХУ Прикінцевих положень).

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України «Про призначення пенсій на пільгових умовах жінкам, які працюють в сільськогосподарському виробництві та виховали п'ятеро і більше дітей»(№244 від 16.05.1992 року) жінкам, які працюють в сільськогосподарському виробництві та виховали п'ятеро або більше дітей до 14-річного віку, в тому числі усиновлених, пенсії на пільгових умовах призначаються незалежно від віку та наявного трудового стажу.

Пунктом «ж»ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»встановлено, що право на пенсію за віком на пільгових умовах незалежно від місця останньої роботи мають жінки, які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховали п'ятеро і більше дітей, незалежно від віку і трудового стажу в порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України.

З долучених до матеріалів справи копій заявок про призначення пенсій даним громадянам вбачається, що станом на 01.01.2005 року з врахуванням дати народження та стажу роботи громадяни Демчук М.О., Лисюк С.С.,  Демчук Л.В., Піддубна Г.В., Переходько Н.І., Оніщук Г.Г.,  Романюк Н.С., Шолотюк Л.І., Момот С.Ф., Літвінцова Н.М. та Піддубна В.І. дійсно набули права на отримання дострокових пенсій за віком, а тому місцевим господарським судом безпідставно задоволено позов Управління Пенсійного фонду України  в Ківерцівському районі в частині стягнення з СГВК ім. Шевченка 42 170 грн. 98 коп. витрат, пов'язаних з виплатою та доставкою пільгових пенсій громадянам, які станом на 01.01.2005 року набули права на отримання дострокової пенсії за віком як багатодітні матері.

За таких обставин, колегія суддів дійшла висновку про те, що постанова Господарського суду Волинської області від 08.08.2006 року у справі № 5/125-59А є необґрунтованою, а тому підлягає скасуванню.

Враховуючи вищенаведене та керуючись 6,7 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України та ст. ст. 94, 195, 196, 198,  202, 205, 207, 209, 254 КАС України, -

Львівський апеляційний господарський суд, П О С Т А Н О В И В :

1.          Апеляційну скаргу СГВК ім. Шевченка –задоволити.

2.          Постанову Господарського суду Волинської області від 08.08.2006 року у справі № 5/125-59А  скасувати та прийняти нову постанову, якою позов задоволити частково.

Стягнути з рахунку Сільськогосподарського виробничого кооперативу ім. Шевченка, с. Липне на користь Управління Пенсійного фонду України в Ківерцівському районі, м. Ківерці 33 229 грн. 63 коп. фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

     У задоволенні решти позовних вимог – відмовити.

3.          На виконання даної постанови місцевому господарському суду видати відповідний наказ.

4.          Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку.

5.          Матеріали справи повернути  місцевому господарському суду.

Головуючий -суддя                                                            Мурська Х.В.

Суддя                                                                                     Давид Л.Л.

          Суддя                                                                                     Кордюк Г.Т.

СудЛьвівський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення20.12.2006
Оприлюднено03.09.2007
Номер документу339642
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/125-59а

Судовий наказ від 12.12.2008

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слупко В.Л.

Постанова від 24.11.2008

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слупко В.Л.

Судовий наказ від 11.01.2007

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слупко В.Л.

Постанова від 20.12.2006

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Мурська Х.В.

Ухвала від 15.11.2006

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Мурська Х.В.

Постанова від 08.08.2006

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слупко В.Л.

Ухвала від 28.06.2006

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слупко В.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні