Рішення
від 08.10.2013 по справі 918/1498/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

33013 , м. Рівне, вул. Набережна, 26А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"08" жовтня 2013 р. Справа № 918/1498/13

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Енергозберігаючі технології 2010 "

до відповідача Радивилівської районної ради Рівненської області

про стягнення в сумі 29 880 грн. 00 коп.

Суддя Андрійчук О.В.

Представники сторін:

від позивача:Ковбасюк Ю.Г., дов. від 04.10.2013 року

від відповідача:не з'явився

Статті 20, 22, 91, 93 ГПК України сторонам роз'яснені.

Відводи з підстав, передбачених ст. 20 ГПК України, відсутні.

Протокол судового засідання складено відповідно до ст. 81 1 ГПК України.

СУТЬ СПОРУ:

У вересні 2013 року Товариство з обмеженою відповідальністю «Енергозберігаючі технології 2010» (надалі-позивач) звернулося до господарського суду з позовною заявою до Радивилівської районної ради Рівненської області (надалі-відповідач) про стягнення 29 820,00 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що:

14.08.2012 року між позивачем (виконавець) та відповідачем (замовник) укладено договір № 688 (надалі-договір), за умовами якого замовник доручає, а виконавець зобов'язується виконати види послуг: поточний ремонт системи опалення адмінприміщення.

Виконавець виконав роботи, обумовлені договором, що підтверджується актами приймання виконаних будівельних робіт за серпень 2012 року (форма КБ-2в) та довідкою про вартість виконаних будівельних робіт за серпень 2012 року (форма КБ-3) на загальну суму 29 820,00 грн.

Однак замовник свої зобов'язання з оплати виконаних будівельних робіт не виконав, їх вартості не оплатив.

Отже, розмір заборгованості за виконані будівельні роботи становить 29 820,00 грн.

В матеріально-правове обґрунтування заявлених позовних вимог позивач посилається на ст. 193 ГК України, ст.ст. 525, 526, 625, 853, 854 ЦК України тощо.

Ухвалою суду від 27.09.2013 року порушено провадження, справу призначено до судового розгляду на 08.10.2013 року.

04.10.2013 року через службу діловодства господарського суду від відповідача надійшла заява прло визнання позову, в якій останній визнає суму заборгованості та просить суд вимоги позивача задовольнити у повному обсязі, розгляд справи здійснювати без участі представника відповідача.

Дослідивши матеріали справи, перевіривши копії документів на їх відповідність оригіналам, заслухавши пояснення присутніх представників сторін, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

14.08.2012 року між позивачем (виконавець) та відповідачем (замовник) укладено договір № 688 (надалі-договір), за умовами якого замовник доручає, а виконавець зобов'язується виконати види послуг: поточний ремонт системи опалення адмінприміщення (п. 1.1. договору).

За п. 1.2. договору результатом виконаних послуг за даним договором є підписані між сторонами акти виконаних робіт.

Згідно з п.п. 2.1., 2.2. договору загальна сума договору складає 29 820,00 грн., у тому чсилі ПДВ 4 970,00 грн. Кінцева сума договору може змінюватися, виходячи з фактичного обсягу виконаних послуг, що підтверджено актами виконаних послуг, про що повинно бути складено додаткову угоду до договору.

Відповідно до п. 5.1. договору здача-приймання наданих послуг здійснюється сторонами за актом виконаних послуг протягом 2-х днів з моменту повідомлення замовника про готовність роботи до приймання.

За ч.ч. 1, 2, 4 ст. 837 ЦК України за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу. Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові. До окремих видів договорів підряду, встановлених параграфами 2 - 4 цієї глави, положення цього параграфа застосовуються, якщо інше не встановлено положеннями цього Кодексу про ці види договорів.

Статтею 318 ГК України, ст. 875 ЦК України передбачено, що за договором на капітальне будівництво одна сторона (підрядник) зобов'язується своїми силами і засобами на замовлення другої сторони (замовника) побудувати і здати замовникові у встановлений строк визначений договором об'єкт відповідно до проектно-кошторисної документації або виконати зумовлені договором будівельні та інші роботи, а замовник зобов'язується передати підряднику затверджену проектно-кошторисну документацію, надати йому будівельний майданчик, прийняти закінчені будівництвом об'єкти та оплатити їх.

За ч. 4 ст. 882 ЦК України, п. 91 Постанови КМ України від 01.08.2005 року № 668 "Про затвердження Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві" передання робіт підрядником і прийняття їх замовником оформляється актом, підписаним обома сторонами.

З матеріалів справи вбачається, що виконавець виконав роботи, обумовлені договором, що підтверджується актами приймання виконаних будівельних робіт за серпень 2012 року (форма КБ-2в) на суму 29 820,00 грн. та довідкою про вартість виконаних будівельних робіт за серпень 2012 року на суму 29 820,00 грн. (форма КБ-3),

Отже, загальна вартість виконаних позивачем та прийнятих відповідачем робіт склала 29 820,00 грн.

Судом встановлено, що відповідач свої зобов'язання в частині проведення оплати виконаних будівельних робіт не виконав, їх оплати не здійснив.

Відтак, неоплаченою залишається сума в розмірі 29 820,00 грн.

Відповідно до ч. 5 ст. 321 ГК України, ч. 1 ст. 854 ЦК України якщо договором підряду не передбачена попередня оплата виконаної роботи або окремих її етапів, замовник зобов'язаний сплатити підрядникові обумовлену ціну після остаточної здачі роботи за умови, що роботу виконано належним чином і в погоджений строк або, за згодою замовника, - достроково.

Згідно з п. 96 Постанови КМ України від 01.08.2005 року № 668 "Про затвердження Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві" підписання акта приймання-передачі є підставою для проведення остаточних розрахунків між сторонами.

Оплата за виконані роботи проводиться у порядку, визначеному договором підряду.

Договором підряду може бути передбачено, що оплата виконаних робіт проводиться після прийняття замовником закінчених робіт (об'єкта будівництва) або поетапно проміжними платежами в міру виконання робіт. У договорі підряду сторони можуть передбачати надання замовником авансу з визначенням порядку його використання (п. 98 Постанови КМ України від 01.08.2005 року № 668 "Про затвердження Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві").

Пунктом 99 Постанови КМ України від 01.08.2005 року № 668 "Про затвердження Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві" передбачено, що розрахунки за виконані роботи проводяться на підставі документів про обсяги виконаних робіт та їх вартість. Документи про виконані роботи та їх вартість складаються і підписуються підрядником та передаються замовнику. Замовник перевіряє ці документи і в разі відсутності зауважень підписує їх. Після підписання документів замовник зобов'язаний оплатити виконані роботи.

Порядок подання підрядником документів про обсяги і вартість виконаних робіт, проведення перевірки їх достовірності, підписання та оплати замовником визначається у договорі підряду.

Відповідно до п.п. 3.1.-3.3. договору за надання послуг згідно з п. 1.1. даного договору замовником сплачується виконавцю сума, яка буде обумовлена актами виконаних послуг. Оплата здійснюється протягом 10 банківських днів з моменту підписання обома сторонами актів виконаних послуг в безготівковій формі шляхом перерахування замовником грошових коштів на поточний рахунок виконавця. Кінцевий розрахунок по даному договору проводиться замовником не пізніше 31.12.2012 року.

Частиною 1, 2 ст. 193 ГК України встановлено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Статтею 536 ЦК України передбачено, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 525 ЦК України, ч. 6 ст. 193 ГК України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з ст. 610 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

У силу вимог ч. 1 ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Таким чином, з відповідача на користь позивача підлягає стягненню сума заборгованості за виконані будівельні роботи в розмірі 29 820,00 грн.

Зважаючи на викладене, позивач належними та достатніми доказами, як того вимагають приписи ст.ст. 33, 34 ГПК України, довів заявлені позовні вимоги, а відповідач, в свою чергу, не надав доказів в їх спростування, відтак останні підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 49 ГПК України судові витрати покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 33, 34, 43, 49, 82-85 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Радивилівської районної ради Рівненської області (вул. І. Франка,11, м. Радивилів, Радивилівський район, Рівненська область, код ЄДРПОУ 04057675) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Енергозберігаючі технології 2010» (вул. Цитадельна,7, м. Київ, 01015, код ЄДРПОУ 37100186) 29 820,00 грн. основного боргу, 1 720,50 грн. судового збору.

Після набрання рішенням законної сили видати наказ.

Рішення набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 85 ГПК України . Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку та в строки, встановлені ст. 93 ГПК України .

Повне рішення складено 08.10.2013 року.

Суддя Андрійчук О.В.

Дата ухвалення рішення08.10.2013
Оприлюднено10.10.2013
Номер документу33997428
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —918/1498/13

Рішення від 08.10.2013

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Ухвала від 27.09.2013

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні