Постанова
від 03.10.2013 по справі 813/2622/13-а
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД 79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2; e-mail: inbox@adm.lv.court.gov.ua; тел.: (032)-261-58-10 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 жовтня 2013 року № 813/2622/13-а

Львівський окружний адміністративний суд у складі

головуючого судді Дем`яновського Г.С.

при секретарі судового засідання Гавірко О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Львові адміністративну справу

за позовом Буського районного центру зайнятості Львівської області ,Львівського обласного центру зайнятості до ОСОБА_1 про стягнення отриманої допомоги по безробіттю,

ВСТАНОВИВ:

Позивач -1-Буський районний центр зайнятості Львівської області звернувся з позовом до ОСОБА_1про стягнення 6839 грн.,виплачених останній .як допомога по безробіттю та про стягнення 467 грн. ,витрачених на компенсацію ОСОБА_1 вартості проїзду до місця проходження навчання.

Позивач -2-Львівський обласний центр зайнятості звернувся з позовом до ОСОБА_1.з позовом про стягнення 591,92 грн..витрачених на навчання ОСОБА_1

Представник позивачів в судових засіданнях позов підтримала позов з підстав, які зазначені у позовній заяві.

Відповідачка проти позову заперечила з підстав,викладених у запереченні на позов.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення сторін ,дослідивши та оцінивши докази, які мають значення для справи, суд дійшов до наступного висновку.

Буський районний центр зайнятості та Львівський обласний центр зайнятості є робочими органами виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, що діє від імені Фонду відповідно до Законів України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», «Про зайнятість населення», «Про державну службу», Положення про державну службу зайнятості, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів від 24 червня 1991 року №47.

Відповідач ОСОБА_1 звернулася до Буського районного центру зайнятості в пошуках роботи 28.04.2012, особисто засвідчивши, що на момент звернення до центру зайнятості не займається жодним із видів діяльності, що визначено ч.З ст.1 Закону Украі «Про зайнятість населення» від 01.03.1991р. Статус безробітного гр. ОСОБА_1 було надано 07.05.2012р на підставі власноручно написаної заяви (тобто на восьмий день після реєстра як особи, котра шукає роботу). У цій заяві Відповідач підтвердила той факт, що не має постійного або тимчасового заробітку, в т.ч. за договорами цивільно-правового характеру...

Згідно даних, отриманих в порядку обміну з ДПА, відповідно до Порядку розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплат матеріального забезпечення, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України № 60/62 від 13.02.2009р. та відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» (далі - Порядок) одержана інформація про те, відповідачка під час перебування на обліку в Буському РЦЗ отримала дохід за ознакою 10 (виплати відповідно до умов цивільно-правового договору) від ПАТ «Дубномолоко». У ход розслідування страхового випадку на дане підприємство Буським РЦЗ було надіслано запит про підтвердження факту отримання доходу відповідачкою. У відповідь на цей запит керівництво ПАТ «Дубномолоко» надало копію договору доручення № Л-27 від 01.01.2012р. на закупівлю молока у населення та довідку про доходи ОСОБА_1 № 71 від 18.01.2013р. Відповідно до згаданого Порядку було складено акт розслідування страхового випадку та обгрунтованості виплат матеріального забезпечення № 21 від 04.02.2013р.

За час перебування на обліку з 28.04.2012р. по 04.02.2013р. ОСОБА_1, отримувала у центрі зайнятості матеріальне забезпечення та соціальні послуги, зокрема, Буським РЦЗ було виплачено допомогу з безробіття у сумі 6839,00 грн. (шість тисяч вісімсот тридцять дев'ять грн.00 коп.) Окрім цього відповідачка проходила професійне навчання у КП «Львівський обласний навчально-курсовий комбінат» за професією «контролер-касир» на що Львівським обласним центром зайнятості, на підставі договору № 379 від 05.12.2012р., були затрачені кошти в сумі 591.92 грн. та виплачено компенсацію витрат на проїзд до місця проходження навчання - м. Львова у розмірі 467,00 грн. .

Отже загальна сума коштів, витрачених службою зайнятості, що підлягають поверненню Відповідачем за період з 28.04.2012р. по 04.02.2013р. складає 7898,52грн. ( сім тисяч вісімсот дев'яносто вісім грн. 52 коп.) в тому числі: 6839,00 грн.(допомога з безробіття). 591,92 грн. (кошти витрачені на навчання) та 467,00 грн. (кошти витрачені на відшкодуванні: вартості проїзду до місця проходження навчання).

Відповідачка ОСОБА_1 в судовому засіданні пояснила ,що до 15.05.2011 року вона працювала на ВАТ «Бродівський завод сухого знежиреного молока «на підставі трудової угоди. Основну роботу за неї здійснював її чоловік ОСОБА_2, а вона ще влаштувалась на додаткову роботу ТзОВ «Агроптахофірма Львівська «. ВАТ «Бродівський завод сухого знежиреного молока «був приєднаний до ПАТ «Дубномолоко», однак з останнім вона правовідносин не мала і роботу для нього не виконувала,а всю роботу для ПАТ «Дубномолоко» виконував її чоловік.Тому після звільнення з ТзОВ ««Агроптахофірма Львівська « вона стала на облік в центр зайнятості. 05.02.2013 року центр зайнятості повідомив її про те ,що нею укладено цивільно-правовий договір з ПАТ «Дубномолоко» ,хоча вона договір не укладала , а всю роботу виконував її бувший чоловік ,який складав документи від її імені і грошей за роботу їй не давав . В ПАТ «Дубномолоко» повинна бути її друга трудова книжка , яка була в «.ВАТ «Бродівський завод сухого знежиреного молока « . Цю трудову книжку вона не забирала. Вважає,що її бувший чоловік наніс їй збитки , отримуючи за неї гроші та заповнюючи від її імені накладні. Тому відповідачка просить в позові відмовити.

Судом оглянута постанова Буського РВ ГУМВС України у Львівській області від 18.04.2013 року про закриття кримінального провадження за фактом отримання шахрайським способом матеріальної допомоги по безробіттю ОСОБА_1 за відсутності в діянні ознак кримінального правопорушення ,передбаченого ст..190 ч.1 КК України, з якої вбачається що «…зважаючи на те , що отримання ОСОБА_1 матеріальної допомоги по безробіттю хоч і формально містить ознаки злочину,однак фактично це діяння нею не вчинялось ,а тому не становить суспільної небезпеки і в її діях відсутній склад злочину,передбаченого ч.1 чт.190 КК України. Відсутність в діях \діяннях\ ОСОБА_1 складу злочину не звільняє її від відповідальності за адміністративним позовом ,оскільки нею не представлено доказів про розірвання цивільно-правової \трудової\ угоди з ВАТ «Бродівський завод сухого знежиреного молока» , не забрана друга трудова книжки , чим вона можливо надала можливість її бувшому чоловікові виконувати від її імені роботу, заповнювати документи і отримувати заробітну плату. Крім цього позивачами надано цивільно-правовий договір № А-27 від 01.01.2012 року ,укладений ПАТ «Дубномолоко» з ОСОБА_1, який ОСОБА_1 в встановленому законом порядку не визнано недійсним або підробленим. Не оскаржена також довідка про виплачений дохід.

Законом України «Про зайнятість населення» визначено, що безробітими визнаються працездатні громадяни працездатного віку, які через відсутність роботи не ма ють заробітку або інших передбачених законодавством доходів і зареєстровані у державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу.

В разі відсутності такої роботи державною службою зайнятості приймається рішення про надання громадянам статусу безробітних за їх особистими заявами з восьмого дня після реєстрації у центрі зайнятості за місцем реєстрації як таких, що шукають роботу.

Особи визнані у встановленому порядку безробітними, мають право на одержання, відповідно до чинного законодавства України, допомоги з безробіття, передбаченої ст.23 Законом України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття».

Слід також звернути увагу, на те, що відповідно до ч.2 ст.36 Закону України «Про загальнообовязкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», застраховані особи, заінтересовані в установленому порядку як безробітні, зобов'язані своєчасно подавати відомості про обставини, що впливають на умови виплати їм забезпечення та надання соціальних послуг ч.З ст.36 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття говорить, що сума виплаченого забезпечення та вартості наданих соціальних послуг застрахованій особі внаслідок умисного невиконання нею своїх обов'язків та зловживання ними стягується з цієї особи відповідно до законодавства України з моменту виникнення обставин, що впливають на умови виплати їй забезпечення .

Таким чином суд вважає ,що позов Буського районного центру зайнятості Львівської області ,Львівського обласного центру зайнятості до ОСОБА_1 про стягнення отриманої допомоги по безробіттю, витрат на навчання та компенсації за проїзд підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст. 2, 4, 7-14, 23, 69, 70, 71, 86, 160-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов Буського районного центру зайнятості Львівської області ,Львівського обласного центру зайнятості до ОСОБА_1 про стягнення отриманої допомоги по безробіттю, витрат на навчання та компенсації за проїзд задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Буського районного центру зайнятості 6839 грн., виплачених ,як допомога по безробіттю та 467 грн.,витрачених на компенсацію ОСОБА_1 вартості проїзду до місця проходження навчання , а разом 7306 гривень.

Одержувач :Буський РЦЗ ЗКПО 22341598 р\р 37171301900048 ГУДКСУ у Львівській області МФО 825014.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Львівського обласного центру зайнятості 591,92 грн..витрачених на навчання ОСОБА_1

Одержувач : Львівський ОЦЗ р\р 37174301900001 банк ГУДКСУ у Львівській області МФО 825014 єдрпоу 03491180.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Львівського апеляційного адміністративного суду в порядку та в строки, передбачені ст.186 КАС України та набуває законної сили в порядку, передбаченому ст.254 КАС України.

Суддя Дем'яновський Г.С.

Дата ухвалення рішення03.10.2013
Оприлюднено16.10.2013
Номер документу34042368
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —813/2622/13-а

Ухвала від 03.02.2015

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Обрізко І.М.

Постанова від 03.10.2013

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Дем'яновський Галій Семенович

Ухвала від 22.04.2013

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Дем'яновський Галій Семенович

Ухвала від 05.04.2013

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Дем'яновський Галій Семенович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні