Рішення
від 25.09.2013 по справі 242/2318/13-ц
СЕЛИДІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 242/2318/13-ц

Провадження 2/242/712/13

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 вересня 2013 року м. Селидове

Селидівський міський суд Донецької області в складі: головуючого судді Хацько Н.О., при секретарі Дурової Н.Г., представника позивача Мироненко А.В., відповідача ОСОБА_2, розглянувши в судовому засіданні в м. Селидове цивільну справу за позовною заявою Публічного акціонерного товариства «ДТЕК Донецькобленерго» до ОСОБА_2 про стягнення вартості електроенергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем правил користування електроенергією, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до ОСОБА_3, ОСОБА_2 про стягнення вартості електроенергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем правил користування електроенергією, в якому вказав, що відповідач заподіяв йому збитки безобліковим користуванням електричною енергією, які були виявлені 08.04.2012 року в ході перевірки виконання вимог ЗУ «Про електроенергетику» та Правил користування електричною енергією для населення, а саме: самовільне підключення електроприладів до електричної мережі енергопостачальника, яка не є власністю енергопостачальника з порушенням схеми обліку електроенергії, підключення фазного дроту зі схованою електропроводкою, електрична енергія споживалася, але засобом обліку не враховувалась. Виявлене порушення було зафіксовано в акті № 168095 від 08.04.2012 року. Просив стягнути з відповідача вартість електроенергії, не облікованої внаслідок порушення правил користування електричною енергією в розмірі 2357 грн. 63 коп. та судовий збір в розмірі 229,40 грн.

Представник позивача за довіреністю ОСОБА_1 у судовому засіданні позовні вимоги підтримав у повному обсязі. Пояснив, що відповідач сплачував за постачання електроенергії, але в нього була заборгованість, з приводу наявності якої його квартиру неодноразово відключали від електромережі, а він самостійно підключався до електромережі. Акт було складено на мати відповідача, оскільки вона значиться за особистим рахунком на квартиру за адресою: АДРЕСА_1. Відповідач своєчасно не надав відомості до організації постачання електроенергії про зміну особистого рахунку на його ім'я.

Відповідач в судовому засіданні проти задоволення позовних вимог заперечував та зазначив, що він щомісяця сплачує за постачання електроенергії по 150 кВт/г. Та на той час коли його квартиру відключали від електроенергії, він сплачував також по 150 кВт/г., хоча проживає він один та постачання електроенергії невелике. До лютого 2009 року з ним проживала мати, яка була хвора, він доглядав за нею. На той час була заборгованість за постачання електроенергії у зв'язку з важким матеріальним становищем, але він також сплачував за електроенергію. Коли працівниками Селидівського РЕМ його було відключено від системи електропостачання він самовільно підключився до електромережі. Вважає дії працівників РЕМ щодо відключення його квартири від електроенергії неправомірними, просить відмовити в задоволені позовних вимог.

Дослідивши інші докази, вислухавши пояснення сторін, судом встановлено, що згідно таблиці контрольних звірок електролічильників, за особистим рахунком НОМЕР_1 значиться ОСОБА_3.

Відповідно ухвали Селидівського міського суду Донецької області від 25.09.2013 року, провадження у справі за позовною заявою ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго» до ОСОБА_3, ОСОБА_2 про стягнення вартості електроенергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем правил користування електроенергією в частині позовних вимог про стягнення нанесених збитків з ОСОБА_3 закрито, у зв'язку зі смертю відповідача.

Згідно акту № 168095 від 08.04.2012 року про порушення правил користування електричною енергією побутовим споживачем за адресою відповідача: АДРЕСА_1 виявлено порушення Правил користування електричною енергією для населення, а саме: самовільне підключення електроприладів до електричної мережі енергопостачальника, яка не є власністю енергопостачальника з порушенням схеми обліку електроенергії, підключення фазного дроту зі схованою електропроводкою, електрична енергія споживалася, але засобом обліку не враховувалась. Акт складено на ОСОБА_3 згідно особистого рахунку НОМЕР_1.

Згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2, виданого відділом реєстрації актів цивільного стану Селидівського міського управління юстиції Донецької області, ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 року належить на праві власності ОСОБА_2 і його матері ОСОБА_3.

Згідно відомостей адресно-довідкового підрозділу ГУДМС України в Донецькій області, ОСОБА_2 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1.

Відповідно свідоцтва про право власності на житло № 115 від 06.02.1997 року, виданого Селидівською біржею нерухомості, квартира що розташована за адресою: АДРЕСА_1 належить на праві власності ОСОБА_2 та його матері ОСОБА_3.

Таким чином, суд вважає, що саме відповідач ОСОБА_2 порушив Правила користування електричною енергією для населення, оскільки на день виявлення вищезазначених порушень та складання акту № 168095 від 08.04.2012 року про порушення правил користування електричною енергією, квартирою, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 володів та користувався лише ОСОБА_2.

В результаті порушення ОСОБА_2 правил користування електричною енергією позивачу були завдані збитки у розмірі 2357,63 грн.

Відповідно до ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана майну юридичної особи відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Пунктами 48, 53 Правил користування електричною енергією для населення, затверджених Постановою КМУ від 26 липня 1999 року № 1357 передбачено, що споживач несе відповідальність згідно із законодавством за розкрадання електричної енергії в разі самовільного підключення до електромереж і споживання електричної енергії без приладів обліку. У разі виявлення представником енергопостачальника порушення споживачем правил користування електричною енергією, зокрема фактів розкрадання електричної енергії, складається акт, який підписується представником енергопостачальника та споживачем. Один примірник акта вручається споживачу, другий залишається у енергопостачальника. Споживач має право внести до акта свої зауваження. У разі відмови споживача від підпису в акті робиться позначка про відмову. Акт вважається дійсним, якщо його підписали три представника енергопостачальника.

За загальними положеннями Правил користування електричною енергією для населення об'єктом споживача - є житловий будинок, гараж, майстерня або інша електрифікована споруда, що належить споживачу на правах власності або користування.

Відповідно до ст. 11 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Відповідно до ст. 60 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини на які вона посилається як на підставу для своїх вимог.

Враховуючи вищевикладене, та у зв'язку з тим, що відповідачем не доведено той факт, що ним не було порушено Правила користування електричною енергією для населення, крім того, відповідач в судовому засіданні зазначив, що саме він самовільно підключився до електромережі, суд вважає, позовні вимоги позивача обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 11, 60 ЦК України, ст. ст. 26, 27 ЗУ «Про електроенергію», п. п. 48, 53 Правил користування електроенергією для населення затверджених постановою КМУ №1357 від 26.06.1999 року ст. ст. 212-215, 224-225 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго» до ОСОБА_2 про стягнення вартості електроенергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем правил користування електроенергією - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, ІПН НОМЕР_3, який проживає за адресою: АДРЕСА_1 на користь ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго» на р/р 260313021561 у Донецькому обласному управлінні АТ «Ощадбанк», МФО 335106, код ОКПО 00131268 - збитки, завдані порушенням Правил користування електроенергією для населення, у розмірі 2357 (дві тисячі п'ятдесят сім) грн. 63 коп.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, ІПН НОМЕР_3 на користь ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго» на рахунок № 26003619941014 в Обласному відділенні ПАТ «Промінвестбанку» в м. Донецьк, МФО 300012, код ОКПО 00130915 судовий збір у сумі 229 (двісті двадцять дев'ять) грн. 40 коп.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Апеляційного суду Донецької області через Селидівський міський суд протягом десяти днів з дня його проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя

СудСелидівський міський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення25.09.2013
Оприлюднено04.12.2013
Номер документу34084410
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —242/2318/13-ц

Рішення від 25.09.2013

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Хацько Н. О.

Рішення від 25.09.2013

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Хацько Н. О.

Ухвала від 25.09.2013

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Хацько Н. О.

Ухвала від 07.06.2013

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Хацько Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні