Рішення
від 14.10.2013 по справі 904/6792/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

10.10.13р. Справа № 904/6792/13

За позовом Публічного акціонерного товариства "Омега Банк"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Каспер"

про стягнення 40 266 грн. 21 коп.

Суддя Манько Г.В.

Представники:

Від позивача: Ніколайчук О.М. - дов. №26 від 05.06.13р.

Від відповідача: не з'явився.

СУТЬ СПОРУ:

Публічне акціонерне товариство "Омега Банк" звернулось до господарського суду Дніпропетровської області з позовною заявою про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю "Каспер" заборгованості за кредитним договором №005/48-02 від 05.09.2005 року в розмірі 40 266 грн. 21 коп., що включає сума заборгованості по кредиту 20 810 грн. 40 коп., суму заборгованості по процентам 16 777 грн. 52 коп., суму пені 2 678 грн. 29 коп. та судового збору.

Позивач наполягав на задоволенні позовних вимог у повному обсязі. вважає можливим розглянути справу без участі представника відповідача оскільки наявні докази у повному обсязі підтверджують обгрунтованість позовних вимог.

Відповідач в судове засідання не з'явився, відзив на позов не надав. На юридичну адресу відповідача неодноразово направлялися процесуальні документи та вказані конверти були повернуті до суду з відміткою за сплавом строку зберігання. Крім того, особи, які беруть участь у розгляді, вважаються повідомленими про час і місце її розгляду судом, якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення (див. Постанову Пленуму ВГСУ № 18 від 26.12.11р. "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до ч. 1 ст. 93 Цивільного кодексу України місцезнаходження юридичної особи визначається місцем її державної реєстрації, якщо інше не встановлено законом.

Як вбачається з Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 13.09.2013р., відповідач знаходиться за адресою, зазначеною у позовній заяві, на яку і були надіслані ухвали суду, а отже відповідач був належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи.

Таким чином, господарський суд вважає, що відповідач не скористався своїм правом на участь представника у судовому засіданні.

В судовому засіданні оголошені вступна та резолютивна частини рішення.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши представника позивача, господарський суд,

ВИРІШИВ:

05 вересня 2005 року між Акціонерним комерційним банком «ТАС-Коммерцбанк», правонаступником якого є ПАТ «Сведбанк», правонаступником якого є ПАТ «ОМЕГА БАНК» (надалі - «Банк») та Товариством з обмеженою відповідальністю «Каспер» (надалі - «Позичальник») було укладено Кредитний договір № 005/48-02 із змінами та доповненнями (надалі - «Кредитний договір»), згідно якого Банк надав Позичальнику грошові кошти у вигляді кредиту в розмірі 58 160,00 грн. зі сплатою 22,5 % річних, а Позичальник зобов'язується повернути кредит, сплатити проценти за користування ним та комісії за послуги Банку та виконати свої зобов'язання у повному обсязі до 04 вересня 2010 року відповідно до графіку, наведеного в додатку, що є невід'ємною частиною Кредитного договору.

Відповідно до п. 1.5. Кредитного договору, цільове призначення кредиту: придбання автотранспорту, а саме Шавроле АVЕО, держ. номер №АЕ3741 АК.

Відповідно до п. 2.3. Кредитного договору кредит надається в національній валюті в безготівковій формі шляхом перерахування коштів з позичкового рахунку Позичальника на поточний рахунок Продавця № 26008300000301.

Свої зобов'язання за Договором кредиту Банк виконав належним чином та перерахував кредитні кошти у розмірі 58 160,00 грн. на рахунок продавця, визначені умовами Кредитного договору, що підтверджується меморіальним ордером № 610_56_ від 05.09.2005 року/

Відповідно до п. 4.1. Кредитного договору повернення кредиту здійснюється у порядку та терміни, визначені у графіку, який доведений у додатку 1, що є невід'ємною частиною цього Договору.

Відповідно до 3.1. Кредитного договору проценти за користування кредитом нараховуються виходячи з розміру процентної ставки, встановленої згідно р. 1.4 Кредитного договору, з дня перерахування коштів з позичкового рахунку Позичальника до моменту фактичного повернення кредитної лінії (в тому числі і за період прострочення погашення кредиту).

Відповідно до п. 3.3. Кредитного договору проценти за користування кредитом сплачуються щомісячно до 05 числа (включно) за попередній місяць і на дату повернення кредиту.

Відповідно до п. 6.1. Кредитного договору у випадку ненадходження на рахунок Банку суми кредиту, процентів за користування ним у терміни, визначені у п.п. 1.3., З.З., 3.4., 4.1., 7.5., 7.6., 7.7, 8.1 та 8.2 цього Договору, Позичальник, незалежно від наявності його вини у невиконанні чи неналежному виконанні зобов'язань за цим Договором, сплачує Банку пеню в розмірі подвійної процентної ставки рефінансування НБУ, що діє на момент прострочення відповідного платежу від суми відповідного непогашеного платежу за кожний день прострочення. При цьому, кількість днів у році приймається рівною їх фактичній кількості.

На даний час Відповідач не виконує умови Кредитного договору, порушуючи строки повернення кредиту та відсотків за користування кредитом.

У зв'язку з невиконанням Відповідачем умов Кредитного договору по сплаті щомісячних платежів у розмірі, визначеному Кредитним договором, Позивач в порядку, визначеному п. 8.2. кредитного договору, надіслав Відповідачу лист № 158 ДПА від 15.07.2013 про дострокове повернення кредитних коштів. Вимоги Банку Відповідач не виконав, прострочену заборгованість не погасив.

Таким чином, неналежне виконання взятих на себе зобов'язань за Кредитним договором Відповідачем призвело до виникнення простроченої заборгованості, яка станом на 10.07.2013 року складає 40 266,21 грн., що включає: cума заборгованості по кредиту 20 810,40 грн.; сума заборгованості по процентам 16 777,52 грн.; сума пені (за 6 місяців) 2 678,29 грн.

Відповідно до ст. 1050 Цивільного кодексу України, в разі прострочення повернення чергової частини позичальником, позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася, та сплати процентів.

Також, безпосередньо умовами Кредитного договору, а саме пунктами 8.1, 8.2, 8.3 Кредитного договору передбачений порядок дострокового повернення заборгованості на вимогу Банку, а також сплату штрафних санкції за порушення строків повернення кредиту.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст. 1049 Цивільного кодексу України, позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором.

Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України, господарські зобов'язання повинні виконуватись належним чином відповідно до закону чи договору. Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов'язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов'язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.

Стаття 230 Господарського кодексу України передбачає штрафні санкції за неналежне виконання взятих на себе зобов'язань. Штрафними санкціями є господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Відповідно до ст. 220 Господарського кодексуУкраїни, учасник господарських відносин, який прострочив виконання господарського зобов'язання, відповідає перед кредитором за збитки завдані простроченням, і за неможливість виконання, що випадково виникла після прострочення.

Статтями 224, 229 Господарського кодексу України передбачено, що учасник господарських відносин, який порушив зобов'язання або установлені вимоги щодо здійснення господарської діяльності, повинен відшкодувати завдані цим збитки суб'єкту, права або законні інтереси якого порушено. Учасник Господарських відносин у разі порушення ним грошового зобов'язання не звільняється від відповідальності через неможливість виконання і зобов'язаний відшкодувати збитки, завдані невиконанням, а також сплатити штрафні санкції.

Згідно ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно вимог ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора повинен сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми.

Таким чином позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно статті 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на відповідача.

Керуючись ст. 44, 49, 82-85, 116 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Каспер" (51911, Дніпропетровська обл., м. Дніпродзержинськ, вул. Воробйова, 20 кв. 3, ідентифікаційний код 32943937) на користь Публічного акціонерного товариства ""Омега Банк" (04655, м. Київ, вул. Новокостянтинівська, 18-в, ідентифікаційний код 19356840) заборгованості за кредитним договором №005/48-02 від 05.09.2005 року в розмірі 40 266 грн. 21 коп., що включає сума заборгованості по кредиту 20 810 грн. 40 коп., суму заборгованості по процентам 16 777 грн. 52 коп., суму пені 2 678 грн. 29 коп., судовий збір 1720 грн. 50 коп.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Суддя Г.В. Манько Повне рішення складено 14.10.13р.

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення14.10.2013
Оприлюднено15.10.2013
Номер документу34102898
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/6792/13

Рішення від 14.10.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 17.09.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 04.09.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні