Ухвала
від 03.10.2013 по справі 921/934/13-г/10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

"03" жовтня 2013 р.Справа № 921/934/13-г/10 УХВАЛА

про затвердження мирової угоди

Господарський суд Тернопільської області

У складі судді Півторака М.Є.

За участю секретаря судового засідання Клим Т.П.

Розглянув у відкритому судовому засіданні справу

За позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Промбудпроект", м. Тернопіль, проспект Ст. Бандери, 33, ідентифікаційний код 31994949

до відповідача: Збаразької міської ради, м. Збараж, вул. Богдана Хмельницького, 4 Тернопільської області, код ЄДРПОУ 04058404

про стягнення боргу в сумі 232 274,82 грн.

За участю представників:

Позивача: Притолюка М.П. - представника, довіреність № 178 від 23.09.2013 року;

Відповідача: Присяжнюка О.А. - начальника юридичного відділу, довіреність № 03-920/26 від 01.10.2013 року.

Представникам сторін у судовому засіданні роз'яснено їх процесуальні права та обов'язки відповідно до статті 20, 22, 29, 81-1 Господарського процесуального кодексу України.

У зв'язку з відсутністю клопотання сторін технічна фіксація судового процесу технічними засобами не здійснюється.

Суть справи: Товариство з обмеженою відповідальністю "Промбудпроект", м. Тернопіль звернулося до господарського суду Тернопільської області з позовом про стягнення з Збаразької міської ради м. Збараж 232 742,82 грн. боргу, з яких: 205 120.00 грн. основного боргу; 16 409,6 грн. три проценти річних; 11 213,22 грн. індекс інфляції; відшкодування судових витрат просить покласти на відповідача.

В обґрунтування позовних вимог позивач надав суду Договір № Т619-10 про виконання проектно-кошторисних робіт, укладеного між сторонами 15.07.2010 року; Кошторис № 1 на проектні (вишукувальні) роботи (Форма № 2п); Протокол угоди про договірну ціну на науково-технічну продукцію; Акт № 1 здачі-прийому науково-технічної продукції складений 29.10.2010 року по Договору № Т619-10 від 15.07.2013 року; Акт здачі - прийому науково-технічної продукції складений 21 грудня 2012 року; Накладна № 16; інші документи копії яких знаходяться в матеріалах справи.

Посилається на приписи статей 525,526,853,854 Цивільного кодексу України, ст. 193 Господарського кодексу України.

Ухвалою від 13 вересня 2013 року порушено провадження у справі № 921/934/13-г/10 та призначено її до розгляду о 14 годині 45 хвилин 01 жовтня 2013 року.

30 вересня 2013 року сторони подали до суду мирову угоду ; просять її затвердити, а провадження у справі припинити.

У поданій до суду мировій угоді відсутні відтиски мокрої печатки юридичних осіб.

Присутні в судовому засіданні представники позивача та відповідача підтвердили згоду на укладання між сторонами мирової угоди та припинення провадження у справі.

В судовому засіданні оголошувалася перерва до 11 годин 03 жовтня 2013 року в порядку статті 77 ГПК України для надання можливості представникам сторін усунути недоліки по тексту мирової угоди.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача та відповідача господарський суд встановив наступне:

Відповідно до ч. 1 статті 1 Господарського процесуального Кодексу України підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності (далі - підприємства та організації), мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Статтею 20 Господарського Кодексу України встановлено, що кожний суб'єкт господарювання та споживач має право на захист своїх прав і законних інтересів. Зазначена стаття визначила шляхи захисту прав та законних інтересів зазначених суб'єктів.

Позивач по справі - Товариство з обмеженою відповідальністю "Промбудпроект", місцезнаходження органів управління якого м. Тернопіль проспект С.Бандери, 33 є юридичною особою, яка зареєстрована у встановленому законом порядку виконавчим комітетом Тернопільської міської ради та включене до ЄДРПОУ, ідентифікаційний код 31994949, що підтверджується Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців серії АА № 077586, виданого Державним реєстратором Ухіна В.О. (копія знаходиться в матеріалах справи), а тому наділене правом на звернення до господарського суду за захистом своїх прав та охоронюваних законом інтересів.

В силу ст. 11 ЦК України цивільні права і обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки.

За змістом приписів статей 205 та 206 ЦК України правочин може вчинятися усно або в письмовій формі. Сторони мають право обирати форму правочину, якщо інше не встановлено законом, однак, усно можуть вчинятися правочини, які повністю виконуються сторонами у момент їх вчинення, за винятком правочинів, які підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, а також правочинів, для яких недодержання письмової форми має наслідком їх недійсність.

Відповідно до статті 181 ГК України допускається укладення господарських договорів у спрощений спосіб, тобто шляхом обміну листами, факсограмами, телеграмами, тощо, а також підтвердженням прийняття до виконання замовлень, якщо законом не встановлено спеціальної вимоги до форми та порядку укладення даного виду договорів.

Матеріали справи підтверджують, що 15 липня 2010 року між ТОВ "Промбудпроект", м. Тернопіль (Підрядник) та Збаразькою міською радою Тернопільської області (Замовник) було укладено Договір №Т-619-10, згідно якого "Замовник" доручає, а Підрядник приймає на себе виконання проектно-кошторисної документації: Робочий проект очисних споруд продуктивністю 1600 куб м. в добу в м. Збаражі (п. 1.1. Договору).

Вартість проектно-кошторисних робіт згідно з протоколом договірної ціни (додаток 2), який є невід'ємною частиною договору становить 294900.00 грн. без ПДВ (п. 2.1. Договору).

Пунктом 3.2. Договору сторони погодили, що Підрядник виконує І етап проектно-кошторисних робіт за власні кошти. Після підписання акту здачі-прийому та оплати науково-технічної продукції по І етапу робіт, підрядник зобов'язується провести в повному обсязі роботи по виконанню ІІ етапу проектування.

Датою завершення виконання робіт (етапу робіт) є дата підписання "Замовником" акту здачі приймання та оплати згідно п. 2.1. (п. 3.5. договору).

Згідно п. 3.9. договору "Замовник" на протязі 3-х робочих днів з дня одержання акту, зобов'язаний направити "Підряднику" підписаний акт здачі-приймання проектно-кошторисних робіт та провести кінцевий розрахунок, або направити мотивовану відмову від приймання робіт.

У випадку мотивованої відмови "Замовника", сторони складають двохсторонній акт з переліком необхідних доробок та строків їх виконання (п. 3.10 договору); якщо у 10-денний акт здачі-приймання або мотивована відмова на адресу " Підрядника " не поступила, то продукція вважається прийнятою із записом "Мотивована відмова від "Замовника" не поступила".

Початок робіт: ІІІ квартал 2010 року із врахуванням п. 3.2.

Закінчення робіт: ІV квартал 2010 року із врахуванням п. 4.3., п. 3.5.

Протоколом від 15 липня 2010 року сторонами було погоджено договірну ціну за виконання робіт позивачем на суму 294 900.00 грн. згідно розробленого кошторису.

Відповідно до положень ст. ст. 638, 639 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Договір може укладатися у будь-якій формі, якщо вимоги щодо форми договору не встановлені законом. Якщо сторони домовилися укласти договір у певній формі, він вважається укладеним з моменту надання йому цієї форми, навіть якщо законом ця форма для даного виду договору не вимагалася.

У відповідності до статті 193 Господарського кодексу України суб'єкт господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До вимог господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з врахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

Згідно ст. 67 Господарського кодексу України відносини підприємств з іншими підприємствами, організаціями, громадянами в усіх сферах господарської діяльності здійснюються на основі договорів. Підприємства вільні у виборі предмета договору, визначенні зобов'язань, інших умов господарських взаємовідносин, що не суперечить законодавству України.

У відповідності до ст. 509 Цивільного Кодексу України, в силу зобов'язання, яке виникає між сторонами, одна сторона (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язана вчинити певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послуги, сплатити гроші тощо), або утриматися від певної дії, а інший кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться (ст. 526 Цивільного кодексу України, ст. 193 Господарського кодексу України).

Згідно ст. 901 Цивільного кодексу України одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

У судовому засіданні встановлено, що позивач виконав взяті на себе зобов'язання, встановлені договором № Т-619-10 від 15.07.2010 року, про що свідчать:

- Акт № 1 здачі-прийому науково-технічної продукції складений 29.10.2010 року по договору № Т-619-10 від 15.07.2010 року на суму 89780.00 грн.;

- Акт № 2 здачі-прийому науково-технічної продукції складений 21 грудня 2012 року по договору № Т619-10 від 15.07.2010 року на 200 000 грн.;

Загальна сума авансу перерахована за виконані етапи та складає 89 780.00 грн.

03 жовтня 2013 року сторони подали до суду мирову угоду; просять її затвердити, а провадження у справі припинити.

Статтею 78 Господарського процесуального Кодексу України встановлено, що умови мирової угоди сторін викладаються в адресованому господарському суду письмових заявах, що долучаються до справи. Ці заяви підписуються відповідно позивачем, відповідачем чи обома сторонами.

До затвердження мирової угоди сторін господарський суд роз'яснює сторонам наслідки відповідних процесуальних дій, перевіряє, чи є повноваження на вчинення цих дій у представників сторін.

Мирова угода може стосуватися лише прав і обов'язків сторін щодо предмету позову.

Про затвердження мирової угоди сторін господарський суд виносить ухвалу, якою одночасно припиняє провадження у справі.

Відповідно до п. 3.19. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України „Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" № 18 від 26.12.2011р. в ухвалі про затвердження мирової угоди у резолютивній частині докладно й чітко викладаються її умови і зазначається про припинення провадження у справі (пункт 7 частини першої статті 80 ГПК), а також вирішується питання про розподіл між сторонами судових витрат. Затвердження судом мирової угоди з одночасним припиненням провадження у справі є одноактною (нерозривною) процесуальною дією і не може розглядатися як два самостійних акти - окремо щодо затвердження мирової угоди і щодо припинення провадження. Господарський суд не затверджує мирову угоду, якщо вона не відповідає закону, або за своїм змістом вона є такою, що не може бути виконана у відповідності з її умовами, або якщо така угода остаточно не вирішує спору чи може призвести до виникнення нового спору. Мирова угода не може вирішувати питання про права і обов'язки сторін, які можуть виникнути у майбутньому, а також стосуватися прав і обов'язків інших юридичних чи фізичних осіб, які не беруть участі у справі або, хоча й беруть таку участь, але не є учасниками мирової угоди. Укладення мирової угоди неможливе і в тих випадках, коли ті чи інші відносини однозначно врегульовані законом і не можуть змінюватись волевиявленням сторін. Умови мирової угоди повинні безпосередньо стосуватися предмета позову, що виключає зазначення в ній дій, коштів чи майна, які не відносяться до цього предмета. У зв'язку з цим, зокрема, не можуть включатися до мирової угоди умови щодо застосування неустойки (штрафу, пені) за невиконання її умов.

Мирова угода підписана представниками позивача: Притолюк М.П., який діє на підставі Довіреності №178 від 23.09.2013 року та від імені відповідача - представником Присяжнюк О.А., який діє на підставі Довіреності № 03-90/2.6 від 21.02.2013 року.

З поданої до суду мирової угоди вбачається, що Відповідач визнає заборгованість перед позивачем в сумі 205 120 грн.; зобов'язується її погасити у два етапи; зобов'язується сплатити витрати по сплаті судового збору, а також Позивач відмовляється від вимоги щодо сплати відповідачем 27 622,82 грн. коштів з врахуванням індексу інфляції та три проценти річних.

Таким чином, мирова угода сторін стосується їх прав та обов'язків щодо предмету спору, а саме внаслідок її укладання припиняються взаємні зобов'язання.

Присутні у судовому засіданні 03.10.2013 року представники позивача та відповідача підтвердили згоду на укладання мирової угоди по даній справі та її підписання.

Умови мирової угоди відповідають вимогам чинного законодавства України .

За таких обставин, оцінивши зазначену мирову угоду, суд прийшов до висновку, що її положення не суперечать чинному законодавству, стосуються лише прав та обов'язків сторін щодо предмету спору, а тому вона підлягає затвердженню.

На підставі наведеного та керуючись статтями 43, 49 78, 86, Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,-

У Х В А Л И В:

1.Затвердити у справі № 921/934/13-г/10 мирову угоду, укладену 03 жовтня 2013 року між Товариством з обмеженою відповідальністю "Промбудпроект", м. Тернопіль, проспект Степана Бандери, 33 та Збаразькою міською радою, м. Збараж, вул. Б. Хмельницького, 4 Тернопільської області наступного змісту:

МИРОВА УГОДА

м. Тернопіль 03 жовтня 2013 року

Позивач, в особі представника Притолюка М.П., який діє на підставі Довіреності № 178 від 23.09.2013 року та Відповідач, в особі представника Присяжнюка О.А., який діє на підставі Довіреності № 03-920/2.6 від 01.10.2013 року, обговоривши між собою предмет позову у справі № 921/934/13-г/10, що перебуває на розгляді в господарському суді Тернопільської області, прийшли до висновку про можливість закінчення розгляду даного спору миром і укладенням між сторонами мирової угоди на наступних умовах:

1.Відповідач визнає заборгованість перед Позивачем за договором № Т619-10 про виконання проектно-кошторисної документації щодо виготовлення робочого проекту очисних споруд продуктивністю 1 600 м. куб. в м. Збаражі на суму 205 120 грн.

2.Відповідач зобов'язується до31.12.2013 року сплатити Позивачеві, в рахунок погашення заборгованості, вказаної у п. 1 даної угоди 100 000 гривень.

3.Відповідач зобов'язується до 31.06.2014 року сплатити Позивачеві, в рахунок погашення заборгованості, вказаної в п. 1 даної угоди 105 120 грн.

4.Відповідач зобов'язується до 01.12.2013 року сплатити Позивачеві витрати по сплаті судового збору, пов'язані з поданням даного позову в сумі 4 655 гривень.

5.В свою чергу, Позивач відмовляється від вимоги щодо сплати Відповідачем 27 622,82 гривень нарахувань коштів за боргом з урахуванням індексу інфляції та 3% річних виходячи з суми боргу за 2011-2013 роки.

Дана мирова угода складена в трьох екземплярах, по одному для кожної із Сторін і для господарського суду Тернопільської області

Мирова угода набуває законної сили після її визнання господарським судом Тернопільської області.

Підписи сторін:

Представник ТОВ "Промбудпроект" підпис М.Притолюк

відтиск печатки

Представник Збаразької міської ради підпис О.Присяжнюк

відтиск печатки

2.Провадження у справі № 921/934/13-г/10- припинити.

3.Ухвалу направити сторонам по справі.

Суддя М.Є. Півторак

Дата ухвалення рішення03.10.2013
Оприлюднено15.10.2013
Номер документу34103168
СудочинствоГосподарське
Сутьдоговірну ціну на науково-технічну продукцію; Акт № 1 здачі-прийому науково-технічної продукції складений 29.10.2010 року по Договору № Т619-10 від 15.07.2013 року; Акт здачі - прийому науково-технічної продукції складений 21 грудня 2012 року; Накладна № 16; інші документи копії яких знаходяться в матеріалах справи. Посилається на приписи статей 525,526,853,854 Цивільного кодексу України, ст. 193 Господарського кодексу України. Ухвалою від 13 вересня 2013 року порушено провадження у справі № 921/934/13-г/10 та призначено її до розгляду о 14 годині 45 хвилин 01 жовтня 2013 року. 30 вересня 2013 року сторони подали до суду мирову угоду ; просять її затвердити, а провадження у справі припинити. У поданій до суду мировій угоді відсутні відтиски мокрої печатки юридичних осіб. Присутні в судовому засіданні

Судовий реєстр по справі —921/934/13-г/10

Ухвала від 03.10.2013

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

Ухвала від 13.09.2013

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні