Рішення
від 14.10.2013 по справі 189/1550/13-ц
ПОКРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 189/1550/13-ц

2/189/588/13

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

14 жовтня 2013 року Покровський районний суд Дніпропетровської області

в складі головуючого судді Лукінової К.С.

при секретарі Приходько Н.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Покровське цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, третя особа: Державна реєстраційна служба Покровського районного управління юстиції про визнання права власності на нерухоме майно, суд, -

встановив:

05.09.2013 року ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом до ОСОБА_2, третя особа Державна реєстраційна служба Покровського РУЮ Дніпропетровської області про визнання права власності на нерухоме майно за набувальною давністю. В позовній заяві він зіслався на те, що починаючи з квітня місяця 2001 року він володіє житловим будинком, що знаходиться за адресою: вул.Леніна, 37, с.Вишневе, Покровського району Дніпропетровської області та земельною ділянкою для обслуговування вказаного будинку площею 0,1158 га. З того часу веде господарство, сплачує комунальні платежі, проводить поточні та капітальні ремонти.

Як зазначає позивач він добросовісно та безперервно володіє та відкрито користується даним нерухомим майном в повному обсязі, доглядає за будинком та утримує його, постійно проводить в ньому поточний та капітальний ремонт, сплачує всі комунальні платежі; добросовісно та безперервно володіє та відкрито користується земельною ділянкою для обслуговування вказаного будинку площею 0,1158 га..

Неодноразово позивач звертався до відповідачки з приводу переоформлення на нього права власності на дане домоволодіння та земельну ділянку, оскільки він понад 10 років безперервно користується даним майном, однак відповідачка відмовила йому, мотивуючи свою відмову зайнятістю та тривалою відсутністю. Тому, якщо позивач має намір володіти, користуватися та розпоряджатися вказаним нерухомим майном, йому необхідно звернутися до суду із позовною заявою про визнання права власності на нерухоме майно за набувальною власністю. В зв’язку з вищевикладеним позивач просить визнати за ним право власності за набувальною давністю на ? частки житлової квартири №1 загальною площею - 74,6 кв.м., житловою площею 35,4 кв.м.,яка складається з: І-сіни площею 8,9 кв.м., 1-кухня площею 10,1 кв.м, 2-коридор площею 5,9 кв.м., 3-кімната площею 10,3 кв.м., 4-кімната площею 15,6 кв.м., 5-кімната площею 9,5 кв.м., 6-котельня площею 6,1 кв.м., 7-кухня площею 4,3 кв.м., 8-санвузол площею 3,9 кв.м., що знаходиться в с. Вишневе, вул.Леніна,37, Покровського району Дніпропетровської області та земельної ділянки для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд площею 0,1158 га., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1.

Справу розглянуто відповідно до ч.2 ст.158 ЦПК України у відсутності позивача, представника позивача, третьої особи, які надіслали до суду заяви з проханням справу розглянути за їх відсутності.

Позивач позовні вимоги підтримав та просить суд їх задовольнити.

Представник позивачки позовні вимоги підтримав та просить суд їх задовольнити.

Представник третьої особи не заперечує проти задоволення позову.

Справу розглянуто заочно відповідно до ст. 224 ЦПК України у відсутності відповідачки, яка вдруге не з’явилася в судове засідання не повідомивши причин неявки. Про час слухання справи в суді була повідомлена належним чином.

Розглянувши подані документи і матеріали, з’ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи та вирішення спору по суті, суд дійшов висновку, що позовна заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 з квітня місяця 2001 року та по цей час проживає у житловому будинку з усіма господарчими спорудами, що знаходиться за адресою: вул. Леніна,37, с.Вишневе, Покровського району Дніпропетровської області, який на праві спадкування за законом належить ОСОБА_2 від померлої ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 47). ОСОБА_4 та ОСОБА_5 добросовісно та безперервно володіють та відкрито користується даним нерухомим майном та земельною ділянкою 0,4114 га, що виділена для будівництва та обслуговування вказаного житлового будинку та господарських споруд - 0,250 га, для ведення особистого селянського господарства - 0,1614 га, постійно роблять в ньому поточний та капітальний ремонт. Ведуть господарство, сплачують комунальні платежі.

З копії технічного паспорту на індивідуальний житловий будинок вбачається, що ОСОБА_3 являлася власником квартири №1 житлового будинку №37 разом з господарськими будівлями та спорудами, розташованого по вул. Леніна, 37, с.Вишневе, Покровського району Дніпропетровської області (а.с.20-22).

Як вбачається з копії державного акта на право приватної власності на землю серії АК № 013341 виданого ОСОБА_3 на підставі Свідоцтва про право на спадщину за законом від 03.10.2008 року №4085 про передану у приватну власність земельну ділянку площею 0.1158 гектарів, яка розташована на території с. Вишневе, вулЛеніна, 37АДРЕСА_2. (а.с.8).

Відповідно до ст. 344 ЦК України, набувачеві достатньо володіти чужим майном із дотриманням вимог, встановлених законом.

Відповідно до положень ч.1 ст. 344 ЦК України, особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито і безперервно володіти нерухомим майном протягом 10 років, набуває право власності на це майно (набувальна давність).

Таким чином, визнання права власності за набувальною давністю на житловий будинок з господарчими спорудами не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, що підтверджується письмовими доказами.

На підставі вищевикладеного суд вважає, що необхідно визнати за ОСОБА_1 право власності за набувальною давністю на на житлову квартиру №1 загальною площею - 75,0 кв.м. із господарчими спорудами, а саме: А-1 жилий будинок, Б-1 літня кухня, В-1, Г-1 сарай, П-1 погріб, Д-1 вбиральня, №1 огорожа, що знаходиться в с.Вишневе, вул.Леніна, 37, Покровського району Дніпропетровської області, а також на земельну ділянку для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд площею 0,1158 га, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_3.

Керуючись ст. 209, 218 ЦПК України, ст. 344 ЦК України, суд, -

вирішив:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2, третя особа: Державна реєстраційна служба Покровського районного управління юстиції Дніпропетровської області.

Визнати за ОСОБА_1, право власності за набувальною давністю на житлову квартиру №1 загальною площею - 75,0 кв.м. із господарчими спорудами, а саме: А-1 жилий будинок, Б-1 літня кухня, В-1, Г-1 сарай, П-1 погріб, Д-1 вбиральня, №1 огорожа, що знаходиться в с.Вишневе, вул.Леніна, 37, Покровського району Дніпропетровської області.

Визнати за ОСОБА_1, право власності за набувальною давністю на земельну ділянку для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд площею 0,1158 га, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_4, кадастровий номер 1224284500:03:001:9002.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Апеляційного суду Дніпропетровської області через районний суд протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя: К.С. Лукінова

Дата ухвалення рішення14.10.2013
Оприлюднено20.01.2014
Номер документу34134865
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на нерухоме майно, суд

Судовий реєстр по справі —189/1550/13-ц

Ухвала від 13.09.2013

Цивільне

Покровський районний суд Дніпропетровської області

Лукінова К. С.

Ухвала від 05.09.2013

Цивільне

Покровський районний суд Дніпропетровської області

Лукінова К. С.

Рішення від 14.10.2013

Цивільне

Покровський районний суд Дніпропетровської області

Лукінова К. С.

Ухвала від 14.10.2013

Цивільне

Покровський районний суд Дніпропетровської області

Лукінова К. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні