Постанова
від 18.10.2013 по справі 815/6868/13-а
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/6868/13-а

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 жовтня 2013 року Одеський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Андрухіва В.В.

при секретарі Белан М.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Одесі справу за адміністративним позовом Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси до Малого підприємства "Рубін" Товариство з обмеженою відповідальністю про стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених за віком на пільгових умовах, -

ВСТАНОВИВ:

27 вересня 2013 року до Одеського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси до Малого підприємства "Рубін" Товариство з обмеженою відповідальністю про стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених за віком на пільгових умовах, у розмірі 10 730,04 грн.

Позивач обґрунтував свої вимоги тим, що Мале підприємство "Рубін" Товариство з обмеженою відповідальністю перебуває на обліку в Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси за №П1480 як платник внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до ст.14 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». Згідно картки особового рахунку по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за Списком №1 за вказаним підприємством в Управлінні Пенсійного фонду України в Приморському районі м.Одеси обліковується заборгованість за період з 01.01.2013 року по 26.09.2013 року у розмірі 10 730,04 грн. Однак, у встановлений законодавством строк до теперішнього часу дану заборгованість відповідачем не погашено.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав та просив задовольнити позов з наведених вище підстав.

Відповідач у судове засідання не з'явився без поважних причин, був повідомлений належним чином про дату, час та місце судового засідання, згідно ч.4 ст.128 КАС України суд ухвалив про розгляд справи за відсутності відповідача за наявними у справі доказами.

Суд, дослідивши матеріали справи та надані докази, всебічно та повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, проаналізувавши положення чинного законодавства, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

19.01.1995 року Виконавчим комітетом Одеської міської ради зареєстровано Мале підприємство "Рубін" Товариство з обмеженою відповідальністю за № 1 556 120 0000 014043, що підтверджується копією свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи Серії А00 № 263079.

Указом Президента України № 384/2011 від 06 квітня 2011 року затверджено Положення про Пенсійний фонд України, відповідно до якого Пенсійний фонд України є центральним органом виконавчої влади, його діяльність спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Віце-прем'єр-міністраУкраїни Міністра соціальної політики України.

Пенсійний фонд України у своїй діяльності керується Конституцією України та Законами України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства соціальної політики України, іншими актами законодавства України, а також дорученнями Президента України та Міністра.

Пенсійний фонд України, відповідно до покладених на нього завдань, організовує, координує та контролює роботу головних управлінь Пенсійною фонду України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, управлінь у районах, містах і районах у містах щодо, зокрема, призначення (перерахунку) і виплати пенсії.

Судом встановлено, що Мале підприємство "Рубін" Товариство з обмеженою відповідальністю перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси за №П1480 як платник внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до ст.14 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" № 1058 від 09.07.2003 р. (далі - Закон), пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списком № 2 виробництв, професій, посад і показників, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України "Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах" від 16.01.2003 р. № 36 та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років.

Для запровадження пенсійного забезпечення особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються відповідно до пунктів "а" та "б-з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення". В разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", розміри пенсій визначаються відповідно до ст. 27 та з урахуванням ст. 28 цього Закону.

При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Згідно з п. 6.8."Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загал онообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України", затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України № 21-1 від 19.12.2003 року та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 року за № 64/8663 (далі Інструкція № 21-1), підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання та ін.), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин. Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону, сплачуються одночасно з оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Відповідно до п. 6.4. розділу 6 Інструкції № 21-1, розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Згідно з п.6.5. розділу 6 Інструкції 21-1, розрахунки складаються на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів Пенсійного фонду України, які подаються згідно з додатком 8 до 1 січня поточного року та протягом 10 днів з дня прийняття рішення про призначення нової пенсії.

Відповідно п.6.10 р.6 Інструкції у разі призначення пенсій на пільгових умовах особам, які мають необхідний стаж роботи не за місцем призначення цієї пенсії, орган Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії надсилає повідомлення згідно з додатками, зазначеними у пункті 6.4 цієї Інструкції для зазначених підприємств у двох примірниках через орган Пенсійного фонду України за місцезнаходженням цього підприємства. Відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у таких випадках здійснюється підприємством на рахунки - органу Пенсійного фонду України за місцем його реєстрації.

Згідно отриманих повідомлень про суму відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій (Список № 1), виплачених пенсіонерам, які працювали у Малому підприємстві "Рубін" Товариство з обмеженою відповідальністю, останнє повинно відшкодувати заборгованість на загальну суму 10730,04 грн. за період з 01.01.2013 року по 26.09.2013 року. Крім того, зазначена заборгованість відображається у картці особового рахунку по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком № 1.

Позивачем на адресу відповідача спрямовувався розрахунок по фактичним витратам на виплату і доставку пенсій на пільгових умовах, призначених відповідно до п. "б" -"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", отриманий від УПФУ в Біляївському районі Одеської області, де отримує пенсію колишній працівник МП "Рубін" ТОВ - ОСОБА_1

Судом встановлено, що на момент розгляду справи, заборгованість МП "Рубін" ТОВ перед Управлінням Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси у сумі 10730,04 грн. не сплачено.

Відповідно до п.1 Положення про Пенсійний фонду України, затвердженого Указом Президента України від 01.03.01р. №121/2001, та п.1 Положення про Пенсійний фонд України, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України №1261 від 24.10.2007 року, Пенсійний фонд України є центральним органом виконавчої влади, який, зокрема, здійснює керівництво та управління солідарною системою загальнообов'язкового пенсійного страхування, проводить збір, акумуляцію та облік страхових внесків. Пунктом 7 частини 1 статті 64 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" передбачено право виконавчої дирекції Пенсійного фонду та її територіальних органів щодо стягнення з платників страхових внесків несплачені суми страхових внесків. У зазначених випадках орган Пенсійного фонду має право звернутися до суду з позовом про стягнення недоїмки.

Враховуючи вищевикладене, з урахуванням наданих доказів та встановлених у судовому засіданні фактів, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутністю витрат позивача-суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір), згідно з ч. 4 ст. 94 КАС України стягненню з відповідача не підлягають.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 7, 8, 9, 11, 86, 159-163 КАС України, суд,-

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси - задовольнити повністю.

Стягнути з Малого підприємства «Рубін» Товариство з обмеженою відповідальністю (код ЄДРПОУ 13892193) на користь Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м.Одеси (код ЄДРПОУ 26302649, банк ВАТ «Державний ощадний банк України», МФО 328845, р/р 256013013705) заборгованість у сумі 10730,04 грн. (десять тисяч сімсот тридцять гривень 04 копійки) на покриття витрат на виплату та доставку пенсій, призначених за віком на пільгових умовах за Списком № 1.

Апеляційна скарга на постанову суду може бути подана до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції з одночасним надісланням її копії до суду апеляційної інстанції - протягом 10 днів з дня проголошення постанови, а у разі застосування судом ч.3 ст.160 КАС України, - протягом 10 днів з дня отримання копії постанови.

Постанова суду набирає законної сили у разі неподання апеляційної скарги у 10-денний строк з дня отримання копії постанови. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Повний текст постанови виготовлено суддею 18 жовтня 2013 року.

Суддя: В.В.Андрухів

Дата ухвалення рішення18.10.2013
Оприлюднено21.10.2013
Номер документу34194203
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/6868/13-а

Постанова від 18.10.2013

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Андрухів В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні