Рішення
від 11.10.2013 по справі 907/911/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

11.10.2013 Справа № 907/911/13

За позовом Регіонального відділення Фонду державного майна України по Закарпатській області, м. Ужгород

до Свалявської міської ради, м. Свалява

про зобов'язання Свалявської міської ради розглянути на сесії питання щодо надання згоди на прийняття з державної власності до власності територіальної громади м. Свалява наступних об'єктів: житлового будинку № 38 по вул. Шевченка в м. Свалява, житлового будинку № 42 по вул. Шевченка в м. Свалява, житлового будинку № 46 по вул. Шевченка в м. Свалява, житлового будинку № 52 по вул. Шевченка в м. Свалява, житлового будинку № 54 по вул. Шевченка в м. Свалява, житлового будинку № 2 провулок Визволення в м. Свалява, житлового будинку № 4 провулок Визволення в м. Свалява, житлового будинку № 6 провулок Визволення в м. Свалява, житлового будинку № 8 провулок Визволення в м. Свалява, житлового будинку № 15 по вул. Добровольців в м. Свалява та створити відповідну комісію у відповідності до ст. 6 ЗУ „Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності" (з врахуванням заяви про зміну предмету позову).

Суддя господарського суду - В.В.Мокану

представники :

Позивача - Бучок Т.Ю., довіреність № 5 від 11.01.2013 року

Відповідача - Гебеш В.М., довіреність № 1606/02-9 від 26.09.2013 року

СУТЬ СПОРУ: Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Закарпатській області, м. Ужгород заявлено позов Свалявської міської ради, м. Свалява про спонукання до прийняття житлового фонду до власності територіальної громади м. Свалява. Клопотанням від 19.09.2013 року позивач змінив предмет позову та просить суд зобов'язати Свалявську міську раду розглянути на сесії питання щодо надання згоди на передачу з державної власності до власності територіальної громади м. Свалява наступних об'єктів: житлового будинку № 38 по вул. Шевченка в м. Свалява, житлового будинку № 42 по вул. Шевченка в м. Свалява, житлового будинку № 46 по вул. Шевченка в м. Свалява, житлового будинку № 52 по вул. Шевченка в м. Свалява, житлового будинку № 54 по вул. Шевченка в м. Свалява, житлового будинку № 2 провулок Визволення в м. Свалява, житлового будинку № 4 провулок Визволення в м. Свалява, житлового будинку № 6 провулок Визволення в м. Свалява, житлового будинку № 8 провулок Визволення в м. Свалява, житлового будинку № 15 по вул. Добровольців в м. Свалява та створити відповідну комісію у відповідності до ст. 6 ЗУ „Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності". Клопотанням від 11.10.2013 року представник позивача просить суд у зв'язку з допущеною при формулюванні змінених позовних вимог помилкою, у суті спору слово „передачу" читати як слово „прийняття".

Позивач обґрунтовує позовні вимоги нормами законодавства щодо статусу об'єктів соціально - побутового призначення, які не увійшли до статутних фондів господарських товариств у процесі приватизації, але перебувають на їх балансі, та порядку їх передачі у комунальну власність відповідних міських, селищних, сільських

продовження рішення господарського суду Закарпатської області від 11.10.2013 року у справі № 907/832/13

рад; посиланням на неодноразові звернення Регіонального відділення Фонду державного майна України по Закарпатській області до Свалявської міської ради щодо прийняття об'єктів житлового фонду, що перебувають на балансі ЗАТ "Свалявський лісокомбінат" до власності територіальної громади м. Свалява, які Свалявською міською радою проігноровані, передача житлового фонду не здійснена.

Представник відповідача поданим в судовому засіданні відзивом на позовну заяву просить відмовити позивачу в задоволенні позовних вимог повністю. В обґрунтування поданих заперечень на позов покликається на те, що частина зазначених в позовній заяві об'єктів житлового фонду, що не увійшли до статутного капіталу ЗАТ „Свалявський лісокомбінат" на даний час перебувають у приватній власності мешканців цих будинків, окремі із зазначених житлових будинків на даний час реконструйовані, відремонтовані, на них виготовлені інвентарні справи та видані свідоцтва про право власності; частина земельних ділянок для розміщення та обслуговування зазначених житлових будинків передана у власність, на передані ділянки видано державні акти про право власності на землю. Також зазначає, що у період розгляду справи про банкрутство ЗАТ „Свалявський лісокомбінат" розпорядниками майна - арбітражними керуючими не ставилося питання про передачу у комунальну власність об'єктів житлового фонду; з моменту визнання ЗАТ „Свалявський лісокомбінат" банкрутом до часу видачі наказу „Про передачу гуртожитку, житлових домів, дитячих садків, які не увійшли до статутного капіталу АТ „Свалявський лісокомбінат" до комунальної власності" від 08.12.2010 року Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Закарпатській області також не ставилося питання про передачу житла. Разом з тим, стосовно житлових об'єктів зазначає, що у будівлі по вул. Шевченка, 46 розміщена адміністрація Свалявського ДЛГП, гуртожиток переданий на баланс ОСББ, а будинок культури по вул. Алексія, 10 у м. Свалява перебуває у комунальній власності територіальної громади м. Свалява та с. Драчино; не ідентифікованими залишаються 2-х кв., 27-и кв., 80-и кв. житлові будинки, тобто вони відсутні.

Вивчивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд встановив:

В Реєстрі державного майна, яке не увійшло до статутних фондів господарських товариств під час приватизації, але знаходиться на їх балансах, обліковуються об'єкти житлового фонду - житлові будинки №№ 38, 42, 46,52, 54 по вул. Шевченка в м. Свалява, №№ 2, 4, 6, 8 провулок Визволення в м. Свалява та № 15 по вул. Добровольців в м. Свалява. Зазначені об'єкти соціально - побутового призначення перебували на балансі закритого акціонерного товариства „Свалявський лісокомбінат", являються державною власністю.

Перебування зазначеного житлового фонду на балансі ЗАТ „Свалявський лісокомбінат" підтверджено витягом з Реєстру державного майна, актом визначення розміру часток держави і трудового колективу та оцінки вартості цілісного майнового комплексу акціонерної фірми „Свалявський лісокомбінат" від 07.09.1993 року та інвентаризаційним описом основних засобів від 01.09.1993 року.

Ухвалою господарського суду Закарпатської області від 16.06.2009 року у справі № 6/47 ліквідовано юридичну особу - Закрите акціонерне товариство „Свалявський лісокомбінат" (Закарпатська обл., м. Свалява , вул. Алексія, 10, код ЄДРПОУ 00274097). За відомостями ЄДРЮОФОП, 30.06.2009 року проведено державну реєстрацію припинення юридичної особи - Закритого акціонерного товариства „Свалявський лісокомбінат" у зв'язку з визнанням її банкрутом.

продовження рішення господарського суду Закарпатської області від 11.10.2013 року у справі № 907/832/13

Згідно Положення про управління державним майном, яке не увійшло до статутних фондів господарських товариств у процесі приватизації, але перебуває на їх балансі, затвердженого наказом Фонду державного майна України та Міністерства економіки України від 19.05.1999 року № 908/68, управління об'єктами соціально - побутової сфери, які не увійшли до статутних фондів господарських товариств у процесі приватизації, здійснює Фонд державного майна України або його регіональні відділення.

Відповідно до ст. 8 Закону України „Про приватизацію державного житлового фонду" у разі банкрутства підприємств, зміни форми власності або ліквідації підприємств, установ, організацій, у повному господарському віданні яких перебуває державний житловий фонд, його належить передавати у комунальну власність відповідних міських, селищних, сільських рад.

Наказом Регіонального відділення Фонду Державного майна України по Закарпатській області від 08.12.2010 року № 00605 прийнято рішення про передачу гуртожитку, житлових домів, дитячих садків, які не увійшли до статутного капіталу АТ „Свалявський лісокомбінат" до комунальної власності територіальних громад.

Про прийнятий наказ Регіональним відділенням ФДМУ по Закарпатській області Свалявську міську раду було повідомлено належним чином, про що свідчать долучені до матеріалів справи листи РВ ФДМУ по Закарпатській області № 11-14-03936 від 13.12.2010 року, № 05-14-00689 від 01.03.2011 року, № 05-15-03702 від 13.11.2012 року, надіслані на адресу Свалявської міської ради.

Незважаючи на неодноразові звернення Регіонального відділення Фонду державного майна України по Закарпатській області щодо прийняття об'єктів житлового фонду, які не увійшли до статутного фонду ЗАТ "Свалявський лісокомбінат", але перебувають на його балансі, до власності територіальної громади м. Свалява, Свалявською міською радою на сесії міської ради не розглянуто питання стосовно передачі зазначеного майна до комунальної власності територіальної громади м. Свалява, передача зазначеного позивачем житлового фонду не здійснена.

Відповідно до ч. 2 ст. 4 Закону України „Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності" передача об'єктів з державної у комунальну власність територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах здійснюється за наявності згоди відповідних сільських, селищних, міських, районних у містах рад, якщо інше не передбачено законом.

За статтею 25 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", сільські, селищні, міські ради правомочні розглядати і вирішувати питання, віднесені Конституцією України, цим та іншими законами до їх відання.

За змістом пункту 51 частини 1 статті 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", до виключної компетенції сільських, селищних, міських рад відноситься, зокрема, вирішення питання щодо надання згоди на передачу об'єктів з державної у комунальну власність та прийняття рішень про передачу об'єктів з комунальної у державну власність, а також щодо придбання об'єктів державної власності.

Об'єктами передачі згідно Закону України "Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності" є: цілісні майнові комплекси підприємств, установ, організацій, їх структурних підрозділів; нерухоме майно (будівлі, споруди, у тому числі приміщення (після виділення їх в окрему облікову одиницю (інвентарний об'єкт) на підставі розподільного балансу), об'єкти незавершеного будівництва); інше окреме індивідуально визначене майно підприємств; акції (частки, паї), що належать

продовження рішення господарського суду Закарпатської області від 11.10.2013 року у справі № 907/832/13

державі або суб'єктам права комунальної власності у майні господарських товариств; об'єкти житлового фонду, гуртожитки та інші об'єкти соціальної інфраструктури (навчальні заклади, заклади культури (крім кінотеатрів), фізичної культури та спорту, охорони здоров'я (крім санаторіїв, профілакторіїв, будинків відпочинку та аптек), соціального забезпечення, дитячі оздоровчі табори), які перебувають у повному господарському віданні чи оперативному управлінні державних підприємств, установ, організацій або не увійшли до статутного капіталу господарських товариств, створених у процесі приватизації (корпоратизації), у тому числі не завершені будівництвом. Не можуть бути об'єктами передачі з державної у комунальну власність: цілісні майнові комплекси підприємств, що провадять діяльність, передбачену частинами першою і другою статті 4 Закону України "Про підприємництво"; цілісні майнові комплекси казенних підприємств; майно підприємств, списане в установленому законодавством порядку; об'єкти, право власності на які не зареєстровано в установленому законом порядку (крім об'єктів житлового фонду та гуртожитків, нерухомого військового майна, яке вивільняється у процесі реформування Збройних Сил України); об'єкти, будівництво яких фактично продовжується за рахунок державних капітальних вкладень, до введення їх в експлуатацію; об'єкти, щодо яких є відповідне рішення про їх приватизацію.

Статтею 3 Закону України "Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності" встановлено, що ініціатива щодо передачі об'єктів права державної та комунальної власності може виходити відповідно від органів, уповноважених управляти державним майном, Національної академії наук, інших аналогічних самоврядних організацій, яким передано в користування державне майно.

Враховуючи наведене, позов Регіонального відділення Фонду державного майна України по Закарпатській області, як органу, уповноваженого управляти державним майном до Свалявської міської ради, зобов'язаної за нормами статті 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" вирішувати питання щодо надання згоди на передачу об'єктів з державної у комунальну власність, в частині зобов'язання розглянути на сесії питання щодо надання згоди на прийняття з державної власності до власності територіальної громади м. Свалява об'єктів житлового фонду підлягає задоволенню.

Вимога позивача про зобов'язання Свалявської міської ради створити відповідну комісію для прийняття у комунальну власність об'єктів житлового фонду не підлягає задоволенню з огляду на приписи ч. 2 ст. 6 ЗУ „Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності", оскільки при передачі об'єктів у комунальну власність територіальної громади міста утворювати комісію з питань передачі об'єктів та призначати її голову має виконавчий орган відповідної міської ради, тобто, в даному випадку утворювати таку комісію має виконавчий комітет Свалявської міської ради, що не є стороною у даній справі, Свалявська міська рада є неналежним відповідачем за цією вимогою.

Заперечення відповідача судом до уваги не приймаються. Факт перебування у власності фізичних осіб частини квартир спірних будинків не змінює встановленого законодавством порядку передачі об'єктів житлового фонду, за виключенням будинків, у яких приватизовано всі квартири.

Враховуючи несплату позивачем при зміні позовних вимог судового збору за другу немайнову вимогу у відповідності до 2.11. постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 21.02.2013 № 7 "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України", підлягає

продовження рішення господарського суду Закарпатської області від 11.10.2013 року у справі № 907/832/13

стягненню з позивача в дохід державного бюджету сума 1147 грн. судового збору за немайнову вимогу про зобов'язання створити комісію для прийняття у комунальну власність об'єктів житлового фонду.

Судові витрати по сплаті судового збору у сумі 1147 грн. від задоволеної позовної вимоги підлягають віднесенню на відповідача на підставі ст. 49 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись ст. 8 Закону України „Про приватизацію державного житлового фонду", Законом України „Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності", ст. 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", ст. ст. 49, 82 - 84 Господарського процесуального кодексу України,

СУД ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити частково.

2. Зобов'язати Свалявську міську раду (89300, м. Свалява, вул. Духновича, 2) розглянути на сесії питання щодо надання згоди на прийняття з державної власності до власності територіальної громади м. Свалява наступних об'єктів: житлового будинку № 38 по вул. Шевченка в м. Свалява, житлового будинку № 42 по вул. Шевченка в м. Свалява, житлового будинку № 46 по вул. Шевченка в м. Свалява, житлового будинку № 52 по вул. Шевченка в м. Свалява, житлового будинку № 54 по вул. Шевченка в м. Свалява, житлового будинку № 2 провулок Визволення в м. Свалява, житлового будинку № 4 провулок Визволення в м. Свалява, житлового будинку № 6 провулок Визволення в м. Свалява, житлового будинку № 8 провулок Визволення в м. Свалява, житлового будинку № 15 по вул. Добровольців в м. Свалява.

3. В задоволенні решти позовних вимог відмовити.

4. Стягнути з Регіонального відділення Фонду державного майна України по Закарпатській області (88000, м. Ужгород, вул. Собранецька, 60, код 22111310) в дохід Державного бюджету України (банк отримувача ГУДКУ у Закарпатській області, МФО 812016, отримувач коштів - державний бюджет м. Ужгород 22030001; рахунок отримувача - 31211206783002; код отримувача - 38015610) суму 1147 (одна тисяча сто сорок сім) грн. судового збору.

5. Стягнути з Свалявської міської ради (89300, м. Свалява, вул. Духновича, 2, код 04053884) на користь Регіонального відділення Фонду державного майна України по Закарпатській області (88000, м. Ужгород, вул. Собранецька, 60, код 22111310) суму 1147 (одна тисяча сто сорок сім) грн. на відшкодування витрат по сплаті судового збору.

6.Рішення набирає законної сили в порядку ст. 85 Господарського процесуального кодексу України.

Повне рішення складено 16.10.2013 року.

Суддя В.В. Мокану

Дата ухвалення рішення11.10.2013
Оприлюднено21.10.2013
Номер документу34201032
СудочинствоГосподарське
Сутьзміну предмету позову

Судовий реєстр по справі —907/911/13

Ухвала від 28.02.2014

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Мокану В.В.

Рішення від 11.10.2013

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Мокану В.В.

Ухвала від 26.09.2013

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Мокану В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні