Рішення
від 08.10.2013 по справі 2-3981/12
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 2-3981/12

Категорія 56

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(ЗАОЧНЕ)

08 жовтня 2013 року Печерський районний суд м. Києва

в складі: головуючого судді - Вовк С.В.,

при секретарі - Горова Н. Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 до Київської міської ради, Головного управління земельних ресурсів Київської міської державної адміністрації, Київського міського голови, Товариства з обмеженою відповідальністю "Л. Т. Д. "ПОІНТ", третя особа Національна спілка архітекторів України, про визнання незаконними дії, рішень, їх скасування та витребовування майна з чужого незаконного володіння, -

В С Т А Н О В И В :

У червні 2009 р. ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 та ОСОБА_4 звернулися до суду з вищевказаним позовом та, уточнивши позовні вимоги, просили визнати незаконним та скасувати рішення Київської міської ради від 07 липня 2005 року «Про передачу ТОВ «Т.Е. Консалтинг земельної ділянки для будівництва житлового будинку з підземним паркінгом по пров. І. Мазепи, 14 у Печерському районі м. Києва»; визнати незаконними дії Київської міської ради щодо укладання договору оренди земельної ділянки площею 0,1898 га по АДРЕСА_1 від 02 грудня 2005 року; визнати незаконними дії Київської міської ради щодо укладення угоди до договору оренди земельної ділянки від 16 грудня 2005 року № 82-6-00332; визнати незаконним та скасувати рішення Київської міської ради від 27 листопада 2008 року № 661/661 «Про продаж земельної ділянки ТОВ «Т.Е. Консалтинг» для будівництва житлового будинку з підземним паркінгом у АДРЕСА_1»; визнати незаконною бездіяльність Київської міської ради щодо не розгляду проекту рішення міської ради «Про скасування рішення міської ради від 07 липня 2005 року № 675/3250 «Про передачу ТОВ «Т.Е.Консалтинг» земельної ділянки для будівництва житлового будинку з підземним паркінгом у АДРЕСА_1»; визнати незаконними дії Київської міської ради щодо укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки у АДРЕСА_1; визнати недійсним вищевказаний договір купівлі-продажу; визнати незаконними дії Головного управління земельних ресурсів Київської міської державної адміністрації щодо реєстрації зазначеного договору оренди земельної ділянки; визнати недійсним та скасувати державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯЖ № 006980, виданий 16 червня 2009 року ТОВ «Т.Е.Консалтинг» на земельну ділянку площею 0,1898 га по АДРЕСА_1 для будівництва житлового будинку з підземним паркінгом; скасувати державну реєстрацію права власності ТОВ «Т.Е.Консалтинг» на зазначену земельну ділянку; скасувати кадастровий номер земельної ділянки 8000000000:82:026:0041 по пров. Мар'яненка у м. Києві; витребувати з незаконного володіння ТОВ «Л.Т.Д. Поінт» земельну ділянку по АДРЕСА_1.

В обгрунтування вимог позивачі посилались на те, що вони є власниками квартир, які розташовані у будинку по пров. Мар'яненка у м. Києві. На початку 2007 р. позивачам стало відомо про будівництво багатоповерхового будинку з підземним паркінгом поряд з їхнім будинком. Вважали, що вищевказаним рішенням Київської міської ради, договором оренди земельної ділянки та угодою до нього, а також діями Київської міської ради щодо укладення договору оренди земельної ділянки та укладення угоди до договору оренди, та щодо підписання договору купівлі-продажу спірної земельної ділянки, а також діями Головного управління земельних ресурсів Київської міської державної адміністрації щодо реєстрації зазначених договорів порушено їх права як користувачів земельної ділянки, яка була відведена рішенням виконкому Київської міської ради трудящих від 18.06.1957 р. № 992 під будівництво житлового будинку та на якій був побудований будинок АДРЕСА_1, в якому вони проживають.

Ухвалою Печерського районного суду м. Києва від 20.07.2012 р. провадження у справі в частині вимог до ТОВ «Т.Е.Консалтинг» закрито у зв'язку з припиненням вказаної юридичної особи (том IV, а. с. 56).

Ухвалою Печерського районного суду м. Києва від 20.07.2012 р. провадження у справі в частині вимог про визнання незаконним та скасування рішення Київської міської ради від 07 липня 2005 року «Про передачу земельної ділянки ТОВ «Т.Е. Консалтинг»; визнання незаконними дій Київської міської ради щодо укладання договору оренди земельної ділянки та щодо укладення угоди до договору оренди земельної ділянки; визнання незаконним та скасування рішення Київської міської ради від 27 листопада 2008 року № 061/661 «Про продаж земельної ділянки ТОВ «Т.Е. Консалтинг» для будівництва житлового будинку з підземним паркінгом по АДРЕСА_1»; визнання незаконною бездіяльність Київської міської ради щодо не розгляду проекту рішення міської ради «Про скасування рішення міської ради від 07 липня 2005 року № 675/3250 «Про передачу ТОВ «Т.Е. Консалтинг» земельної ділянки для будівництва житлового будинку з підземним паркінгом у АДРЕСА_1»; визнання незаконними дій Київської міської ради щодо укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки по АДРЕСА_1; визнання незаконними дій Головного управління земельних ресурсів Київської міської державної адміністрації щодо реєстрації зазначеного договору оренди земельної ділянки закрито у зв'язку з тим, що позов у цій частині не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Ухвалою апеляційного суду м. Києва від 15.11.2012 р. ухвалу Печерського районного суду м. Києва від 20.07.2012 р. скасовано, а справу в цій частині направлено для продовження розгляду до суду першої інстанції (том IV, а. с. 157-159).

Рішенням Печерського районного суду м. Києва від 20.07.2012 р. (том IV, а. с. 71-73), залишеним без змін ухвалою апеляційного суду м. Києва від 15.11.2012 р. (том IV, а. с. 161-164), у позові відмовлено.

Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 19.06.2013 р. рішення Печерського районного суду м. Києва від 20.07.2012 р. та ухвалу апеляційного суду м. Києва від 15.11.2012 р. скасовано, справу направлено на новий судовий розгляд до суду першої інстанції (том IV, а. с. 223-225).

19.09.2013 р. до участі у справі залучено у якості третьої особи без самостійних вимог на боці позивачів Національну спілку архітекторів України, яка є правонаступником Спілки архітекторів Української РСР.

У судовому засіданні позивачі ОСОБА_3 та позивач ОСОБА_2, яка одночасно є представником позивачів та третьої особи Національної спілки архітекторів України, підтримали позовні вимоги в повному обсязі з підстав, викладених у позовній заяві, з урахуванням уточнень, просили задовольнити.

Представники відповідачів - Київської міської ради, Головного управління земельних ресурсів КМДА, Київського міського голови, ТОВ "Л. Т. Д. "ПОІНТ" у судове засідання не з'явилися, про час, місце судового засідання були належним чином повідомлені, причини неявки суду не повідомили, незалежно від причин, суд розглядає справу за наявністю у справі доказів у відсутність відповідачів. Зі згоди позивачів та їх представника суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 224 ЦПК України.

З боку відповідача Головного управління земельних ресурсів КМДА до суду надійшли письмові пояснення, з яких вбачається, що відповідач просить суд прийняти рішення відповідно до чинного законодавства та слухати справу без участі представника (том V, а. с. 26-28).

З боку відповідача Київської міської ради до суду надійшли письмові заперечення, з яких вбачається, що відповідач просить відмовити у задоволенні позову та справу слухати у відсутності представника Київради (том ІV, а. с. 180-182).

З боку відповідача ТОВ "Л. Т. Д. "ПОІНТ" до суду надійшли письмові заперечення, з яких вбачається, що відповідач просить відмовити у задоволенні позову (том V, а. с. 1-3).

Суд, вислухавши пояснення позивачів, оголосивши та дослідивши матеріали справи, прийшов до наступного.

Судом встановлено, що 26 липня 1955 року рішенням виконавчого комітету Київської міської ради депутатів трудящих №964 (том І, а. с. 88-89) Управлінню Київської Округи Держгіртехнагляду Комітету з нагляду та безпеки проведення робіт в промисловості і гірничому надзору при РМ СРСР було відведено земельну ділянку біля 0,5 га по АДРЕСА_2 поруч із садибою лікарні ім. Жовтневої революції та поруч з земельними відводом під будівництво автобази ЦК КП України в межах відводу згідно проекту Управління в справах архітектури міста Києва під будівництво адміністративно-житлового будинку.

Згідно плану Управління в справах архітектури міста Києва, земельна ділянка в місті Києві по АДРЕСА_2 (А-14654) мала площу 5468 квадратних метрів та межувала на заході із територією Жовтневої лікарні, а на півдні - з територією Управління справами ЦК (том І, а. с. 90).

18 червня 1957 року пунктом першим рішення Виконавчого комітету Київської міської ради депутатів трудящих №992 „Про відвод земельної ділянки Спілці архітекторів Української РСР під будівництво житлового будинку в Печерському районі м.Києва" було постановлено:

відвести Спілці архітекторів Української РСР земельну ділянку площею біля 0,6 га під будівництво житлового будинку на 70 квартир по вул.. Мечникова 11-а в межах відводу згідно проекту Управління в справах будівництва і архітектури міста Києва.

Пунктом третім цього рішення Рішення міськвиконкому №964 від 26 липня 1955 року „Про відвод земельної ділянки Управлінню Київської Округи Держгіртехнагляду СРСР під будівництво адміністративного житлового буднику" по АДРЕСА_2 було скасовано в зв'язку з неосвоєнням земельної ділянки на протязі 1955, 1956 і 1957 років.

Згідно Плану земельної ділянки земельну ділянку площею 5468 квадратних метрів (17644) в АДРЕСА_2, що рішенням Виконкому Київської міської ради депутатів трудящих від 18 червня 1957 року №922 за проектом Управління в справах будівництва та архітектури м. Києва відведено в користування Спілки архітекторів Української РСР під будівництво житлового будинку. Дана ділянка межує на півночі з територією Управління держбезпеки, на заході - з територією Жовтневої лікарні, на півдні - з територією Управілння справами ЦК, а на сході - із Земфондом.

Відповідно до рішення виконкому Київської міської ради депутатів трудящих №992 від 18 червня 1957 року „Про відвод земельної ділянки Спілці архітекторів Української РСР під будівництво житлового будинку в Печерському районі міста Києва" (том І, а. с. 92), земельна ділянка, рішення про відвод частини якої оскаржується, була відведена Спілці архітекторів Української РСР під будівництво житлового будинку на 70 квартир по АДРЕСА_2 (нинішня адреса: АДРЕСА_1 в межах відводу згідно проекту Управління в справах будівництва і архітектури міста Києва. Згідно зазначеного проекту відведення, Управління у справах будівництва та архітектури міста Києва Спілці архітекторів Української РСР була відведена земельна ділянка площею 5468 квадратних метрів. Дана земельна ділянка була відведена в натурі на місцевості та закріплена відповідними межовими знаками.

Таким чином, рішення Виконавчого комітету Київської міської ради депутатів трудящих №964 від 26 липня 1955 року про відведення в користування Управлінню Київської Округи Держгіртехнагляду СРСР під будівництво адміністративно-житлового будинку було скасовано рішенням Виконкому Київської міської ради депутатів трудящих від 18 червня 1957 року №992, яким зазначена земельна ділянка площею біля 0,6 га була передана Спілці архітекторів Української РСР під будівництво житлового будинку на 70 квартир по АДРЕСА_2.

Отже, з 18.06.1957 р. зазначена земельна ділянка знаходилась у користуванні Спілки архітекторів Української РСР під будівництво житлового будинку.

03.08.1957 р. Управлінням у справах будівництва і архітектури міста Києва було видано архітектурно-планувальне завдання на складання проекту забудови земельної ділянки, відведеної рішенням Київського виконкому від 18 червня 1957 року за №992. Пунктом 5 даного архітектурно-планувального завдання забудовника було зобов'язано згідно з Генеральним планом відведеної земельної ділянки передбачити його благоустрій і озеленення, облаштування асфальтованих під'їздів, спортивних та ігрових майданчиків, малих форм та посадку декоративних дерев. У пояснювальній записці до проектування будівлі у розділі «Генеральний план» було передбачено місце для будівництва гаражів, фонтана-плескальниці та сміттєзбірника.

Згідно зазначеного архітектурно-планувального завдання, забудовником - Спілкою архітекторів Української РСР був замовлений та виготовлений у відділі планування і забудови міста Києва генеральний план ділянки житлового будинку Спілки архітекторів по АДРЕСА_2.

Даним генеральним планом на сході від житлового будинку (№1 за експлікацією) в межах відведеної земельної ділянки був запроектований дитячий майданчик (№2 за експлікацією) та фонтан-плескальниця (№3 за експлікацією). Даний проект був погоджений всіма відповідними службами та внесений до Генерального плану міста Києва.

Протягом 1957-1959 рр. будинок був побудований і рішенням Виконавчого комітету Київської міської ради депутатів трудящих №1990 від 11.12.1959 р. був введений у експлуатацію та був наданий дозвіл для заселення будинку. Згодом адреса будинку була змінена з адреси АДРЕСА_2 на адресу АДРЕСА_1.

З вищенаведеного вбачається, що земельна ділянка за адресою АДРЕСА_2, яка була відведена у користування Спілці архітекторів Української РСР під будівництво житлового будинку рішенням Виконкому Київської міської ради депутатів трудящих від 18 червня 1957 року №992 за проектом Управління в справах будівництва та архітектури міста Києва, була використана за цільовим призначенням, освоєна в установлений законом строк, а саме рішення про передачу земельної ділянки у користування є діючим до цього часу, ніким не скасоване і не оскаржувалось.

Разом з тим, Київська міська рада своїм рішенням № 675/3250 від 07.07.2005 р. „Про передачу товариству з обмеженою відповідальністю „Т.Е.Консалтинг" земельної ділянки для будівництва житлового будинку з підземним паркінгом у АДРЕСА_1" вирішила:

1. Припинити Державному комітету України з нагляду за охороною праці право користування частиною земельної ділянки площею 0,19 га, відведеної відповідно до рішення виконавчого комітету Київської міської ради депутатів трудящих від 26.07.1955 року № 964 «Про відвод земельної ділянки Управлінню Київської Округи Держгіртехнагляду СРСР під будівництво адміністративно-житлового будинку" та віднести її до земель запасу житлової та громадської забудови (лист від 09.03. 2005 р. №04-1-03/1295).

2. Затвердити проект відведення земельної ділянки товариству з обмеженою відповідальністю «Т.Е.Консалтинг» для будівництва житлового будинку з підземним паркінгом у АДРЕСА_1.

3. Передати ТОВ «Т.Е.Консалтинг» за умови виконання пункту 4 цього рішення у короткострокову оренду на 3 роки земельну ділянку площею 0,19 га для будівництва житлового будинку з підземним паркінгом у АДРЕСА_1 за рахунок земель запасу житлової та громадської забудови.

Відповідно до ч. 3 ст. 124 Земельного Кодексу України в редакції станом на 2005 р., передача в оренду земельних ділянок громадянам і юридичним особам із зміною їх цільового призначення та із земель запасу під забудову здійснюється за проектами відведення в порядку, встановленому статтями 118, 123 цього Кодексу.

Згідно ч. 5 ст. 116 Земельного Кодексу України, надання у користування земельної ділянки, що перебуває у власності або у користуванні, провадиться лише після вилучення (викупу) її в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Підстави припинення права користування земельною ділянкою наведені у ст. 141 Земельного Кодексу України, до яких відносяться: а) добровільна відмова від права користування земельною ділянкою; б) вилучення земельної ділянки у випадках, передбачених цим Кодексом; в) припинення діяльності державних чи комунальних підприємств, установ та організацій; г) використання земельної ділянки способами, які суперечать екологічним вимогам; д) систематична насплата земельного податку або орендної плати.

Порядок вилучення земельних ділянок та система державних органів, які вправі їх вилучити, передбачені ст. 149 Земельного Кодексу України.

Відповідно до ч. 2 ст. 149 ЗК України, вилучення земельних ділянок провадиться за згодою землекористувачів на підставі рішень Кабінету міністрів України, Ради міністрів Автономної республіки Крим, місцевих державних адміністрацій, сільських, селищних, міських рад відповідно до їх повноважень.

Відповідно до ч. 10 цієї статті, у разі незгоди землекористувача з вилученням земельної ділянки питання вирішується в судовому порядку.

Порядок погодження питань, пов'язаних із вилученням (викупом) земельних ділянок, передбачений ст. 151 ЗК України.

Відповідно до ч. 1 зазначеної статті, юридичні особи, зацікавлені у вилученні (викупі) земельних ділянок, зобов'язані до початку проектування погодити із власниками землі і землекористувачами та сільськими, селищними, міськими радами та іншими уповноваженими органами місце розташування об'єкта, розмір земельної ділянки та умови її вилучення (викупу) з урахуванням комплексного розвитку території, який би забезпечував нормальне функціонування на цій ділянці і прилеглих територіях усіх об'єктів, умови проживання населення і охорону довкілля.

З боку власників землі і землекористувачів, зокрема позивачів, згоди на вилучення (викуп) земельної ділянки чи її частки надано не було, тому прийняття Київською міською радою такого рішення без згоди власника чи землекористувача суперечить законодавсту та право позивачів підлягає захисту шляхом про визнання цього рішення недійсним.

Протягом 1957-1959 рр. згідно архітектурно-планіровочного завдання, виданого головним архітектором міста 03.03.1957 року, завдання на проектування за №1093 від 22 червня 1957 року, затвердженого в установленому законом порядку Генплана ділянки житлового будинку Спілки архітекторів по АДРЕСА_2, а також інших дозвільних документів, був зведений п'ятиповерховий житловий будинок за зазначеною адресою (сучасна адреса: АДРЕСА_1). Рішенням виконавчого комітету Київської міської ради депутатів трудящих №1990 від 11 грудня 1959 року „Про введення в експлуатацію житлового будинку Спілки архітекторів України по АДРЕСА_2 міста Києва" був затверджений акт державної приймальної комісії від 30 листопада 1959 року Про прийняття в експлуатацію п'ятиповерхового житлового будинку Спілки архітекторів України по АДРЕСА_2 у складі 66 квартир, житловою площею 2483 квадратних метри, корисною площею 3720 квадратних метрів. Даним рішенням було надано дозвіл на заселення будинку та зобов'язано Спілку архітекторів України передати, а Міськжитлоуправління - прийняти на баланс житловий будинок по АДРЕСА_2

Таким чином, з моменту заселення будинку первинні наймачі зазначених квартир у державному житловому фонді стали, відповідно, і користувачами земельної ділянки площею 5468 квадратних метрів, яка була відведена для будівництва зазначеного будинку. На зазначеній земельній ділянці згідно проекту впорядкування прибудинкової території були побудовані господарські споруди (сміттєзбірник, гаражі для індивідуальних автомобілів), дитячий майданчик, спортивний майданчик, а сама територія була озеленена шляхом висадки багаторічних насаджень, дерев, кущів.

Відповідно до ст. 15 Земельного Кодексу Української РСР від 08.07. 1970 р., земля надається в безстрокове або тимчасове користування. Безстроковим (постійним) визнається землекористування без заздалегідь встановленого строку.

Згідно ст. 16 зазначеного кодексу, надання земельних ділянок у користування здійснюється в порядку відведення. Відведення земельних ділянок провадиться на підставі постанови Ради міністрів УРСР або рішення виконавчих комітетів обласної, районної, міської, селищної і сільської рад народних депутатів в порядку, встановлюваному законодавством Союзу РСР і Української РСР. У постановах або рішеннях про надання земельних ділянок вказується мета, для якої вони надаються, і основні умови користування землею.

Надання земельної ділянки, що є в користуванні, іншому землекористувачеві провадиться тільки після вилучення даної ділянки в порядку, передбаченому ст. ст. 37-41 цього Кодексу.

Згідно ст. 30 Земельного Кодексу України від 18.12.1990 р., при переході права власності на будівлю і споруду разом з цими об'єктами переходить у розмірах, передбачених ст. 67 цього Кодексу, і право власності або право користування земельною ділянкою без зміни її цільового призначення.

Із введенням в дію у 1992 році Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» наймачі квартир будинку у АДРЕСА_1 (колишня адреса: АДРЕСА_2), скориставшись своїм правом на безоплатну приватизацію, згідно ст. 10 ЗУ „Про приватизацію державного житлового фонду», стали власниками (співвласниками) квартир та допоміжних приміщень будинку, технічного обладнання, елементів зовнішнього благоустрою і зобов'язані брати участь у загальних витратах, пов'язаних з утриманням будинку і прибудинкової території відповідно до своєї частки у майні будинку.

При переході права власності від первинних власників до нинішніх власників квартир (за договором купівлі-продажу, міни, успадкування) до набувачів перейшли і права щодо користування земельною ділянкою, що була відведена під будівництво будинку.

Факт користування земельною ділянкою також підтверджується листом КП «Липкижитлосервіс» від 13.02.09 року №КО-115, в якому зазначено, що площа прибудинкової території, яка прибирається працівниками КП «Липкижитлосервіс», складає 6502 квадратних метри, що повністю покриває відведену під будівництво нашого будинку земельну ділянку, а також зазначається, що було проведено відновлення конструкцій дитячого майданчика на його постійному місці розташування (на спірній земельній ділянці, що відведена ТОВ «Т.Е.Консалтинг» згідно рішень, що оскаржуються), територія якого не знята з утримання прибудинкової території нашого будинку. Крім того, повідомлено, що прибирання зазначеної території двірником входить у розрахунок експлуатаційних витрат по нарахуванню квартирної плати.

Заступник начальника Головного управління земельних ресурсів КМДА Ю.Мосійчук листом №03-85/6708 від 06.03.2009 р. повідомив, що, згідно даних автоматизованої системи ведення земельного кадастру раніше зазначена земельна ділянка обліковувалася за державним комунальним підприємством по утриманню будівель, споруд та прибудинкової території Печерського району м. Києва.

Про те, що на оспорюваній земельній ділянці завжди існував і нині діє дитячий майданчик, свідчить черговий кадастровий план (витяг з бази Державного земельного кадастру від 21.11.2007 р.).

З вищевикладеного вбачається, що позивачі ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, а також інші власники (співвласники) квартир та наймачі є єдиними користувачами земельної ділянки, яка була відведена згідно рішення виконкому Київської міської ради депутатів трудящих №992 від 18 червня 1957 року „Про відвод земельної ділянки Спілці архітекторів Української РСР під будівництво житлового будинку в Печерському районі міста Києва".

Позивачі своєї згоди на вилучення (викуп) частини земельної ділянки площею 0,19 га, що була передана у короткострокову оренду на 3 роки ТОВ «Т.Е.Консалтинг» згідно рішення Київради № 675/3250 від 07.07.2005 „Про передачу товариству з обмеженою відповідальністю „Т.Е.Консалтинг" земельної ділянки для будівництва житлового будинку з підземним паркінгом у пров. І.Мар'яненка, 14 у Печерському районі м. Києва", не давали.

ТОВ «Т.Е.Консалтинг» була передана частина земельної ділянки, яка була відведена під будівництво будинку у АДРЕСА_1 (колишня АДРЕСА_2), без її вилучення у позивачів, землекористувачів, що підтверджується витягом з бази даних Державного земельного кадастру від 21.11.2007 року.

У подальшому між Київською міською радою в особі Київського міського голови Омельченка О.О., з одного боку, та ТОВ «Т.Е.Консалтинг» в особі директора ОСОБА_11 з іншого боку, був укладений договір оренди земельної ділянки розміром 0,1898 га (кадастровий номер 8000000000:82:026:0041) для будівництва житлового будинку з підземним паркінгом у провулку Івана Мар'яненка, 14 у Печерському районі м. Києва, який був посвідчений 02.12.2005 р. ОСОБА_12, приватним нотаріусом КМНО, та зареєстрований у реєстрі за № 880 (том І, а. с. 107-113).

Даний договір зареєстровано Головним управлінням земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради, про що зроблений запис від 16 грудня 2005 року №82-6-00332 у книзі записів державної реєстрації договорів.

Відповідно до п. 1.1. договору оренди земельної ділянки від 02.12.2005 р., орендодавець, на підставі рішення Київської міської ради від 07.07.2005 р. за № 675/3250 «Про передачу товариству з обмеженою відповідальністю «Т.Е.Консалтинг» земельної ділянки для будівництва житлового будинку з підземним паркінгом у АДРЕСА_1», за Актом приймання-передачі передає, а орендар приймає в оренду (строкове платне користування) земельну ділянку, визначену цим договором.

Зазначений договір оренди був подовжений згідно з угодою до договору оренди земельної ділянки від 16.12.2005 року №82-6-00332, яка була зареєстрована Головним управлінням земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради, про що зроблено запис від 11 вересня 2008 року № 82-6-00519 у Книзі записів державної реєстрації договорів (том І, а. с. 114).

Київським міським головою надана згода на розроблення документації із землеустрою ТОВ „Т.Е.Консалтинг" від 21.09.2004 №Д-0520.

У порушення ч. 5 ст. 123 Земельного Кодексу України, п. 3 Порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №677 від 26.05.2004, рішення про надання згоди на розроблення документації із землеустрою Київською міською радою не приймалось.

Відповідно до ст. 152 ЗК України, держава забезпечує громадянам та юридичним особам рівні умови захисту прав власності на землю. Захист прав громадян та юридичних осіб здійснюється, зокрема, шляхом визнання недійсними рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування.

Відповідно до п. 7 Постанови пленуму Верховного суду України від 16.04.2004 року №7 «Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ», при оскарженні рішень органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування з питань, віднесених до їх компетенції, суд в разі задоволення позову визнає рішення цих органів недійсними і зобов'язує їх, залежно від характеру спору, виконати певні дії на захист порушеного права чи сам визнає це право за позивачем.

Згідно п. 9 зазначеної постанови, власник земельної ділянки або землекористувач, без яких прийнято рішення про вилучення (викуп землі), можуть пред'явити позов про визнання недійсним рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування з цього питання.

Із відповіді заступника начальника Головного управління земельних ресурсів КМДА А.Тарнопольського від 22.12.2008 р. №03-85/51029 позивачі дізналися, що рішенням Київської міської ради від 27.11.2008 р. №661/661 «Про продаж земельної ділянки товариству з обмеженою відповідальністю «Т.Е.Консалтинг» для будівництва житлового будинку з підземним паркінгом у АДРЕСА_1" ТОВ «Т.Е.Консалтинг» продано земельну ділянку площею 0,1898 га.

Порядок продажу земельних ділянок державної та комунальної власності громадянам та юридичним особам передбачений ст. 128 ЗК України.

Пунктом „б" частини 2 зазначеної статті передбачено, що до заяви зацікавленої особи у придбанні земельної ділянки у власність, зокрема, додається державний акт на право постійного користування землею або договір оренди землі.

Згідно ч. 1 ст. 128 ЗК України, Київська міська рада може ухвалювати рішення про продаж земельних ділянок громадянам та юридичним особам, які перебувають у комунальній власності.

Згідно ст. 15 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання, або оспорювання.

У відповідності до ст. 16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: визнання правочину недійсним, визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу місцевого самоврядування, їхніх посадових та службових осіб.

Згідно з ч. 1 ст. 21 ЦК України суд визнає незаконним та скасовує правовий акт індивідуальної дії, виданий органом державної влади, органом влади АР Крим або органом місцевого самоврядування, якщо він суперечить актам цивільного законодавства і порушує цивільні права або інтереси.

Враховующи, що рішення Київської міської ради № 675/3250 „Про передачу товариству з обмеженою відповідальністю „Т.Е.Консалтинг" земельної ділянки для будівництва житлового будинку з підземним паркінгом у АДРЕСА_1" було прийнято без згоди землекористувачів, а отже, суперечить актам цивільного законодавства і порушує цивільні права позивачів, таке рішення є незаконним та підлгяає скасуванню.

Оскільки на підставі рішення Київської міської ради № 675/3250 було прийнято наступне рішення Київської міської ради від 27.11.2008 №661/661, воно є незаконним та підлягає скасуванню як таке, що суперечить актам цивільного законодавства і порушує цивільні права позивачів.

Згідно з ч. 1 ст. 215 ЦК України, підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 203 ЦК України, зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам.

Статтею 218 ЦК України передбачені правові наслідки вчинення правочину, який порушує публічний порядок, вчинений з метою, що суперечить інтересам держави і суспільства.

Оскільки рішення Київської міської ради від 27.11.2008 р. за № 661/661 визнано судом незаконним, договір купівлі-продажу земельної ділянки несільськогосподарського призначення від 19.02.2009 р. № 89 є недійсним з моменту вчинення.

У частині вимог про скасування договору позов не підлягає задоволенню, оскільки діючезаконодавствоне передбачаєнастання таких правових наслідків.

Щодо державного акту на право власності на земельну ділянку серія ЯЖ № 006980 (том ІІ, а. с. 56), який виданий віповідачеві 16.06.2009 р. та зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 02-8-00229.

Даний державний акт є документом, що посвідчує право власності відповідача на спірну земельну ділянку площею 0,1898 га, яка розташована у АДРЕСА_1 і, як зазначено в державному акті, виданий на підставі оскаржуваного рішення та договору купівлі-продажу спірної земельної ділянки, тому його слід визнати недійсним.

Відповідно до ст. 21 цього ж Закону при здійсненнні державної реєстрації прав власності на спірну земельну ділянку за ТОВ „Т.Е.Консалтинг" був відкритий розділ Державного реєстру прав. Згідно ч. 2 цієї статті розділ державного реєстру прав закривається державним реєстратором у разі знищення об"єкту нерухомого майна, поділу або об'єднання об'єкту нерухомого майна. Таким чином, державний реєстратор має бути зобов'язаний закрити розділ державного реєстру прав на спірну земельну ділянку.

Згідно ч. 1 ст. 216 ЦК України у разі недійсності правочину кожна із сторін зобов'язана повернути другій стороні у натурі все, що вона одержала на виконання цього правочину.

Відповідно до п. 10 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 06.11.2009 року № 9 „Про судову практику розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними" не підлягають задоволенню позови власників майна про визнання недійсними наступних правочинів щодо відчуження цього майна, які були вчинені після недійсного правочину. У цьому разі майно може бути витребувано від особи, яка не є стороною недійсного правочину, шляхом подання віндикаційного позову, зокрема, від добросовісного набувача, з підстав, передбачених ч. 1 ст. 388 ЦК України.

Рішення суду про задоволення позову про повернення майна, переданого за недійсним правочином чи витребування майна із чужого незаконного володіння, є підставою для здійснення державної реєстрації права власності на майно, що підлягає державній реєстрації, за власником, а також скасування попередньої реєстрації (ст. ст 19, 27 ЗУ „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень").

Згідно п. 3 ч. 1 ст. 388 ЦК України, якщо майно за відплатним договором придбане в особи, яка не мала права його відчужувати, про що набувач не знав і не міг знати (добросовісний набувач), власник майна має право витребувати це майно від набувача лише у разі, якщо майно вибуло з володіння власника або особи, якій він передав майно у володіння, не з їхньої волі іншим шляхом.

Відповідач ТОВ „Т.Е.Консалтинг" 02.11.2009 р. здійснив відчуження спірної земельної ділянки, яке було вчинено після недійсного правочину, а тому земельна ділянка за адресою АДРЕСА_1, має бути витребувана із чужого незаконного володіння відповідача ТОВ „Л.Т.Д ПОІНТ".

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку про часткове задоволення позовних вимог ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4

Суд відмовляє у решті позовних вимог, оскільки вимоги про скасування державної реєстрації права власності на спірне майно та скасування кадастрового номеру земельної ділянки є похідними від вимоги про визнання договору купівлі-продажу від 19.02.2009 р. недійсним.

Також суд відмовляє у частині вимог про визнання незаконними дій Київської міської ради щодо укладання договору оренди земельної ділянки розміром 0,1898 га у АДРЕСА_1, посвідченого 02.12.2005 р.; визнання незаконними дій Київської міської ради щодо укладення угоди до договору оренди земельної ділянки № 82-6-00332 від 16.12.2005 р., визнання незаконною бездіяльності Київської міської ради щодо не розгляду проекту рішення міської ради "Про скасування рішення міської ради № 675/3250 від 7 липня 2005 року "Про передачу ТОВ "Т.Е.Консалтинг" земельної ділянки для будівництва житлового будинку з підземним паркінгом у АДРЕСА_1; визнання незаконними дій Київської міської ради щодо укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки у АДРЕСА_1, посвідченого нотаріально, від 19 лютого 2009 року; визнання незаконними дій Головного управління земельних ресурсів Київської міської державної адміністрації щодо реєстрації зазначеного вище договору оренди земельної ділянки, оскільки ці вимоги охопюються задоволеними позовними вимогами про визнання незаконними рішень Київської міської ради та визнання недійсним договору купівлі-продажу.

На підставі ст. ст. 3, 4, 10, 11, 60, 88, 169, 209, 212-215, 224-226 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1), ОСОБА_2 (ідентифікаційний номер НОМЕР_2), ОСОБА_3 (ідентифікаційний номер НОМЕР_3), ОСОБА_4 (ідентифікаційний номер НОМЕР_4) до Київської міської ради (ЄДРПОУ 22883141), Головного управління земельних ресурсів Київської міської державної адміністрації (ЄДРПОУ 22864497), Київського міського голови, Товариства з обмеженою відповідальністю «Л. Т. Д. «ПОІНТ» (ЄДРПОУ 35895640), третя особа Національна спілка архітекторів України, про визнання незаконними дії, рішень, їх скасування та витребовування майна з чужого незаконного володіння - задовольнити частково.

Визнати незаконним рішення Київської міської ради від 07.07.2005 № 675/3250 «Про передачу товариству з обмеженою відповідальністю «Т. Е. Консалтинг» земельної ділянки для будівництва житлового будинку з підземним паркінгом у АДРЕСА_1

Визнати незаконним рішення Київської міської ради від 27.11.2008 №661/661 «Про продаж земельної ділянки товариству з обмеженою відповідальністю «Т. Е. Консалтинг» для будівництва житлового будинку з підземним паркінгом у АДРЕСА_1».

Визнати недійсним договір купівлі-продажу земельної ділянки у АДРЕСА_1 (кадастровий номер 8000000000:82:026:0041), що посвідчений 19.02.2009 приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_14 і зареєстрований у реєстрі за № 89 та укладений між Київською міською радою, код ЄДПРОУ 22883141, яка знаходиться за адресою: 01044 м. Київ. вул. Хрещатик, 36 та ТОВ «Т. Е. Консалтинг», код ЄДПРОУ 30675055, яке знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Військовий проїзд, 1.

Визнати недійсним державний акт на право власності на земельну ділянку серія ЯЖ № 006980, який виданий 16.06.2009 товариству з обмеженою відповідальністю «Т.Е.Консалтинг», код ЄДПРОУ 30675055, яке знаходиться: м. Київ, Військовий проїзд, 1, на підставі рішення Київської міської ради від 27.11.2008 № 661/661 та договору купівлі-продажу земельної ділянки несільськогосподарського призначення від 19.02.2009 № 89 (ВМА № 771570. ВМА № 771571) на земельну ділянку площею 0,1898 га, яка розташована у АДРЕСА_1 для будівництва житлового будинку з підземним паркінгом. який зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування, договорів оренди землі за № 02-8-00229.

Витребувати з незаконного володіння відповідача ТОВ «Л.Т.Д. ПОІНТ» земельну ділянку, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1, кадастровий номер 8000000000:82:026:0041, що належить ТОВ „Л.Т.Д. ПОІНТ" на підставі договору купівлі-продажу земельної ділянки, укладеного 02.11.2009 та посвідченого приватним нотаріусом КМНО ОСОБА_15, зареєстроавного в реєстрі нотаріальних дій за № 1405.

Решту позовних вимог - залишити без задоволення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Апеляційна скарга подається Апеляційному суду м. Києва через Печерський районний суд м. Києва.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Суддя С.В.Вовк

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення08.10.2013
Оприлюднено18.10.2013
Номер документу34202131
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-3981/12

Рішення від 08.10.2013

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Вовк С. В.

Рішення від 08.10.2013

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Вовк С. В.

Рішення від 08.11.2012

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Полонець С. М.

Рішення від 21.11.2012

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Волчко А. Я.

Ухвала від 12.10.2012

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Волчко А. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні