Ухвала
від 16.10.2013 по справі 476/1077/13-ц
ЄЛАНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 476/1077/13-ц

Провадження № 4-с/476/3/2013

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16.10.2013 року Єланецький районний суд

Миколаївської області

в складі: головуючого судді Раєвич Т.М.

за участю секретаря Кузьміної О.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду с.м.т. Єланець скаргу ОСОБА_1 на бездіяльність посадової особи державної виконавчої служби

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувся до суду зі скаргою на бездіяльність начальника відділу ДВС Єланецького районного управління юстиції в Миколаївській області.

Свої вимоги мотивує тим, що рішенням апеляційного суду Миколаївської області від 11.09.2012 року на його користь з ОСОБА_2 стягнуто 60404,79 грн. безпідставно отриманих грошових коштів та 1000,00 грн. судових витрат на правову допомогу.

На виконання даного рішення було видано виконавчі листи, які знаходяться на виконанні в відділі ДВС Єланецького районного управління юстиціїв Миколаївській області.

Під час виконання судового рішення державним виконавцем перевірено майновий стан боржника та встановлено факт реєстрації за ним права власності на земельну ділянку, призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

В зв’язку з цим він звернувся до відділу ДВС Єланецького районного управління юстиції з заявою про звернення стягнення на посіви і насадження сільськогосподарських культур, в тому числі, на посіви соняшника, які вирощуються на цій ділянці та виконання рішення суду за рахунок зібраного урожаю з вказаних посівів.

17.09.2013 року він отримав відповідь начальника відділу ДВС Єланецького районного управління юстиції ОСОБА_3 про відмову в накладенні арешту на посіви, оскільки належна ОСОБА_2 земельна ділянка знаходиться в оренді ФГ «Б.А.М.», яке і вирощує сільськогосподарську продукцію.

Але йому відомо, що земельна ділянка, яка належить ОСОБА_2, в оренді не знаходиться, а використовується нею, в зв’язку з чим перешкод в зверненні стягнення на посіви, що знаходяться на даній земельній ділянці він не вбачає.

А тому, просив суд визнати бездіяльність начальника відділу ДВС Єланецького районного управління юстиції в Миколаївській області ОСОБА_3 щодо нездійснення заходів зі звернення стягнення на посіви і насадження сільськогосподарських культур, в тому числі, посіви соняшника, які вирощуються на належній боржнику ОСОБА_2 земельній ділянці площею 7,78 га., що розташована в межах Єланецької селищної ради Єланецького району та призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва - неправомірною, крім того просив суд зобов’язати начальника відділуДВС Єланецького районного управління юстиції в Миколаївській області ОСОБА_3 здійснити заходи по зверненю стягнення на посіви і насадження сільськогосподарських культур, в тому числі посіви соняшника, які вирощуються на цій земельній ділянці.

Заявник в судове засідання не з’явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Відповідно до інформаційного листа Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних та кримінальних справ від 28.01.2013 року № 24-152/0/4-13 В«Про практику розгляду судами скарг на рішення, дії або бездіяльність державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби під час виконання судового рішення у цивільній справіВ» неявка в судове засідання заявника, якого повідомлено про час та місце його проведення, не перешкоджає розгляду справи.

Начальник відділу ДВС Єланецького районного управління юстиції в Миколаївській області скаргу не визнав, вважає її безпідставною. Суду пояснив, що його дії є законними і відмова в зверненні стягнення на посіви, що знаходяться на земельній ділянці, яка належить ОСОБА_2 пов’язана з наявністю зареєстрованого в передбаченому законом порядку договору оренди на дану земельну ділянку. В зв’язку з цим вважає, що підстав для задоволення скарги немає.

Вислухавши начальника відділу ДВС Єланецького районного управління юстиції в Миколаївській області, дослідивши письмові докази по скарзі та матеріали виконавчого провадження № 60 суд приходить до слідуючого.

Відповідно до положення ст.383 ЦПК України сторони виконавчого провадження мають право звернутися до суду із скаргою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби під час виконання судового рішення, ухваленого відповідно до ЦПК України, порушено їх права чи свободи.

Статтею 11 Закону України В«Про виконавче провадженняВ» передбачено, що державний виконавець зобов'язаний вживати передбачених цим Законом заходів примусового виконання рішень, неупереджено, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії.

Як вбачається з матеріалів справи, на виконанні в відділі ДВС Єланецького районного управління юстиції в Миколаївській області знаходиться виконавчий лист № 1410/120/2012, виданий Єланецьким районним судом Миколаївської області про стягнення з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 60404 грн. 79 коп., як набутих без достатньої правової підстави та 1000,00 грн. судових витрат на правову допомогу.

Державним виконавцем відділу ДВС Єланецького районного управління юстиції в Миколаївській області 11.10.2012 року відкрито виконавче провадження по виконанню вищезазначеного виконавчого листа.

Державним виконавцем здійснено перевірку майнового стану боржника за місцем проживання і майна, на яке можна було звернути стягнення.

Після отримання даних щодо наявності на праві приватної власності у ОСОБА_2 земельної ділянки площею 7,78 га., розташованої в межах території Єланецької селищної ради Єланецького району Миколаївської області та відповіді від відділу Держземагенства в Єланецькому районі Миколаївської області про наявність зареєстрованого в передбаченому законом порядку договору оренди землі з ФГ В«Б.А.М.В» на дану земельну ділянку, державний виконавець виніс постанову від 26.02.2013 року про звернення стягнення на орендну плату.

З відповіді відділу Держземагенства в Єланецькому району Миколаївської області на запит суду слідує, що згідно книги записів реєстрації державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі обліковується запис щодо реєстрації договору оренди земельної ділянки, яка належить на праві власності згідно державного акту серії МК № 076444 кадастровий номер 4823055000:01:000:0253, площею 7,78 га. між ОСОБА_2 та ФГ В«Б.А.М.В» від 19.11.2012 року. Реєстраційний номер договору оренди 482305504000957, термін дії договору 10 років.

Суд вважає, що дана відповідь, а також досліджена на підтвердження цього копія договору оренди землі, укладеного між ОСОБА_2 та ФГ В«Б.А.М.В» , зареєстрованого в відділі Держкомзему в Єланецькому районі Миколаївської області 19 листопада 2012 року спростовує твердження заявника про використання земельної ділянки безпосередньо ОСОБА_2

За таких обставин суд вважає, що начальник відділу ДВС Єланецького районного управління юстиції в Миколаївській області, відмовляючи в накладенні арешту на посіви, які знаходяться на земельній ділянці, що належить ОСОБА_2, діяв у відповідності до вимог Закону України "Про виконавче провадження" та у межах наданих йому повноважень, не порушивши при цьому прав і свобод стягувача.

На підставі викладеного та керуючись ст. 387 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

В задоволенні скарги ОСОБА_1 на бездіяльність начальника відділу ДВС Єланецького районного управління в Миколаївської області юстиції - відмовити.

Апеляційна скарга на ухвалу Єланецького районного суду може бути подана протягом п’яти днів з дня її проголошення.

Суддя Т.М. Раєвич

Дата ухвалення рішення16.10.2013
Оприлюднено20.01.2014
Номер документу34204879
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —476/1077/13-ц

Ухвала від 16.10.2013

Цивільне

Єланецький районний суд Миколаївської області

Раєвич Т. М.

Ухвала від 26.09.2013

Цивільне

Єланецький районний суд Миколаївської області

Раєвич Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні