Постанова
від 17.10.2013 по справі 806/6642/13-а
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

справа № 806/6642/13-a

категорія 10

17 жовтня 2013 р. м. Житомир

Житомирський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Капинос О.В. ,

розглянувши в письмовому проваджені у м. Житомирі адміністративну справу

за позовом Управління Пенсійного фонду України в Малинському районі Житомирської області

до Публічного акціонерного товариства "Автотранспортне підприємство 11845"

про стягнення 1172,64 грн.,-

встановив:

Управління Пенсійного фонду України в Малинському районі Житомирської області звернулось до суду з позовом до Публічного акціонерного товариства "Автотранспортне підприємство 11845". Просило стягнути з відповідача заборгованості по невідшкодованих сумах фактичних витратах на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" за червень 2013 року в сумі 1172,64 грн., мотивуючи тим, що кошти у добровільному порядку до управління Пенсійного фонду в установлений строк не надійшли.

Сторони своїх представників до суду не направили, про час та місце судового розгляду були повідомлені належним чином. Позивач направив до суду клопотання, у якому просив розгляд справи провести без участі їх представника, позовні вимоги підтримують у повному обсязі.

Суд вважає за можливе розглянути справу у письмовому провадженні, відповідно до ч. 6 ст. 128 КАС України.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що позовні вимоги слід задовольнити з наступних підстав.

Публічне акціонерне товариство "Автотранспортне підприємство 11845" зареєстровано в Управлінні Пенсійного фонду України в Малинському районі Житомирської області як платник збору на обов'язкове державне пенсійне страхування. У 2013 році відповідач як платник фіксованого сільськогосподарського податку зареєстрований не був.

Пунктом 1 статті 1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" встановлено, що платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

Згідно зі абз. 4 п. 1 ст. 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування", для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону, крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Приписами ч.2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", ст. 2, 4 Закону України "Про збір на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", п. 6.1 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України № 21-1 від 19.12.2003 року, передбачено, що відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Відповідно до п. 6.4, 6.8 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України № 21-1 від 19.12.2003 року, розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій. Підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону, сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Встановлено, що Управлінням Пенсійного фонду України в Малинському районі Житомирської області був направлений ПАТ "Автотранспортне підприємство 11845" розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне страхування" з 01.03.2013 року, якими визначено, що за червень 2013 року відшкодуванню підлягає 1172,64 грн. Вказаний розрахунок був отриманий відповідачем, про що свідчать копія повідомлення про вручення поштового відправлення, наявна у матеріалах справи.

Матеріалами справи підтверджено, що визначену в розрахунку суму, яка підлягала відшкодуванню за червень 2013 року, Публічним акціонерним товариством "Автотранспортне підприємство 11845" у встановлений строк до Пенсійного фонду внесено не було. Внаслідок неналежного виконання відповідачем свого обов'язку за червень 2013 року утворилась заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, перед позивачем у розмірі 1172,64 грн.

Доказів погашення боргу в сумі 1172,64 грн. відповідачем у добровільному порядку чи оскарження вищевказаного розрахунку суду надано не було.

Натомість, не погоджуючись з рішенням Управління Пенсійного фонду України в Малинському районі Житомирської області про призначення пільгової пенсії ОСОБА_1, на підставі якого позивачем було здійснено виплату пенсіонеру пенсії на пільгових умовах, сформовано і направлено ПАТ "Автотранспортне підприємство 11845" розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" з 01.03.2013 року, відповідно до якого розмір фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій ОСОБА_1 становить 1172,64 грн., відповідач оскаржував його до суду.

Постановою Житомирського окружного адміністративного суду від 15 липня 2013 року у справі № 806/1030/13-а в задоволенні позовних вимог Публічного акціонерного товариства "Автотранспортне підприємство 11845" до управління Пенсійного фонду України в Малинському районі Житомирської області про визнання протиправним та скасування рішення відмовлено повністю. Вказане судове рішення набрало законної сили.

Відповідно до частини 1 статті 72 КАС України, обставини, встановлені судовим рішенням в адміністративній, цивільній або господарській справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

З огляду на викладене, суд вважає, що позов є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Керуючись Законами України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", "Про пенсійне забезпечення", статтями 86, 158-163, 167, 186, 254 КАС України, суд

постановив:

Позов задовольнити.

Стягнути з Публічного акціонерного товариства "Автотранспортне підприємство 11845" (вул. Кримського, 118, м. Малин, Житомирська область, код 03116677) на користь Управління Пенсійного фонду України в Малинському районі Житомирської області пл. Соборна, 12 А, м.Малин, Житомирська область, код 20405064) 1172,64 грн. заборгованості по невідшкодованим сумам фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

Постанова суду може бути оскаржена до Житомирського апеляційного адміністративного суду через Житомирський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня проголошення.

У разі застосування судом ч.3 ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом 10 днів з дня отримання копії постанови.

Головуючий суддя О.В. Капинос

Дата ухвалення рішення17.10.2013
Оприлюднено25.10.2013
Номер документу34262836
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —806/6642/13-а

Постанова від 17.10.2013

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Капинос Оксана Валентинівна

Ухвала від 30.09.2013

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Капинос Оксана Валентинівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні