Рішення
від 17.10.2013 по справі 303/2953/13-ц
МУКАЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №303/2953/13-ц

2/303/1575/13

Номер стат. звіту - 44

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 жовтня 2013 року м.Мукачево

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

в особі головуючого судді Куцкір Ю.Ю.

при секретарі Славич М.В.

прокурора Мукачівського району Запотічний А.І.

представника ДП В«Мукачівське ЛГВ» ОСОБА_1

представника відповідача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Мукачево цивільну справу за позовом Закарпатського міжрайонного прокурора з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері в інтересах держави в особі Закарпатської обласної державної адміністрації, ДП В«Мукачівське ЛГВ» до ОСОБА_3 РДА, ОСОБА_4, треті особи Державна інспекція сільського господарства у Закарпатській області, Управління Держземагенства у ОСОБА_3 районі Закарпатської області про визнання недійсним розпорядження голови районної державної адміністрації, визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку і скасування його державної реєстрації, -

в с т а н о в и в :

Закарпатський міжрайонний прокурор з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері в інтересах держави в особі Закарпатської обласної державної адміністрації, ДП В«Мукачівське ЛГВ» звернувся до суду з позовом до ОСОБА_3 РДА, ОСОБА_4, треті особи Державна інспекція сільського господарства у Закарпатській області, Управління Держземагенства у ОСОБА_3 районі Закарпатської області про визнання недійсним розпорядження голови районної державної адміністрації, визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку і скасування його державної реєстрації.

Позов мотивує тим, що Закарпатською міжрайонною прокуратурою з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері проведено перевірку з дотримання вимог земельного законодавства ОСОБА_3 РДА при прийнятті розпоряджень пов’язаних з вилученням (припиненням права користування) земель лісогосподарського призначення у ДП В«Мукачівське ЛГВ» . Перевіркою встановлено, що розпорядженням голови ОСОБА_3 РДА від 22.11.2007 року №908 на підставі погодження Закарпатського обласного управління лісового господарства від 06.07.2007 року №02/08-1144 припинено право постійного користування ДП В«Мукачівське ЛГВ» земельними ділянками загальною площею 0,9 га з яких: Майданівське лісництво (квартал 31 виділ 4) - 0,70 га та (квартал 31 виділ 4.1.) - 0,20 га. Як зазначається у даних погодженнях, земельні ділянки вилучаються для подальшого сільськогосподарського використання, а саме для ведення особистого селянського господарства. У відповідності до ст.142 ч.ч.3,4 ЗК України припинення права постійного користування земельною ділянкою у разі добровільної відмови землекористувача здійснюється за його заявою до власника земельної ділянки. Власник земельної ділянки на підставі заяви землекористувача приймає рішення про припинення права користування земельною ділянкою, про що повідомляє органи державної реєстрації. При прийнятті розпорядження від 22.11.2007 року за №908 ОСОБА_3 РДА не дотримано вимог ст.142 ч.ч.3,4 ЗК України чинної на той час редакції. Відповідно до листа ДП В«Мукачівське ЛГВ» не зверталося із заявою до ОСОБА_3 РДА про припинення права користування земельними ділянками загальною площею 0,9 га вказаними у розпорядженні.

З даного питання щодо додержання вимог земельного законодавства проведено перевірку Державною інспекцією сільського господарства в Закарпатській області 11-15.02.2013 за результатами якої складено акт №04/04/00005 в якому вказано, що при прийнятті розпорядження №908 від 22.11.2007 року ОСОБА_3 РДА допущено порушення вимог земельного законодавства, оскільки розпорядження прийнято з порушенням ч.ч. 3,4 ст.142 ЗК України. Крім того, згідно вказаного розпорядження землі віднесені до земель запасу сільської ради. При цьому, цільове призначення не змінено, а отже відповідно до норм ст.55 ЛК України земельні ділянки про які йде мова відносяться до земель лісогосподарського призначення. У подальшому ОСОБА_3 РДА було прийнято розпорядження, яким із незаконно вилучених земель у ДП В«Мукачівське ЛГВ» земельні ділянки передавалися громадянам у власність без зміни цільового призначення. Так перевіркою було встановлено, що земельна ділянка передана у власність ОСОБА_4 на підставі розпорядження голови ОСОБА_3 РДА від 15.10.2008 року за №870, яка знаходиться на території Пузняковецької сільської ради за межами населеного пункту для ведення особистого селянського господарства. На підставі розпорядження голови ОСОБА_3 РДА від 15.10.2008 року за №138 ОСОБА_4 виготовлено державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯЕ №457962, кадастровий номер 2122786600:05:000:0005, який зареєстрований від 16.10.2008 року. Враховуючи вищенаведене ОСОБА_4 в порушення ст.ст. 20,21,55 ЗК України незаконно передано у власність земельну ділянку площею 0,8049 га нормативно-грошовою оцінкою 6 066,29 гривень.

Відповідно до ч.2 ст.20 ЗК України зміна цільового призначення земель проводиться органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування, які приймають рішення про передачу цих земель у власність або користування, вилучення (викуп) земель і затверджують проекти землеустрою або приймають рішення про створення об’єктів природоохоронного та історико-культурного призначення.

У відповідності до ст. 21 ЗК України передбачено, що порушення порядку встановлення та зміни цільового призначення земель є підставою для: визнання недійсним рішень органів державної влади, ВР АРК, Ради Міністрів АРК та органів місцевого самоврядування про надання (передачу) земельних ділянок громадянам та юридичним особам. Згідно ст. 55 ЗК України визначено, що до земель лісогосподарського призначення належать землі, вкриті лісовою рослинністю, а також не вкриті лісовою рослинністю, нелісові землі, які надані та використовуються для потреб лісового господарства. Оскільки дана земельна ділянка, яка передана у власність ОСОБА_4 до винесення розпорядження від 22.11.2007 року за №908 голови ОСОБА_3 РДА відносилась до земель лісогосподарського призначення тому, що перебувала у постійному користуванні ДП В«Мукачівське ЛГВ» та знаходилася на території Пузняковецької сільської ради за межами населених пунктів то припинення права користування даною ділянкою згідно ч.5 ст.31 ЛК України належить до повноважень Ради Міністрів АРК, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій. Так згідно ч.3 ст.32 ЛК України районні державні адміністрації передають у власність надають у постійне користування для не лісогосподарських потреб земельні лісові ділянки площею до 1 га, що перебувають у державній власності у межах сіл, селищ, міст районного значення.

Відповідно до ч.2 ст.19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України.

Так, згідно ст.14 Конституції України, земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Право власності на землю гарантується. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону. Строк позовної давності позивач просить вважати пропущеним з поважних причин, оскільки йому стало відомо про наявність зазначених порушень з моменту надходження акту дотримання вимог земельного законодавства №04/04/0005 від 11-15.02.2013 року складеного Державною інспекцією сільського господарства у Закарпатській області.

В судовому засіданні прокурор Запотічний А.І. позовні вимоги підтримав з підстав, зазначених у позові та просив суд їх задоволити, пояснивши суду, що при прийнятті розпоряджень ОСОБА_3 РДА були порушені вимоги чинного законодавства. Також пояснив, що на підставі неправомірних розпоряджень відповідачу ОСОБА_4 було видано державний акт на право власності на земельну ділянку, яка розташована на території Пузняковецької сільської ради.

Представник Закарпатської ОДА в судове засідання не з’явився про час та місце судового розгляду повідомлявся належним чином, але на адресу суду надіслав листа в якому зазначив, що позов підтримує та просить суд розглянути справу без його участі.

Представник ДП В«Мукачівське ЛГВ» ОСОБА_1 в судовому засіданні позов підтримав та просив суд його задоволити пояснивши суду, що земельна ділянка знаходилася в користуванні ДП «Мукачівське ЛГ» і в свій час на ній знаходилася пилорама. Пояснив, що підприємство не зверталося із заявою до відповідача про припинення права користування земельною ділянкою.

Представник відповідача ОСОБА_3 районної державної адміністрації - ОСОБА_2, в судовому засіданні позов не визнав, просив в його задоволенні відмовити повністю з підстав зазначених в запереченні, яке ним було надано суду, пояснивши, що розпорядження ОСОБА_3 РДА були прийняті на підставі чинного законодавства.

Відповідач ОСОБА_4 в судове засідання не з’явився хоча про час та місце розгляду справи повідомлялася належним чином, про причину неявки суд не повідомив.

Представник третьої особи Державної інспекції сільського господарства у Закарпатській області в судове засідання не з’явився про час та місце судового розгляду повідомлявся належним чином про причину неявки суд не повідомив.

Представник третьої особи Управління Держземагенства у ОСОБА_3 районі Закарпатської області в судове засідання не з’явився про час та місце судового розгляду повідомлявся належним чином про причину неявки суд не повідомив.

Заслухавши думку учасників судового процесу та дослідивши матеріали справи, з'ясувавши обставини, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, оцінивши досліджені в судовому засіданні докази, суд приходить до наступного.

Судом встановлено такі факти та відповідні їм правовідносини.

Судом встановлено та підтверджуються належними у справі доказами, що розпорядженням голови ОСОБА_3 районної державної адміністрації від 22.11.2007 року №908 В«Про припинення права користування земельною ділянкоюВ» припинено право користування земельною ділянкою, що перебуває у постійному користуванні ДП В«ОСОБА_3 лісове господарствоВ» , Майданівське лісництво загальною площею 0,90 га (квартал 31/4 площею 0,7 га та квартал 31/4.1. - 0,20 га.) на території Пузняковецької сільської ради за межами населених пунктів та віднесено її до складу земель запасу сільської ради.

В судовому засіданні встановлено, що розпорядженням голови ОСОБА_3 районної державної адміністрації від 15.10.2008 року №870 В«Про передачу земельної ділянки у власністьВ» затверджено ОСОБА_4 проект відведення земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства площею 0,8049 га на території Пузняковецької сільської ради за межами населених пунктів, а також передано ОСОБА_4 у власність земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства площею 0,8049 га на території Пузняковецької сільської ради за межами населених пунктів.

На підставі зазначеного розпорядження ОСОБА_4 видано державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯЕ №457962, який зареєстровано від 16.10.2008 року № 2122786600-0108070700020.

Судом встановлено, що Закарпатський міжрайонний прокурор з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері ОСОБА_5 звертався із вимогою до ДП В«Мукачівське ЛГВ» відносно того чи зверталося із заявою ДП В«Мукачівське ЛГВ» до ОСОБА_3 РДА про припинення права користування земельною ділянкою загальною площею 0,9 га на території Пузняковецької сільської ради за межами населених пунктів.

Встановлено, що у відповідності до листа №136 від 17.04.2013 року ДП В«Мукачівське ЛГВ» не зверталося із заявою до ОСОБА_3 РДА про припинення права користування земельними ділянками зазначеними у вимозі.

В судовому засіданні встановлено, що у відповідності до акту №04/04/00005 перевірки дотримання вимог земельного законодавства від 11-15.02.2013 року розпорядженням голови ОСОБА_3 РДА від 22.11.2007 року №908 було припинено право постійного користування землями ДП В«Мукачівське ЛГВ» на підставі погоджень Закарпатського обласного управління лісового господарства, що в свою чергу не відповідає вимогам ст.142 ч.ч. 3,4 ЗК України, а саме припинення права постійного користування земельною ділянкою у разі добровільної відмови землекористувача здійснюється за його заявою до власника земельної ділянки. Власник земельної ділянки на підставі заяви землекористувача приймає рішення про припинення права користування земельною ділянкою, про що повідомляє органи державної реєстрації.

Відповідно до ч.2 ст.19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України.

У відповідності до ст.55 ЗК України визначено, що до земель лісогосподарського призначення належать землі, вкриті лісовою рослинністю, а також не вкриті лісовою рослинністю, нелісові землі, які надані та використовуються для потреб лісового господарства.

Відповідно до п.2 статті 21 ЗУ В«Про місцеві державні адміністраціїВ» , місцева державна адміністрація розпоряджається землями державної власності відповідно до закону.

Відповідно до п.п. «а» статті 17 ЗК України, розпорядження землями державної власності в межах, визначених цим Кодексом входить до повноважень місцевих державних адміністрацій.

Відповідно до ч. 1 статті 116 ЗК України, громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом або за результатами аукціону.

Відповідно до ч.1 статті 118 ЗК України, громадянин, зацікавлений у приватизації земельної ділянки, яка перебуває у його користуванні, подає заяву до відповідної районної, Київської чи Севастопольської міської державної адміністрації або сільської, селищної, міської ради за місцезнаходженням земельної ділянки. У разі якщо земельна ділянка державної власності розташована за межами населених пунктів і не входить до складу певного району, заява подається до Ради міністрів Автономної Республіки Крим.

У відповідності до ч.5 ст.31 ЛК України в редакції закону, яка діяла на час винесення ОСОБА_3 РДА розпорядження 22.11.2008 року Рада Міністрів Автономної Республіки Крим, обласні та Київська і Севастопольська міські державні адміністрації в сфері лісових відносин в межах своїх повноважень на їх території передають у власність, надають в постійне користування для не лісогосподарських потреб земельні лісні ділянки площею до 1 гектара, які знаходяться в державній власності, на відповідній території, а також в межах міст республіканського (Автономної Республіки Крим) і обласного значення і припиняють право користування ними.

Згідно ч.3 ст.32 ЛК України в редакції закону, яка діяла на час винесення ОСОБА_3 РДА розпорядження 22.11.2008 року районні державні адміністрації в сфері лісових відносин на їх території передають у власність, надають в постійне користування для нелісогосподарських потреб земельні лісні ділянки площею до 1 гектара, які знаходяться в державній власності, в межах сіл, селищ, міст районного значення і припиняють право користування ними.

Також, що стосується строку позовної давності то суд вважає його не пропущеним, оскільки про порушення позивачу стало відомо після складання акту дотримання вимог земельного законодавства №04/04/0005 від 11-15 лютого 2013 року.

Що стосується вимоги, щодо зобов’язання управління Держземагенства у ОСОБА_3 районі скасувати запис у поземельній книзі на право власності на земельну ділянку то вона не підлягає до задоволення так як, дане управління було залучено позивачем до справи, як третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору на стороні відповідача, а зобов’язання вчинити певні дії третіх осіб, процесуальним законодавством не передбачено.

Виходячи зі змісту ст. 30,35,36,118 ЦПК України, а також загальних засад цивільного судочинства, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору не можуть бути зобов’язанні до вчинення певних дій.

Положення третьої особи у цивільному процесі визначено ст.ст. 34,35 ЦПК України і суттєво відрізняється від правового положення сторін у процесі, зокрема відповідача.

Враховуючи вищенаведене суд приходить до висновку, що позов підлягає до часткового задоволення.

Керуючись ст.ст. 10, 11, 209, 212, 214-215 ЦПК України, ст.ст. 27, 31, 116, 118, 128, 142 ЗК України, ч.5 ст.31, ч.3 ст.32 ЛК України в редакції закону 2007 року, ст. 21 ЗУ «Про місцеві державні адміністрації», -

р і ш и в :

Позовну заяву задоволити - частково.

Визнати недійсним розпорядження голови ОСОБА_3 районної державної адміністрації від 22.11.2007 року №908 В«Про припинення права користування земельною ділянкоюВ» та розпорядження голови ОСОБА_3 районної адміністрації №870 від 15.10.2008 року В«Про передачу земельної ділянки у власністьВ» ОСОБА_4.

Визнати недійсним державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯЕ №457962 щодо посвідчення права власності ОСОБА_4, мешканця ІНФОРМАЦІЯ_1 на земельну ділянку загальною площею 0,8049 га нормативно-грошовою оцінкою 6066,29 гривень, кадастровий номер 2122786600:05:000:0005, яка розташована на території Пузняковецької сільської ради за межами населених пунктів Мукачівського району, для ведення особистого селянського господарства, який зареєстровано в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за №2122786600-0108070700020 від 16.10.2008 року.

В іншій частині позовних вимог - відмовити.

Стягнути солідарно з ОСОБА_3 районної державної адміністрації: місцезнаходження м.Мукачево, вул.Горького, 21, Закарпатської області та ОСОБА_4, мешканця ІНФОРМАЦІЯ_2, 70, Мукачівського району 114 (сто чотирнадцять) гривень 70 копійок судового збору в користь держави.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до апеляційного суду Закарпатської області протягом десяти днів з дня отримання його копії, через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення.

Головуючий Ю.Ю. Куцкір

Дата ухвалення рішення17.10.2013
Оприлюднено17.01.2014
Номер документу34263916
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсним розпорядження голови районної державної адміністрації, визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку і скасування його державної реєстрації

Судовий реєстр по справі —303/2953/13-ц

Рішення від 17.10.2013

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Куцкір Ю. Ю.

Рішення від 17.10.2013

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Куцкір Ю. Ю.

Ухвала від 16.05.2013

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Куцкір Ю. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні