Рішення
від 22.10.2013 по справі 904/7648/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

22.10.13р. Справа № 904/7648/13

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Дісста", м. Дніпропетровськ

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Сімейка", м. Кривий Ріг

про стягнення 30 999,60 грн.

Суддя Петренко Н.Е.

секретар судового засідання Завалєй Я.О.

Представники:

від позивача: Чебишева Ю.В., представник за довіреністю № б/н від 02.01.13р.

від відповідача: Волкобой І.С., представник за довіреністю № 307 від 11.03.13р.

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Дісста" (далі - позивач) звернулося до господарського суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Сімейка" (далі - відповідач) про стягнення 30 999,60 грн.

Позивач обґрунтовує свої вимоги невиконанням відповідачем зобов'язань за договором поставки № 001799 від 05.04.13р., в частині повного та своєчасного розрахунку за поставлений товар.

Ухвалою господарського суду від 04.10.13р. порушено провадження у справі, прийнято позовну заяву до розгляду, призначено судове засідання на 22.10.13р.

22.10.13р. в судовому засіданні повноважний представник позивача заявлені позовні вимоги підтримав та просив суд задовольнити їх в повному обсязі. Крім того, повноважний представник позивача надав для огляду суду всі оригінали первинних документів на підставі яких виник спір.

В свою чергу, повноважний представник відповідача підтвердив існування заборгованості за договором поставки № 001799 від 05.04.13р. Крім того, повноважний представник відповідача заявив клопотання про долучення до матеріалів справи докази часткового погашення боргу, а саме у розмірі 999,60 грн., що підтверджує платіжне доручення № 5605 від 10.10.13р.

Повноважний представник позивача в судовому засіданні підтвердив факт оплати відповідачем 999,60 грн., після звернення позивача з позовом до суду. Таким чином, позивач зазначив про те, що на даний час, враховуючи часткову сплату боргу у розмірі 999,60 грн., заборгованість відповідача перед позивачем складає 30 000,00 грн.

В судовому засіданні 22.10.13р. оголошено вступну та резолютивну частини судового рішення згідно зі ст. 85 Господарського процесуального кодексу України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення повноважних представників сторін, дослідивши подані докази, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

05.04.13р. між позивачем та відповідачем було укладено договір поставки № 001799 (далі - Договір), відповідно до п. 1.1. якого, у порядку та на умовах, визначених Договором, позивач зобов'язується в порядку та на умовах, визначених Договором, поставити товари (далі - товар) разом з усіма його приналежностями та документами, що стосуються товару та підлягають переданню разом із ним відповідно до вимог чинного законодавства України, а відповідач зобов'язується своєчасно й належним чином у порядку та на умовах, визначених Договором, прийняти та оплатити такий товар.

В п. 1.2. Договору зазначено про те, що загальна кількість товару, що є предметом поставки, за Договором, його часткове співвідношення (асортимент, сортамент, номенклатура) за сортами, групами, підгрупами, видами, марками, типами, розмірами визначаються в специфікації, що додається до Договору та є його невід'ємною частиною.

Відповідно до п. 1.3. Договору, позивач гарантує, що товар належить йому на праві власності, не перебуває під забороною відчуження, арештом, не є предметом застави та іншим засобом забезпечення виконання зобов'язань перед будь-якими фізичними або юридичними особами, органами державної влади чи місцевого самоврядування, територіальними громадами та державою, і також не є предметом будь-якого іншого обтяження чи обмеження, передбаченого чинним законодавством України.

Згідно п. 2.1. Договору, позивач відвантажує товар на адресу відповідача до 14 години за цінами, що визначені в специфікації позивача та погоджені з відповідачем не пізніше ніж за 14 календарних днів до відвантаження товару. Будь-які зміни у специфікації позивача стосовно цін, штрих кодів, пакувального матеріалу товарів погоджується з відповідачем за 14 календарних днів до моменту здійснення відвантаження шляхом підписання уповноваженими особами нової специфікації.

Пунктом 2.3. Договору передбачено, що товар, поставка якого відбувається за даним Договором, поставляється відповідачу окремими партіями по його замовленню (заявці), що формує позивач згідно переліку товарів вказаних у поточних Специфікаціях позивача. Товар, що є предметом поставки за Договором, відвантажується на адресу відповідача наступного робочого дня за днем отримання позивачем замовлення (заявки) у будь-якій формі.

В п. 2.4. Договору зазначено про те, що заявка на постачання товару повинна містити: найменування товару, його кількість, адреса передачі товару. Заявка передається позивачу відповідачем через торгового представника позивача та/або шляхом електронного листа за адресою, попередньо узгодженою у специфікації до даного договору.

Асортимент товару, що є предметом поставки за Договором, зазначений у специфікації, яка додається до Договору та є його невід'ємною частиною (п. 3.1. Договору).

Як зазначено в п. 4.2. Договору, продукція вважається прийнятою за кількістю місць - згідно з кількістю місць, зазначених у накладній; за кількістю виробів - згідно зі специфікацією, пакувальним листом; за якістю - згідно із сертифікатом якості або іншим документом. Право власності на товар, що поставляється, переходить від позивача в момент прийняття товару уповноваженими особами відповідача та підписання накладної. При приймання товару відповідач або уповноважені особи відповідача на приймання товару повинні підписати накладну із розбірливим зазначенням прізвища, ім'я та по - батькові й завірити печаткою (штампом).

Відповідно до п. 5.1. Договору, оплата товару відповідачем здійснюється шляхом перерахування грошових коштів на розрахунковий рахунок позивача протягом 21 (двадцяти одного) календарного дня з дати поставки, що вказана в накладних на товар.

При порушенні своїх зобов'язань за Договором сторона несе відповідальність, визначену Договором та/або чинним законодавством України. Порушенням зобов'язання є його невиконання або неналежне виконання, тобто виконання з порушенням умов, визначених Договором (п. 6.4. Договору).

Договір набирає чинності з моменту його підписання сторонами та діє до повного виконання сторонами своїх зобов'язань за ним, але не довше, ніж до 31.12.2013р. (п. 7.3. Договору).

Згідно п. 7.4. Договору, закінчення строку Договору не звільняє сторони від відповідальності за його порушення, яке відбулося під час дії Договору.

На виконання умов вищезазначеного Договору позивачем було поставлено товар в повному обсязі, згідно замовлень відповідача, що підтверджують видаткові накладні, які знаходяться в матеріалах справи.

Позивач звертає увагу суду на те, що позивач поставив відповідачу товар на загальну суму 42 867,63 грн., відповідач сплатив лише 5 886,10 грн. та повернув товар на суму 5981,93 грн.

Таким чином, як зазначає позивач, у відповідача виникла заборгованість перед позивачем у розмірі 30 999,60 грн., що підтверджується актом звірки взаєморозрахунків між сторонами від 20.09.13р., який знаходиться в матеріалах справи.

Як зазначає позивач, станом на 01.10.13р. відповідач вищевказану заборгованість не погасив, у зв'язку з чим позивач був змушений звернутися до суду з позовом.

Але, 22.10.13р., в судовому засіданні повноважний представник позивача підтвердив факт сплати відповідачем 999,60 грн., після звернення позивача з позовом до суду.

Таким чином, позивач зазначив про те, що на даний час, враховуючи часткову сплату боргу у розмірі 999,60 грн., заборгованість відповідача перед позивачем складає 30 000 грн.

В свою чергу, відповідач існування заборгованості за Договором підтвердив, але просив суд при винесенні рішення врахувати часткову оплату боргу у розмірі 999,60 грн., що підтверджує платіжне доручення № 5605 від 10.10.13р.

При викладених обставинах вимоги позивача слід визнати обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.

Приймаючи рішення господарський суд виходив із наступного.

Згідно ст. 173 Господарського кодексу України, господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Згідно ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Господарське зобов'язання виникає, зокрема із господарського договору (ст. 174 Господарського кодексу України).

Зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку (ч. 1 ст. 509 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ч. 1 ст. 265 Господарського кодексу України за договором поставки одна сторона - постачальник зобов'язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зобов'язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму.

Статтею 266 Господарського кодексу України передбачено, що предметом поставки є визначені родовими ознаками продукція, вироби з найменуванням, зазначеним у стандартах, технічних умовах, документації до зразків (еталонів), прейскурантах чи товарознавчих довідниках. Предметом поставки можуть бути також продукція, вироби, визначені індивідуальними ознаками. Загальна кількість товарів, що підлягають поставці, їх часткове співвідношення (асортимент, сортамент, номенклатура) за сортами, групами, підгрупами, видами, марками, типами, розмірами визначаються специфікацією за згодою сторін, якщо інше не передбачено законом.

Згідно ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Згідно ч. 2 ст. 218 Господарського кодексу України учасник господарських відносин відповідає за невиконання або неналежне виконання господарського зобов'язання.

У відповідності до ст. 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (ст. 612 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Статтею 599 Цивільного кодексу України зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Згідно ст. 692 Цивільного кодексу України у разі прострочення сплати за товар продавець має право вимагати сплати товару.

Враховуючи вищевикладені норми чинного законодавства України та умови Договору, господарський суд вважає вимоги позивача в частині стягнення заборгованості у розмірі 30000,00 грн. обґрунтованими, доведеними та визнаними відповідачем, у зв'язку з чим підлягають задоволенню, а в частині стягнення 999,60 грн. підлягають припиненню, оскільки відповідачем надані належні докази їх оплати.

Судові витрати по справі слід покласти на відповідача.

Керуючись ст.ст. 509, 525, 526, 530, 599, 610, 612, 629, 692 Цивільного кодексу України, ст.ст. 173, 174, 193, 218, 265, 266 Господарського кодексу України, ст. ст. 4, 32-34, 43-45, 49, 75, 80, 82-85, 115-117 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

В частині стягнення суми основного боргу у розмірі 999,60 грн. провадження у справі - припинити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Сімейка" (50000, м. Кривий Ріг, вул. Карла Лібнехта, буд. 7, код ЄДРПОУ 37861901, р/р 26008000114894 у АТ "Укрексімбанк", МФО 305589) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Дісста" (49000, м. Дніпропетровськ, вул. Верхня, буд. 2А, код ЄДРПОУ 24430372, р/р 26001112739001 в ПАТ "Приватбанк", МФО 305299) заборгованість у розмірі 30 000,00 грн. (тридцять тисяч грн. 00 коп.), витрати по сплаті судового збору в розмірі 1 720,50 грн. (одна тисяча сімсот двадцять грн. 50 коп.)

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання і може бути оскарженим протягом цього строку до Дніпропетровського апеляційного господарського суду.

Суддя Н.Е. Петренко Повне рішення складено 22.10.13р.

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення22.10.2013
Оприлюднено24.10.2013
Номер документу34272283
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/7648/13

Рішення від 22.10.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петренко Наталія Едуардівна

Ухвала від 04.10.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петренко Наталія Едуардівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні