Рішення
від 17.10.2013 по справі 913/2111/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ 91016, м. Луганськ, пл. Героїв ВВВ, 3а. Тел./факс 55-17-32, inbox@lg.arbitr.gov.ua


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

17 жовтня 2013 року Справа № 913/2111/13

Провадження № 26/913/2111/13

За позовом Луганського міського комунального підприємства "Теплокомуненерго", м. Луганськ

до відповідача Приватного підприємства "Нікафарм" , м. Луганськ

про стягнення 11267 грн. 89 коп.

Суддя Демидов В.О.

Секретар судового засідання: Вороніна О.С.

У засіданні брали участь:

від позивача: Ткаченко О.О., представник за довіреністю № 275-д від 14.06.2013;

від відповідача: представник не прибув.

Суть спору: позивачем заявлені вимоги про стягнення з відповідача заборгованості у сумі 10578 грн. 12 коп. та 3% річних у сумі 689 грн. 77 коп. за договором на постачання теплової енергії № 1018 від 26.04.2011.

Позовні вимоги обґрунтовані фактом невиконання відповідачем договірних зобов'язань щодо повної та своєчасної оплати наданих позивачем послуг з постачання теплової енергії.

На підставі ст. 2-1 Господарського процесуального кодексу України автоматизованою системою документообігу суду здійснено автоматичний розподіл даної позовної заяви та її розгляд доручено судді Отрош І.М.

Ухвалою господарського суду Луганської області від 08.08.2013 було порушено провадження у справі № 913/2111/13.

09.09.2013 у зв'язку з переведенням судді Отрош І.М. до Господарського суду міста Києва на підставі ст. 2-1 Господарського процесуального кодексу України автоматизованою системою документообігу суду здійснено повторний автоматичний розподіл даної позовної заяви та її розгляд було доручено судді Демидову В.О.

Представник позивача у судовому засіданні підтримав позовні вимоги в повному обсязі.

Відповідач в судові засідання від 27.08.2013, 10.09.2013, 04.10.2013 та 17.10.2013 не прибув, причини неявки суду не повідомив, про час та місце проведення судових засідань повідомлявся належним чином, про що свідчать відповідні штампи суду з відміткою про відправку документу на звороті примірників всіх ухвал суду, який містить вихідний реєстраційний номер, загальну кількість відправлених примірників ухвали, дату відправки, підпис працівника суду, яким вона здійснена (а. с. 1, 66, 85,93).

Як зазначено у п. 19 Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 13.08.2008 № 01-8/482 «Про деякі питання застосування норм Господарського процесуального кодексу України» (зі змінами та доповненнями), … дана відмітка , за умови, що її оформлено відповідно до вимог п. 3.5.11 Інструкції з діловодства в господарських судах України, затвердженої наказом ВГСУ від 10.12.2002 № 75 (з подальшими змінами), є підтвердженням належного надсилання копій процесуального документа сторонам та іншим учасникам судового процесу.

Крім того, згідно приписів п. п. 3.9.2 постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 18 від 26.12.2011 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" у випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору.

Відповідач не надав до матеріалів справи відзиву на позовну заяву та інші витребувані судом документи, що не є перешкодою для розгляду справи за наявними в ній матеріалами згідно ст. 75 Господарського процесуального кодексу України.

Розглянувши матеріали справи, вислухавши представника позивача, оцінивши подані докази в їх сукупності, суд

в с т а н о в и в:

26 квітня 2011 року Луганське міське комунальне підприємство "Теплокомуненерго" (далі - позивач, постачальник) та Приватне підприємство "Нікафарм" (далі - відповідач, споживач) уклали договір на постачання теплової енергії № 1018 (далі - договір), за умовами п. 2.1 якого постачальник взяв на себе зобов'язання постачати споживачу теплову енергію належної якості та в необхідних розрахункових договірних об'ємах до межі балансової та експлуатаційної відповідальності між постачальником та балансоутримувачем, а споживач зобов'язався оплачувати отриману теплову енергію в повному обсязі за встановленими тарифами у строки та на умовах, передбачених договором.

У відповідності до вимог п. 7.1 договору розрахунки за теплову енергію здійснюються у грошовій формі у відповідності з затвердженими тарифами на підставі виставлених постачальником рахунків, що направляються споживачу поштою чи передаються під розписку. Споживач здійснює оплату за надані послуги з поставки теплової енергії не пізніше 20-го числа місяця, наступного за розрахунковим. (п. 7.3 договору).

На виконання умов даного договору, позивач постачав відповідачу теплову енергію у період з жовтня 2010 року по липень 2011 року на загальну суму 10 818,33 грн., що підтверджується матеріалами справи та не спростовано відповідачем.

Про належне виконання позивачем своїх зобов'язань за договором свідчить також відсутність з боку відповідача претензій та повідомлень про порушення постачальником умов договору.

У відповідності до умов договору позивачем були виставлені відповідачу рахунки на оплату наданих послуг (а. с. 49-51), які були отримані відповідачем, що підтверджується, наявними в матеріалах справи належним чином засвідченими копіями реєстрів відправки рахунків споживачам (а. с. 52-55) з урахуванням п. 4.1 Нормативів і нормативних строків пересилання поштових відправлень та поштових переказів, затверджених наказом Міністерства транспорту та зв'язку України від 12.12.2007 № 1147, та не спростовано відповідачем.

У порушення умов договору відповідач свої зобов'язання щодо своєчасної та повної оплати наданих позивачем послуг з постачання теплової енергії в повному обсязі не виконав, сплативши лише 240,21 грн. внаслідок чого у відповідача виникла заборгованість в сумі 10 578,12 грн.

З огляду на вищезазначене відповідач звернувся до суду з даним позовом.

Правове регулювання правовідносин, пов'язаних з виробництвом, транспортуванням, постачанням та використанням теплової енергії з метою забезпечення енергетичної безпеки України, підвищення енергоефективності функціонування систем теплопостачання, створення і удосконалення ринку теплової енергії та захисту прав споживачів та працівників сфери теплопостачання здійснюється Законом України "Про теплопостачання" .

У відповідності до ст. 2 вказаного Закону теплова енергія - це товарна продукція, що виробляється на об'єктах сфери теплопостачання для опалення, підігріву питної води, інших господарських і технологічних потреб споживачів, призначена для купівлі-продажу.

За приписами п. 4 загальних положень правил користування тепловою енергією затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 03.10.2007 № 1198 користування тепловою енергією допускається лише на підставі договору купівлі-продажу теплової енергії між споживачем і теплопостачальною організацією.

Відповідно до ст. ст. 11, 629 Цивільного кодексу України договір є однією з підстав виникнення зобов`язань та є обов'язковим для виконання сторонами.

Згідно зі статтями 525, 526 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов'язання не допускається, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору, інших актів цивільного законодавства. Вказана норма за своїм змістом кореспондується з приписами п. 1 ст. 193 Господарського кодексу України.

У відповідності до вимог ч. 1 ст. 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

При цьому, ч. 2 ст. 193 Господарського кодексу України встановлено, що кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Не допускається одностороння відмова від виконання зобов'язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка з мотиву, що зобов'язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.

Порушенням зобов'язання, у відповідності до ст. 610 Цивільного кодексу України, є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

З урахуванням вищевикладеного, враховуючи, що факт належного виконання позивачем договірних зобов'язань щодо поставки теплової енергії та факт порушення відповідачем своїх договірних зобов`язань в частині своєчасної та повної оплати наданих позивачем послуг з постачання теплової енергії підтверджені матеріалами справи, та не спростовані відповідачем, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог в частині стягнення заборгованості в сумі 10 578,12 грн.

У відповідності до вимог ст. 611 Цивільного кодексу України встановлено, що у разі порушення зобов'язання, настають наслідки, передбачені договором або законом, в тому числі, сплата неустойки.

Крім того, відповідно до статті 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три відсотки річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом

Відтак, оскільки відповідач допустив прострочення оплати наданих позивачем послуг з постачання теплової енергії, на підставі наведених вище норм та умов договору, позивачем нараховані та заявлені до стягнення 3% річних за період з 21.05.2011 по 24.07.2013 в сумі 689,77 грн.

Перевіривши наданий позивачем розрахунок 3% річних суд дійшов висновку про його обґрунтованість, вірність та відповідність фактичним обставинам справи і нормам чинного законодавства, тому вимоги позивача в цій частині підлягають задоволенню.

Згідно ст. 43 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, обґрунтовують свої вимоги і заперечення поданими суду доказами.

Зокрема, в силу вимог ст. ст. 33, 34 цього Кодексу кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

За таких обставин, оцінивши подані позивачем докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на повному, всебічному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, суд дійшов висновку про часткове задоволення позовних вимог.

Судовий збір покладається на відповідача у справі пропорційно задоволених вимог відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись ст. ст. 33, 34, 43, 49, 75, 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України, суд

в и р і ш и в :

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Приватного підприємства "Нікафарм", м. Луганськ, вул. Ліньова, буд. 79, кв. 144, ідентифікаційний номер 30409282, на користь Луганського міського комунального підприємства "Теплокомуненерго", м. Луганськ, вул. Куракіна, буд. 23-а, ідентифікаційний код 24047779, заборгованість в сумі 10578,12 грн., 3% річних в сумі 689,77 грн. та судовий збір в сумі 1720,50 грн., видати позивачу наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Повне рішення складено та підписано - 21.10.2013

Суддя В.О. Демидов

СудГосподарський суд Луганської області
Дата ухвалення рішення17.10.2013
Оприлюднено24.10.2013
Номер документу34273095
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —913/2111/13

Рішення від 17.10.2013

Господарське

Господарський суд Луганської області

Демидов В.О.

Ухвала від 07.10.2013

Господарське

Господарський суд Луганської області

Демидов В.О.

Ухвала від 10.09.2013

Господарське

Господарський суд Луганської області

Демидов В.О.

Ухвала від 27.08.2013

Господарське

Господарський суд Луганської області

Отрош І.М.

Ухвала від 08.08.2013

Господарське

Господарський суд Луганської області

Отрош І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні