Рішення
від 14.10.2013 по справі 916/2187/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"14" жовтня 2013 р.Справа № 916/2187/13

За позовом: Державного регіонального проектно-вишукувального інституту "Укрпівдендіпроводгосп"

до відповідача: Приватного малого підприємства "Ірина"

про виселення

Суддя Щавинська Ю.М.

Представники сторін:

від позивача: Бестужев М.Л. - довіреність № 001/83-ОД/к3 від 12.03.2013 року;

від відповідача: не з'явився.

СУТЬ СПОРУ: Державний регіональний проектно-вишукувальний інститут "Укрпівдендіпроводгосп" звернувся до господарського суду Одеської області з позовною заявою до Приватного малого підприємства "Ірина", в якій просить виселити Приватне мале підприємство "Ірина" з нежитлового приміщення, загальною площею 159 кв.м., яке знаходиться на балансі ДРПВІ "Укрпівдендіпроводгосп" та розташоване за адресою: м. Одеса, вул. 25-ї Чапаєвської дивізії, 1-А, а також стягнути витрати по сплаті судового збору.

В обґрунтування позовних вимог позивач послався на порушення відповідачем умов договору оренди нежитлового приміщення від 01.05.2010р. в частині незвільнення приміщення після закінчення строку дії договору.

Ухвалою суду від 20.08.2013р. було порушено провадження у справі №916/2187/13 із призначенням її до розгляду в судовому засіданні.

У судовому засіданні 14.10.2013 року представник позивача позовні вимоги підтримав у повному обсязі, просив суд задовольнити позов.

Відповідач у судове засідання не з'явився, незважаючи на належне завчасне повідомлення про час та місце судового засідання, що підтверджується поштовим повідомленням про вручення судової ухвали за юридичною адресою підприємства (а.с.23), про причини нез'явлення суд не повідомив, відзив на позов не надав.

Крім того, ухвалу про порушення провадження у справі також було направлено на адресу відповідача зазначену у позовній заяві та договорі оренди нежитлового приміщення від 01.05.2010р.

При цьому, як вбачається з матеріалів справи, ухвала про порушення провадження у справі була повернута поштою із відміткою у довідці поштової установи „за закінченням терміну зберігання" (а.с.39-42).

Відповідно до п. 3.9.1 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України №18 від 26.12.2011р. "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції", особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 ГПК.

За таких обставин, суд вважає відповідача належним чином повідомленим про час та місце розгляду справи.

При цьому, суд зазначає, що необґрунтоване затягування розгляду справи суперечить вимогам ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, учасником якої є Україна, стосовно права кожного на розгляд його справи судом упродовж розумного строку.

З урахуванням викладеного, суд вважає за можливе розглянути справу без участі відповідача за наявними в ній матеріалами відповідно до ст. 75 ГПК України.

Дослідивши матеріали справи та заслухавши пояснення представника позивача, суд встановив наступне:

Як вбачається з матеріалів справи, 01.05.2010р. між ДРПВІ "Укрпівдендіпроводгосп" (Орендодавець) та ПМП "Ірина" (Орендар) було укладено договір оренди нежитлового приміщення, відповідно до якого Орендодавець передає, а Орендар приймає у строкове платне користування державне майно, а саме: нежитлове приміщення, загальною площею 159 кв.м., яке знаходиться на балансі ДРПВІ "Укрпівдендіпроводгосп" та розташоване за адресою: м. Одеса, вул. 25-ї Чапаєвської дивізії, 1-А (а.с.7-11). Цей договір укладено строком на два роки і одинадцять місяців і діє з 01.05.2010р. до 01.04.2013р. включно (п. 11.1. договору).

Пунктом 1.2. договору передбачено, що згідно до незалежної оцінки вартості об'єкту, яка була проведена ВКФ "Стелхен" станом на 03.06.2008р., вартість майна становить 254 880,18 грн. Державне майно передається в оренду з метою: розміщення майстерні, що здійснює обслуговування та ремонт автомобілів.

Згідно п. 2.1. договору Орендар вступає у строкове платне користування майном у термін, вказаний у договорі, але не раніше дати підписання сторонами цього договору та акта приймання-передачі нежитлового приміщення.

Передача державного майна в оренду не тягне за собою виникнення у Орендаря права власності на це майно. Власником орендованого майна залишається держава, а Орендар користується ним протягом строку оренди (п. 2.2. договору).

Пунктом 2.4. договору встановлено, що у разі розірвання договору оренди, закінчення строку його дії та відмови його продовження Орендар зобов'язаний в 20-ти денний строк, згідно акту приймання-передачі, повернути Орендодавцеві об'єкт оренди в повному обсязі з проведеними ним поліпшеннями орендованого майна, які неможливо відокремити від об'єкту оренди без заподіяння йому шкоди, - безкоштовно.

Згідно п. 2.5. договору майно вважається поверненим Орендодавцю з моменту підписання сторонами акту приймання-передачі, який є невід'ємною частиною договору та фактичною передачею Орендодавцю.

Відповідно до п. 3.1. договору орендна плата визначається на підставі Методики розрахунку орендної плати, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 04.10.1995 р. за № 786 і постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2006р. за № 1846 "Про внесення змін до методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна" і становить без ПДВ за базовий місяць (березень 2010р.) 2 144,63 грн.

Пунктом 3.4 договору передбачено, що орендна плата перераховується до державного бюджету в розмірі 70% і Орендодавцю - 30% щомісяця не пізніше 12 числа місяця наступного за звітним відповідно до пропорцій розподілу, установлених Кабінетом Міністрів України і чинних на кінець періоду, за який здійснюється платіж. Орендна плата вноситься Орендарем незалежно від його господарської діяльності.

Судом встановлено, що на виконання умов договору, 01.05.2010р. за актом приймання-передачі Орендодавець передав, а Орендар прийняв у користування орендоване приміщення (а.с.13).

Між тим, відповідач, в порушення умов укладеного договору, несвоєчасно та не в повному обсязі сплачував визначену у договорі плату за користування орендованим приміщенням.

У зв'язку з чим, 22.02.2013р. позивачем на адресу відповідача було направлено листа за № 001/62-ОД/к3, в якому було зазначено про закінчення строку дії договору 01.04.2013р. та відсутність наміру щодо його продовження (а.с.15). Вказаний лист було отримано Приватним малим підприємством "Ірина", що підтверджується поштовим повідомленням про вручення поштового відправлення (а.с.31).

Згодом, 02.04.2013р. позивачем на адресу відповідача було направлено листа за №093/112-ОД/к3 про відсутність наміру продовження строку дії договору оренди та повернення орендованого приміщення в строк до 21.04.2013р. (а.с.30) Вказаний лист було отримано Приватним малим підприємством "Ірина", що підтверджується поштовим повідомленням про вручення поштового відправлення (а.с.32).

Однак, станом на 21.04.2013р. орендоване приміщення відповідачем повернуто не було, у з в'язку з чим, 06.06.2013р. позивачем на адресу ПМП "Ірина" було направлено ще одного листа з вимогою звільнити приміщення у строк до 20.06.2013р.(а.с.19) Зазначений лист було отримано відповідачем, що підтверджується поштовим повідомленням про вручення поштового відправлення (а.с.33).

Проте, до теперішнього часу нежитлове приміщення, загальною площею 159 кв.м., розташоване за адресою: м. Одеса, вул. 25-ї Чапаєвської дивізії, 1-А відповідачем у встановленому договором порядку не повернуто та не звільнено, що й зумовило звернення Державного регіонального проектно-вишукувального інституту "Укрпівдендіпроводгосп" із вказаним позовом до суду.

Проаналізувавши наявні у справі докази у сукупності та давши їм відповідну правову оцінку, суд дійшов наступних висновків:

Відповідно до ст.175 ГК України майново-господарськими визнаються цивільно -правові зобов'язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов'язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управлена сторона має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Приймаючи до уваги, що укладений сторонами договір, за своєю правовою природою відноситься до договорів оренди, а майно, яке виступає предметом договору, належить до державної власності, до спірних правовідносин застосовуються також норми Закону України "Про оренду державного та комунального майна".

Відповідно до ст.763 ЦК України договір найму укладається на строк, встановлений договором. При цьому, згідно зі ст.284 ГК України, строк оренди є істотною умовою договору оренди. Згідно до ч.2 ст.291 ГК України договір оренди припиняється, зокрема, у разі закінчення строку, на який його було укладено.

Згідно до п. 1 ст. 17 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", термін договору оренди визначається за погодженням сторін. При цьому, у разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення або зміну умов договору оренди протягом одного місяця після закінчення терміну дії договору він вважається продовженим на той самий термін і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

Правові наслідки продовження користування майном після закінчення строку договору оренди передбачені також ст.764 Цивільного кодексу України, та нормою частини четвертої ст.284 Господарського кодексу України.

У відповідності до зазначених норм, якщо наймач продовжує користуватися майном після закінчення строку договору найму (оренди), то, за відсутності заперечень наймодавця протягом одного місяця, договір вважається поновленим на строк, який був раніше встановлений договором.

Зі змісту вказаних правових норм випливає, що після закінчення строку договору оренди він може бути продовжений на такий самий строк, на який цей договір укладався, за умови, якщо проти цього не заперечує орендодавець. При цьому такі заперечення мають бути висловлені ним протягом одного місяця після закінчення строку договору.

Враховуючи, що ДРПВІ "Укрпівдендіпроводгосп" 2.04.2013р. на адресу відповідача, яку було зазначено у договорі, а також у листі ПМП "Ірина" (а.с.44), було направлено листа, у якому зазначалось про закінчення строку дії договору та про відсутність наміру щодо його продовження, який було отримано ПМП "Ірина" 6.04.2013р., тобто у встановлений законодавством термін, суд доходить висновку про припинення договору оренди у зв'язку із закінченням строку 1.04.2013р.

Згідно ч. 1 ст. 785 ЦК України у разі припинення договору найму наймач зобов'язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана.

За таких обставин, враховуючи відсутність правових підстав на зайняття ПМП "Ірина" нежитлового приміщення, загальною площею 159 кв.м., розташованого за адресою: м. Одеса, вул. 25-ї Чапаєвської дивізії, 1-А, суд вважає вимоги ДРПВІ "Укрпівдендіпроводгосп" про виселення відповідача із вказаного приміщення на користь Орендодавця обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Згідно до ст.ст. 44, 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Виселити Приватне мале підприємство "Ірина" (юридична адреса: 65078, м. Одеса, вул. Генерала Петрова, буд. 21, кв. 20, фактична адреса: 65113, м. Одеса, вул. Люстдорфська дорога, 170, корп. 1, кв. 64, код ЄДРПОУ 24534427) з нежитлового приміщення, загальною площею 159 кв.м., що розташоване за адресою: м. Одеса, вул. 25-ї Чапаєвської дивізії, 1-А.

Стягувачем за наказом є Державний регіональний проектно-вишукувальний інститут "Укрпівдендіпроводгосп" (65078, м. Одеса, вул. Гайдара, 13, код ЄДРПОУ 01037904).

3. Стягнути з Приватного малого підприємства "Ірина" (юридична адреса: 65078, м. Одеса, вул. Генерала Петрова, буд. 21, кв. 20, фактична адреса: 65113, м. Одеса, вул. Люстдорфська дорога, 170, корп. 1, кв. 64, код ЄДРПОУ 24534427) на користь Державного регіонального проектно-вишукувального інституту "Укрпівдендіпроводгосп" (65078, м. Одеса, вул. Гайдара, 13, код ЄДРПОУ 01037904) 1 147 /одну тисячу сто сорок сім/ грн. судового збору.

Рішення суду набирає законної сили в порядку ст. 85 ГПК України.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 21.10.2013 р.

Суддя Щавинська Ю.М.

Дата ухвалення рішення14.10.2013
Оприлюднено24.10.2013

Судовий реєстр по справі —916/2187/13

Рішення від 14.10.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 23.09.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 20.08.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні