Ухвала
від 21.10.2013 по справі 5023/5562/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"21" жовтня 2013 р.Справа № 5023/5562/12

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Буракової А.М.

при секретарі судового засіданні Карчевської Д.Л.

за участю представників сторін:

стягувача - не з'явився,

боржника - не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву (вх. 33971) про заміну сторони у виконавчому провадженні та матеріали справи позовом Комунального ремонтно-будівельного підприємства Комінтернівського району м. Харкова Департаменту житлового господарства ХМР, м. Харків

до Кулінічівського виробничого управління житлово-комунального господарства "Елітне" с. Радгоспне

про стягнення заборгованості в розмірі 9999,48 грн.

ВСТАНОВИВ:

В провадженні господарського суду Харківської області знаходиться справа за позовом Комунального ремонтно-будівельного підприємства Комінтернівського району, м. Харкова Департаменту житлового господарства Харківської міської ради до відповідача - Комунального підприємства Кулінічівського виробничого управління житлово-комунального господарства "Українка" с. Кулінічі про стягнення заборгованості в розмірі 9999,48 грн.

Рішенням господарського суду Харківської області від 24.12.2013 року по справі № 5023/5562/13 було позов задоволено повністю та стягнуто з Комунального підприємства Кулінічівського виробничого управління житлово-комунального господарства "Українка" на користь Комунального ремонтно-будівельного підприємства Комінтернівського району, м. Харкова Департаменту житлового господарства Харківської міської ради суму заборгованості в розмірі 9999,48 грн., судовий збір в розмірі 1609,50 грн.

09.01.2013 року на виконання вказаного рішення був виданий відповідний наказ.

До господарського суду Харківської області 17 вересня 2013 року від голови комісії з реорганізації КРБП Комінтернівського району м.Харкова начальника КП "АДС" Комінтернівського району м.Харкова надійшла заява (вх.№33971) про заміну сторони виконавчого провадження, в якій просить замінити стягувача у виконавчому провадженні з виконання наказу господарського суду Харківської області від 09 січня 2013 року по справі №5023/5562/12 - КРБП Комінтернівського району м.Харкова його правонаступником - КП "АДС" Комінтернівського району м.Харкова.

Надана заява обґрунтована тим, що на підставі рішення 14 сесії Харківської міської ради Харківської області 6 скликання від 22 лютого 2012 року №663/12 "Про внесення змін до рішень Харківської міської ради, пов'язаних з реорганізацією комунальних підприємств" Комунальне ремонтно-будівельне підприємства Комінтернівського району м.Харкова Департаменту житлового господарства Харківської міської ради реорганізується шляхом приєднання до комунального підприємства "Аварійно- диспетчерська служба" Комінтернівського району м.Харкова, та тим, що комісією з реорганізації КРБП Комінтернівського району м.Харкова активи та пасиви КРБП Комінтернівського району м.Харкова (код ЕДРПОУ 22608239) передані до КП "АДС" Комінтернівського району м.Харкова (код ЕДРПОУ 31786892) згідно акту прийому-передачі від 08 травня 2012 року. Всі розрахункові розрахунки КРБП Комінтернівського району м.Харкова закриті.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 23.09.2013 року було прийнято до розгляду заяву (вх. №33971) голови комісії з реорганізації КРБП Комінтернівського району м.Харкова начальника КП "АДС" Комінтернівського району м.Харкова про заміну сторони виконавчого провадження та призначено її розгляд на 21 жовтня 2013 р. о 10:30 год.

Крім того, вказаною ухвалою було зобов`язано голову комісії з реорганізації КРБП Комінтернівського району м.Харкова начальника КП "АДС" Комінтернівського району м.Харкова надати суду витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців на Комунальне ремонтно-будівельне підприємство по ремонту житлового фонду Комінтернівського району, м. Харків станом на момент подачі заяви про заміну сторони виконавчого провадження та запропоновано боржнику надати письмові пояснення відносно поданої заяви про заміну сторони виконавчого провадження.

Представник стягувача в призначене судове засідання не з'явився, вимоги ухвали суду не виконав, про час та місце проведення судового засідання був повідомлений належним чином, про що свідчить поштове повідомлення про вручення № 61022118906664.

Представник боржника в призначене судове засідання не з'явився, вимоги ухвали суду не виконав, причини неявки суду не відомі. Проте, до господарського суду Харківської області 03.10.2013 року повернулась ухвала суду від 23.09.2013 року, з поштовою довідкою з відміткою "за закінченням терміну зберігання".

Всебічно та повно дослідивши матеріали справи та матеріали наданої стягувачем заяви (вх. № 33971) про заміну сторони у виконавчому провадженні, суд встановив наступне.

З метою забезпечення правильного і своєчасного вирішення господарського спору суддя вчиняє в необхідних випадках такі дії по підготовці справи до розгляду: зобов'язує сторони, інші підприємства, установи, організації, державні та інші органи, їх посадових осіб виконати певні дії (звірити розрахунки, провести огляд доказів у місці їх знаходження тощо); витребує від них документи, відомості, висновки, необхідні для вирішення спору, чи знайомиться з такими матеріалами безпосередньо в місці їх знаходження.

Під час призначення до розгляду заяви стягувача (вх. 33971) про заміну сторони у виконавчому провадженні, суд зобов'язував позивача надати документи, необхідні для повного та всебічного розгляду даної справи, а саме ухвалою господарського суду Харківської області від 23.09.2013 р. суд зобов'язав голову комісії з реорганізації КРБП Комінтернівського району м.Харкова начальника КП "АДС" Комінтернівського району м.Харкова надати витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців на Комунальне ремонтно-будівельне підприємство по ремонту житлового фонду Комінтернівського району, м. Харків станом на момент подачі заяви про заміну сторони виконавчого провадження.

Частиною 2 ст. 17 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" встановлено, що в Єдиному державному реєстрі містяться такі відомості щодо юридичної особи, зокрема, дані про юридичних осіб, правонаступником яких є зареєстрована юридична особа та дані про юридичних осіб - правонаступників.

Відповідно до вимог ч. ч. 1, 3 ст. 18 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін, якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, не були до нього внесені, вони не можуть бути використані в спорі з третьою особою.

Виходячи з вимог ч. 2 ст. 34 ГПК України обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Згідно ч.2 ст. 20 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" відомості, що містяться в Єдиному державному реєстрі, надаються у вигляді витягу з Єдиного державного реєстру, довідки про наявність або відсутність в Єдиному державному реєстрі інформації, яка запитується, бази даних (сукупність інформації Єдиного державного реєстру в електронному вигляді), для цілей бюро кредитних історій, даних в електронному вигляді для органів державної влади у зв'язку із здійсненням ними повноважень, визначених законом.

Згідно п.5.1. Положення про порядок надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, затвердженого наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва №97 від 20.10.2005р. "Щодо затвердження деяких нормативно-правових актів про надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" витяг - це документ, що містить відомості про юридичних осіб або фізичних осіб - підприємців за критерієм пошуку, зазначеним у запиті (додаток 4). Витяг оформлюється на бланку суворої звітності, який має облікову серію і номер.

Відповідно до п.1.4 постанови Пленуму Вищого господарського суду України №18 від 26 грудня 2011 року "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції", розгляд питання про процесуальне правонаступництво в розумінні ст.25 Господарського процесуального кодексу України допускається на будь-якій стадії судового процесу і здійснюється господарським судом без виклику сторін у справі, якщо їх явка не зумовлена необхідністю з'ясування судом тих чи інших обставин, про що виноситься відповідна ухвала.

Відповідно до п.4.9. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26 грудня 2011 року № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції", при вирішенні питання щодо залишення позову без розгляду (стаття 81 ГПК) господарським судам слід мати на увазі, що застосування пункту 5 частини першої цієї статті можливо лише за наявності таких умов: додаткові документи вважаються витребуваними, тільки якщо про це зазначено у відповідному процесуальному документі або, в разі оголошення перерви в судовому засіданні, - в протоколі такого засідання; витребувані документи чи явка представника позивача дійсно необхідні для вирішення спору, тобто за їх відсутності суд позбавлений можливості вирішити спір по суті; позивач не подав документи, витребувані судом при підготовці справи до розгляду (стаття 65 ГПК) або в порядку статті 38 названого Кодексу, чи не направив свого представника в засідання господарського суду без поважних причин. Отже, перш ніж залишити позов без розгляду господарський суд зобов'язаний з'ясувати причини невиконання його вимог позивачем і об'єктивно оцінити їх поважність.

Поважними, з урахуванням конкретних обставин справи, вважаються причини, які за об'єктивних, тобто не залежних від позивача, обставин унеможливлювали або істотно утруднювали вчинення ним відповідних процесуальних дій; при цьому береться до уваги й те, чи вживав позивач заходів до усунення цих обставин або послаблення їх негативного впливу на виконання позивачем процесуальних обов'язків, покладених на нього судом. Відповідні докази подаються позивачем і оцінюються господарським судом за загальними правилами статті 43 ГПК.

За таких обставин, у зв'язку з ненаданням стягувачем без поважних причин витребуваних господарським судом матеріалів, що необхідні для вирішення питання щодо заміни сторони у виконавчому провадженні її правонаступником в порядку ст. 25 ГПК України та нез'явлення представників сторін у судове засідання, суд залишає заяву (вх. 33971) про заміну сторони у виконавчому провадженні без розгляду.

Відповідно п. 5 ст. 81 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд залишає позов без розгляду, якщо позивач без поважних причин не подав витребувані господарським судом матеріали, необхідні для вирішення спору, або представник позивача не з'явився на виклик у засідання господарського суду і його нез'явлення перешкоджає вирішенню спору.

Враховуючи вищевикладене, та, керуючись Постановою Пленуму Вищого господарського суду України від 26 грудня 2011 року № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції", Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", ст. ст. 32, 33, 43, п. 5 ст. 81, ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

Заяву (вх. №33971) голови комісії з реорганізації КРБП Комінтернівського району м.Харкова начальника КП "АДС" Комінтернівського району м.Харкова про заміну сторони виконавчого провадження - залишити без розгляду.

Роз'яснити стягувачу, що після усунення обставин, що зумовили залишення заяви без розгляду, він має право знову звернутися з відповідною заявою до господарського суду в загальному порядку.

Суддя Буракова А.М.

5023/5562/12

Дата ухвалення рішення21.10.2013
Оприлюднено24.10.2013
Номер документу34274190
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості в розмірі 9999,48 грн

Судовий реєстр по справі —5023/5562/12

Ухвала від 21.10.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Буракова А.М.

Ухвала від 23.09.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Буракова А.М.

Рішення від 24.12.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Буракова А.М.

Ухвала від 04.12.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Буракова А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні