Постанова
від 22.10.2013 по справі 813/7185/13-а
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД 79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2; e-mail: inbox@adm.lv.court.gov.ua; тел.: (032)-261-58-10 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 жовтня 2013 року № 813/7185/13-а

Львівський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого -судді Кравчука В.М.,

за участі секретаря судового засідання Степанюка Т.В.,

представника позивача Сторожук Н.Б.,

розглянувши справу за адміністративним позовом Державної податкової інспекції у м. Червонограді Головного управління Міндоходів у Львівській області до Приватного підприємства "Прем'єр" про накладення арешту на кошти на рахунках, -

в с т а н о в и в :

Державна податкова інспекція у м. Червонограді Головного управління Міндоходів у Львівській області звернулась до суду з позовом про накладення арешту на кошти Приватного підприємства "Прем'єр", що знаходяться в установах банків.

ДПІ позовні вимоги обґрунтовує тим, що ПП "Прем'єр" має податковий борг в сумі 41 470,88 грн. Податковий орган вживав заходів щодо погашення боргу. Зокрема, контролюючий орган вже звертався до суду з позовом про стягнення податкового боргу 20345,06 грн., вчиняв дії по розшуку майна боржника, на яке можна звернути стягнення, однак це не дало результату і борг залишається не стягнутим. Керуючись п. 20.1.17 ст. 20 ПК України ДПІ просить накласти арешт на кошти платника податків, що знаходяться на його банківських рахунках.

Представник позивача позовні вимоги підтримав в повному обсязі, просив суд задовольнити позовні вимоги в зазначеному обсязі.

Суд повідомляв ПП "Прем'єр" про розгляд справи, однак повідомити його не вдалось по причині "закінчення терміну зберігання" поштового відправлення. Суд вважає, що відповідач належним чином, в силу приписів ст.ст. 33-35 КАС України, повідомлений про час та місце розгляду справи і справу можливо розглядати у його відсутності на підставі наявних в матеріалах справи доказів, відповідно до ст.71 КАС України.

Перевіривши матеріали справи, з'ясувавши обставини справи, дослідивши зібрані по справі докази, суд встановив наступні факти та відповідні їм правовідносини.

ПП "Прем'єр" зареєстроване як юридична особа 10.10.2002 р. та перебуває на обліку платника податків в ДПІ в м.Червонограді.

ПП "Прем'єр" має податковий борг в сумі 41 470,88 грн., зокрема по ПДВ -31296,36 грн., податку на прибуток - 9180,77 грн., податку на доходи фізичних осіб - 993,75 грн.

Податкові зобов'язання по ПДВ та податку на прибуток платник ПП "Прем'єр" самостійно задекларував в податкових деклараціях, які в граничний строк сплати не сплачені, а податкове зобов'язання по податку на доходи фізичних осіб визначено податковим повідомленням-рішенням від 04.07.11 р. № 0001941701.

08.07.2011 р. ДПІ в м. Червонограді Львівської області винесла податкову вимогу № 283 на суму 1399,75 грн., яку вручено платнику 08.07.2011 р. Оскільки податковий борг збільшувався і не сплачений нова вимога не виносилась.

Податкові зобов'язання є узгодженими. Доказів зворотнього не надано, не надано також доказів про будь-яке оскарження зазначених рішень платником.

ДПІ в м. Червонограді Львівської області ДПС, з метою виявлення майна боржника надсилались запити про наявність зареєстрованих транспортних засобів, нерухомого майна, земельних ділянок. Однак згідно з отриманих відповідей на запити в ПП "Прем'єр " відсутнє будь-яке майно.

Крім того, податковий борг в сумі 20 345,06 грн. з рахунків в банках не вдалось стягнути і інкасові доручення повернуті без виконання. Крім того, державною виконавчою службою накладено арешт на майно боржника.

Вирішуючи спір Суд виходив з наступного.

З 01 січня 2011 року відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначення вичерпного переліку податків та зборів, що справляються в Україні, порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства, регулюються Податковим кодексом України (далі - ПК України).

Відповідно до п.14.1.156 ст. 14 ПК України податкове зобов'язання - сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установлений законом строк).

Відповідно пункту 14.1.175. ст. 14 ПК України податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Строки сплати податкового зобов'язання визначені ст. 57 ПК України, відповідно до пункту 57.3. цієї статті у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1-54.3.6 пункту 54.3 ст. 54 ПК України, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження контролюючого органу.

Відповідно до підпункту 129.1.1 пункту 129.1 ст. 129 ПК України, після закінчення встановлених цим Кодексом строків погашення узгодженої суми грошових зобов'язань нараховується пеня.

За несвоєчасне погашення відповідачем самостійно задекларованих у попередніх звітних періодах та визначених податковим органом податкових зобов'язань здійснено нарахування пені у визначеному пунктом 129.4 ст. 129 ПК України, відповідно до якого пеня нараховується на суму податкового боргу (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності та без урахування суми пені) із розрахунку 120 відсотків річних облікованої ставки Національного банку України, діючої на день виникнення такого податкового боргу або на день його (його частини) погашення, залежно від того, яка з величин таких ставок є більшою, за кожний календарний день прострочення у його сплаті.

У разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби у відповідності до вимог пункту 59.1 ст. 59 ПК України надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Податковим кодексом України визначено особливий порядок накладення адміністративного арешту на кошти на рахунку платника податків.

Поняття, підстави та порядок застосування адміністративного арешту майна платника податків визначені статтею 94 Податкового кодексу України. Відповідно до пункту 94.1. ПК України адміністративний арешт майна платника податків є винятковим способом забезпечення виконання платником податків його обов'язків, визначених законом.

Застосування адміністративного арешту коштів на рахунках платника податків згідно підпункту 94.6.2. пункту 94.6 цієї статті здійснюється виключно на підставі рішення суду шляхом звернення органу державної податкової служби до суду.

Права органів державної податкової служби закріплені ст.20 Податкового кодексу України, згідно підпункту 20.1.17 пункту 20.1 якої вони мають право звертатися до суду щодо накладення арешту на кошти та інші цінності такого платника податків, що знаходяться в банку, у разі, якщо у платника податків, який має податковий борг, відсутнє майно та/або його балансова вартість менша суми податкового боргу та/або таке майно не може бути джерелом погашення податкового боргу.

Матеріалами справи підтверджується, що сума податкового боргу ПП "Прем'єр" становить 14 470,88 грн. З урахуванням цього Суд вважає, що вимоги про накладення арешту на кошти, що знаходяться на банківських рахунках платника ПП "Прем'єр" (відповідача) слід задовольнити в межах суми податкового боргу. Позивач не уточнив про накладення арешту в межах наявної суми податкового боргу, а підстав для накладення арешту на решту коштів немає. Таким чином, позовні вимоги, слід задовольнити частково.

Судові витрати стягненню з відповідача не підлягають, відповідно до ч.4 ст. 94 КАС України.

Керуючись ст.ст. 17-19, 94, 160-163 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити частково.

Накласти арешт на кошти Приватного підприємства "Прем'єр" (м. Червоноград, вул. Шептицького, буд. 24, кв. 41, ідентифікаційний код 32188271), що знаходяться на банківських рахунках, в межах суми податкового боргу 41470,88 гривень.

В задоволенні іншої частини позовних вимог - відмовити.

Постанова може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через Львівський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Повний текст постанови складено 23 жовтня 2013 р.

Суддя В.М.Кравчук

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.10.2013
Оприлюднено24.10.2013
Номер документу34298929
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —813/7185/13-а

Ухвала від 25.09.2013

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Кравчук Володимир Миколайович

Постанова від 22.10.2013

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Кравчук Володимир Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні