Рішення
від 21.10.2013 по справі 756/9787/13-ц
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

24.10.2013 Справа № 756/9787/13-ц

Унікальний № 756/9787/13-ц

Провадження № 2/756/3821/13

Р I Ш Е Н Н Я

I М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 жовтня 2013 року Оболонський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді Маринченко М.М.‚

при секретарі Яковлєвому О.І.,

розглянувши у відкритому судовому засiданнi в залі суду в м. Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Державного концерну «Укрторф» про стягнення одноразової допомоги та відшкодування моральної шкоди,

встановив:

ОСОБА_1 звернулась до ДК «Укрторф» з позовом про стягнення заборгованості по заробітній платі та компенсації за невикористану відпустку у сумі 7822 грн. 37 коп., одноразової допомоги при виході на пенсію в розмірі 11781 грн. 01 коп. та відшкодування моральної шкоди в розмірі 5000 грн.

Позовні вимоги обґрунтовуються тим, що позивач з 01 червня 1976 року працювала на ДП «Київторф», звідки її було звільнено 23 листопада 2009 року у зв'язку з переводом на посаду начальника планово-економічного відділу ДК «Укрторф». Наказом № 17-к від 20 травня 2013 року позивача було звільнено за власним бажанням на підставі заяви про звільнення у зв'язку з виходом на пенсію. Проте при звільненні позивачу відповідачем не було виплачено одноразову допомогу у сумі 11781 грн. 01 коп. відповідно до п.4.13 Колективного договору. Крім того, відповідачем не проведено під час звільнення остаточного розрахунку та не виплачено заборгованість по заробітній платі та компенсацію за невикористану відпустку в розмірі 7822 грн. 37 коп.

На підставі викладеного просила стягнути вказані суми з відповідача.

Крім того, вказала, що внаслідок неправомірних дій відповідача по невиплаті належних їй грошових сум при звільненні їй заподіяно моральну шкоду, оскільки вона була змушена позичати гроші у близьких та знайомих для сплати комунальних платежів, а також забезпечення себе та чоловіка життєво необхідним. Постійне звернення до знайомих з проханням позичити гроші, а також неможливість вчасного їх повернення погіршила стосунки з близькими та знайомими, часто призводила до сварок. На підставі викладеного просила стягнути 5000 грн. в рахунок відшкодування моральної шкоди.

В судовому засіданні позивач та її представник позов підтримали.

Представник відповідача позов визнав частково, вказавши, що до складу Концерну, відповідно до Статуту входять 9 підприємств, які є його учасниками, а джерелами фінансування концерну є грошові внески учасників, при цьому відрахування на утримання концерну здійснюється лише двома учасниками, оскільки інші є неприбутковими. Внаслідок затримки перерахування коштів державними підприємствами до державного концерну «Укрторф», пов'язаної з плановим ремонтом торфозаводів перед початком видобутку, а також відсутністю власних коштів, станом на 01 червня 2013 року у відповідача виникла заборгованість по виплаті заробітної плати, компенсацій за невикористані відпустки, сплаті відрахувань до Пенсійного фонду України за період з березня по травень 2013 року. Проте після початку сезону видобутку та виготовлення торфопродукції з травня 2013 року почали надходити кошти від підприємств учасників, у зв'язку з чим відповідачем складено графік погашення заборгованостей та підписано з працівниками договори про розстрочку погашення заборгованості по заробітній платі та іншим платежам. В зв'язку з тим, що позивач не підписала договір про розстрочку виплати заборгованості, та відсутністю коштів на час звільнення позивача у зв'язку з виходом на пенсію, виникла заборгованість перед ОСОБА_1 Проте, станом на 07 вересня 2013 року заборгованість перед позивачем з виплати заробітної плати та компенсації за невикористану відпустку відповідачем повністю погашено. Також підприємство визнає заборгованість по нарахованій вихідній допомозі в розмірі 3 середньомісячних заробітків відповідно до умов колективного договору та планує погасити вказану заборгованість після погашення заборгованості по заробітній платі перед працівниками, що працюють. Проти позовних вимог про відшкодування моральної шкоди представник відповідача заперечував, посилаючись на те, що з 2012 року позивач отримує пенсію за віком і до керівництва концерну та профспілкового органу концерну з приводу скрутного становища у зв'язку з невиплатою заборгованості та необхідністю позичати гроші не зверталась.

Ухвалою суду від 20 вересня 2013 року, у зв'язку з виплатою відповідачем позивачу заборгованості по заробітній платі та компенсації за невикористану відпустку, на підставі заяви про залишення без розгляду позовних вимог у вказаній частині, позовні вимоги в частині стягнення заборгованості по заробітній платі та компенсації за невикористану відпустку залишено без розгляду.

Заслухавши пояснення позивача, представників сторін, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що наказом від 20 травня 2013 року № 17-к ОСОБА_1 - начальника планово-економічного відділу ДК «Укрторф» звільнено 20 травня 2013 року із займаної посади за власним бажанням та доручено бухгалтерсько-фінансовому відділу провести виплату компенсації за невикористану відпустку.

Згідно п.4.13 Колективного договору ДК «Укрторф» працівнику, що має право на пенсію за віком, при першому його звільненні з державного концерну «Укрторф» сплачується одноразова допомога, розмір якої при стажі роботи в галузі не понад 20 років становить не менше трьох середньомісячних заробітків.

На підставі заяви позивача про виплату допомоги від 20 травня 2013 року, наказом від 02 жовтня 2013 року № 25 відповідачем наказано виплатити ОСОБА_1 одноразову допомогу в розмірі 3 середньомісячних заробітків в сумі 11781 грн. 01 коп. частинами: не пізніше 01 листопада 2013 року - 2945 грн., не пізніше 01 грудня 2013 року - 2945 грн., не пізніше 01 січня 2014 року - 2945 грн. і не пізніше 01 лютого 2014 року - 2946 грн.

Відповідно до ст.116 КЗпП України при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

Оскільки, як вбачається з матеріалів справи та пояснень сторін, одноразову допомогу позивачу нараховано після відкриття провадження у справі, але не виплачено, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення позову в частині стягнення одноразової допомоги в розмірі 3 середньомісячних заробітків в сумі 11781 грн. 01 коп. на користь позивача.

Відповідно до ст. 237-1 КЗпП України відшкодування власником або уповноваженим ним органом моральної шкоди працівнику провадиться у разі, якщо порушення його законних прав призвели до моральних страждань, втрати нормальних життєвих зв'язків і вимагають від нього додаткових зусиль для організації свого життя.

Позовні вимоги в частині відшкодування моральної шкоди задоволенню не підлягають, оскільки позивачем не надано суду доказів моральних страждань, необхідності змінювати спосіб життя, позичати гроші, погіршення стосунків з близькими та знайомими саме внаслідок порушення відповідачем строків виплати належних при звільненні платежів.

Крім того, суд приймає до уваги те, що затримка виплати сталася не з вини підприємства, зумовлена специфікою роботи концерну, а також визнання відповідачем боргу в повному обсязі та добровільне здійснення виплат.

Відповідно до ст. 88 ЦПК України з відповідача підлягає стягненню на в дохід держави судовий збір в розмірі 229 грн. 40 коп.

Керуючись ст.116 КЗпП України, ст. ст. 15, 60, 88, 212-215 ЦПК України

вирішив:

Позов задовольнити частково.

Стягнути з Державного концерну «Укрторф» (ідентифікаційний код 35633030) на користь ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1) одноразову допомогу у розмірі 11781 (одинадцять тисяч сімсот вісімдесят одна) грн. 01 коп.

В задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до Державного концерну «Укрторф» про відшкодування моральної шкоди відмовити.

Стягнути з Державного концерну «Укрторф» (ідентифікаційний код 35633030) в дохід держави судовий збір у розмірі 229 (двісті двадцять дев'ять) грн. 40 коп.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя М.М.Маринченко

Дата ухвалення рішення21.10.2013
Оприлюднено25.10.2013

Судовий реєстр по справі —756/9787/13-ц

Рішення від 21.10.2013

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Маринченко М. М.

Ухвала від 20.09.2013

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Маринченко М. М.

Рішення від 18.07.2013

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Маринченко М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні