Постанова
від 17.10.2013 по справі 904/1292/13-г
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 жовтня 2013 року Справа № 904/1292/13-г

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Головуючого судді:Міщенка П.К. суддів:Заріцької А.О., Поліщука В.Ю. перевіривши касаційну скаргу на ухвалу Державної податкової інспекції у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 20.08.2013 року у справі№ 904/1292/13-г господарського суду за заявоюДніпропетровської області Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгсфера" провизнання банкрутом Представники сторін у судове засідання не з'явились, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

В С Т А Н О В И В:

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 06.06.2013 року у справі № 904/1292/13-г (суддя Полєв Д.М.) затверджено ліквідаційний баланс та звіт ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгсфера" (м. Дніпропетровськ, Запорізьке шосе, 26, ЄДРПОУ 37276461), ліквідовано юридичну особу - Товариство з обмеженою відповідальністю "Торгсфера" (м. Дніпропетровськ, Запорізьке шосе, 26, ЄДРПОУ 37276461), провадження у справі припинено.

Ухвала місцевого господарського суду мотивована достатністю підстав для затвердження ліквідаційного балансу та ліквідації юридичної особи банкрута.

Не погодившись із вказаною ухвалою Державна податкова інспекціяу Бабушкінському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби подала апеляційну скаргу, згідно з якою просить скасувати ухвалу господарського суду від 06.06.2013 року у справі № 904/1292/13-г та припинити провадження у справі.

Ухвалою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 07.08.2013 року відновлено строк подання апеляційної скарги, апеляційну скаргу прийнято до провадження, розгляд справи призначено у судовому засіданні на 20.08.2013 року.

Ухвалою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 20.08.2013 року у справі №904/1292/13-г (Головуючий суддя - А.Є. Чередко, судді: Л.А. Коваль, Н.В. Пархоменко) припинено апеляційне провадження за апеляційною скаргою Державної податкової інспекції у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби на ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 06.06.2013 року у справі № 904/1292/13-г.

Не погодившись із ухвалою апеляційного господарського суду, Державна податкова інспекція у Бабушкинському районі м. Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області звернулась до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, у якій просить скасувати ухвалу Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 20.08.2013 року та направити справу на розгляд до суд апеляційної інстанції, посилаючись на порушення та невірне застосування судом норм матеріального та процесуального права.

Обговоривши доводи касаційної скарги, заслухавши представників сторін, перевіривши наявні матеріали справи, проаналізувавши застосування судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга задоволенню не підлягає, виходячи з наступного.

Апеляційним господарським судом встановлено наступні обставини справи.

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 14.02.2013 року прийнято до розгляду заяву ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгсфера" про порушення провадження у справі про банкрутство відповідно до процедури, передбаченої ст. 95 Закону, яка передбачає особливості застосування процедури банкрутства до боржника, що ліквідується власником.

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 21.02.2013 року порушено провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгсфера". Введено мораторій на задоволення вимог кредиторів та призначено попереднє засідання суду на 28.02.2013 року.

Постановою господарського суду Дніпропетровської області від 28.02.2013 року Товариство з обмеженою відповідальністю "Торгсфера" визнано банкрутом. Відкрито ліквідаційну процедуру у справі строком на 12 місяців. Ліквідатором банкрута призначено голову ліквідаційної комісії Назарова І.В., якого зобов'язано вчинити певні дії.

12.03.2013 року в газеті "Голос України" № 46 (5546) опубліковано оголошення про визнання боржника банкрутом та відкриття відносно нього ліквідаційної процедури.

06.12.2012 року ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгсфера" повідомлено Державну податкову інспекцію у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська про припинення підприємницької діяльності товариства та направлено до ДПІ заяву за формою № 8-ОПП про зняття з обліку платника податків. Також, 12.02.2013 року направлено ліквідатором до ДПІ і проміжний ліквідаційний баланс ТОВ "Торгсфера" (а. с. 44-47).

Судом апеляційної інстанції встановлено, що Державна податкова інспекція у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська в порядку вимог частини 3 статті 95 Закону не зверталась із заявою до господарського суду з вимогами до Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгсфера" по сплаті податків, зборів (обов'язкових платежів). В своєму листі № 9570/10/10-04 від 19.04.2013 року Державна податкова інспекція у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська повідомила ліквідатора, що станом на час направлення листа, за боржником податковий борг відсутній (а. с. 102).

Доказів наявності грошових вимог до боржника Державна податкова інспекція у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська не надала і до апеляційного господарського суду.

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 06.06.2013 року затверджено ліквідаційний баланс та звіт ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгсфера" (м. Дніпропетровськ, Запорізьке шосе, 26, ЄДРПОУ 37276461), ліквідовано юридичну особу - Товариство з обмеженою відповідальністю "Торгсфера" (м. Дніпропетровськ, Запорізьке шосе, 26, ЄДРПОУ 37276461), провадження у справі припинено.

Припиняючи апеляційне провадження за апеляційною скаргою Державної податкової інспекції у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська, суд апеляційної інстанції виходив з того, що Державна податкова інспекція у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська на час подання апеляційної скарги не набула статусу кредитора боржника або іншого учасника провадження у справі про банкрутство, оскільки, заявник апеляційної скарги жодним чином не посилається на наявність у боржника заборгованості по сплаті податків, зборів (обов'язкових платежів). Вказавши про необхідність проведення податкової перевірки боржника Державна податкова інспекція у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська в апеляційній скарзі не вказала на наявність доказів, які свідчать про вжиття заходів для проведення такої перевірки (видання наказу про проведення перевірки, направлення посадових осіб для проведення перевірки, складання акту про неможливість проведення перевірки чи ненадання документів для її проведення).

Колегія суддів касаційної інстанції погоджується із висновками суду апеляційної інстанції, з огляду на наступне.

Згідно із частиною 1 ст. 2 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (у редакції Закону України від 22.12.2011 року N 4212-VI) (далі - Закон про банкрутство) провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Відповідно до статті 9 Закону, справи про банкрутство юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених цим Законом.

Пункт 8 частини 3 статті 129 Конституції України визначає серед основних засад судочинства, зокрема, забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду, крім випадків, встановлених законом.

Вказана конституційна норма конкретизована законодавцем в статті 14 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", згідно з якою учасники судового процесу та інші особи у випадках і порядку, встановлених процесуальним законом, мають право на апеляційне та касаційне оскарження судового рішення.

Отже, реалізація конституційного права на апеляційне та касаційне оскарження судового рішення названим Законом ставиться в залежність від положень процесуального закону.

Таким чином, випадки в яких особа має право оскаржити рішення суду в апеляційному чи касаційному порядку мають бути встановлені Господарським процесуальним кодексом України.

Нормами статті 91 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що сторони у справі, прокурор, треті особи, особи, які не брали участі у справі, якщо господарський суд вирішив питання про їх права та обов'язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення місцевого господарського суду, яке не набрало законної сили.

Відповідно до ч.6 ст.106 Господарського процесуального кодексу України, апеляційні скарги на ухвали місцевого господарського суду можуть подавати сторони та інші учасники судового процесу, зазначені у цьому Кодексі та Законі України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

У відповідності до статті 1 Закону (в редакції, що діє з 19.01.2013 року) учасниками у справі про банкрутство є сторони, забезпечені кредитори, арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор), власник майна (орган, уповноважений управляти майном) боржника, державний орган з питань банкрутства, Фонд державного майна України, представник органу місцевого самоврядування, представник працівників боржника, уповноважена особа засновників (учасників, акціонерів) суб'єкта підприємницької діяльності - боржника, а також у випадках, передбачених цим Законом, інші особи, які беруть участь у провадженні у справі про банкрутство.

Як встановлено статтею 1 Закону, сторонами у справі про банкрутство є конкурсні кредитори (представник комітету кредиторів) та боржник (банкрут).

Цією статтею також визначено, що кредитор - юридична або фізична особа, а також органи державної податкової служби та інші державні органи, які мають підтверджені у встановленому порядку документами вимоги щодо грошових зобов'язань до боржника; конкурсні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, які виникли до порушення провадження у справі про банкрутство і виконання яких не забезпечено заставою майна боржника; поточні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, які виникли після порушення провадження у справі про банкрутство; забезпечені кредитори - кредитори, вимоги яких забезпечені заставою майна боржника (майнового поручителя).

Особливості та порядок заявлення кредиторами претензій до боржника, що ліквідується в порядку статті 95 Закону, визначені положеннями частини 3 статті 95 Закону та передбачають, що кредитори мають право заявити свої вимоги до боржника, який ліквідується, у місячний строк з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника, який ліквідується, банкрутом, на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає. Особи, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними кредиторами, а їх вимоги погашаються в шосту чергу.

Отже, у справі про банкрутство боржника, який ліквідується власником особа може набути статусу кредитора - сторони у справі про банкрутство після прийняття постанови про визнання банкрутом та у разі звернення із кредиторськими вимогами до боржника.

У зв'язку з наведеним, органи державної податкової служби та інші державні органи є кредиторами неплатоспроможних боржників, якщо вони мають підтверджені у встановленому порядку документами вимоги щодо грошових зобов'язань до боржника, що узгоджується з нормою частини 1 статті 210 Господарського кодексу України. Однак, вказана норма не встановлює автоматичного визнання цих органів кредиторами у всіх справах про банкрутство.

Разом з тим, як з'ясував апеляційний господарський суд, податковим органом не доведено, що господарський суд першої інстанції вирішив питання про права та обов'язки Державної податкової інспекції у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська, у зв'язку із чим, право, визначене у ст. 91 ГПК України, на подання апеляційної скарги на ухвалу місцевого господарського суду, відсутнє.

Враховуючи вищезазначене, колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що суд апеляційної інстанції, правомірно та обґрунтовано дійшов до висновку про те, що Державна податкова інспекція у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська, не набувши статусу кредитора у справі про банкрутство ТОВ "Торгсфера", була позбавлена права на подання заяви про перегляд ухвали суду першої інстанції за нововиявленими обставинами та правомірно припинив апеляційне провадження на підставі п. 1-1 ч. 1 ст. 80 ГПК України.

Відповідно до вимог ст. 43 ГПК України ухвала Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 20.08.2013 року у справі №904/1292/13-г ґрунтується на всебічному, повному та об'єктивному розгляді всіх обставин справи, відповідає нормам процесуального права, доводи касаційної скарги не спростовують висновків господарського суду апеляційної інстанції, у зв'язку з чим підстав для її скасування не вбачається.

Керуючись статтями 111 5 , 111 7 , 111 9 - 111 11 ГПК України, Вищий господарський суд України, -

П О С Т А Н О В И В :

Касаційну скаргу Державної податкової інспекції у Бабушкинському районі м. Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області залишити без задоволення.

Ухвалу Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 20.08.2013 року у справі №904/1292/13-г залишити без змін.

Головуючий П.К. Міщенко

Судді А.О. Заріцька

В.Ю. Поліщук

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення17.10.2013
Оприлюднено24.10.2013
Номер документу34306761
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/1292/13-г

Ухвала від 22.04.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

Ухвала від 14.02.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

Постанова від 17.10.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Міщенко П.K.

Ухвала від 02.10.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Міщенко П.K.

Ухвала від 20.08.2013

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Чередко Антон Євгенович

Ухвала від 07.08.2013

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Чередко Антон Євгенович

Ухвала від 12.07.2013

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Лисенко Олена Миколаївна

Ухвала від 06.06.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

Ухвала від 29.05.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

Ухвала від 28.05.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні