Рішення
від 23.10.2013 по справі 904/5216/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

15.10.13р. Справа № 904/5216/13

За позовом Синельниківського міжрайонного прокурора, 52500, м.Синельникове, вул. Петровського, 32, в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції у Дніпропетровській області, 49010, м. Дніпропетровськ, вул. Лабораторна, 69

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Бісоб", 52514, вул. Свердлова, 1-А, с. Красне, Синельниківський р-н, Дніпропетровська обл.

про стягнення збитків в сумі 3525,58 грн.

Суддя Панна С.П.

Представники:

Від позивача Годько І.О. - головний спеціаліст-юрисконсульт юридичного сектору за довіреністю від 14.01.2013 року за № 30

Від відповідача не з'явився

За участю прокурора прокуратури м. Дніпропетровська Ягольник Г.В. - посвідчення № 016143 від 12.04.2013 року

СУТЬ СПОРУ:

Синельниківський міжрайонний прокурор звернувся до господарського суду Дніпропетровської області з позовом з врахуванням уточнень до нього від 15.10.2013 року в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції у Дніпропетровській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Бісоб" про стягнення збитків, завданих державі внаслідок забруднення зворотними водами земельної ділянки в сумі 3525,58 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані наступним: за наслідками проведеної позапланової перевірки дотримання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища - контролю за забрудненням ґрунтів відповідачем встановлено забруднення ґрунту зворотними водами, які скидалися з ями - накопичувача біля літнього табору на земельній ділянці, яка розташована на території підприємства, про що складено акт перевірки від 03.10.2012 року - 16.10.2012 року та протокол № 03-10-120 від 05.10.2012 року, в зв'язку з чим розраховано суму збитків, спричинених державі.

Відповідач мотивований відзив на позовну заяву не надав, в судові засідання 25.09.2013 року, 15.10.2013 року не з'явився.

Відповідача було своєчасно та належним чином повідомлено про місце, час і дату розгляду справи, про що свідчить повідомлення про вручення поштового відправлення (а. с. 38).

Справа згідно зі ст. 75 Господарського процесуального кодексу України розглядається за наявними в ній матеріалами.

Відповідно до ст. 85 Господарського процесуального кодексу України у справі оголошувались вступна та резолютивна частини рішення.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши представників сторін, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

На підставі вимоги Синельниківської міжрайонної прокуратури, спеціалістами Державної екологічної інспекції у Дніпропетровській області проведено позапланову перевірку дотримання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища - контролю за забрудненням ґрунтів товариством з обмеженою відповідальністю "Бісоб", за результатами якої складено акт перевірки контролю забруднення ґрунтів від 03.10.2012 року - 16.10.2012 року та протокол вимірювання показників складу та властивостей ґрунтів від 05.10.2012 року за № 03-10-120 (а. с. 13-15).

Під час проведення перевірки встановлено наступне: наявність видимих ознак забруднення ґрунту зворотними водами, що скидалися з ями - накопичувача біля літнього табору на земельну ділянку на території підприємства, що є порушенням ст. 55 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища", ст. 70 Водного кодексу України; на час перевірки скид зворотних вод припинений. 03.10.2012 року відібрано 4 проби ґрунту (акт відбору проб від 03.10.2012 року за № 03-10-12) з метою визначення їх можливого забруднення зворотними водами на території ТОВ "Бісоб". За результатами вимірювань встановлено забруднення ґрунтів амоній-іоном в порівнянні з фоновою концентрацією, результати вимірювань представлені в протоколі вимірювань складу та властивостей ґрунтів № 03-10-2012 від 08.10.2012 року. Відбір проб та визначення концентрацій забруднюючих речовин в ґрунтах проведено інспекцією згідно затвердженого Переліку методик виконання вимірювань (визначень) складу та властивостей проб об'єктів довкілля, викидів, відходів і скидів, тимчасово допущених до використання Мінприроди України. За недодержання вимог ст. 55 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища" на відповідальну особу накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу по ст. 52 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Даний акт перевірки контролю забруднення ґрунтів від 013.10.2012-16-10-2012 року підписано держінспекторами з ОНПС, завідуючим господарством та директором ТОВ "Бісоб" (а. с. 14).

На підставі вказаного акту, відповідно до Методики визначення розмірів шкоди, зумовленої забрудненням та засміченням земельних ресурсів через порушення природоохоронного законодавства, затвердженої наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища України від 04.04.2007 року № 149 і зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 25.04.2007 року за № 422/13689, позивач розрахував збитки, спричинені державі відповідачем за період з 03.10.2012 року до 16.10.2012 року в розмірі 3525,58 грн. (а. с. 11).

Позов підлягає задоволенню виходячи з наступного:

Приписами ст. 55 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища" встановлено наступне: суб'єкти права власності на відходи повинні вживати ефективних заходів для зменшення обсягів утворення відходів, а також для їх утилізації, знешкодження або розміщення. Розміщення відходів дозволяється лише за наявності спеціального дозволу на визначених місцевими радами територіях у межах установлених лімітів з додержанням санітарних і екологічних норм способом, що забезпечує можливість їх подальшого використання як вторинної сировини і безпеку для навколишнього природного середовища та здоров'я людей.

За умовами ст. 70 Водного кодексу України скидання стічних вод у водні об'єкти допускається лише за умови наявності нормативів гранично допустимих концентрацій та встановлених нормативів гранично допустимого скидання забруднюючих речовин. Водокористувачі зобов'язані здійснювати заходи щодо запобігання скиданню стічних вод чи його припинення, якщо вони:

1) можуть бути використані у системах оборотного, повторного і послідовного водопостачання;

2) містять цінні відходи, що можуть бути вилучені;

3) містять промислову сировину, реагенти, напівпродукти та кінцеві продукти підприємств у кількості, що перевищує встановлені нормативи технологічних відходів;

4) містять речовини, щодо яких не встановлено гранично допустимі концентрації;

5) перевищують гранично допустимі скиди токсичних речовин та містять збудників інфекційних захворювань;

6) за обсягом скидання забруднюючих речовин перевищують гранично допустимі нормативи;

7) призводять до підвищення температури води водного об'єкта більш ніж на 3 градуси за Цельсієм порівняно з її природною температурою в літній період;

8) є кубовими залишками, шламами, що утворюються в результаті їх очищення і знезараження.

Скидати стічні води, використовуючи рельєф місцевості (балки, пониззя, кар'єри тощо), забороняється.

Відповідно до ч. 1 ст. 69 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища" шкода, заподіяна внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, підлягає компенсації в повному обсязі.

За умовами ч. 1 ст. 1166 Цивільного кодексу України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Згідно норм статті 110 Водного кодексу України порушення водного законодавства тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно з законодавством України.

Підприємства, установи, організації і громадяни України, а також іноземці та особи без громадянства, іноземні юридичні особи зобов'язані відшкодувати збитки, завдані ними внаслідок порушень водного законодавства, в розмірах і порядку, встановлених законодавством України (ч. 1 ст. 111 Водного кодексу України).

Відповідно до вимог ст. 66 Конституції України, ст. 69 "Про охорону навколишнього природного середовища", кожен хто заподіяв шкоду навколишньому природному середовищу, повинен відшкодувати шкоду у повному обсязі.

Отже, підставою цивільно-правової відповідальності за заподіяння шкоди є правопорушення, яке включає у якості складових елементів: шкоду, протиправність поведінки особи, яка заподіяла шкоду, причинний зв'язок між ними, а також вину особи, що заподіяла шкоду.

Як вбачається з матеріалів справи, акт перевірки контролю забруднення ґрунтів від 03.10.2012 року - 16.10.2012 року підписаний відповідачем без зауважень.

В порушення вимог чинного законодавства відповідач не сплатив визначену суму збитків, спричинених державі внаслідок забруднення зворотними водами земельної ділянки в сумі 3525,58 грн. Отже, позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Щодо стягнення грошових коштів на розрахунковий рахунок Зайцівської сільської ради необхідно зазначити наступне:

Відповідно до Закону України "Про державний бюджет України на 2013 рік" та Бюджетного кодексу України грошові стягнення за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища внаслідок господарської та іншої діяльності перераховуються до державного та місцевого бюджетів.

Пунктом 7 частиною 3 статті 29 Бюджетного кодексу України встановлено, що джерелами формування спеціального фонду Державного бюджету України на 2013 рік у частині, в тому числі, є 30 відсотків грошових стягнень за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища внаслідок господарської та іншої діяльності.

Пунктом 7 частини 2 статті 69 Бюджетного кодексу України встановлено, що джерелами формування спеціального фонду місцевих бюджетів у 2013 році є, в тому числі, надходження до спеціального фонду місцевих бюджетів 70 відсотків грошових стягнень за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища внаслідок господарської та іншої діяльності, в тому числі: до сільських, селищних, міських бюджетів - 50 відсотків, обласних бюджетів та бюджету Автономної Республіки Крим - 20 відсотків, бюджетів міст Києва та Севастополя - 70 відсотків.

Пунктом 1 глави 8 Порядку казначейського обслуговування доходів та інших надходжень державного бюджету, затвердженого наказом Державного казначейства України від 19.12.2000 року № 131 передбачено, що платежі, які відповідно до Бюджетного кодексу України та Закону України "Про Державний бюджет України" на відповідний рік розподіляється між державними та місцевими бюджетами, зараховуються на аналітичні рахунки, відкриті в головних управліннях Державного казначейства України за балансовим рахунком 3311 «Кошти, які підлягають розподілу між Державними і місцевими бюджетами» Плану рахунків в розрізі кодів класифікації доходів бюджету та територій. Кошти, які надійшли за день на аналітичні рахунки, відкриті за балансовим рахунком 3311, у регламентований час розподіляються головним управлінням Державного казначейства України за встановленими нормативами між державним бюджетом та відповідними місцевими бюджетами.

Листом Головного управління державної казначейської служби України у Дніпропетровській області від 18.01.2013 № 18-08/11-586 Державній екологічній інспекції у Дніпропетровській області надані реквізити розрахунків, на які перераховуються кошти за кодом бюджетної класифікації 24062100 "Грошові стягнення за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища внаслідок господарської та іншої діяльності".

Судовий збір відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України покладається на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 49, 82, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Бісоб" (52514, Дніпропетровська область, Синельниківський район, с. Красне, вул. Свердлова, 1-А, код ЄДРПОУ 33196723) в доход державного бюджету України в особі Державної екологічної інспекції у Дніпропетровській області (49010, м.Дніпропетровськ, вул. Лабораторна, 69, код ЄДРПОУ 37988899) за наступними реквізитами: банк одержувача: ГУДКУ в Зайцівській сільській раді Синельниківського району Дніпропетровської області, р/р 33111331700292, ЄДРПОУ 37916515, МФО 805012) 3525 (три тисячі п'ятсот двадцять п'ять) грн. 58 коп. - збитків, завданих державі внаслідок забруднення зворотними водами земельної ділянки, про що видати наказ.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Бісоб" (52514, Дніпропетровська область, Синельниківський район, с. Красне, вул. Свердлова, 1-А, код ЄДРПОУ 33196723) до спеціального фонду Державного бюджету України (одержувач: Управління Державної казначейської служби України у Жовтневому районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області, ЄДРПОУ 37989269, рахунок № 31214206783005 в ГУ ДКСУ у Дніпропетровській області, МФО 805012, КБКД 22030001, код ЄДРПОУ господарського суду Дніпропетровської області 03499891, п. 2.1 з таблиці ставок судового збору, за якими визначено розмір судового збору) 1720 (одна тисяча сімсот двадцять) грн. 50 коп. - судового збору, про що видати наказ.

Суддя С.П.Панна

Повне рішення складено - 21.10.2013 року.

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення23.10.2013
Оприлюднено25.10.2013
Номер документу34322524
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/5216/13

Рішення від 23.10.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 25.09.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 11.09.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 25.07.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко Анна Валеріївна

Ухвала від 09.07.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко Анна Валеріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні