Рішення
від 17.10.2013 по справі 919/987/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД М. СЕВАСТОПОЛЯ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 жовтня 2013 року справа № 919/987/13 Господарський суд міста Севастополя у складі судді Харченка І.А., розглянувши матеріали справи

за позовом Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівелтне товариство

"Анит"

(99011, м.Севастополь, вул. Гоголя,43, кв.8)

до Комунального підприємства "Севміськводоканал"

Севастопольської міської ради

(99011, м.Севастополь, вул.Адм.Октябрьського,4)

про зобов'язання вчинити певні дії

за участю представників:

від позивача (Обслуговуючий кооператив "Житлово-будівельне товариство "Анит") - Лебедєв Олександр Валерійович - представник, довіреність б/н від 27.05.2013;

від відповідача (КП "Севміськводоканал" Севастопольської міської Ради) - Зайцева Олена Олександрівна - начальник юридичного відділу, довіреність № 1/2 від 25.12.2012.

Суть спору:

22.08.2013 Обслуговуючий кооператив "Житлово-будівелтне товариство "Анит" (далі -Позивач) звернувся до господарського суду міста Севастополя (далі -суд) з позовом до Комунального підприємства "Севміськводоканал" Севастопольської міської ради (далі - Відповідач) про зобов'язання відповідача поновити дію Технічних умов на водопостачання і каналізування об'єктів шляхом відкликання листа про відкликання Технічних умов і погодження проектної документації на водопостачання і каналізування об'єкту

Ухвалою суду від 22.08.2013 порушено провадження у справі та у порядку статті 65 Господарського процесуального кодексу України зобов'язано сторін надати суду документи, необхідні для вирішення спору. Розгляд справи призначений на 03.10.2013.

У судовому засіданні 03.10.2013 оголошено перерву до 17.10.2013.

У судовому засіданні представник позивача надав пояснення, аналогічні викладеним у позовній заяві, зазначив, що законних та обґрунтованих підстав на відкликання Технічних умов (далі - ТУ) і погодження проектної документації на водопостачання і каналізування об'єкту у відповідача не було та є порушенням приписів чинного законодавства. Зазначені дії зашкоджують будівельній діяльності, що здійснюється позивачем. Наполягав на задоволенні позову у повному обсязі.

У судовому засіданні представник відповідача надав пояснення, аналогічні викладеним у відзиві на позов (а.с139-140), зазначивши, що ТУ було відізвано у зв'язку з тим, що за результатами проведеної перевірки було встановлено, що в матеріалах справи по видачі ТУ відсутні будь-які правовстановлюючі документи на земельну ділянку, а також встановлено, що ТУ було видано не тій юридичній особі, що їх вимагала. Позивач був повідомлений проте, що після надання правовстановлюючих документів на земельну ділянку ТУ можуть бути видані, проте позивач не надав відповідачу жодних документів. підтверджуючих його право на земельну ділянку, а також підтверджуючих, що цільове призначення земельної ділянку - будівництво багатоповерхових житлових будинків. Вважає, що ТУ, які просить поновити позивач, складені з грубим порушенням норм діючого законодавства та не можуть бути поновлені.

На підставі статті 85 Господарського процесуального кодексу України у судовому засіданні проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши представлені докази, заслухавши пояснення представників учасників процесу суд,

ВСТАНОВИВ:

25.07.2013 Відповідач повідомив Позивача, що відкликав ТУ №5/8-6333 від 20.08.2012 і погодження проектної документації на підставі розпорядження Севастопольської міської державної адміністрації М119-ОД від 11.03.2013 і інформації (а.с.137).

Позивач вважає, що відкликання Відповідачем Технічних умов №5/8-6333 від 20.08.2012 на водопостачання і каналізування об'єкту будівництва і погоджень проектної документації є незаконним та вчинено з порушенням приписів чинного законодавства, що стало підставою для звернення до суду за захистом свого права.

Дослідивши матеріали справи та заслухавши представників сторін, суд зазначає наступне.

13 липня 2010 року Севастопольською міською радою прийнято рішення №10802 «Про продаж Товариству з обмеженою відповідальністю «Комерційна фірма «Анит» земельної ділянки площею 0,1080 га по вул. Капітанська, 12 для реконструкції магазину в торгівельний комплекс і його обслуговування».

Пунктом 1 зазначеного рішення передбачено продаж Севастопольською міською радою ТОВ «КФ «Анит» земельної ділянки площею 0,1080 га по вул. Капітанська, 12 для реконструкції магазину в торгівельний комплекс і його обслуговування за 1 003 700,00 грн. без ПДВ.

Внаслідок прийняття цього рішення, 11 серпня 2010 року між Севастопольською міською радою і Товариством з обмеженою відповідальністю «Комерційна фірма «Анит» (далі - ТОВ КФ «Анит» ) укладений договір купівлі-продажу земельної ділянки по вул. Капітанська, 12 у місті Севастополі (а.с.70-75,86)

21 грудня 2010 року ТОВ «КФ «Анит» отримано державний акт на право власності на земельну ділянку.

В подальшому, 14 листопада 2011 року між ТОВ «КФ «Анит», іншими громадянами-власниками інших земельних ділянок і Обслуговуючим кооперативом «Житлово-будівельне товариство «Анит» укладено договір встановлення суперфіцію, відповідно до якого Позивач отримав під забудову, у тому числі, земельну ділянку ТОВ «КФ «Анит», розташовану по вул. Капітанська, 12 у м. Севастополі, на якій в даний час здійснюється будівництво.(а.с.76-82)

Після отримання архітектурно-планувального завдання №480 від 09 квітня 2009 року, яке було узгоджено Головним архітектором міста Севастополя, ТОВ «КФ «Анит» звернулося до ПАТ «КримНИОпроект» для розроблення робочого проекту будівництва.(а.с.96-100)

Зазначений проект було розроблено у відповідності до Закону України «Про планування і забудову територій» і під час розробки даного проекту набув чинності Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Відповідно до пункту 2 розділу V «Прикінцевих положень» Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності» встановлено, що Закони та інші нормативно-правові акти, прийняті до набрання чинності цим Законом, діють у частині, що не суперечить цьому Закону.

Таким чином всі закони та інші нормативно-правові акти, прийняті до набрання чинності Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності», діють тільки у часті, що не суперечить зазначеному Закону.

09 червня 2011 року Управлінням містобудування та архітектури Севастопольські міської державної адміністрації було дано позитивний висновок №С-221/11 по робочому проекту реконструкції магазину під торгівельний комплекс з 16-ти поверховим житловим будинком по вул. Капітанська.

16 листопада 2011 року Управлінням містобудування та архітектури Севастопольської міської державної адміністрації було зареєстровано та узгоджено містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки по вул. Капітанська, 12 у місті Севастополі.

17 листопада 2011 року робочий проект «Реконструкція магазина під торговельний

комплекс з 16-ти поверховими житловими будинками по вул. Капітанська» отримав

позитивний експертний висновок СМФ ДП «Укрдержбудекспертиза» (експертний звіт

№Е-27-802-11 від 17.11.2011).(а.с.24-42)

Тобто в судовому засіданні встановлено, що до початку виконання будівельних робіт було виконано всі необхідні дії, передбачені частини 5 статті 26 Закону України «Про регулювання містобудівні діяльності».

29 листопада 2011 року позивачем у встановленому порядку до Інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю в м. Севастополі подано декларацію про початок виконання будівельних робіт з реконструкції магазину під торгівельний комплекс з 16-ти поверховими житловими будинками по вул. Капітанська, яку 02 грудня 2011 року Інспекцією Державного архітектурно-будівельного контролі в місті Севастополі було зареєстровано. (а.с.21-23)

Таким чином, як убачається з положень статей 26, 29 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» технічні умови є документом, який отримує особа на початку реалізації плану щодо забудови земельної ділянки, та перед розробленням відповідного робочого проекту, який є невід'ємною складовою робочого проекту будівництва в цілому.

Відповідно до частин 1-3 статті 30 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» ТУ - комплекс умов та вимог до інженерного забезпечення об'єкта будівництва, які повинні відповідати його розрахунковим параметрам, зокрема щодо водо-, тепло-, енерго- і газопостачання, каналізації, радіофікації, зовнішнього освітлення відведення зливових вод, телефонізації, телекомунікації, диспетчеризації, пожежної техногенної безпеки.

Фізична чи юридична особа, яка має намір щодо забудови земельної ділянки, що перебуває в її власності або користуванні, має право на одержання ТУ згідно із поданою нею заявою.

ТУнадаються протягом 15 робочих днів з дня реєстрації відповідної заяви та протягом 30 робочих днів у разі необхідності їх узгодження з власником (користувачем) магістральних інженерних мереж.

ТУ повинні відповідати законодавству, містити достовірну інформацію та обґрунтовані вимоги до об'єктів будівництва, а також відповідати намірам заявника щодо забудови земельної ділянки.

З урахуванням того, що ТУ були видані Відповідачем, а відповідний робочий проект було погоджено, суд визнає, що на момент видачі ТУ будь-яких порушень приписів чинного законодавства, а також вимог містобудівної документації не встановлено.

Як вбачається з матеріалів справи, підставою для відкликання Відповідачем технічних умов №5/8-6333 від 20.08.2012 і погоджені проектної документації на водопостачання і каналізування об'єктів по вул. Капітанська 12, 14 ум. Севастополі стало розпорядження Севастопольської міської державно адміністрації №119-ОД від 11.03.2013, з якого випливало, що Управлінням містобудування та архітектури СМДА було анульовано містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки за адресою: Ленінський район м. Севастополя, вул.Капітанська на проектування і будівництво об'єкту «Реконструкція магазину під торгівельний комплекс з 16-ти поверховими житловими будинками» від 16.11.2011 №ГУО-66.

Але, постановою Окружного адміністративного суду міста Севастополя по адміністративній справі №827/961/13-а від 16.05.2013 (яка набрала законної сили 04.06.2013) наказ начальника Управління містобудування та архітектури Севастопольської міської державної адміністрації №16 від 27.12.2012, яким було анульовано та відкликано містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки №ГУО-66 від 16.11.2011 визнано протиправним та скасовано. (а.с.55-57)

25 липня 2013 року Відповідачем на адресу Позивача направлено листа, в якому повідомляється, що ТУ на водопостачання і каналізування об'єкту, а також погодження проектної документації були відкликані на підставі розпорядження Севастопольської міської державної адміністрації №119-ОД від 11.03.2013.

Але, постановою Окружного адміністративного суду міста Севастополя від 10.09.2013 по адміністративній справі №827/1685/13-а розпорядження голови Севастопольської міської державної адміністрації МИ 9-ОД від 11.03.2013 визнано протиправним та скасовано.(а.с.125-128) Постанова суду набрала законної сили 01.10.2013.

За викладених обставин, у Відповідача немає жодних підстав для відмови Позивачу в використанні в своїй діяльності ТУ №5/8-6333 від 20.08.2012 на водопостачання і каналізування об'єкту будівництва і погоджень проектної документації.

Стосовно доводів Відповідача, про те що ТУ №5/8-6333 від 20.08.2012 було видано не тій юридичній особі, а тому Позивач як Обслуговуючий кооператив «Житлово-будівельне товариство «Анит» не має право на захист його порушеного права, оскільки право саме цієї юридичної особи порушено не було, то суд звертає увагу на наступне.

Так у пункті 1.3 ТУ №5/8-6333 від 20.08.2012 дійсно помилково зазначено найменування юридичної особи - замість Житлово-будівельне товариства зазначено Житлово-будівельний кооператив.

Разом з тим, ці юридичні особи не є різними юридичними особами, а є однією особою, яка має відповідного керівника - Соколова Миколу Миколайовича та юридичну адресу: 99011, місто Севастополь, вул. Гоголя, 43, кв.8.

Факт того, що забудовником по вул. Капітанська, 12, 14 є саме Обслуговуючий кооператив «Житлово-будівельне товариство «Анит» також підтверджується:

- договором встановлення суперфіцію від 14.11.2011;

- декларацією про початок виконання будівельних робіт, зареєстровані Інспекцією ДАБК у м. Севастополі;

- висновком Управління містобудування та архітектури СМДА від 09.06.2011 №С-221/11 по робочому проекту;

- експертним звітом Державної експертизи робочого проекту №Е-27-802-11 від17.11.2011;

- договором №043-тн від 18.11.2011 щодо технічного нагляду за будівництвом;

- договором №АН-101118 на виконання авторського нагляду за будівництвом;

- містобудівними умовами та обмеженнями забудови земельної ділянки по вул. Капітанській №ГУО-66 від 16.11.2011;

- судовим рішенням Окружного адміністративного суду м. Севастополя та ухвали Севастопольського апеляційного адміністративного суду в яких про ОК «ЖБТ «Анит» йдеться як про забудовника об'єкту будівництва, розташованого по вул. Капітанська, 12, 14 у місті Севастополі.

Також слід звернути увагу на те, що внаслідок видання ТУ №5/8-6333 від 20.08.2012 між Позивачем і Відповідачем було укладено договір №229 на виконання робіт по виконанню робочого проекту «Два 16-ти поверхових багатоквартирних житлових будинків по вул. Капітанська, 12,14. Зовнішні мережі водопостачання і каналізування».

В даному договорі також зроблено помилку відносно найменування юридичної особи позивача - також зазначено ОК «ЖБК «Анит» замість ОК «ЖБТ «Анит». В той де час даний договір теж підписано Соколовим М.М. як керівником, а також проставлена печатка саме ОК «ЖБТ «Анит». При виконанні цього договору будь-яких зауважень і заперечень з боку жодної із сторін, стосовно невірного найменування юридичної особи замовника не надходило, договір було виконано у повному обсязі обома сторонами.

Як вбачається з відповіді, наданої Управлінням статистики у м. Севастополі, станом на 16 жовтня 2013 року в базі даних ЄДРПОУ по місту Севастополю суб'єкт з назвою: ОК «ЖСК «Анит» з реєстрацією за адресою: вул. Гоголя, 45, кв.8, а також вул. Гоголя, 43, кв.8 не значиться (а.с. 172).Тобто, такої юридичної особи не існує.

Таким чином, описка у найменуванні юридичної особи, якій надаються спірні технічні умови, зроблена саме Відповідачем при їх виданні. Але, зроблена помилка є лише підставою для її усунення шляхом внесення відповідних змін до ТУ у відповідності з приписами частини 7 статті 30 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Крім того, відповідно до частини 5 статті 26 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» проектування та будівництво об'єктів здійснюється власниками або користувачами земельних ділянок у такому порядку:

1) отримання замовником або проектувальником вихідних даних;

2) розроблення проектної документації та проведення у випадках, передбачених

статтею 31 цього Закону, її експертизи;

3) затвердження проектної документації;

4) виконання підготовчих та будівельних робіт;

5) прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів;

6) реєстрація права власності на об'єкт містобудування.

Згідно з частиною 1 статті 29 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» основними складовими вихідних даних є:

- містобудівні умови та обмеження;

- технічні умови;

- завдання на проектування.

Положення частини 7 статті 30 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» містять імперативний припис, відповідно до якого ТУ є чинними до завершення будівництва об'єкта незалежно від зміни замовника.

Зміни до ТУ можуть вноситися тільки за згодою замовника.

Тобто, діюче законодавство передбачає лише можливість внесення відповідних змін до виданих ТУ (лише при наявності відповідної згоди) і не передбачає можливість їх відкликання за будь-яких обставин.

За викладених обставин, суд дійшов висновку про можливість задоволення позову в повному обсязі.

За приписами статті 49 Господарського процесуального кодексу України витрати по сплаті судового збору покладаються на Відповідача.

На підставі викладеного, керуючись статтями 33, 34, 49, 75, 82-85, 115, 116 Господарського процесуального кодексу України суд

ВИРІШИВ :

1. Позов задовольнити.

2. Зобов'язати Комунальне підприємство «Севміськводоканал» Севастопольської міської Ради (99011, м.Севастополь, вул.Адм.Октябрьського,4. ідентифікаційний код: 03358274) поновити дію Технічних умов №5/8-6333 від 20 серпня 2012 року на водопостачання і каналізування об'єктів по вул. Капітанська, 12,14, видані Обслуговуючому кооперативу «Житлово-будівельне товариство «Анит» (99011, м.Севастополь, вул. Гоголя,43, кв.8, ідентифікаційний код: 37924937) шляхом відкликання листа №12/2-1796 від 11.03.2013 про відкликання ТУ №5/8-6333 від 20.08.2012 і погодження проектної документації на водопостачання і каналізування об'єкту, надісланого на адресу Обслуговуючого кооперативу «Житлово-будівельне товариство «Анит».

Видати наказ після набрання рішенням законної сили

Повний текст рішення складено 22.10.2013

Суддя І.А. Харченко

СудГосподарський суд м. Севастополя
Дата ухвалення рішення17.10.2013
Оприлюднено25.10.2013
Номер документу34322738
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —919/987/13

Ухвала від 08.11.2013

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Харченко Ігор Арсентійович

Рішення від 17.10.2013

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Харченко Ігор Арсентійович

Ухвала від 22.08.2013

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Харченко Ігор Арсентійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні