Постанова
від 07.10.2013 по справі 801/9127/13-а
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ПОСТАНОВА

Іменем України

м. Сімферополь

07 жовтня 2013 р. 10:59 Справа №801/9127/13-а

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим у складіЛатиніна Ю.А., за участю секретаря судового засідання Захарової М.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом Феодосійської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів в АР Крим

до Товариства з обмеженою відповідальністю "РЕГІНА-ПРО"

про стягнення

Суть спору: Феодосійської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів в АР Крим звернулась до Окружного адміністративного суду АР Крим з адміністративним позовом про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "РЕГІНА-ПРО" заборгованості з орендної плати у розмірі 795405,76 грн. та заборгованість з екологічного податку у розмірі 17,20 грн.

Представник позивача у судове засідання не прибув, надав клопотання про розгляд справи без його участі, на позовних вимог наполягав, з підстав, викладених у позовній заяві.

Представник відповідача до суду не з'явився, про день, місце і час судового засідання повідомлений належним чином. Будь-яких клопотань суду не направив, заперечень на позов не надав.

Суд вважає за можливе розглянути справу у відсутність представників сторін, керуючись ст. 128 КАС України, на підставі наявних доказів.

Розглянув матеріали справи, дослідив зібрані докази, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінив докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд -

ВСТАНОВИВ:

Товариства з обмеженою відповідальністю "РЕГІНА-ПРО" є юридичною особою, яка зареєстрована Виконавчим комітетом Феодосійської міської ради АР Крим 23.11.2004 року , що підтверджується витягом з ЄДР від 22.05.2012р.

Відповідач перебуває на обліку в ДПІ у м. Феодосії з 07.12.2004 р. за № 1675 відповідно довідки про взяття на облік платника податків від 27.12.2010 р. № 964.

Відповідно до п.п. 4.1.1 cтатті 4 Податкового кодексу України встановлено, що кожна особа зобов'язана сплачувати встановлені цім Кодексом, законами з питань митної справи податки та збори, платником яких вона є згідно з положеннями цього Кодексу.

Згідно з п. 46.1 ст. 46 Податкового кодексу України податкова декларація, розрахунок - документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених цим Кодексом) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов'язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку.

Статтею 49 ПК України визначені умови подання податкової декларації до податкового органу.

Відтак п. 49.2 ст. 49 ПК України передбачено, що платник податків зобов'язаний за кожний встановлений цим Кодексом звітний період подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є, відповідно до цього Кодексу незалежно від того, чи провадив такий платник податку господарську діяльність у звітному періоді.

Відповідно до положень ст. 203 ПК України податкова декларація подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Платник податку зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого пунктом 203.1 цієї статті для подання податкової декларації.

Відповідно до підпункту 14.1.39 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України грошове зобов'язання платника податків - сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету як податкове зобов'язання та/або штрафну (фінансову) санкцію, що справляється з платника податків у зв'язку з порушенням ним вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, а також санкції за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

В свою чергу, відповідно до пункту 14.1.156 пункту 14.1 статті 14 податкове зобов'язання - сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установлений законом строк).

Пунктом 14.1.175. статті 14 Податкового кодексу України встановлено, що податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Таким чином, грошове зобов'язання платника податку є податковим боргом з моменту його узгодження у порядку, визначеному Податковим кодексом.

Статтею 57 ПК України визначені строки сплати податкового зобов`язання.

Судом встановлено, що за відповідачем числиться заборгованість в загальній сумі 795422,96 грн., а саме:

- з орендної платі за землю в загальній сумі 795405,76 грн., яка складається із самостійно задекларованих сум плати заземлю з юридичних осіб в сумі 795405,76 грн.

- з екологічного податку в сумі 17,20 грн.

Згідно п.2 ст. 286 Податкового кодексу України від 02.12.10 №2755-ІV, Платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому орган за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

Згідно ст. 287 Податкового кодексу України, власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою, У разі припинення права власності або права Користування земель: ділянкою плата за землю сплачується за фактичний період перебування землі у власності користуванні у поточному році. Податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене: податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календар днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця. Податі зобов'язання з плати за землю, визначене у новій звітній податковій декларації, у тому числі за нововідведені земельні ділянки, сплачується власниками та землекористувач земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, я дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Так, ТОВ „Реґіна Про" згідно податкової декларації з плати за землю за 2012 рік від 16.02.2012 р. № 9005943817 (з урахуванням уточнюючої декларації від 29.03.2012 р. № 9015401026) самостійно визначено та узгоджено податкове зобов'язання з плати за землю з юридичних осіб, заборгованість зі сплати за вказаною декларацією складає 792659,71 грн. (розрахунок податкового боргу додається).

У зв'язку із несвоєчасною сплатою узгодженого податкового зобов'язання з плати за землю відповідачу нараховано пеню у розмірі 2746,05 грн. (розрахунок пені додається).

Крім того, ТОВ „Реґіна Про" має заборгованість по штрафним (фінансовим) санкціям з екологічного податку в сумі 17,20 грн. за податковим повідомленням-рішенням № 0011851503 від 30.11.2012 р.

Заборгованість відповідачем не сплачено.

Відповідно до п. 59.1 ст. 59 Податкового кодексу України, у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Згідно до п. 59.4. ст. 59 Податкового кодексу України, податкова вимога надсилається (вручається) також платникам податків, які самостійно подали податкові декларації, але не погасили суми податкових зобов'язань у встановлені цим Кодексом строки, без попереднього надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

12.01.2012 р. позивачем була надіслана відповідачу податкова вимога № 515 від 29.12.11 про сплату податкового боргу у сумі 40642,00 грн., яка була вручена останньому 14.01.12р.

Таким чином, заборгованість відповідача зі сплати суми вказаного податкового боргу відповідно до самостійно поданих відповідачем податкових декларацій відповідає ознакам, визначеним підпунктом 14.1.175 пункту 14.1 статті 14 ПК України, відповідно якого податковим боргом визнається сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк.

Отже, сума заборгованості відповідача складає 795422,96 грн., що підтверджується довідкою про стан розрахунків з бюджетом, на час розгляду справи не сплачена, про що свідчать матеріали справи, та є податковим боргом, в розумінні Податкового кодексу України.

Вказана заборгованість станом на день розгляду справи, відповідачем сплачена не була.

З огляду на зазначене, позивач звернувся до суду для надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Відповідно до п.п. 20.1.18 п. 20.1. ст. 20 ПК України, органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Відповідно до п.95.4 ст.95 Податкового кодексу України - орган державної податкової служби на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків.

Згідно п. 95.1 ст. 95 ПК України орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності.

Пунктом 95.3 ст. 95 ПУ України передбачено, що стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Позивачем, в порядку ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України, надані докази надсилання податкової вимоги, у зв'язку з чим вимоги, щодо стягнення 795422,96 грн. з відкритих розрахункових рахунків ТОВ "Регіна-Про" з орендної плати та екологічного податку належить задовольнити.

Відповідно до ч.4 ст.94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються. Враховуючи, що позивач не здійснював судових витрат по справі, судові витрати відшкодуванню не підлягають.

Під час судового засідання, яке відбулось 07.10.2013р. були оголошені вступна та резолютивна частини постанови. Відповідно до ст. 163 КАС України постанову складено 11.10.2013 року.

Керуючись ст. ст. 160-163, ст. 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позов задовольнити.

2. Стягнути з розрахункових рахунків Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіна-Про" (АРК, м. Феодосія, вул. Адміральська, 6, код ЄДРПОУ 33281956), заборгованість у сумі 795422,96 грн., з яких:

795405,76 грн. з орендної плати (код платежу 13050200, підлягає зарахуванню на р/р 33211812700024 в ГУ ДКСУ в АРК, м. Сімферополь, код ЄДРПОУ 37986011, МФО 824026) та

17,20 з екологічного податку (код платежу 19010301, підлягає зарахуванню на р/р 33112364700024 в ГУ ДКСУ в АРК, м. Сімферополь, код ЄДРПОУ 37986011, МФО 824026), шляхом стягнення коштів з рахунків відкритих у банку платника податків.

Постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її проголошення. Якщо проголошено вступну та резолютивну частину постанови або справу розглянуто у порядку письмового провадження, постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її отримання у разі неподання апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга подається до Севастопольського апеляційного адміністративного суду через Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим протягом 10 днів з дня проголошення. У разі проголошення вступної та резолютивної частини постанови або розгляду справи у порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом 10 днів з дня отримання.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Севастопольського апеляційного адміністративного суду.

Суддя Латинін Ю.А.

Дата ухвалення рішення07.10.2013
Оприлюднено25.10.2013
Номер документу34323137
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —801/9127/13-а

Постанова від 07.10.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Латинін Ю.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні