Постанова
від 18.10.2013 по справі 819/2190/13-а
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 819/2190/13-a

18 жовтня 2013 року

Тернопільський окружний адміністративний суд в складі

головуючого судді: Білоус І.О.

При секретарі судового засідання Габрилецькій С.Є.,

за участю:

представника позивача: Костишин Л. В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Тернополі адміністративну справу за позовом Гусятинської об»єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Тернопільській області до Гусятинського районного міжгосподарського комбінату сільського комунального господарства «Райсількомунгосп» про стягнення заборгованості,-

ВСТАНОВИВ:

Гусятинська об»єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів у Тернопільській області (надалі - Гусятинська ОДПІ, позивач) звернулася до суду з адміністративним позовом до Гусятинського районного міжгосподарського комбінату сільського комунального господарства «Райсількомунгосп» (надалі - РМКСКГ «Райсількомунгосп», відповідач) про стягнення заборгованості по земельному податку з юридичних осіб в розмірі 1506, 46 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що за відповідачем рахується податковий борг перед бюджетами та державними цільовими фондами, на загальну суму 1506, 46 грн., який виник у зв'язку з несплатою відповідачем узгоджених податкових зобов'язань по земельному податку з юридичних осіб.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги зменшив, просив стягнути з відповідача податковий борг на суму 10066,46 грн., посилаючись на часткове добровільне погашення боргу.

Відповідач в судовому засіданні 10.10.2013 р. борг визнав повністю, заявив про часткове його погашення у сумі 500 грн., надав на підтвердження квитанцію про часткову сплату. У судове засідання 18.10.2013 р. - не з»явився, причин неявки у суду не повідомив, клопотань про розгляд справи за його відсутності не надходило.

Згідно із ч. 4 ст.128 КАС України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів. Тому суд вважає за можливе розглянути справу без участі відповідача, на підставі наявних доказів.

Заслухавши в судовому засіданні пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, суд встановив наступні обставини.

Судом встановлено, що РМКСКГ «Райсількомунгосп» зареєстроване як юридична особа з присвоєнням коду ЄДРПОУ 21144737, що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (а. с. 5-7).

Відповідач перебуває на обліку в Гусятинській об»єднаній державній податковій інспекції Головного управління Міндоходів у Тернопільській області з 22.09.1994 року згідно довідки від 12.08.2013 року. (а. с. 8).

Відповідно до ст. 67 Конституції України, пп. 16.1.4. п. 16 .1 ст.16 Податкового кодексу України (далі ПК України), на відповідача покладений обов'язок сплачувати податки і збори в строки та у розмірах, встановлених законодавством.

Станом на 02.09.2013 року згідно розрахунку заборгованості (а. с. 10), за відповідачем існувала заборгованість по земельному податку з юридичних осіб у розмірі 1506,46 грн.

Даний борг виник згідно самостійно поданих платником податкових декларацій з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) від 16.02.2012 р. № 1017, та від 22.03.2013 р. № 1300002314, в яких задекларовано до сплати земельний податок ( а. с. 11-16).

У зв»язку із наявністю податкового боргу, податковим органом виставлено податкову вимогу № 2/19 від 27.03.2013 р., про отримання якої свідчить підпис начальника Гусятинського РМКСКГ «Райсількомунгосп» ( а. с. 9).

Відповідно до розрахунку, з суми боргу 1506,46 грн. - 1493,75 коп. складає основний платіж, 21,71 - пеня.

Враховуючи що станом на 18.10.2013 року за відповідачем була здійсненна сплата боргу на суму 500 грн., за ним станом на 18.10.2013 року існує заборгованість у розмірі 1006,46 грн.

Заборгованість підтверджується податковою декларацією з плати за землю за 2012-2013 р. (а. с. 11-16), копією податкової вимоги № 2/19 від 27.03.2013 р. (а. с. 9).

З метою погашення заборгованості Позивачем за юридичною адресою боржника направлялась податкова вимога форми «Ю» № 2-19 від 27.03.2013 року (а. с. 9). Зазначені заходи не призвели до повного погашення податкового боргу.

Перевіривши матеріали справи, розглянувши доводи, викладені в позові та надавши їм належну правову оцінку, проаналізувавши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, у їх сукупності, суд вважає, що позовні вимоги є обґрунтованими, доведеними належним чином, а тому підлягають задоволенню, з огляду на наступне.

Правилами статті 41 ПК України встановлено, що контролюючими органами є, зокрема, органи державної податкової служби - щодо податків, які справляються до бюджетів та державних цільових фондів, а також стосовно законодавства, контроль за дотриманням якого покладається на органи державної податкової служби.

Таким чином, позивач - Гусятинська об»єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів у Тернопільській області - є суб'єктом владних повноважень, та здійснює повноваження в даних правовідносинах надані їй чинним законодавством України.

У статті 16 ПК України визначені зобов'язання платників податків, один з яких зобов'язує, зокрема, сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Пунктом 269.1.2. ст. 269 та пунктом 270.1.1. ст. 270 ПК України передбачено, платниками податку є землекористувачі, а об'єктом оподаткування земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні.

Згідно з п. 286.2. ст. 286 ПК України платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій.

Пункт 287.3. ст. 287 ПК України визначає, що податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Згідно п.95.1. ст. 95 ПК України, орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі. Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги, відповідно до п.95.2. ст. 95 ПК України.

У разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення (п. 59.1. ст. 59 ПК України).

В зв'язку із не сплатою відповідачем узгодженої суми грошового зобов'язання у встановлені строки, податковим органом надсилалася платнику податків податкова вимога № 2-19 від 27.03.2013 року, вручення якої підтверджено підписом посадової особи відповідача.

Як вбачається з матеріалів справи, податкове зобов'язання по земельному податку з юридичних осіб задеклароване відповідачем та відображене контролюючим органом у податкових повідомленнях є узгодженим у порядку і на умовах, визначених Податковим кодексом України.

Податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання (пп. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 ПК України).

З огляду на наведене, оскільки податкове зобов'язання по земельному податку з юридичних осіб на суму 1006,46 грн. Відповідачем не сплачено в установлений чинним законодавством строк, таке зобов'язання є податковим боргом.

В судовому засіданні доведено, що відповідач несвоєчасно та не в повному обсязі сплачував узгодженні суми податкових зобов'язань по земельному податку з юридичних осіб, що призвело до виникнення податкового боргу станом на час розгляду справи на загальну суму 1006,46 грн., а тому даний податковий борг підлягає до стягнення в судовому порядку.

Статтею 11 КАС України встановлено принцип змагальності сторін, відповідно до якого розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Відповідач не спростував доводи адміністративного позову, не надав доказів про сплату заборгованості по земельному податку з юридичних осіб, а тому, враховуючи встановлені обставини справи та положення чинного законодавства, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог, позов підлягає до задоволення у повному обсязі.

Керуючись ст. 2, 11, 86, 128, 160-163 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити.

Стягнути з Гусятинського районного міжгосподарського комбінату сільського комунального господарства «Райсількомунгосп» (вул. Робітнича 2, смт. Гусятин, Гусятинський район, код ЄДРПОУ 21144737) податковий борг по земельному податку з юридичних осіб на загальну суму 1006,46 грн. (одна тисяча сто шість гривень 46 коп.) за рахунок готівки та з рахунків обслуговуючих його банків.

Постанова може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги на постанову суду протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Повний текст постанови виготовлено 23.10.2013 року.

Суддя Білоус І.О.

копія вірна

Суддя Білоус І.О.

СудТернопільський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.10.2013
Оприлюднено28.10.2013
Номер документу34338297
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —819/2190/13-а

Постанова від 18.10.2013

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Білоус І.О.

Ухвала від 18.09.2013

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Білоус І.О.

Постанова від 18.10.2013

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Білоус І.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні