Постанова
від 21.10.2013 по справі 2609/22588/12
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 1/760/152/13

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 жовтня 2013 року Солом'янський районний суд м. Києва в складі:

головуючої судді Горбатовської С.А.

при секретарях: Комар О.В., Бурдейній М.П.,

за участю:

прокурора Маркицького А.М.,

захисника ОСОБА_1

підсудних ОСОБА_2, ОСОБА_3,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання захисника підсудного ОСОБА_2 адвоката ОСОБА_1, клопотання підсудного ОСОБА_3 у кримінальній справі по обвинуваченню:

ОСОБА_2 ,

ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця м. Кремінна Луганської обл., громадянина України, з вищою освітою, неодруженого, маючого малолітню дитину, ІНФОРМАЦІЯ_4, не працюючого, зареєстрованого і проживаючого за адресою: АДРЕСА_1, раніше не судимого,-

у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 1 ст. 205, ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 205, ч. 1 ст. 358, ч. 3 ст. 358 КК України, -

ОСОБА_3 ,

ІНФОРМАЦІЯ_5, уродженця м. Києва, громадянина України, з середньою спеціальної освітою, неодруженого, маючого малолітню дитину, ІНФОРМАЦІЯ_8, не працюючого, зареєстрованого і проживаючого за адресою: АДРЕСА_2, раніше не судимого,-

у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 205 КК України,-

про звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку з закінченням строку давності,-

ВСТАНОВИВ:

Органом досудового слідства ОСОБА_2 обвинувачується в тому, що він 16.11.2006 року, не маючи наміру здійснювати підприємницьку діяльність, організував створення ОСОБА_4 на ім'я останнього суб'єкта підприємницької діяльності - ТОВ «Спецтехпроект-НВП» (ЄДРПОУ 33212268.) За вказівкою ОСОБА_2 ОСОБА_4 передав ОСОБА_2 нотаріально посвідчену довіреність на реєстрацію ТОВ «Спецтехпроект-НВП» у Солом'янській районній у м. Києві державній адміністрації, установчі документи ТОВ «Спецтехпроект-НВП». Крім того, ОСОБА_4, за вказівкою ОСОБА_2, відкрив рахунки ТОВ «Спецтехпроект-НВП» у банківських установах, передав ОСОБА_2 ключі електронної системи «Клієнт-Банк», чекову книжку, печатку ТОВ «Спецтехпроект-НВП».

В подальшому, ОСОБА_2, отримавши установчі і реєстраційні документи, та печатку ТОВ «Спецтехпроект-НВП», почав здійснювати незаконну підприємницьку діяльність, а саме, документально оформлював проведення господарських операцій купівлі-продажу товарно-матеріальних цінностей з іншими суб'єктами господарювання різних форм власності, які в дійсності не мали місце, в результаті чого, отримував на рахунки ТОВ «Спецтехпроект-НВП» грошові кошти за безтоварні операцій, тобто без фактичного отримання і реалізації товарів, робіт, послуг.

Крім того, ОСОБА_2, 25.09.2007 року, не маючи наміру здійснювати підприємницьку діяльність, організував повторне створення ОСОБА_3 на ім'я останнього суб'єкта підприємницької діяльності - ТОВ «Інжиніринг-Контракт» (ЄДРПОУ 35430722.) За вказівкою ОСОБА_2 ОСОБА_3 передав ОСОБА_2 нотаріально посвідчену довіреність на реєстрацію ТОВ «Інжиніринг-Контракт» (ЄДРПОУ 35430722) у Голосіївській районній у м. Києві державній адміністрації, установчі документи ТОВ «Інжиніринг-Контракт». Крім того, ОСОБА_3 за вказівкою ОСОБА_2, відкрив рахунки ТОВ «Інжиніринг-Контракт» у банківських установах, передав ОСОБА_2 ключі електронної системи «Клієнт-Банк», чекову книжку, печатку ТОВ «Інжиніринг-Контракт».

В подальшому, ОСОБА_2, отримавши установчі і реєстраційні документи, та печатку ТОВ «Інжиніринг-Контракт», почав здійснювати незаконну підприємницьку діяльність, а саме, документально оформлював проведення господарських операцій купівлі-продажу товарно-матеріальних цінностей з іншими суб'єктами господарювання різних форм власності, які в дійсності не мали місце, в результаті чого, отримував на рахунки ТОВ «Інжиніринг-Контракт» грошові кошти за безтоварні операцій, тобто без фактичного отримання і реалізації товарів, робіт, послуг, що призвело до заниження розміру ПДВ, яке підлягає сплаті до бюджету, на суму 1 999 690,46 грн.

Крім того, ОСОБА_2, у 2007 році, з метою прикриття незаконної діяльності ТОВ «Спецтехпроект-НВП» підробив документи, які видаються та посвідчуються підприємством, і надають права та звільняються від обов'язків, з метою їх використання, а також використав завідомо підроблені документи.

Так, підписи, від імені директора ТОВ «Спецтехпроект-НВП» ОСОБА_4 в графі «керівник підприємства» в декларації з податку на прибуток за 3 квартал 2007 року і в графі «керівник» в декларації з ПДВ за 9 місяців 2007 року виконані ОСОБА_2

Після складання податкових декларацій з податку на прибуток підприємства та ПДВ, вони були використані ОСОБА_2 шляхом надання їх до ДПІ у Солом'янському районі м. Києва.

Органом досудового слідства ОСОБА_3 обвинувачується в тому, що він, не маючи наміру здійснювати підприємницьку діяльність, за вказівкою ОСОБА_2 25.09.2007 року створив ТОВ «Інжиніринг-Контракт» (ЄДРПОУ 35430722), надав ОСОБА_2 нотаріально посвідчену довіреність на реєстрацію ТОВ «Інжиніринг-Контракт» у Голосіївській районній у м. Києві державній адміністрації. Після чого, ОСОБА_3 за вказівкою ОСОБА_2 відкрив рахунки ТОВ «Інжиніринг-Контракт» у банківських установах, передав ОСОБА_2 ключі електронної системи „Клієнт-банк", чекову книжку, установчі і реєстраційні документи та печатку ТОВ «Інжиніринг-Контракт».

Підписи від імені ОСОБА_3 в податковій звітності ТОВ «Інжиніринг-Контракт», що подавалась до ДПІ у Голосіївському районі м. Києва, виконані не ОСОБА_3.

В судовому засіданні підсудний ОСОБА_2 свою вину у вчиненні злочинів не визнав і показав, що він у 2006 - 2007 роках працював директором ТОВ «Мехмашкомплект», яке здійснювало діяльність в орендованому приміщенні за адресою: АДРЕСА_3. ТОВ займалось оптово-роздрібною торгівлею; ремонтом, обслуговуванням, продажем спецтехніки (екскаватори, бульдозери, трактори). ОСОБА_4 і ОСОБА_3 звертались до нього за консультаціями з приводу створення останніми власного бізнесу, він такі консультації надавав. До створення і діяльності ТОВ «Спецпроект-НВП» і ТОВ «Інжиніринг-Контракт» він жодного відношення не мав. ТОВ «Спецпроект-НВП» і ТОВ «Інжиніринг-Контракт», здійснювали діяльність в орендованому його товариством приміщенні.

В судовому засіданні підсудний ОСОБА_3 свою вину у вчиненні злочину не визнав і показав, що у жовтні 2007 року він створив ТОВ «Інжиніринг-Контракт» з метою ведення підприємницької діяльності, зокрема, надання електромонтажних робіт. У товаристві він був єдиним працівником, бухгалтерську і податкову звітність вела і подавала до контролюючих органів наймана ним людина. ОСОБА_2 надавав йому консультації з приводу створення і діяльності ТОВ, проте, відношення до діяльності його товариства ОСОБА_2 не мав. Він особисто здійснював керівництво ТОВ, печатка і установчі документи ТОВ знаходились у нього, документи фінансово - господарської діяльності він підписував особисто. Основним контрагентом ТОВ «Інжиніринг-Контракт» було ТОВ «Мехмашкомплект».

В судовому засіданні були допитані свідки.

Свідок ОСОБА_5 суду показав, що у 2006 - 2008 роках він працював директором ДП «Київська мехколона» ВАТ «Київсільелектро». ОСОБА_2, як директор ТОВ «Мешмашкомплект», орендував у ДП офісне приміщення і два виробничі бокси по АДРЕСА_3. По всіх відносинах з оренди він, як директор ДП, спілкувався лише з ОСОБА_2 Інших орендарів по приміщеннях ТОВ «Мешмашкомплект» не пам'ятає, ОСОБА_3 працював з ОСОБА_2.

Свідок ОСОБА_6 в суді показала, що у 2007 - 2008 роках вона була директором ТОВ «Мегаопт». Обставини ведення фінансово - господарської діяльності з ТОВ «Спецпроект-НВП» їй невідомі.

В судовому засіданні досліджені докази, наявні в матеріалах справи.

В судовому засіданні на стадії доповнень захисник підсудного ОСОБА_2 заявив клопотання про звільнення ОСОБА_2 від кримінальної відповідальності на підставі ст. 49 КК України та закриття кримінальної справи, мотивуючи, що ОСОБА_2 обвинувачується у вчиненні злочинів невеликої і середньої тяжкості, з моменту вчинення яких пройшло більше п'яти років. Захисник, посилаючись на рішення судів, вказує, що ОСОБА_2 не ухилявся від слідства, провадження в ході досудового слідства у справі було зупинено безпідставно, дані про оголошення ОСОБА_2 у розшук в матеріалах справи відсутні.

В судовому засіданні ОСОБА_2 підтримав клопотання захисника, просив його задовольнити, вказуючи, що йому зрозумілі підстави звільнення від кримінальної відповідальності, передбачені ст. 49 КК України, які не є реабілітуючими.

В судовому засіданні підсудний ОСОБА_3 заявив клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності на підставі ст. 49 КК України з аналогічних мотивів, викладених у клопотанні захисника ОСОБА_2, вказуючи, що йому зрозумілі підстави звільнення від кримінальної відповідальності, передбачені ст. 49 КК України, які не є реабілітуючими.

В судовому засіданні прокурор не заперечував проти задоволення клопотань підсудних.

Вислухавши учасників процесу, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що клопотання захисника підсудного ОСОБА_2 та підсудного ОСОБА_3 підлягають задоволенню з наступних підстав.

Згідно п. п. 2, 3 ч. 1 ст. 49 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минули три роки - у разі вчинення злочину невеликої тяжкості; п'ять років - у разі вчинення злочину середньої тяжкості.

У відповідності до вимог ст. 12 КК України ОСОБА_2 обвинувачується у вчиненні у 2006 - 2007 роках злочинів невеликої і середньої тяжкості, ОСОБА_3 - у вчиненні у 2007 році злочину середньої тяжкості.

Постановою від 14.06.2011 року слідчого СВ ПМ Бориспільської ОДПІ Кольцова О. П. оголошений розшук ОСОБА_2 (а.с. 90-91 Т.8) Проте, дані про прийняття до виконання і виконання постанови про розшук ОСОБА_2 в матеріалах справи відсутні.

Наведеним обставинам дав оцінку Бориспільський міськкрайонний суд Київської обл. у постанові від 29.12.2011 року при обранні обвинуваченому ОСОБА_2 запобіжного заходу (а.с. 126-129 Т.8) З постанови суду від 29.12.2011 року вбачається, що при обранні ОСОБА_2 запобіжного заходу суд дійшов висновку про відсутність достатніх підстав вважати, що ОСОБА_2 умисно переховувався від слідчих органів.

Ухвалою Апеляційного суду Київської обл. від 06.01.2012 року постанова Бориспільського міськкрайонного суду Київської обл. від 29.12.2011 року залишена без змін (а.с. 133-135 Т.8)

Таким чином, суд вважає, що перебіг строку давності у даній справі не переривався.

За викладеним, суд не вбачає підстав для відмови в задоволенні клопотань захисника і підсудного ОСОБА_3

Керуючись, ст. 49 КК України, ст. ст. 11-1, 282 КПК України (в редакції 1960 року), суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання захисника підсудного ОСОБА_2 - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_2 від кримінальної відповідальності, передбаченої ч. 3 ст. 27, ч. 1 ст. 205, ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 205, ч. 1 ст. 358, ч. 3 ст. 358 КК України, на підставі ст. 49 КК України, у зв'язку із закінченням строків давності.

Кримінальну справу по обвинуваченню ОСОБА_2 у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 1 ст. 205, ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 205, ч. 1 ст. 358, ч 3 ст. 358 КК України, - закрити.

Запобіжний захід ОСОБА_2 у вигляді застави - скасувати.

Клопотання підсудного ОСОБА_3 - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності, передбаченої ч. 2 ст. 205 КК України, на підставі ст. 49 КК України, у зв'язку із закінченням строків давності.

Кримінальну справу по обвинуваченню ОСОБА_3 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 205 КК України, - закрити.

Запобіжний захід ОСОБА_3 у вигляді підписки про невиїзд - скасувати.

Речові докази у справі - документи - залишити в матеріалах справи.

Арешт, накладений постановою від 31.08.2011 року слідчого СВ ПМ Бориспільської ОДПІ Кольцова О. П. на майно ОСОБА_2 - АДРЕСА_4., - скасувати.

Постанова може бути оскаржена до Апеляційного суду м. Києва через Солом'янський районний суд м. Києва протягом семи діб з дня її винесення.

Головуюча:

СудСолом'янський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення21.10.2013
Оприлюднено28.10.2013
Номер документу34363381
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —2609/22588/12

Постанова від 14.11.2013

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Горбатовська С. А.

Постанова від 21.10.2013

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Горбатовська С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні