Рішення
від 17.03.2009 по справі 10298-2008
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

10298-2008

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

Автономна Республіка Крим, 95003, м.Сімферополь, вул.Р.Люксембург/Речна, 29/11, к. 315

РІШЕННЯ

Іменем України

17.03.2009Справа №2-5/10298-2008

За позовом – Терентьєвої Олени Юріївни, м. Кривий Ріг

До відповідача – Товариства з обмеженою відповідальністю підприємства «Камиш-Бурун Ремонт», м. Керч

Про визнання недійним рішення.

Суддя  М.П.Гаврилюк

                                                           Представники:

Від позивача – Горюнов Д.В. – предст., дов. від 14.10.2008 року.     

Від відповідача – Нестерук Д.А. – предст.. дов. від 18.02.2009 року.

Сутність спору:

                    Позивач - Терентьєва Олена Юріївна, м. Кривий Ріг звернулася до Господарського суду АР Крим з позовом до відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю «Камиш-Бурун Ремонт», м. Керч, в якому просить суд визнати недійсними всі рішення Зборів учасників Підприємства «Камиш-Бурун Ремонт» (Товариство з обмеженою відповідальністю) від 30.04.2008 року, зафіксовані в протоколі № 3 зборів учасників Товариства від 30.04.2008 року.      

                    Свої вимоги позивач мотивує тим, що вказаним рішенням порушені вимоги чинного законодавства та порушуються його права як учасника товариства.  

                    Відповідач  позов не визнав, при цьому пояснив, що обраний позивачем спосіб захисту цивільних прав не відповідає вимогам цивільного законодавства. Крім того відповідач вказує на те, що посилання позивача на ст.ст. 59-64 Закону України «Про господарські товариства» не є правомірним, оскільки він вже не володіє 51% голосів у зв'язку з невнесенням вкладу до с Статутного капіталу товариства у відповідності зі ст.144 Цивільного кодексу України.

                      Розглянувши матеріали справи, дослідивши представлені  докази, заслухавши пояснення представників сторін, суд –

ВСТАНОВИВ:

       Позивач є учасником Товариства з обмеженою відповідальністю «Підприємство «Камиш-Бурун Ремонт».

       Відповідно до установчих документів відповідача позивачу належить 51% у статутному фонді, що підтверджується Статутом Товариства з обмеженою відповідальністю «Підприємство «Камиш-Бурун Ремонт», зареєстрованим 11 липня 2002 року Виконавчим комітетом Керченської міської Ради, реєстраційний №04055624Ю0010355. та Установчим Договором про створення та діяльність Підприємства «Камиш-Бурун Ремонт» (Товариства з обмеженою відповідальністю).

      30 квітня 2008р. відбулися збори учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «Підприємство «Камиш-Бурун Ремонт».

       За результатами зазначених загальних зборів учасників Товариства були прийняті, в тому числі,  рішення:

-          визнати задовільною та необхідною діяльністьучасників Зіновьєва В.Г.; Ребрової Л.О.; Бухіна А.Є.; Манько В.С. по виконанню обов'язків по формуванню статутного фонду товариства;

-          виключити з складу учасників товариства Терентьєву О.Ю., сплативши їй 2524, 50 грн.;

-          прийняти до складу учасників Товариства Шутову А.П. з часткою 30 відсотків шляхом прийняття нової редакції Статуту;

-          затвердити Статут товариства у новій редакції, підписати та нотаріально посвідчити Статут Товариства новим складом учасників :  

1.) Зіновьєв Володимир Григорович – 27500, 00 грн. -55%

2.)  Шутова Алла Петрівна – 15000, 00 грн. – 30%

3.) Реброва Людмила Олександрівна – 2500, 00 грн. – 5%

4.) Бухін Анатолій Єлізарович – 2500, 00 грн. – 5%

5.) Манько Василь Сергійович – 2500, 00 грн. – 5%  

       Вказані рішення зафіксовані в протоколі № 3 від 30 квітня 2008 року зборів учасників Товариства.

       Позивач просить суд визнати недійсними всі рішення зборів учасників ТОВ «Підприємство «Камиш-Бурун Ремонт» від 30.04.2008 року, зафіксовані в протоколі № 3 зборів учасників Товариства від 30.04.2008 року.         

      Суд вважає, що позовні вимоги  підлягають задоволенню з огляду на наступне.

      У відповідності з п. 8 Засновницького Договору ТОВ «Підприємства «Камиш-Бурун Ремонт» вищим органом Управління товариства є збір учасників. Повноваження загальних зборів та інших органів товариства здійснюється у відповідності зі Статутом.  

      Відповідно до п. 6.1 Статуту вищим органом управління підприємством є збір учасників, в якому приймають участь учасники або  призначені представники.

      У відповідності з п. 6.3 Статуту до компетенції зборів Учасників відносяться:

- визначення основних напрямів діяльності Підприємства, затвердження його планів і звітів про їх виконання;

- внесення змін до  Статуту та  Засновницького договору;

- обрання, (призначення) і відзив  (звільнення) директора і ревізійної комісії;

- створення, реорганізація і ліквідація дочірніх підприємств, філій і представництв, затвердження статутів і положень по ним;

- затвердження річних результатів діяльності Підприємства, зокрема його філій, затвердження звітів і висновків ревізійної комісії, порядку розподілу прибутку, визначення порядку покриття збитків;

- внесення рішень про залучення до майнової відповідальності посадових осіб  підприємства;

- визначення порядку розподілу прибутку, основних напрямів інвестиційної політики Підприємства;

- встановлення розміру, форми і порядку внесення учасниками додаткових внесків;

- рішення питання придбання Підприємством частки Учасника;

- визначення умов оплати праці посадових осіб Підприємства, його філій і представництв, дочірніх підприємств;    

- затвердження договорів, укладених  на суму понад 50000 тис. грн.

- прийняття рішення про припинення діяльності Підприємства, призначення ліквідаційної  комісії, затвердження ліквідаційного балансу;

- виключення Учасника з Підприємства.

                    У відповідності зі п. 6.4 Статуту з питань визначення основних напрямків  діяльності Підприємства та затвердження його планів та звітів про їх виконання, внесення змін до Статуту та Засновницького договору, а також виключення Учасника з Підприємства, рішення зборів Учасників приймається простою більшістю голосів - 50% і більш.

       Збори Учасників можуть передавати для вирішення директорові основні питання окрім тих, які відносяться виключно до компетенції зборів.

       У відповідності з Засновницьким договором, позивачу – Терентьєвій О.Ю.  належить 51% Статутного фонду.

       Як убачається з Протоколу Загальних зборів від 30.04.2008р., учасник товариства Терентьєва О.Ю.  була відсутня.

       При цьому на вказаних зборах були  прийняти рішення, які згідно до положень Статуту повинні прийматися більшістю голосів – 50%, а саме: внесення змін до статуту, виключення учасника з Підприємства.

        У відповідності з п. 6.6 Статуту збори вважаються правомочними, якщо на них присутні учасники, або їх представники що володіють в сукупності більше 60% голосів.          

        Також у відповідності з п. 1 ст. 60 Закону України «Про господарські товариства» загальні збори учасників вважаються повноважними, якщо на них присутні учасники   (представники  учасників),  що  володіють  у сукупності  більш як 60 відсотками голосів.

        Відповідач зазначив, що число присутніх на зборах 30.04.2008 року голосів у кількості 70% було визначено на підставі раніш прийнятого рішення загальних зборів від 22.02.2008 року, яким був затверджений новий розподіл часток Статутного фонду.

        Рішенням Господарського суду АР Крим від 20 жовтня 2008 року, яке залишено в силі постановою Севастопольського апеляційного господарського суду від 13 січня 2009 року по справі № 2-5/5538-2008 рішення зборів учасників товариства від 22.02.2008 року визнане недійсним.   

        Таким чином, оскільки на Зборах учасників від 30.04.2008р. були присутні учасники, що у сукупності володіють лише 49% голосів, то такі збори не були повноваженим, та як слід рішення прийняті на них - є недійсними.

        Доводи відповідача про те, що на підставі ст. 64 Закону України «Про господарські товариства» з товариства може бути виключено учасника без його участі у голосуванні, якщо він систематично не виконує або неналежним чином виконує свої обов'язки, або перешкоджає своїми діями досягненню цілей товариства, суд вважає безпідставними, оскільки вказаною нормою також передбачене прийняття рішення більшістю голосів – більш 50%.

        Щодо посилання відповідача на положення статті 144 Цивільного кодексу України, суд не приймає їх до уваги, оскільки даною нормою не регулюється питання про автоматичне виключення учасника з товариства у зв'язку з невнесенням ним вкладу до статутного капіталу. Дане питання відноситься лише до компетенції загальних зборів товариства, які, як було встановлено судом, були проведені з порушенням.    

        З огляду на викладене суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог.  

        Судові витрати відносяться на відповідача у відповідності зі ст. 49 Господарського процесуального кодексу України.  

        У судовому засіданні оголошена вступна та резолютивна частини рішення. Рішення оформлено у відповідності зі ст. 84 Господарського процесуального кодексу України та підписано 23 березня 2009 року.

        З огляду на викладене та керуючись ст. 49, ст.ст. 82-84 Господарського процесуального кодексу України, суд –

В И Р І Ш И В :

1.          Позов задовольнити.

2.          Визнати недійсними рішення Зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «Підприємство «Камиш-Бурун Ремонт» від 30.04.2008р., зафіксовані  в Протоколі  № 3 від 30.04.2008 року.   

3.          Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Підприємство «Камиш-Бурун Ремонт», м. Керч, вул. Танкістів, 4 ( п\р 26001301392775 в ПІБ м. Керч, МФО 324548, ЄДРПОУ 32063124) на користь Терентьєвої Олени Юріївни, Дніпропетровська область, м.Кривій ріг, вул.Дишинського, 19, кв.10 (ІПН 2693906309,  банківські реквізити відсутні) 85,00грн. державного мита та 118,00грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

4.          Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Суддя Господарського суду

Автономної Республіки Крим                                        Гаврилюк М.П.

СудГосподарський суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення17.03.2009
Оприлюднено28.04.2009
Номер документу3438897
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10298-2008

Рішення від 17.03.2009

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Гаврилюк М.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні