Постанова
від 24.10.2013 по справі 919/562/13
СЕВАСТОПОЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

cpg1251

СЕВАСТОПОЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 жовтня 2013 року Справа № 919/562/13 Севастопольський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Котлярової О.Л.,

суддів Євдокімова І.В.,

Заплава Л.М.,

за участю представників сторін:

представник позивача, Мартюк Тетяна Вікторівна, довіреність № 3 від 17.04.13, приватне підприємство "Жантіль";

представник відповідача, Сушкова Дар'я Миколаївна, довіреність № б/н від 01.07.13, Фонд комунального майна Севастопольської міської ради;

представник відповідача, Шевчук Ольга Борисівна, довіреність № б/н від 30.08.13, товариство з обмеженою відповідальністю "Виробничо-комерційна фірма "Санда";

представник відповідача, Борисова Юлія Львівна (повноваження перевірені), Довідка ЄДРПОУ АА № 824268 від 07.12.12, керівник, товариство з обмеженою відповідальністю "Виробничо-комерційна фірма "Санда";

розглянувши апеляційні скарги Приватного підприємства "Жантіль" та Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробничо-комерційна фірма "Санда" на рішення господарського суду міста Севастополя (суддя Архипенко О.М.) від 04 липня 2013 року у справі № 919/562/13

за позовом Приватного підприємства "Жантіль" (вул. Токарева, буд. 3-3,Севастополь,99003)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробничо-комерційна фірма "Санда" (вул. Л. Толстого, 8, кв.15,Севастополь,99003)

Фонду комунального майна Севастопольської міської ради (вул. Луначарського, 5,Севастополь,99011)

про визнання недійсним договору оренди та звільнення приміщення

ВСТАНОВИВ :

Рішенням господарського суду міста Севастополя від 04 липня 2013 року у справі № 919/562/13 позов приватного підприємства „Жантіль" до Фонду комунального майна Севастопольської міської Ради та товариства з обмеженою відповідальністю "Виробничо-комерційна фірма "Санда" про визнання недійсним договору оренди нерухомого майна від 07 травня 2013 року та зобов'язання товариства з обмеженою відповідальністю "Виробничо-комерційна фірма "Санда" звільнити орендовані за цим договором приміщення шляхом передачі їх приватному підприємству „Жантіль", - задоволений частково.

Визнано недійсним договір оренди нерухомого майна - нежитлових приміщень магазину загальною площею 149,4 кв.м., що складається з приміщень: I-3, I-4, I-5, I-6, I-7, I-8, I-9, I-10, I-11, I-12, I-13, I-14, I-15, I-16, та розташоване у житловому будинку № 43 по проспекту Жовтневої революції у місті Севастополі, укладений між Фондом комунального майна Севастопольської міської Ради та товариством з обмеженою відповідальністю "Виробничо-комерційна фірма "Санда" 07 травня 2013 року.

В іншій частині позову відмовлено.

Рішення місцевого господарського суду мотивовано тим, що рішенням господарського суду міста Севастополя від 03 листопада 2011 року у справі № 5020-1576/2011 задоволені позовні вимоги приватного підприємства „Жантіль" до Фонду комунального майна Севастопольської міської Ради: визнано укладеним між цими особами договір оренди комунального майна - нежитлових приміщень магазину загальною площею 149,4 кв.м., що складається з приміщень: І-1, І-2, I-3, І-4, І-5, І-6, І-7, І-8, І-9, І-10, І-11, І-12, І-13, І-14, І-15, І-16 та розташоване у житловому будинку № 43 по проспекту Жовтневої революції в місті Севастополі, на умовах, визначених в редакції договору, поданого приватним підприємством «Жантіль»; зобов'язано Фонд комунального майна Севастопольської міської Ради передати приватному підприємству «Жантіль» вказане нерухоме майно протягом шести календарних днів з дати набрання рішенням законної сили.

Відмову в задоволенні вимоги позивача про зобов'язання товариства з обмеженою відповідальністю "Виробничо-комерційна фірма "Санда" звільнити спірні нежитлові приміщення магазину та передати їх приватного підприємства „Жантіль" суд обґрунтував тим, що у матеріалах справи відсутні докази передачі Фондом комунального майна Севастопольської міської Ради та приймання приватним підприємством „Жантіль" об`єкту оренди.

Отже, за висновком суду, посилаючись на статтю 28 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» позивачем не враховано тієї обставини, що захист його права як орендаря майна за Договором від 21 листопада 2011 року в розумінні вказаної правової норми можливий лише після фактичної передачі Фондом комунального майна Севастопольської міської Ради та приймання приватним підприємством «Жантіль» в оренду цього майна (з оформленням і підписанням відповідного акту прийому-передачі), в іншому випадку - позивач наділений лише правом в порядку статті 13 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» вимагати від Фонду передачі об'єкта оренди та відшкодування збитків, завданих затриманням передачі, або відмовитися від договору і вимагати відшкодування збитків, завданих йому невиконанням договору оренди.

Не погодившись з рішенням господарського суду першої інстанції, приватне підприємство "Жантіль" та товариство з обмеженою відповідальністю "Виробничо-комерційна фірма "Санда" звернулись до Севастопольського апеляційного господарського суду з апеляційними скаргами, в яких:

- приватне підприємство "Жантіль" просить скасувати рішення суду від 04 липня 2013 року в частині відмови в позові, прийняти нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги в цій частині;

- Товариство з обмеженою відповідальністю "Виробничо-комерційна фірма "Санда" просить скасувати рішення суд від 04 липня 2013 року в частині, якою задоволені позовні вимоги, прийняти нове рішення, яким відмовити в позові в повному обсязі.

У своїй апеляційній скарзі приватне підприємство „Жантіль" посилалося на те, що рішенням господарського суду прийнято з порушенням норм матеріального права.

Так скаржник вказує на те, що ухвалений господарським судом порядок передачі спірного майна порушує його права як орендаря.

Апеляційна скарга товариства з обмеженою відповідальністю "Виробничо-комерційна фірма "Санда" мотивована тим, що рішення ухвалено з порушенням норм матеріального та процесуального права.

Так, у скарзі товариство з обмеженою відповідальністю "Виробничо-комерційна фірма "Санда" вказує на те, що судом, у порушення вимог статті 43 Господарського процесуального кодексу України, рішення ухвалено без всебічного та повного дослідження обставин справи.

Ухвалою Севастопольського апеляційного господарського суду від 24 липня 2013 року апеляційні скарги приватного підприємства "Жантіль" та товариства з обмеженою відповідальністю "Виробничо-комерційна фірма "Санда" прийнято до провадження та призначено до розгляду на 02 вересня 2013 року.

02 вересня 2013 року до канцелярії суду надійшов відзив на апеляційну скаргу приватного підприємства „Жантіль" від Фонду комунального майна Севастопольської міської Ради, який було долучено до матеріалів справи.

02 вересня 2013 року від до канцелярії суду надійшли пояснення по апеляційній скарзі приватного підприємства „Жантіль" від товариства з обмеженою відповідальністю "Виробничо-комерційна фірма "Санда", що також долучені до матеріалів справи.

У судовому засіданні 02 вересня 2013 року у справі оголошено перерву до 30 вересня 2013 року.

30 вересня 2013 року представником приватного підприємства „Жантіль" було заявлено клопотання про продовження строку розгляду справи, яке судовою колегією задоволено.

Ухвалою Севастопольського апеляційного господарського суду від 01 жовтня 2013 року розгляд справи відкладено на 09 жовтня 2013 року.

Розпорядженням виконуючого обов'язки секретаря судової палати Севастопольського апеляційного господарського суду від 09 жовтня 2013 року змінено склад судової колегії, суддю Латиніна О.А. замінено на суддю Заплава Л.М.

09 жовтня 2013 року до канцелярії суду на виконання ухвали Севастопольського апеляційного від 01 жовтня 2013 року Фондом комунального майна Севастопольської міської ради надані копії плану - схеми нежилих приміщень загальною площею 149,4 м. кв., що складаються з приміщень: І-3, І-4, І-5, І-6, І-7, І-8, І-9, І-10, І-11, І-12, І-13, І-14, І-15, І-16, які розташовані в жилому домі № 43 за адресою проспект Жовтневої революції, у місті Севастополі, які долучено судом до матеріалів справи.

09 жовтня 2013 року в судовому засіданні було оголошено перерву до 24 жовтня 2013 року.

24 жовтня 2013 року в судове з'явились представник приватного підприємства "Жантіль", представник Фонду комунального майна Севастопольської міської ради, представник товариства з обмеженою відповідальністю "Виробничо-комерційна фірма "Санда" та, керівник товариства з обмеженою відповідальністю "Виробничо-комерційна фірма "Санда".

Представник приватного підприємства „Жантіль" у судовому засіданні наполягали на задоволенні вимог апеляційної скарги та просили скасувати рішення. Представники Фонду комунального майна Севастопольської міської ради та товариства з обмеженою відповідальністю "Виробничо-комерційна фірма "Санда" заперечували проти доводів апеляційної скарги приватного підприємства „Жантіль" та просили скасувати рішення в частині визнання недійсним договору оренди комунального майна від 07 травня 2013 року.

Повторно розглянувши матеріали справи в порядку статті 101 Господарського процесуального кодексу України судова колегія встановила наступне.

Рішенням господарського суду міста Севастополя від 03 листопада 2011 року у справі № 5020-1576/2011 задоволені позовні вимоги приватного підприємства «Жантіль» до Фонду комунального майна Севастопольської міської ради: визнано укладеним договір оренди комунального майна - нежитлових приміщень магазину загальною площею 149,4 кв.м., що складається з приміщень: І-1, І-2, I-3, І-4, І-5, І-6, І-7, І-8, І-9, І-10, І-11, І-12, І-13, І-14, І-15, І-16 та розташоване у житловому будинку № 43 по проспекту Жовтневої революції в місті Севастополі, на умовах, визначених в редакції договору, поданого приватним підприємством «Жантіль»; зобов'язано Фонд комунального майна Севастопольської міської ради передати приватному підприємству «Жантіль» вказане нерухоме майно протягом шести календарних днів з дати набрання рішенням законної сили.

Постановою державного виконавця від 17 травня 2012 року було відкрито виконавче провадження з примусового виконання рішення суду від 03 листопада 2011 року у справі № 5020-1576/2011 в частині зобов'язання Фонду комунального майна Севастопольської міської ради передати приватному підприємству «Жантіль» комунальне майно - нежитлові приміщення магазину площею 149,4 кв.м. в житловому будинку № 43 по проспекту Жовтневої революції у місті Севастополі.

З матеріалів справі вбачається, що Фондом комунального майна Севастопольської міської ради рішення суду від 03 листопада 2011 року у справі № 5020-1576/2011 не виконано - спірні приміщення приватному підприємству «Жантіль» у встановленому порядку не передані.

Також судовою колегією встановлено, що 07 травня 2013 року між Фондом комунального майна Севастопольської міської ради та товариством з обмеженою відповідальністю «Виробничо-комерційна фірма «Санда» укладений договір оренди нерухомого майна № 51-05, відповідно до умов якого Фонд комунального майна Севастопольської міської ради передав, а товариство з обмеженою відповідальністю «Виробничо-комерційна фірма «Санда» прийняло в оренду майно - вбудовані нежитлові приміщення магазину загальною площею 149,9 кв.м., які складаються з приміщень з І-1 по І-16, що розташовані на першому поверсі житлового будинку літ. «А» за адресою: місто Севастополь, проспект Жовтневої революції, будинок № 43.

Актом приймання-передачі орендованого майна від 07 травня 2013 року сторонами Договору від 07 травня 2013 року була оформлена фактична передача в оренду вказаного нерухомого майна (арк. 39).

Таким чином після набрання законної сили рішенням суду від 03 листопада 2011 року у справі № 5020-1576/2011, яким було визнано укладеним Договір оренди нерухомого майна між приватним підприємством „Жантіль" та Фондом комунального майна Севастопольської міської ради та зобов'язано Фонд комунального майна Севастопольської міської ради передати приватному підприємству «Жантіль» орендоване комунальне майно - нежитлові приміщення магазину загальною площею 149,4 кв.м., розташовані у житловому будинку № 43 по проспекту Жовтневої революції у місті Севастополі, Фондом вказане нерухоме майно було передано іншій особі - товариству з обмеженою відповідальністю «Виробничо-комерційна фірма «Санда» на підставі укладеного Договору від 07 травня 2013 року.

Наведені вище обставини, стали підставою звернення приватного підприємства «Жантіль» з даним позовом до суду.

Проаналізувавши обставини даної справи, заслухавши представників сторін, перевіривши підстави прийняття оскаржуваного рішення судом першої інстанції, судова колегія дійшла висновку щодо обґрунтованості вимог апеляційної скарги приватного підприємства „Жантіль" з огляду на наступне.

Так, рішенням господарського суду міста Севастополя від 04 липня 2013 року задоволено позовні вимоги в частині визнання недійсним договору оренди нерухомого майна від 07 травня 2013 року.

Судова колегія погоджується з висновками господарського суду першої інстанції в цій частині з огляду на наступне.

Відповідно до статті 124 Конституції України судові рішення є обов'язковими до виконання на всій території України.

З матеріалів справи вбачається, що рішенням господарського суду міста Севастополя від 03 листопада 2011 року у справі № 5020-1576/2011 повністю задоволені позовні вимоги приватного підприємства «Жантіль» до Фонду комунального майна Севастопольської міської ради: визнано укладеним між цими особами договір оренди комунального майна - нежитлових приміщень магазину загальною площею 149,4 кв.м., що складається з приміщень: І-1, І-2, I-3, І-4, І-5, І-6, І-7, І-8, І-9, І-10, І-11, І-12, І-13, І-14, І-15, І-16 та розташоване у житловому будинку № 43 по проспекту Жовтневої революції в місті Севастополі (далі - Договір).

Зазначене рішення Фондом комунального майна Севастопольської міської ради виконано не було.

Статтею 115 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що рішення, ухвали, постанови господарського суду, які набрали законної сили, є обов'язковими на всій території України і виконуються в порядку, встановленому Законом України «Про виконавче провадження».

Пунктом 2.10 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 29.05.2013 №11 «Про деякі питання визнання правочинів (господарських договорів) недійсними» передбачено, що крім учасників правочину (сторін за договором), а в передбачених законом випадках - прокурора, державних та інших органів позивачем у справі може бути будь-яке підприємство, установа, організація, а також фізична особа, чиї права та охоронювані законом інтереси порушує цей правочин.

Згідно зі статтею 215 Цивільного кодексу України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього Кодексу. Якщо недійсність правочину прямо не встановлена законом, але одна із сторін або інша заінтересована особа заперечує його дійсність на підставах, встановлених законом, такий правочин може бути визнаний судом недійсним (оспорюваний правочин).

З огляду на викладене вище судова колегія дійшла висновку, що господарський суд першої інстанції дійшов вірного висновку стосовно порушення прав приватного підприємства «Жантіль», як орендаря комунального майна - нежитлових приміщень магазину загальною площею 149,4 кв.м., розташованих у житловому будинку № 43 по проспекту Жовтневої революції у місті Севастополі, яке виразилося в неможливості використовувати об'єкт оренди згідно з умовами Договору від 03.11.2011, тому звернення приватного підприємства «Жантіль» з даним позовом суд визнає обґрунтованим, що стало підставою визнання договору оренди нерухомого майна № 51-05 від 05 травня 2013 року.

Однак, судова колегія не погоджується з висновком суду першої інстанції стосовно того, що вимога приватного підприємства „Жантіль" про зобов'язання товариства з обмеженою відповідальністю «Виробничо-комерційна фірма «Санда» не підлягає задоволенню, оскільки в матеріалах справи відсутні докази передачі Фондом та приймання позивачем об`єкту оренди за Договором.

Так, суд першої інстанції дійшов висновку, що в силу вимог статті 13 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» у приватного підприємства «Жантіль» виникло право вимагати саме від Фонду, а не від інших осіб, виконання обов'язку передати орендоване майно.

Стосовно зазначеного вище висновку, судова колегія вважає за необхідне зазначити наступне.

Так, відповідно до статті 765 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України), наймодавець зобов'язаний передати наймачеві майно у користування негайно або у строк, встановлений договором найму.

Факт утримання комунального майна - нежитлових приміщень магазину загальною площею 149,4 кв.м. товариством з обмеженою відповідальністю «Виробничо-комерційна фірма «Санда» спростовано не було.

Згідно статті 28 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" від 10.04.1992 року № 2269-XII та статтею 391 ЦК України, орендареві забезпечується захист його права на майно, одержане ним за договором оренди, нарівні з захистом, встановленим законодавством щодо захисту права власності.

Орендар може зажадати повернення орендованого майна з будь-якого незаконного володіння, усунення перешкод у користуванні ним, відшкодування шкоди, завданої майну громадянами і юридичними особами, включаючи орендодавця.

Згідно статті 5 ЦК України, статті 20 Господарського кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання чи оспорювання, а стаття 16 ЦК України передбачає право особи на звернення до суду за захистом свого особистого немайнового чи майнового права та інтересу.

Право орендаря, в даному випадку приватного підприємства „Жантіль", на користування спірним майном було встановлено у рішенні господарського суду міста Севастополя від 03 листопада 2011 року у справі № 5020-1576/2011.

Проте, встановивши факт порушення права користування орендованим майном приватного підприємства „Жантіль" господарський суд не вжив заходів для поновлення порушеного права, а отже рішення в цій частині підлягає скасуванню.

При цьому для задоволення вимог приватного підприємства Жантіль" достатньо встановити факт об'єктивно існуючих перешкод у здійсненні власником (користувачем) своїх правомочностей, в даному випадку це відмова товариства з обмеженою відповідальністю «Виробничо-комерційна фірма «Санда» звільнити спірне майно, яке воно займає на підставі договору оренди, яке було визнано недійсним.

Таким чином, господарський суд, неправомірно відмовив приватному підприємству „Жантіль" у задоволенні позовної вимоги про зобов'язання товариства з обмеженою відповідальністю «Виробничо-комерційна фірма «Санда» звільнити комунальне майно нежитлових приміщень магазину загальною площею 149,4 кв.м., що складається з приміщень: І-1, І-2, I-3, І-4, І-5, І-6, І-7, І-8, І-9, І-10, І-11, І-12, І-13, І-14, І-15, І-16 відповідно до плану - схеми нежитлових приміщень та розташоване у житловому будинку № 43 по проспекту Жовтневої революції в місті Севастополі.

З огляду на викладене, апеляційна скарга товариства з обмеженою відповідальністю «Виробничо-комерційна фірма «Санда» про скасування рішення господарського суду міста Севастополя від 04 липня 2013 року підлягає частковому задоволенню.

Враховуючи наведене вище, судова колегія зазначає, що місцевий господарський суд дійшов невірного висновку про відсутність підстав для задоволення позовної вимоги приватного підприємства „Жантіль" в частині зобов'язання товариства з обмеженою відповідальністю «Виробничо-комерційна фірма «Санда» звільнити комунальне майно зазначених нежитлових приміщень магазину загальною площею 149,4 кв.м та передати приватному підприємству „Жантіль" з огляду на що рішення місцевого господарського суду підлягає частковому скасуванню.

Також судова колегія здійснює перерозподіл судових витрат відповідно до статей 44 та 49 Господарського процесуального кодексу.

Керуючись статтею 101, пунктом 2 статті 103, пунктом 3, 4 частини 1 статті 104, статтями 105 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу приватного підприємства „Жантіль" на рішення господарського суду міста Севастополя від 04 липня 2013 року у справі 919/562/13 задовольнити.

2. Апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю «Виробничо-комерційна фірма «Санда» на рішення господарського суду міста Севастополя від 04 липня 2013 року у справі 919/562/13 задовольнити частково.

3. Рішення господарського суду міста Севастополя від 04 липня 2013 року у справі 919/562/13 скасувати частково.

4. Викласти резолютивну частину у новій редакції.

5. Позов задовольнити.

6. Зобов'язати товариство з обмеженою відповідальністю «Виробничо-комерційна фірма «Санда» звільнити нежитлові приміщення магазину загальною площею 149,4 кв.м., що складається з приміщень:І-1, І-2, I-3, І-4, І-5, І-6, І-7, І-8, І-9, І-10, І-11, І-12, І-13, І-14, І-15, І-16 та розташоване у житловому будинку № 43 по проспекту Жовтневої революції в місті Севастополі та передати їх приватному підприємству „Жантіль".

7. В частині визнання недійсним договіру оренди нерухомого майна - нежитлових приміщень магазину загальною площею 149,4 кв.м., що складається з приміщень: I-3, I-4, I-5, I-6, I-7, I-8, I-9, I-10, I-11, I-12, I-13, I-14, I-15, I-16, та розташоване у житловому будинку № 43 по проспекту Жовтневої революції у місті Севастополі, укладений між Фондом комунального майна Севастопольської міської Ради та товариством з обмеженою відповідальністю «Виробничо-комерційна фірма «Санда» 07 травня 2013 року рішення залишити без змін.

8. Стягнути з Фонду комунального майна Севастопольської міської ради (ідентифікаційний код 25750044, вул., Луначарського, 5, м. Севастополь, 99011) на користь приватного підприємства „Жантіль" (ідентифікаційний код 37110042, вул., Токарева, 3-3, м. Севастополь, 99003) витрати на сплату судового збору в розмірі 1433,75 грн..

9. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Виробничо-комерційна фірма «Санда» ( ідентифікаційний код 20752274, вул., Л.Толстого, 8, м. Севастополь, 99003) на користь приватного підприємства „Жантіль" (ідентифікаційний код 37110042, вул., Токарева, 3-3, м. Севастополь, 99003) витрати на сплату судового збору в розмірі 1433,75 грн..

10. Доручити господарському суду міста Севастополя видати накази.

Головуючий суддя О.Л. Котлярова

Судді І.В. Євдокімов

Л.М. Заплава

Розсилка :

1. Приватне підприємство "Жантіль" (вул. Токарева, буд. 3-3,Севастополь,99003)

2. Товариство з обмеженою відповідальністю "Виробничо-комерційна фірма "Санда" (вул. Л. Толстого, 8, кв.15,Севастополь,99003)

3. Фонд комунального майна Севастопольської міської ради (вул. Луначарського, 5,Севастополь,99011)

Дата ухвалення рішення24.10.2013
Оприлюднено30.10.2013
Номер документу34424965
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —919/562/13

Постанова від 11.12.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Костенко Т.Ф.

Ухвала від 04.12.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Костенко Т.Ф.

Ухвала від 29.11.2013

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Архипенко Олександр Михайлович

Постанова від 24.10.2013

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Котлярова Олена Леонідівна

Ухвала від 01.10.2013

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Котлярова Олена Леонідівна

Ухвала від 30.07.2013

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Котлярова Олена Леонідівна

Ухвала від 24.07.2013

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Котлярова Олена Леонідівна

Рішення від 04.07.2013

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Архипенко Олександр Михайлович

Ухвала від 23.05.2013

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Архипенко Олександр Михайлович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні