Постанова
від 29.10.2013 по справі 815/6441/13-а
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 жовтня 2013 року Справа № 815/6441/13-а

Одеський окружний адміністративний суд у складі :

головуючого судді Іванова Е.А.

розглянувши в порядку письмового провадження справу за адміністративним позовом заступника прокурора Малиновського району м. Одеси в інтересах держави в особі Одеського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Відкритого акціонерного товариства «Одеський вуглекислотний завод» про стягнення штрафних санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів, -

ВСТАНОВИВ:

Заступник прокурора Малиновського району м. Одеси звернувся до суду в інтересах держави в особі Одеського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондовому ринку до Відкритого акціонерного товариства «Одеський вуглекислотний завод» (Далі - ВАТ «ОВЗ»), в якому позивач просив стягнути з відповідача 17000 грн. штрафних санкцій.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач не виконав розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери ОТУ НКЦПФР від 14.09.2012 року №180-ОД-1-Е, яким передбачено в термін до 03.12.2012 року згідно вимог частини 2 статті 20 розділу ІУ Закону України «Про акціонерні товариства», здійснити переведення випуску документальної форми існування у бездокументарну, привести статут та внутрішні положення акціонерного товариства у відповідність до вимог пункту 5 розділу ХУІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про акціонерні товариства»; подати до Одеського територіального управління НКЦПФР документи для заміни свідоцтва (свідоцтв) у відповідність до вимог Порядку заміни свідоцтва (свідоцтв) про реєстрацію випуску (випусків) емісійних цінних паперів у зв'язку зі зміною найменування емітента та/або зміною форми існування акцій, затвердженого Рішенням ДКЦПФР від 30.08.2011 року №1180. В зв'язку з невиконанням розпорядження ОТУ НКЦПФР було винесено постанову від 25.02.2013 року №75-ОД-1-Е про накладення санкцій на ВАТ «ОВЗ» за правопорушення на ринку цінних паперів у сумі 17000 грн.

В судове засідання з'явилася представник прокуратури Микулінська В.Е.

В судове засідання з'явився представник позивача - Корнишин Ю.О.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про день, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, про що свідчить конверт, що повернувся на адресу суду з відміткою органу поштового зв'язку «за зазначеною адресою не проживає»- «з'їхали».

Відповідно до ч. 6 ст. 128 КАС України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Враховуючи наведене, суд дійшов до висновку про можливість розглянути справу в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» державне регулювання ринку цінних паперів - здійснення державою комплексних заходів щодо упорядкування, контролю, нагляду за ринком цінних паперів та їх похідних та запобігання зловживанням і порушенням у цій сфері.

Статтею 5 вищевказаного Закону передбачено, що державне регулювання ринку цінних паперів здійснює Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку. Інші державні органи здійснюють контроль за діяльністю учасників ринку цінних паперів у межах своїх повноважень, визначених чинним законодавством.

Судом з'ясовано, що розпорядженням ОТУ НКЦПФР №180-ОД-1-Е від 14.09.2012 року, яке було отримано відповідачем 25.09.2012 року, встановлено порушення ВАТ «ОВЗ» вимог законодавства про цінні папери, а саме не здійснено переведення випуску акцій документарної форми існування у бездокументарну, у відповідності до вимог пункту 2 статті 20 розділу ІУ Закону України «Про акціонерні товариства», не приведено статут та внутрішні положення акціонерного товариства у відповідність із нормами Закону України «Про акціонерні товариства», як це передбачено п. 5 розділу ХУІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про акціонерні товариства» та встановлено строк до 03.12.2012 року на здійснення переведення випуску акцій документарної форми існування у бездокументрану, у відповідності до вимог пункту 2 статті 20 розділу ІУ Закону України «Про акціонерні товариства», приведення статуту та внутрішніх положень акціонерного товариства у відповідність до пункту 5 розділу ХУІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про акціонерні товариства», надати до ОТУ НКЦПФР документи для заміни свідоцтва (свідоцтв) у відповідності до вимог Порядку заміни свідоцтва (свідоцтв) про реєстрацію випуску (випусків) емісійних цінних паперів у зв'язку зі зміною емітента та/або зміною форми існування акцій, затвердженого Рішенням ДКЦПФР від 30.08.2011 року №1180..

В зв'язку з не виконанням розпорядження від 14.09.2012 року №180-ОД-1-Е ОТУ НКЦПФР була винесена постанова №64-ОД-1-Е від 17.01.2013 року, яка була отримана відповідачем 23.01.2013 року, про порушення справи про правопорушення на ринку цінних паперів, якою керівнику (або повноважному представнику) запропоновано з'явитися на підписання акта про правопорушення та надання письмових пояснень до відділу корпоративних фінансів, звітності учасників фондового ринку та захисту прав інвесторів ОТУ НКЦПФР (м. Одеса, вул. Гайдара, 13, 8-й поверх, каб. 807) о 10 годині 20 хвилин 05.02.2013 року.

05.02.2013 року ОТУ НКЦПФР було складено Акт №72-ОД-1-Е про правопорушення на ринку цінних паперів, який був отриманий відповідачем 14.02.2013 року.

Постановою ОТУ НКЦПФР №98-ОД-1-Е від 06.02.2013 року про розгляд справи про правопорушення на ринку цінних паперів, яка була отримана відповідачем 14.02.2013 року, призначено розгляд справи про правопорушення на ринку цінних паперів у відношенні ВАТ «ОВЗ» на 12 годину 50 хвилин 25.02.2013 року за адресою м. Одеса, вул. Гайдара, 13, 8-й поверх.

Згідно постанови ОТУ НКЦПФР №75-ОД-1-Е від 25.02.2013 року, яка була отримана відповідачем 06.03.2013 року, за не виконання розпорядження ОТУНКЦПФР про усунення порушень законодавства про цінні папери №180-ОД-1-Е від 14.09.2012 року застосовано до ВАТ «ОВЗ» штрафну санкцію у розмірі 1000 (тисяча) неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить у гривневому еквіваленті 17000 (сімнадцять тисяч гривень).

Відповідальність юридичних осіб за правопорушення на ринку цінних паперів встановлена ст. 11 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», відповідно до п. 8 якої, національна комісія з цінних паперів та фондового ринку застосовує до юридичних осіб фінансові санкції за: невиконання або несвоєчасне виконання рішень Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку або розпоряджень, постанов або рішень уповноважених осіб Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо усунення порушень законодавства на ринку цінних паперів - у розмірі від тисячі до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За ті самі дії, вчинені повторно протягом року, - у розмірі від п'яти до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до п.п. 2-5 Правил розгляду справ про порушення вимог законодавства на ринку цінних паперів та застосування санкцій, затверджених Рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку 16.10.2012 N 1470, штраф має бути сплачений юридичною особою не пізніше ніж через п'ятнадцять днів з дати отримання ним постанови. Юридичні особи сплачують штрафи шляхом перерахування коштів до державного бюджету. Документ, який підтверджує сплату штрафу, протягом п'яти робочих днів надсилається до уповноваженого підрозділу Комісії. У разі несплати штрафу юридичною особою в строк, установлений пунктом 2 цього розділу, штраф стягується в судовому порядку.

Судом встановлено, що постанова про накладення штрафу відповідачем оскаржена не була та доказів сплати штрафу до суду не надано.

Враховуючи те, що відповідач штрафних санкцій визначених постановою Одеського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку №75-ОД-1-Е від 25.02.2013 року у загальному розмірі 17000 грн. не сплатив, зокрема доказів зворотного суду не надано, а також те, що постанова про накладення штрафу відповідачем не оскаржувалась, суд доходить висновку, що адміністративний позов обґрунтований та підлягає задоволенню.

Відповідно до ч .4 ст. 94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 94, 158 - 163КАС України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов заступника прокурора Малиновського району м. Одеси в інтересах держави в особі Одеського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Відкритого акціонерного товариства «Одеський вуглекислотний завод» задовольнити.

Стягнути з Відкритого акціонерного товариства «Одеський вуглекислотний завод» (65005, м. Одеса, вул. Мельницька, 15, код ЄДРПОУ 00374864) 17000 грн. (сімнадцять тисяч гривень) штрафних санкцій на р/р 31112106700007, МФО: 828011, код ЄДРПОУ 37607526, ГУДКСУ в Одеській області.

Постанова набирає законної сили відповідно до ст..254 КАС України.

Апеляційна скарга на постанову суду може бути подана протягом десяти днів після отримання копії постанови. Апеляційна скарга подається до Одеського апеляційного адміністративного суду через Одеський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Одеського апеляційного адміністративного суду.

Суддя Е.А.Іванов

Позов заступника прокурора Малиновського району м. Одеси в інтересах держави в особі Одеського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Відкритого акціонерного товариства «Одеський вуглекислотний завод» задовольнити.

Стягнути з Відкритого акціонерного товариства «Одеський вуглекислотний завод» (65005, м. Одеса, вул. Мельницька, 15, код ЄДРПОУ 00374864) 17000 грн. (сімнадцять тисяч гривень) штрафних санкцій на р/р 31112106700007, МФО: 828011, код ЄДРПОУ 37607526, ГУДКСУ в Одеській області.

Дата ухвалення рішення29.10.2013
Оприлюднено30.10.2013
Номер документу34437311
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/6441/13-а

Ухвала від 29.10.2013

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Іванов Е. А.

Ухвала від 10.09.2013

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Іванов Е. А.

Постанова від 29.10.2013

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Іванов Е. А.

Ухвала від 09.10.2013

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Іванов Е. А.

Ухвала від 10.09.2013

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Іванов Е. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні