Рішення
від 30.10.2013 по справі 904/6788/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

22.10.13р. Справа № 904/6788/13

За позовом Публічного акціонерного товариства "ДТЕК Дніпрообленерго", м. Дніпропетровськ

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Респект КР", м. Кривий Ріг

про стягнення заборгованості за недораховану активну електроенергію

Суддя Петрова В.І.

Представники:

Від позивача: Шаровський С.Н. довіреність від 18.05.13р.

Від відповідача: не з"явився

СУТЬ СПОРУ:

Публічне акціонерне товариство "ДТЕК Дніпрообленерго" звернулося до господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Респект КР» про стягнення заборгованості за недораховану активну електроенергію у розмірі 21 079,35 грн.

Позовні вимоги обґрунтовує тим, що під час проведення перевірки дотримання відповідачем Правил користування електричною енергією уповноваженими представниками позивача було виявлено порушення у вигляді без договірного споживання електричної енергії, шляхом самовільного підключення струмоприймачів до електричної мережі Енергопостачальника за адресою: м. Кривий Ріг, вул. Мануйлова,12, що є порушенням пп. 3.1, 5.1 Правил користування електричною енергією.

Відповідач позов не визнає.

У судовому засіданні 10.10.2013 оголошувалася перерва до 22.10.2013.

22.10.2013 відповідач явку представника в судове засідання не забезпечив, до суду подав клопотання про відкладення розгляду справи. Враховуючи, що відповідач не подав будь яких доказів, суд вважає, що клопотання відповідача не підлягає задоволенню.

Суд розглянув справу за наявними в ній матеріалами відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України.

22.10.2013 року по даній справі оголошено вступну та резолютивну частини рішення відповідно до ст. 85 Господарського процесуального кодексу України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представника позивача, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до ст. 27 ЗУ «Про електроенергетику», правопорушеннями в електроенергетиці є:

«крадіжка електричної і теплової енергії, самовільне підключення до об'єктів електроенергетики і споживання енергії без приладів обліку;

порушення правил користування енергією».

Згідно із п. 1.1 Правил користування електричною енергією (надалі- ПКЕЕ), дія цих Правил поширюється на всіх юридичних осіб та фізичних осіб (крім населення).

Згідно із п. 6.41 Правил користування електричною енергією, у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником постачальника електричної енергії, від якого споживач одержує електричну енергію, або електропередавальної організації порушень цих Правил або умов договору на місці виявлення порушення у присутності представника споживача оформляється акт порушень.

В акті мають бути зазначені зміст виявлення порушення із посиланням на відповідні пункти цих Правил та вихідні дані, необхідні та достатні для визначення обсягу недорахованої електричної енергії та/або суми завданих споживачем збитків. За необхідності в акті зазначаються заходи, яких необхідно вжити для усунення допущених порушень.

01.04.2011 при перевірці дотримання відповідачем ПКЕЕ представниками ПАТ «ДТЕК ДНІПРООБЛЕНЕРГО» було виявлено порушення у вигляді без договірного споживання електричної енергії, шляхом самовільного підключення струмоприймачів до електричної мережі Енергопостачальника за адресою : м. Кривий Ріг, вул. Мануйлова, 12. Самовільне підключення було виконано проводом марки АВВГ 2х4 мм 2 , зразок проводу вилучений та упакований у сейф-пакет № С 30044064.

На підставі виявленого порушення був складений Акт про порушення Споживачем ПКЕЕ № В 000596 від 01.04.2013 у присутності представника ТОВ «Респект КР» Кривенко І. Д., яка його і підписала без зауважень.

ТОВ «Респект КР» порушив п. 1.3 ПКЕЕ, постачання електричної енергії для забезпечення потреб електроустановки здійснюється на підставі договору про постачання електричної енергії, що укладається між власником цієї електроустановки (уповноваженою власником особою) та постачальником електричної енергії за регульованим тарифом.

Відповідно до п. 5.1 ПКЕЕ, договір про постачання електричної енергії є основним документом, який регулює відносини між постачальником електричної енергії за регульованим тарифом, що здійснює свою діяльність на закріпленій території, і споживачем та визначає зміст правових відносин, прав та обов'язків сторін.

Споживання електричної енергії без договору не допускається.

Складений Акт про порушення ПКЕЕ № В 000596 від 01.04.2011 відповідає п. 4.6 Методики визначення обсягу вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем Правил користування електричною енергією (далі - Методика).

Згідно п. 4.7 Методики, Акт про порушення ПКЕЕ № В 000596 від 01.04.2011 містить всі заповнені графи та рядки без пропусків, текст однозначний, без можливості подвійного тлумачення.

Пунктом 1.2 Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією встановлено, що Методика застосовується постачальником електричної енергії за регульованим тарифом (електропередавальною організацією) (далі - енергопостачальник) при визначенні обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення правил користування електричною енергією та/або виявлення фактів крадіжки електричної енергії, самовільного підключення до об'єктів електроенергетики і споживання електричної енергії без приладів обліку.

Позивачем на підставі п. 6.42 Правил було вручено повідомлення про проведення засідання комісії Енергопостачальника з розгляду Акту про порушення споживачем ПКЕЕ № В 000596 від 01.04.2011 на 20.07.2011 о 9 00 . Повідомлення отримала Кривенко І. Д. представник споживача, яка підтвердила цей факт своїм підписом.

20.07.2011 у присутності представника ТОВ «Респект КР» Кривенко І. Д. комісією Енергопостачальника було прийнято рішення у вигляді Протоколу № 454/11 від 20.07.2011 нарахувати кількість недорахованої електроенергії згідно п. 2.6 по ф. 2.7 та ф. 2.8 Методики.

Згідно із пунктом 2.6 Методики встановлено, що у разі виявлення у споживача порушень, зазначених у підпункті 5 пункту 2.1 цієї Методики, та за умови відсутності Договору або в разі виявлення у споживача порушень, величина розрахункового добового обсягу споживання електричної енергії через проводи (кабелі), якими здійснене самовільне підключення (Wдоб.с.п., кВт*год) розраховується за формулою (2.7)

Wдоб.с.п. = Рс.п. * t вик.с.п. ,

де Рс.п. - потужність самовільного підключення (кВт), що визначається за формулою (2.8) у разі підключення до однієї фази

Рс.п. = І * Uном. Фаз. * cosф,

де І - сила струму, визначена виходячи з найменшої поперечної площі перерізу проводів (кабелів), що використані у схемі самовільного підключення до мережі, та допустимого тривалого струму, який може ними протікати згідно з главою 1.3 ПУЕ, А.

Поперечна площа перерізу проводів (кабелів), що використані у схемі самовільного підключення, визначається на підставі показів відповідних засобів вимірювальної техніки, повірених у терміни, передбачені законодавством у сфері метрології.

Силу струму (І) визначено у розмірі 29 А (глава 1.3, табл. 1.3.7 ПУЕ);

Uном.фаз. - номінальна фазна напруга, кВ, яка дорівнює 0,22 кВ;

сosф - косинус кута між фазною напругою Uфаз. та струмом навантаження, який протікає тією самою фазою, визначений на підставі показів відповідних засобів вимірювальної техніки, повірених у терміни, передбачені законодавством у сфері метрології. У разі відсутності у представників постачальника електричної енергії (електропередавальної організації) відповідних засобів вимірювальної техніки сosф приймається рівним 0,9;

t вик.с.п.- час використання самовільного підключення протягом доби (приймається - 12 год./добу).

Для розрахунку загального обсягу самовільно спожитої електричної енергії за Д пер. береться сумарна кількість днів у періоді від дня набуття споживачем права власності на електроустановку (але не більше сумарної кількості днів у дванадцяти календарних місяцях, що передували дню виявлення порушення) до дня усунення порушення.

Відповідачу здійснили нарахування за період 12 місяців, що передували дню виявлення порушення, тобто з 01.04.2010.

Енергопостачальник здійснив розрахунок за п. 2.6, формула 2.7 та 2.8 Методики кількість недорахованої електричної енергії по Акту № В 000596 від 01.04.2011 починаючи з 01.04.2010 до 01.04.2011 (день усунення порушення ПКЕЕ) (Акт про усунення порушення ПКЕЕ від 01.04.2011 надається).

ТОВ «Респект КР» був пред'явлений для оплати рахунок № 67074/В000596/7 за недораховану активну електроенергію на суму 21 079,35 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Як вбачається із матеріалів справи, відповідач не здійснив оплату вартості недорахованої активної електроенергії у встановлений термін.

Станом на момент розгляду справи заборгованість відповідача перед позивачем становить 21 079,35 грн., що підтверджується матеріалами справи.

Згідно із ст. 32 ГПК України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Доказування полягає не лише в поданні особами доказів, а й у доведенні їх переконливості, що відповідачем зроблено не було.

За змістом статей 33 і 34 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог.

На підставі викладеного, враховуючи, що відповідач докази сплати заборгованості до суду не надав, суд вважає, що позовні вимоги позивача підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 32-34, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Респект КР» (50005, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Орджонікідзе, 25, код ЄДРПОУ 34684757) на користь Публічного акціонерного товариства "ДТЕК Дніпрообленерго" (49107, м. Дніпропетровськ, шосе Запорізьке, 22, ЄДРПОУ 23359034) заборгованість у розмірі 21 079,35 грн. (двадцять одна тисяча сімдесят дев'ять грн. 35 коп.) та 1 720,50 грн. (одна тисяча сімсот двадцять грн. 50 коп.) судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Суддя В.І. Петрова Повне рішення складено 28.10.13р.

Дата ухвалення рішення30.10.2013
Оприлюднено01.11.2013
Номер документу34456778
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості за недораховану активну електроенергію

Судовий реєстр по справі —904/6788/13

Ухвала від 14.12.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 22.10.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Постанова від 13.03.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Грек Б.М.

Ухвала від 03.03.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Грек Б.М.

Ухвала від 23.01.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Постанова від 13.01.2014

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Чоха Любов Василівна

Ухвала від 29.11.2013

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Чоха Любов Василівна

Рішення від 30.10.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 24.09.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 04.09.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні