Постанова
від 29.10.2013 по справі 925/1668/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 45-24-38, inbox@ck.arbitr.gov.ua

ПОСТАНОВА

"29" жовтня 2013 р. Справа № 925/1668/13

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді: Гури І.І., при секретарі судового засідання - Голуб Є.О., за участю голови ліквідаційної комісії - Решетняк С.А. (паспорт СМ 922444) та члена ліквідаційної комісії - Момот Н.В. (паспорт СО 566485), розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи за заявою Публічного акціонерного товариства "Корсунь-Шевченківський маслосирзавод" про визнання його банкрутом ,-

ВСТАНОВИВ:

Голова ліквідаційної комісії Публічного акціонерного товариства "Корсунь-Шевченківський маслосирзавод" Решетняк С.А. звернувся до суду із заявою про визнання товариства банкрутом.

Заява мотивована тим, що 27.03.2013 року загальними зборами акціонерів Публічного акціонерного товариства "Корсунь-Шевченківський маслосирзавод", згідно протоколу №27-03/2013-2, прийнято рішення про припинення діяльності Публічного акціонерного товариства "Корсунь-Шевченківський маслосирзавод" шляхом його ліквідації; призначення ліквідаційної комісії; голови ліквідаційної комісії в особі Решетняк Сергія Андрійовича.

Ухвалою суду від 16.10.2013 прийнято до розгляду заяву про порушення справи про банкрутство Публічного акціонерного товариства "Корсунь-Шевченківський маслосирзавод".

До початку судового засідання до суду надійшло клопотання від голови ліквідаційної комісії Решетняк С.А. з додатками, в якому він просить долучити до матеріалів справи копії документів, які підтверджують факт дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи.

У судовому засіданні : голова ліквідаційної комісії не заперечив проти призначення його ліквідатором боржника; член ліквідаційної комісії - Момот Н.В. не заперечила проти призначення Решетняка С.А. ліквідатором боржника, підтримала подане головою ліквідаційної комісії клопотання, вказала, що у товариства є два кредитора, перед Пенсійним фондом України, Державною податковою інспекцією, Фондом соціального страхування заборгованості немає, вони повідомили всіх відомих кредиторів про рішення щодо ліквідації підприємства, у боржника наявний лише один рахунок у банку, вказала, що відсутні ліцензії, документи дозвільного характеру та інші документи, печатки, штампи, які пядлягають поверненню органам державної влади та органам місцевого самоврядування. Просить розпочати процедуру ліквідації підприємства.

Дослідивши подані суду матеріали, заслухавши пояснення учасників судового засідання, судом встановлено наступне.

27.03.2013 року загальними зборами акціонерів Публічного акціонерного товариства "Корсунь-Шевченківський маслосирзавод", згідно протоколу №27-03/2013-2, прийнято рішення про припинення діяльності Публічного акціонерного товариства "Корсунь-Шевченківський маслосирзавод" шляхом його ліквідації; призначення ліквідаційної комісії; голови ліквідаційної комісії в особі Решетняк Сергія Андрійовича.

Відомості про прийняття рішення про ліквідацію боржника та створення ліквідаційної комісії боржника оприлюднено в газеті "Урядовий кур'єр" № 66 від 09.04.2013 року.

31 липня 2013 року загальні збори акціонерів боржника затвердили проміжний ліквідаційний баланс боржника, визнали, що вартості майна боржника недостатньо для погашення вимог кредиторів, у зв'язку з чим прийняли рішення про звернення до господарського суду у порядку ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", що підтверджується протоколом позачергових загальних зборів акціонерів № 01-08/2013 від 01 серпня 2013 року.

Ліквідаційна комісія проінвентаризувала активи товариства, розглянула претензії кредиторів, які звернулися з грошовими вимогами до нього, склала проміжний ліквідаційний баланс станом на 31.07.2013 року, який затверджений позачерговими загальними зборами акціонерів боржника.

Згідно з актом інвентаризації наявності основних засобів, складеним ліквідаційною комісією боржника, станом на 22.07.2013 року, відповідно до якого загальна балансова (залишкова ) вартість майна боржника складає 608,35 грн.

За результатами розгляду кредиторських заяв, які надійшли до боржника у встановлений термін, ліквідаційною комісією боржника було прийнято рішення про визнання таких грошових вимог та включення їх до реєстру кредиторів боржника, а також складено та затверджено реєстр вимог кредиторів боржника станом на 10.06.2013 року, відповідно до якого загальна сума заборгованості боржника перед кредиторами станом на 10.06.2013 року складає 7 634 194,95 грн.

Боржник невзмозі задовольнити грошові вимоги кредиторів -

- Публічне акціонерне товариство "Канівський маслосирзавод " на суму 1 880802,44 грн.

- компанія Монтефорте Холдінг Лімітед на суму 5 753 392,51 грн.

Вимоги кредиторів значно перевищують 300 мінімальних заробітних плат та не погашені більш як 3 місяці.

Відповідно до ч. 1 ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (в редакції від 22.12.2011, далі за текстом Закон) якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Як вбачається із заяви та доданих документів, загальна сума кредиторської заборгованості боржника становить 7 634 194,95 грн., яка є не погашеною, визнана боржником та підтверджена доданими до заяви документами.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 16 Закону у разі звернення до господарського суду боржника із заявою про порушення справи про банкрутство у підготовчому засіданні з'ясовуються ознаки неплатоспроможності боржника або її загрози.

Згідно з вимогами ст. 1 Закону неплатоспроможність - неспроможність суб'єкта підприємницької діяльності виконати після настання встановленого строку грошові зобов'язання перед кредиторами не інакше, як через відновлення його платоспроможності.

Боржник є суб'єктом підприємницької діяльності, судом встановлена його неспроможність сплатити заборгованість перед кредиторами в сумі 7634194,95 грн.,

При визначенні розміру вимог за грошовими зобов'язаннями господарський суд враховує, що грошове зобов'язання (ст. 1 Закону) - зобов'язання боржника заплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-правового договору та на інших підставах, передбачених цивільним законодавством України.

Склад і розмір грошових зобов'язань, в тому числі розмір заборгованості за передані товари, виконані роботи і надані послуги, сума кредитів з урахуванням процентів, які зобов'язаний сплатити боржник, визначаються на день подачі в господарський суд заяви про порушення провадження у справі про банкрутство, якщо інше не встановлено цим Законом.

Згідно зі ст. 1 Закону суб'єкт господарської діяльності може бути визнаний банкрутом тільки в разі встановлення господарським судом його неспроможності відновити свою платоспроможність за допомогою процедур санації та мирової угоди і погасити встановлені у порядку, визначеному цим Законом, грошові вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.

Виходячи з наведеного, є підстави для порушення провадження у справі, визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

При цьому суд враховує, що боржник не може відновити свою платоспроможність, а задовольнити вимогу кредитора можливо лише за умови відкриття ліквідаційної процедури в разі виявлення майна у цій процедурі.

Згідно абзацу 3 п. 1 Розділу 10 "Прикінцеві та Перехідні положення" Закону "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" щодо офіційного оприлюднення відомостей про справу про банкрутство на офіційному веб-сайті Вищого Господарського Суду України в мережі Інтернет, які набирають чинності через два роки з дня опублікування цього Закону. До набрання чинності цими положеннями офіційне оприлюднення відомостей про справу про банкрутство здійснюється в офіційних друкованих органах (газетах "Голос України" або "Урядовий кур'єр"), тому суд зобов'язує боржника за свій рахунок здійснити офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури у вищезазначених газетах.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржнкиа або визнання його банкрутом" обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого.

Приймаючи до уваги зазначене, враховуючи приписи ст. 37 Закону строк ліквідаційної процедури триває дванадцять місяців.

За таких обставин вимоги боржника визнаються обґрунтованими, суд вважає за можливе застосувати положення ст. 95 ЗУ "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Керуючись ст.ст. 1, 16, 37, ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст.ст. 4-1, 86 Господарського процесуального кодексу України суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Порушити провадження у справі про банкрутство Публічного акціонерного товариства "Корсунь-Шевченківський маслосирзавод" (Черкаська область, м. Корсунь-Шевченківський, вул. Леніна, 331, код ЄДРПОУ - 380805).

2. Визнати Публічне акціонерне товариство "Корсунь-Шевченківський маслосирзавод" (Черкаська область, м. Корсунь-Шевченківський, вул. Леніна, 331, код ЄДРПОУ - 380805) банкрутом та відкрити ліквідаційну процедуру строком на 12 місяців.

3. Визнати кредиторські вимоги :

- Публічне акціонерне товариство «Канівський маслосирзавод » на суму 1 880 802,44 грн.

- компанія Монтефорте Холдінг Лімітед на суму 5 753 392,51 грн.

4. Покласти обов'язки ліквідатора Публічного акціонерного товариства "Корсунь-Шевченківський маслосирзавод" на голову ліквідаційної комісії Решетняка Сергія Андрійовича (Черкаська область, м. Корсунь-Шевченківський, вул. Толбухіна, буд. 24, ідентифікаційний номер - 2402210573).

5. Зобов'язати боржника за свій рахунок здійснити офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури та надати суду докази публікації оголошення в офіційному друкованому органі.

Ліквідатору банкрута:

вжити заходів до виявлення і витребування документації і майна банкрута; кожні два місяці надавати суду інформацію про хід ліквідаційної процедури з наданням відповідних доказів, що підтверджують цю інформацію;

не пізніше 12 місяців з дня винесення цієї постанови подати суду повний звіт про проведення ліквідаційної процедури (із зазначенням дій, фактів, доказів) та ліквідаційний баланс.

Копію постанови направити боржнику, ліквідатору - Решетняк С.А., кредиторам, Головному управлінню юстиції у Черкаській області, начальнику реєстраційної служби Корсунь-Шевченківського районного управління юстиції, відділу ДВС Корсунь-Шевченківського районного управління юстиції Черкаської області.

Суддя І.І. Гура

Дата ухвалення рішення29.10.2013
Оприлюднено01.11.2013
Номер документу34457557
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/1668/13

Ухвала від 24.04.2014

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гура І.І.

Ухвала від 17.04.2014

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гура І.І.

Ухвала від 13.02.2014

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гура І.І.

Ухвала від 11.11.2013

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гура І.І.

Постанова від 29.10.2013

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гура І.І.

Ухвала від 16.10.2013

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гура І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні