Постанова
від 31.10.2013 по справі 812/8642/13-а
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

8.1.5

ПОСТАНОВА

Іменем України

31 жовтня 2013 року Справа № 812/8642/13-а

Луганський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді: Захарової О.В.,

при секретарі судового засідання: Білоконя Д.І.,

за участю

представника позивача: Ганзія С.В. (довіреність від 01.07.2013 №89/8/10),

представників відповідача: Самойлової А.І. (довіреність від 31.10.2013),

Євдокимової З.О. (довіреність від 31.10.2013),

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за адміністративним позовом Старобільської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Луганській області до Комунального підприємства «Новоайдарське «СКП» про стягнення коштів з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника у розмірі 17004,73 грн., -

ВСТАНОВИВ:

11 жовтня 2013 року до Луганського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Старобільської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Луганській області до Комунального підприємства «Новоайдарське «СКП» про стягнення коштів з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника у розмірі 23943,74 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що Комунальне підприємство «Новоайдарське «СКП» зареєстроване Новоайдарською районною державною адміністрацією Луганської області та перебуває на обліку в Новоайдарському відділенні Старобільської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Луганській області як платник податків. За відповідачем рахується заборгованість перед бюджетом з податку на додану вартість в сумі 22199,18 грн. та з екологічного податку в сумі 1744,56 грн., яка виникла на підставі поданих платником податків податкових декларацій. Відповідно до ст.59 Податкового кодексу України та з метою погашення податкового боргу податковим органом була сформована та надіслана на юридичну адресу відповідача податкова вимога №8 від 01.07.2017. Позивач просив стягнути кошти відповідача за податковим боргом з податку на додану вартість та з екологічного податку в загальному розмірі 23943,74 грн. в судовому порядку, оскільки відповідно до підпункту 20.1.18 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право звертатися до суду за стягненням коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу.

У судовому засіданні представник позивача зменшив позовні вимоги, після чого просив суд стягнути з Комунального підприємства «Новоайдарське «СКП» кошти з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника на суму податкового боргу з податку на додану вартість у розмірі 17004,73 грн. (а.с. 39-40).

Представники відповідача у судовому засіданні позовні вимоги в розмірі 17004,73 грн. визнали в повному обсязі, про що була надана письмова заява (а.с. 46).

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи, розглянувши справу в межах заявлених позовних вимог і наявних у матеріалах справи доказів, оцінивши докази відповідно до вимог ст.ст.69-72 КАС України, суд дійшов висновку про обґрунтованість заявлених позовних вимог з огляду на таке.

Частиною 1 ст.2 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень, шляхом справедливого, неупередженого та своєчасного розгляду адміністративних справ.

Стаття 67 Конституції України передбачає, що кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

01 січня 2011 року набув чинності Податковий Кодекс України від 02.12.2010 №2755-VI, який встановлює перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

Відповідно до ст.6 Податкового Кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI податком є обов'язковий, безумовний платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників податку відповідно до цього Кодексу.

У відповідності із статтею 14 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI:

- грошове зобов'язання платника податків - сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету як податкове зобов'язання та/або штрафну (фінансову) санкцію, а також санкції за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності (підпункт 14.1.39 пункту 14.1);

- податкове зобов'язання - сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установлений законом строк) (підпункт 14.1.156 пункту 14.1);

- штрафна санкція (фінансова санкція, штраф) - плата у вигляді фіксованої суми та/або відсотків, що справляється з платника податків у зв'язку з порушенням ним вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи, а також штрафні санкції за порушення у сфері зовнішньоекономічної діяльності (підпункт 14.1.265 пункту 14.1);

- пеня - сума коштів у вигляді відсотків, нарахованих на суми грошових зобов'язань, не сплачених у встановлені законодавством строки (підпункт 14.1.162 пункту 14.1);

- податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання (підпункту 14.1.175 пункту 14.1).

У відповідності із статтею 16 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI платник податків зобов'язаний серед іншого, стати на облік у контролюючих органах в порядку, встановленому законодавством України; вести в установленому порядку облік доходів і витрат, складати звітність, що стосується обчислення і сплати податків та зборів; подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів; сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Відповідно до статті 20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право, зокрема, визначати у визначених цим Кодексом випадках суми податкових та грошових зобов'язань платників податків; застосовувати до платників податків фінансові (штрафні) санкції, стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми грошових зобов'язань та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірі, встановлених цим Кодексом; звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Відповідно до п.57.1 ст.57 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно п.57.2 ст. 57 Податкового кодексу України у разі коли відповідно до цього Кодексу або інших законів України контролюючий орган самостійно визначає податкове зобов'язання платника податків з причин, не пов'язаних з порушенням податкового законодавства, такий платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму податкового зобов'язання у строки, визначені в цьому Кодексі та в статті 297 Митного кодексу України, а якщо такі строки не визначено, - протягом 30 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення про таке нарахування.

Розділом V Податкового кодексу України врегульовані питання, пов'язані з обчисленням та сплатою податку на додану вартість.

У відповідності із пунктом 202.1 статті 202 Податкового кодексу України звітним (податковим) періодом по податку на додану вартість є один календарний місяць, а у випадках, особливо визначених цим Кодексом, календарний квартал, з урахуванням таких особливостей:

а) якщо особа реєструється як платник податку з іншого дня, ніж перший день календарного місяця, першим звітним (податковим) періодом є період, який розпочинається від дня такої реєстрації та закінчується останнім днем першого повного календарного місяця;

б) якщо податкова реєстрація особи анулюється в інший день, ніж останній день календарного місяця, то останнім звітним (податковим) періодом є період, який розпочинається з першого дня такого місяця та закінчується днем такого анулювання.

Податкова декларація з податку на додану вартість згідно з пунктом 203.1 статті 203 Податкового кодексу України подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Платник податку у відповідності із пунктом 203.2 статті 203 Податкового кодексу України зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання з податку на додану вартість, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого пунктом 203.1 цієї статті для подання податкової декларації.

Відповідач - Комунальне підприємство «Новоайдарське «СКП» (і.к. 33484802) зареєстроване в якості юридичної особи Новоайдарською районною державною адміністрацією Луганської області 01.07.2005 (а.с. 14).

Відповідач перебуває на податковому обліку в якості платника податків у Старобільській міжрайонній державній податковій інспекції (Новоайдарське відділення) з 08.07.2005 за №24, що підтверджується довідкою від 07.06.2012 №11 (а.с. 16).

Судом встановлено, що станом на 30.10.2013 за відповідачем рахується податковий борг з податку на додану вартість в розмірі 17004,73 грн., в тому числі: основний борг - 16761,53 грн. та пеня - 243,20 грн. (а.с. 41, 42).

Податковий борг з податку на додану вартість виник у зв'язку з несплатою самостійно визначених відповідачем податкових зобов'язань у наступних податкових деклараціях з податку на додану вартість, з урахуванням часткових сплат в сумі 16977,47 (а.с. 17-26, 43-44):

- податкова декларація з ПДВ за квітень 2013 року зі строком сплати до 30.05.2013 у сумі 9681,00 грн.;

- податкова декларація з ПДВ за травень 2013 року зі строком сплати до 30.06.2013 у сумі 5603,00 грн.;

- податкова декларація з ПДВ за червень 2013 року зі строком сплати до 30.07.2013 у сумі 5708,00 грн.;

- податкова декларація з ПДВ за липень 2013 року зі строком сплати до 30.08.2013 у сумі 6130,00 грн.;

- податкова декларація з ПДВ за серпень 2013 року зі строком сплати до 30.09.2013 у сумі 4874,00 грн.;

- податкова декларація з ПДВ за вересень 2013 року зі строком сплати до 30.10.2013 у сумі 1743,00 грн.

Згідно довідки про податкову заборгованість по особовому рахунку Комунального підприємства «Новоайдарське «СКП» обліковується пеня в сумі 243,20 грн. (а.с. 41).

Пунктом 59.1 ст.59 Податкового кодексу України визначено, що у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

01 липня 2013 року Старобільською міжрайонною державною податковою інспекцією сформована податкова вимога форми «Ю» від 01.07.2013 №8 (а.с. 29).

Податкова вимога форми «Ю» від 01.07.2013 №8 надіслана поштою та отримана уповноваженою особою відповідача 09 липня 2013 року, що підтверджуються рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення (а.с. 29).

В матеріалах справи відсутні відомості про оскарження відповідачем зазначеної податкової вимоги або її відкликання податковою інспекцією, отже податкова вимога форми «Ю» від 01.07.2013 №8 є чинною на час розгляду справи.

На час розгляду справи несплаченим залишається податковий борг з податку на додану вартість в сумі 17004,73 грн.

Пунктом 87.2 статті 87 Податкового кодексу України визначено, що джерелами погашення податкового боргу платника податків є будь-яке майно такого платника податків з урахуванням обмежень, визначених цим Кодексом, а також іншими законодавчими актами.

Відповідно до п.п. 95.1 - 95.3 ст.95 Податкового кодексу України орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

З урахуванням викладеного, суд вважає, що позовні вимоги Старобільської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Луганській області до Комунального підприємства «Новоайдарське «СКП» про стягнення коштів з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника у розмірі 17004,73 грн., документально обґрунтовані, підтверджені матеріалами справи та відповідають чинному законодавству, у зв'язку з чим підлягають задоволенню.

Відповідно до ч.1 ст.136 КАС України позивач може відмовитися від адміністративного позову, а відповідач - визнати адміністративний позов протягом всього часу судового розгляду, зробивши усну заяву. Якщо відмову від адміністративного позову чи визнання адміністративного позову викладено в адресованій суду письмовій заяві, ця заява приєднується до справи.

Дії відповідача при визнанні адміністративного позову не суперечать закону і не порушують чиї-небудь права, свободи або інтереси, тому визнання позивачем позову в сумі 17004,73 грн. приймається судом.

Враховуючи вимоги частини 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України, а також те, що позивач відповідно до Закону України від 08 липня 2011 року №3674-VІ «Про судовий збір» від сплати судового збору звільнений, судові витрати у цій справі не підлягають стягненню з відповідача, оскільки у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись статтями 2, 9, 10, 11, 17, 18, 71, 87, 94, 136, 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Старобільської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Луганській області до Комунального підприємства «Новоайдарське «СКП» про стягнення коштів з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника у розмірі 17004,73 грн., задовольнити повністю.

Стягнути кошти з рахунків у банках, обслуговуючих Комунальне підприємство «Новоайдарське «СКП» (код ЄДРПОУ 33484802, 93500, Луганська область, смт.Новоайдар, кв.Мира, 8а) у розмірі 17004,73 грн. (сімнадцять тисяч чотири гривні 73 коп.).

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга подається до Донецького апеляційного адміністративного суду через Луганський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого статтею 186 КАС України, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Якщо строк апеляційного оскарження буде поновлено, то вважається, що постанова суду не набрала законної сили.

Суддя О.В. Захарова

Дата ухвалення рішення31.10.2013
Оприлюднено04.11.2013
Номер документу34469029
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —812/8642/13-а

Постанова від 31.10.2013

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

О.В. Захарова

Ухвала від 14.10.2013

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

О.В. Захарова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні