Постанова
від 24.10.2013 по справі 806/4428/13-а
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

cpg1251

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

справа № 806/4428/13-a

категорія 6.2

24 жовтня 2013 р. м. Житомир

Житомирський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Попової О. Г. ,

при секретарі - Халімончук С.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Житомирі адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Відділу Держземагенства у Радомишльському районі Житомирської області, за участю третьої особи Товариства з обмеженою відповідальністю "Радомишльське овочеве підприємство" про визнання протиправною та скасування реєстрації.,-

встановив:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом, в якому просить визнати притиправною реєстрацію Відділом Держземагентсва у Радомишльському районі Житомирської області договору оренди між громадянином ОСОБА_1 та ТОВ "Радомишльське овочеве підприємство", зареєстрованого 26.11.2012 року за №182500004002457, та зобов"язати відповідача скасувати зазначену реєстрацію. В обгрунтування позовних вимог зазначив, що відповідачем протиправно без його дозволу здійснено спірну реєстрацію.

В судовому засіданні представник позивача позов підтримав в повному обсязі та просив його задовольнити з підстав, зазначених в позові.

Представник відповідача в судовому засіданні проти позову заперечив з підстав, викладених в письмових запереченнях щодо позову.

Представник третьої особи просив відмовити в задоволенні позовних вимог за їх безпідставністю.

Заслухавши пояснення представників сторін та представника третьої особи, дослідивши матеріали справи, суд прийшов до висновку, що позов не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЖТ №060340 є власником земельної ділянки, площею 2,2170 га., яка розташована на території Заболотської сільської ради Радомишльського району Житомирської області (а.с.49).

Встановлено, що 08.11.2012 року між ОСОБА_1 (Орендодавець) та ТОВ "Радомишльське овочеве підприємство" (Орендар) укладено договір оренди земельної ділянки для сільськогосподарських потреб (а.с.44 - 46).

Предметом зазначеного договору є передача Орендодавцем та прийняття Орендарем в строкове платне володіння та користування (оренду) земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 2,2170 га., в т.ч. рілля - 2,2170 га. (кадастровий номер земельної ділянки 1825082900:01:000:0016).

На виконання умов вказаного договору сторонами підписано акт визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та акт прийому - передачі земельної ділянки (а.с.47 - 48).

Встановлено, що на момент укладання договору оренди від 08.11.2012 року, процедура реєстрації таких договорів регулювалась Порядком ведення Книги записів про державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі, затвердженого Постановою КМ України, від 09.09.2009, № 1021.

Відповідно до п. 16-2 вказаного Порядку, для державної реєстрації договору оренди земельної ділянки із земель приватної власності, договору суборенди земельної ділянки (її частини) власник чи набувач права або уповноважена ними особа подають до відповідного територіального органу Держземагентства заяву і такі документи:

1) копія документа, що посвідчує особу набувача права на земельну ділянку або її власника, а у разі подання заяви уповноваженою ними особою - також копія документа, що підтверджує його повноваження діяти від імені таких осіб;

2) документація із землеустрою, яка включає план земельної ділянки і містить відомості про координати поворотних точок меж частини земельної ділянки та обмінний файл - у разі державної реєстрації договору суборенди частини земельної ділянки;

3) договір оренди земельної ділянки із земель приватної власності, договір суборенди земельної ділянки (її частини) (кількість примірників договору повинна бути на один примірник більша, ніж кількість сторін договору);

4) копія реєстраційного номера облікової картки платника податків (ідентифікаційного номера) згідно з Державним реєстром фізичних осіб - платників податків та інших обов'язкових платежів - для фізичної особи, крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття номера та повідомили про це відповідному органу державної податкової служби, ідентифікаційного коду згідно з Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України або податкового номера - для юридичної особи.

Судом встановлено, що третьою особою подано до Відділу Держземагенства у Радомишльському районі Житомирської області вичерпний перелік документів передбачений вказаним Порядком. Дана обставина підтверджується заявою від 08.11.2012 року про державну реєстрацію договору оренди земельної ділянки (а.с.35).

Також, ОСОБА_1 надано відповідачу заяву від 08.11.2012 року згідно якої позивач заперечує проти будь - якої державної реєстрації договорів оренди землі з іншими юридичними та фізичними особами, окрім ТОВ "Радомишльське овочеве підприємство" (а.с.43).

Згідно п. 16 - 4 Порядку (який діяв на момент винекнення спірних правовідносин), державна реєстрація договору оренди земельної ділянки, договору суборенди земельної ділянки (її частини) здійснюється протягом 14 календарних днів з дня подання документів.

Встановлено, що згідно запису про державну реєстрацію договір оренди земельної ділянки між ОСОБА_1 та ТОВ "Радомишльське овочеве підприємство" зареєстровано Відділом Держземагенства у Радомишльському районі Житомирської області 23.11.2012 року за №182500004002427 (а.с.51).

Щодо посилань позивача на звернення до Відділу Держземагенства у Радомишльському районі Житомирської області з проханням не реєструвати спірний договір з ТОВ "Радомишльське овочеве підприємство", а зареєструвати договір оренди з ТОВ "ФІДЕССПЕС", то суд зазначає наступне.

Відповідно до ч.1 ст. 24 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" у державній реєстрації прав та їх обтяжень може бути відмовлено у разі, якщо:

1) заявлене право, обтяження не підлягає державній реєстрації відповідно до цього Закону;

2) об'єкт нерухомого майна розміщений на території іншого органу державної реєстрації прав;

3) із заявою про державну реєстрацію прав та їх обтяжень звернулася неналежна особа;

4) подані документи не відповідають вимогам, встановленим цим Законом, або не дають змоги встановити відповідність заявлених прав документам, що їх посвідчують;

5) заяву про державну реєстрацію прав, пов'язаних з відчуженням нерухомого майна, подано після державної реєстрації обтяжень, встановлених щодо цього майна, крім випадків, встановлених частиною дев'ятою статті 15 цього Закону;

5-1) заяву про державну реєстрацію обтяжень речових прав на нерухоме майно щодо попереднього правонабувача подано після державної реєстрації права власності на таке майно за новим правонабувачем;

5-2) заяву про державну реєстрацію речових прав, похідних від права власності, подано за відсутності державної реєстрації права власності, крім випадків, установлених частиною дев'ятою статті 15 цього Закону;

5-3) під час подання заяви про державну реєстрацію права власності на підприємство як єдиний майновий комплекс, житловий будинок, будівлю, споруду (їх окремі частини), що виникло на підставі документа, за яким правонабувач набуває також право власності на земельну ділянку, не подано заяву про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку;

5-4) після завершення п'ятиденного строку з дня отримання заявником письмового повідомлення про зупинення розгляду заяви про державну реєстрацію прав не усунено обставин, що були підставою для прийняття такого рішення;

5-5) заяву про державну реєстрацію прав та їх обтяжень під час вчинення нотаріальної дії з нерухомим майном, об'єктом незавершеного будівництва подано не до нотаріуса, який вчинив таку дію;

5-6) заяву про державну реєстрацію прав та їх обтяжень в електронній формі подано особою, яка не є державним кадастровим реєстратором або державним виконавцем;

6) заявником подано ті самі документи, на підставі яких заявлене право та обтяження такого права вже зареєстровано у Державному реєстрі прав.

Частиною 4 ст. 24 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" передбачено, що відмова в державній реєстрації прав та їх обтяжень з підстав, не передбачених цим Законом, заборонена.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що доводи позивача не грунтуються на законних підставах, оскільки звернення фізичних чи юридичних осіб щодо реєстрації договору оренди з іншим підприємством не є підставою для відмови у здійсненні державної реєстрації прав та їх обтяжень з первинним підприємством, для здійснення якої надано всі необхідні документи. Така ж правова позиція зазначена в ухвалі ВАС України по справі №2а-1870/5373/12 від 13.06.2013 року.

З наведених вище підстав, реєстрація Відділом Держземагентсва у Радомишльському районі Житомирської області договору оренди між ОСОБА_1 та ТОВ "Радомишльське овочеве підприємство" є правомірною.

З огляду на вище викладене, позовні вимоги ОСОБА_1 є безпідставними.

Керуючись ст.ст.158-163, 167, 186, 254 КАС України, суд -

постановив:

В задовленні позовних вимог ОСОБА_1 відмовити за безпідставністю.

Постанова суду може бути оскаржена до Житомирського апеляційного адміністративного суду через Житомирський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня проголошення.

У разі застосування судом ч.3 ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом 10 днів з дня отримання копії постанови.

Головуючий суддя О.Г. Попова

Повний текст постанови виготовлено: 29 жовтня 2013 р.

СудЖитомирський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення24.10.2013
Оприлюднено06.11.2013
Номер документу34482531
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —806/4428/13-а

Постанова від 24.10.2013

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Попова Оксана Гнатівна

Ухвала від 19.06.2013

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Попова Оксана Гнатівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні