Постанова
від 08.10.2013 по справі 811/2873/13-а
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

cpg1251

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 жовтня 2013 року Справа № 811/2873/13-а

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі судді Черниш О.А., розглянувши у порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в м. Знам'янці та Знам'янському районі до Знам'янського міського комунального підприємства "Шляховик" про стягнення коштів, -

В С Т А Н О В И В:

Управління Пенсійного фонду України в м. Знам'янці та Знам'янському районі звернулося до суду з позовом до Знам'янського міського комунального підприємства "Шляховик" про стягнення недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, фінансових санкцій та пені у сумі 29 698, 52 грн., визначених рішенням №652 від 01.07.13, вимогою про сплату боргу №Ю 417 від 01.08.13.

Ухвалою суду від 10.09.13 на підставі п.4 ч.1 ст.183-2 КАС України відкрито скорочене провадження у справі за вказаним позовом. Зазначена ухвала отримана відповідачем 18.09.13, заперечень проти позову у встановлений строк не надано.

Розглянувши справу у порядку скороченого провадження, оцінивши повідомлені позивачем обставини, зважаючи на відсутність заперечень відповідача, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, Знам'янське міське комунальне підприємство "Шляховик" зареєстровано як юридична особа та перебуває на обліку в УПФУ в м. Знам'янці та Знам'янському районі як платник єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Встановлено, що відповідачем до УПФУ в м. Знам'янці та Знам'янському районі подано звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до органів Пенсійного фонду України за червень 2013 року, в якому ним самостійно обчислено суми єдиного внеску, що підлягає сплаті, у сумі 24 930, 54 грн.

Також УПФУ в м. Знам'янці та Знам'янському районі винесено рішення №652 від 01.07.13 про застосування фінансових санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску, яким до міського комунального підприємства "Шляховик" на підставі п.2 ч.11 ст.25 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" застосовано фінансову санкцію у вигляді накладення штрафу у розмірі 2 374 грн. та нараховано пеню у розмірі 2 393,98 грн. за період з 20.02.13 по 26.06.13.

У зв'язку з несплатою відповідачем у встановлений строк вказаних сум УПФУ в м. Знам'янці та Знам'янському районі сформовано вимогу про сплату боргу №Ю417 від 01.08.13 на суму 29 698,52 грн., яку вручено відповідачу для узгодження.

Відповідно до пункту 1 частини 2 статті 6 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (тут і надалі - Закон, у редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин) платник єдиного внеску зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок.

Згідно з частиною 8 статті 9 Закону платники єдиного внеску зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом. Базовим звітним періодом є календарний місяць.

Частинами 2, 3 статті 25 Закону передбачено, що у разі виявлення своєчасно не сплачених сум страхових внесків платники єдиного внеску зобов'язані самостійно обчислити ці внески і сплатити їх з нарахуванням пені в порядку і розмірах, визначених цією статтею. Суми недоїмки стягуються з нарахуванням пені та застосуванням штрафів.

Відповідно до частини 4 статті 25 Закону територіальний орган Пенсійного фонду у порядку, за формою і в строки, встановлені Пенсійним фондом за погодженням з центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики, надсилає платникам єдиного внеску, які мають недоїмку, вимогу про її сплату.

Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом.

Платник єдиного внеску зобов'язаний протягом десяти робочих днів з дня надходження вимоги про сплату недоїмки сплатити суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею.

У разі незгоди з розрахунком суми недоїмки платник єдиного внеску узгоджує її з органом Пенсійного фонду в порядку, встановленому Пенсійним фондом за погодженням з центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики.

У разі якщо згоди з органом Пенсійного фонду не досягнуто, платник єдиного внеску зобов'язаний сплатити суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею протягом десяти робочих днів з дня надходження рішення відповідного органу Пенсійного фонду або оскаржити вимогу до органу Пенсійного фонду вищого рівня чи в судовому порядку.

У разі якщо платник єдиного внеску протягом десяти робочих днів з дня надходження вимоги не сплатив зазначені у вимозі суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею, не узгодив вимогу з органом Пенсійного фонду, не оскаржив вимогу в судовому порядку або не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів з дня надходження узгодженої вимоги, територіальний орган Пенсійного фонду надсилає в порядку, встановленому законом, до підрозділу державної виконавчої служби вимогу про сплату недоїмки.

У випадках, зазначених в абзаці шостому цієї частини, територіальний орган Пенсійного фонду також має право звернутися до суду з позовом про стягнення недоїмки. При цьому заходи досудового врегулювання спорів, передбачені законом, не застосовуються.

Частиною 14 статті 25 Закону передбачено, що про нарахування пені та застосування штрафів, передбачених цим Законом, посадова особа територіального органу Пенсійного фонду в порядку, встановленому Пенсійним фондом за погодженням з центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики, приймає рішення, яке протягом трьох робочих днів надсилається платнику єдиного внеску. Суми пені та штрафів, передбачених цим Законом, підлягають сплаті платником єдиного внеску протягом десяти робочих днів після надходження відповідного рішення. Зазначені суми зараховуються на рахунки органів Пенсійного фонду, відкриті в органах Державного казначейства України для зарахування єдиного внеску. При цьому платник у зазначений строк має право оскаржити таке рішення до органу Пенсійного фонду вищого рівня або до суду з одночасним обов'язковим письмовим повідомленням про це територіального органу Пенсійного фонду, яким прийнято це рішення

Згідно з частиною 15 статті 25 Закону рішення територіального органу Пенсійного фонду про нарахування пені та/або застосування штрафів, передбачених частинами одинадцятою і дванадцятою цієї статті, є виконавчим документом. У разі якщо платник єдиного внеску не сплатив зазначені в рішенні суми протягом десяти робочих днів, а також не повідомив у цей строк територіальний орган Пенсійного фонду про оскарження рішення, таке рішення передається державній виконавчій службі в порядку, встановленому законом. Суми штрафів та нарахованої пені, застосованих за порушення порядку та строків нарахування, обчислення і сплати єдиного внеску, стягуються в такому самому порядку, що і суми недоїмки із сплати єдиного внеску. Суми штрафів та нарахованої пені включаються до вимоги про сплату недоїмки, якщо їх застосування пов'язано з виникненням та сплатою недоїмки.

Встановлено, що рішення №652 від 01.07.13 та вимога №Ю417 від 01.08.13 отримані відповідачем та 05.07.13 та 02.08.13 відповідно. У встановленому порядку вказані документи відповідачем не узгоджені та не оскаржені. На виконання до органів ДВС ці документи не передавалися.

Таким чином, на час вирішення спору за відповідачем рахується заборгованість зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у розмірі 29 698,52 грн. (24 930,54 грн. + 2 374 грн. + 2 393,98). Доказів її погашення на час розгляду справи суду не надано. Як вбачається з картки особового рахунку відповідача, сплачені ним платежі з єдиного внеску зараховувалися позивачем на погашення сум недоїмки, штрафних санкцій та пені у порядку календарної черговості їх виникнення, а заборгованість, заявлена до стягнення, наразі не погашена.

Згідно з пунктом 3 Прикінцевих положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з проведенням адміністративної реформи", який набрав чинності 11.08.13, органи Пенсійного фонду України продовжують адмініструвати єдиний внесок у частині завершення процедур такого адміністрування.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку про обґрунтованість вимог даного адміністративного позову та про його задоволення.

Керуючись ст.ст. 11, 71, 86, 94, 158 - 162, 183-2, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Позов управління Пенсійного фонду України в м. Знам'янці та Знам'янському районі задовольнити.

Стягнути зі Знам'янського міського комунального підприємства "Шляховик" (ідентифікаційний код 03365280) на користь управління Пенсійного фонду України в м. Знам'янці та Знам'янському районі заборгованість зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у розмірі 29 698,52 грн. (двадцять дев'ять тисяч шістсот дев'яносто вісім гривень 52 копійки).

Постанова суду підлягає негайному виконанню.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова суду, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Кіровоградський окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня отримання її копії апеляційної скарги, з одночасним надісланням копії апеляційної скарги до суду апеляційної інстанції.

Суддя Кіровоградського окружного

адміністративного суду О.А. Черниш

Дата ухвалення рішення08.10.2013
Оприлюднено06.11.2013
Номер документу34482885
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —811/2873/13-а

Постанова від 08.10.2013

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

Ухвала від 10.09.2013

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні