Постанова
від 24.10.2013 по справі 826/15527/13-а
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м. Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1 Вн. № 27/323

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

24 жовтня 2013 року № 826/15527/13-а

за позовом Управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м. Києва до Державного підприємства "Житловий Комплекс" про стягнення заборгованості в розмірі 905,59 грн Суддя О.В. Головань

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м. Києва звернулося до Окружного адміністративного суду м. Києва із позовом про стягнення з Державного підприємства "Житловий Комплекс" (ідентифікаційний код - 36471293) несплаченого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у розмірі 905,59 грн.

У судовому засіданні 21.10.2013 р. оголошено ухвалу про перехід до розгляду справи в порядку письмового провадження згідно із ч. 6 ст. 128 КАС України, оскільки в судовому засіданні відсутній представник відповідача, належним чином повідомленого про час та місце розгляду справи, судом заслухано пояснення представника позивача; необхідність заслухати пояснення свідка чи експерта відсутня.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача -

ВСТАНОВИВ:

Державне підприємство "Житловий Комплекс" (надалі - відповідач) є юридичною особою, платником єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та знаходиться на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м. Києва (надалі - позивач).

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" платниками єдиного внеску є: роботодавці: підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами.

Статтею 5 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" передбачено, що облік осіб, зазначених у частині першій статті 4 цього Закону, ведеться в порядку, встановленому Пенсійним фондом за погодженням з фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування. Взяття на облік осіб, зазначених у пункті 1 частини першої статті 4 цього Закону, здійснюється Пенсійним фондом шляхом внесення відповідних відомостей до реєстру страхувальників.

Отже, відповідач є страхувальником в розумінні Закону.

Порядок справляння та використання єдиного внеску, передбачений Законом України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування".

Частиною 2 ст. 6 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" передбачено, що платник єдиного внеску зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок; вести облік виплат (доходу) застрахованої особи та нарахування єдиного внеску за кожним календарним місяцем і календарним роком, зберігати такі відомості в порядку, передбаченому законодавством.

Згідно ст. 7 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" єдиний внесок нараховується: для платників, зазначених у пунктах 1 (крім абзацу сьомого), 2, 3, 6, 7 і 8 частини першої статті 4 цього Закону, - на суму нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України "Про оплату праці", та суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Відповідно до ст. 8 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" порядок нарахування, обчислення і сплати єдиного внеску визначається виключно цим Законом та прийнятими відповідно до нього нормативно-правовими актами.

Статтею 9 вказаного Закону передбачено, що обчислення єдиного внеску територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених цим Законом, здійснюється на підставі актів перевірки правильності нарахування та сплати єдиного внеску, звітності, що подається платниками до територіальних органів Пенсійного фонду, бухгалтерських та інших документів, що підтверджують суми виплат (доходу), на суми яких (якого) відповідно до цього Закону нараховується єдиний внесок.

Платники єдиного внеску зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом.

Базовим звітним періодом є календарний місяць, а для платників, зазначених в абзацах третьому та четвертому пункту 1 частини першої статті 4 цього Закону, - календарний рік.

У разі несвоєчасної або не в повному обсязі сплати єдиного внеску до платника застосовуються фінансові санкції, передбачені цим Законом, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку єдиного внеску, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом.

Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

Як вбачається з матеріалів справи, Управлінням Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м. Києва виявлено факт несвоєчасної сплати страхувальником єдиного соціального внеску.

Згідно із п. 2 ч. 11 ст. 25 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", територіальний орган Пенсійного фонду застосовує до платника єдиного внеску такі штрафні санкції: за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахунання) єдиного внеску, накладається штраф у розмірі 10 відсотків своєчасно не сплачених сум.

На суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1 відсотка суми недоплати за кожний день прострочення платежу.

Рішенням Управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м. Києва № 4631 від 27.07.2013 р. до відповідача застосовано штрафні санкції у розмірі 1 411,31 грн. та нараховано пеню у розмірі 14,45 грн. (загальна сума - 1 425,76 грн.).

Зазначене рішення було надіслано на адресу відповідача. Рішення повернулося на адресу позивача з відміткою пошти "за закінченням терміну зберігання".

Управлінням Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м. Києва 01.08.2013 р. було виставлено відповідачу вимогу про сплату боргу № Ю - 4674/2009 на загальну суму 905,59 грн. (896,41 грн. - штраф; пеня - 9,18 грн.) за період з 21.02.2011 р. до 21.08.2012 р.

Вимогу було направлено відповідачу рекомендованими листом з повідомленням. Вимога повернулася на адресу позивача з відміткою пошти "за закінченням терміну зберігання".

Згідно з карткою особового рахунку платника єдиного внеску, відповідачем було сплачено заборгованість у розмір 520,17 грн.

Таким чином, сума, яка підлягає стягненню з відповідача, становить 905,59 грн. (1 411,31 грн. - 520,17 грн. (сума, що була сплачена відповідачем) = 905,59 грн.)

Станом на день розгляду спору заборгованість у розмірі 905,59 грн. відповідачем не погашена.

При цьому, суд приймає до уваги той факт, що відповідачем вищевказана вимога про сплату боргу у судовому порядку не оскаржувалась, у зв'язку з чим сума заборгованості у розмірі 905,59 грн. підлягає стягненню у заявленому позивачем розмірі, який повністю відповідає даним згідно з карткою особового рахунку відповідача.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог про стягнення з відповідача заборгованості в розмірі 905,59 грн. та визнав їх такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

На підставі вищевикладеного, ст.ст. 160-163, 186 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позовні вимоги задовольнити.

2. Стягнути з Державного підприємства "Житловий Комплекс" (ідентифікаційний код - 36471293) на користь Управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м. Києва суму заборгованості у розмірі у розмірі 905,59 грн.

3. Постанова може бути оскаржена в порядку ст. 186 КАС України.

Суддя О.В. Головань

Повний текст постанови

виготовлено і підписано 24.10.13 р.

Дата ухвалення рішення24.10.2013
Оприлюднено05.11.2013
Номер документу34491283
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/15527/13-а

Постанова від 24.10.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Головань О.В.

Ухвала від 02.10.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Головань О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні