Постанова
від 28.08.2013 по справі 804/7050/13-а
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 серпня 2013 р. Справа № 804/7050/13-а Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Борисенко П.О., одноособово розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу

за позовом Управління Пенсійного фонду України в м. Нікополі та Нікопольському

районі Дніпропетровської області

до Учбового виробничого підприємства «Українське товариство сліпих»

про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ :

Управління Пенсійного фонду України в м. Нікополі та Нікопольському районі Дніпропетровської області звернулось до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Учбового виробничого підприємства « Українське товариство сліпих» про стягнення фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 2 за лютий 2013 року в сумі 20653 грн. 81 коп.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, у зв'язку з неперерахуванням фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком № 2 за лютий 2013 року у відповідача виникла заборгованість в сумі 20653 грн. 81 коп., що і стало підставою для звернення позивача із даним позовом.

Позивач належним чином повідомлений про дату, час та місце судового розгляду, у судове засідання не з'явився, надав до суду клопотання про розгляд справи за відсутністю його представника.

Відповідач належним чином повідомлений про дату, час та місце судового розгляду, у судове засідання не з'явився, надав до суду клопотання про розгляд справи без його участі та письмові заперечення проти позову, зазначивши, що позивачем пропущений строк звернення до суду з даним позовом, оскільки пенсія ОСОБА_1 призначена з 26.03.2009 року, а з вимогами до суду про стягнення заборгованості позивач звернувся у травні 2013 року.

За таких обставин, у відповідності до ч. 4 ст. 122 КАС України, справу розглянуто в порядку письмового провадження.

Дослідивши матеріали справи, суд доходить висновку, що позов підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Правовідносини, пов'язані з виплатою та доставкою пенсій, призначених на пільгових умовах, регулюються Конституцією України, Законами України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне забезпечення» та «Про збір на обов'язкове державне пенсійне забезпечення», Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженою постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 N 21-1.

Як вбачається з матеріалів справи, Учбове виробниче підприємство «Українське товариство сліпих» перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України в м. Нікополі та Нікопольському районі Дніпропетровської області, як платник страхових внесків.

Відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди вказаним особам пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України «Про пенсійне забезпечення». При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Згідно з Законами України «Про пенсійне забезпечення», «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» відшкодуванню підлягають пенсії, призначені за пунктами «б» - «з» ст.13 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Так, статтею 2 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» визначено, що об'єктом оподаткування для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону (а це суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників; філії, відділення та інші відокремлені підрозділи платників податку, зазначених у пункті 1 цієї статті, що не мають статусу юридичної особи, розташовані на території іншої, ніж платник зборів, територіальної громади) крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів «б» - «з» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Згідно зі ст. 1,2, 4 Закону України « Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» суб'єкти підприємницької діяльності, незалежно від форм власності, як платник збору на обов'язкове державне пенсійне страхування повинні сплачувати вказаний збір у розмірі 100% від об'єкта оподаткування, яким є фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно п.п. «б»-«з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Учбове виробниче підприємство «Українське товариство сліпих» перед Управлінням Пенсійного фонду України в м. Нікополі та Нікопольському районі Дніпропетровської області за лютий 2013 року має заборгованість з фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій по списку №2 в сумі 20653 грн. 81 коп.

Сума фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах по Списку № 2 на час розгляду справи відповідачем залишається не сплаченою.

Згідно з п.п.6.1 п.6 Інструкції «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України» відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Порядок відшкодування підприємствами витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, визначено в «Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України», яка затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. № 21-1 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 за № 64/8663. Визначенням сум до відшкодування, формування розрахунків фактичних витрат здійснюється органами Фонду.

Підпунктом 6.4. пункту 6 вказаної Інструкції передбачено, що розмір відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», які надсилаються підприємствам до 20 січня поточного року та протягом 10 днів новопризначених пенсій.

Згідно п.п.6.8. п.6 Інструкції «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України», підприємства та організації зобов'язані щомісяця до 25-го числа вносити до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Також, підпунктом 6.9 пункту 6 Інструкції «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України» передбачено, що у разі призначення пенсій на пільгових умовах особам, які мають необхідний стаж роботи не за місцем призначення цієї пенсії, орган Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії надсилає повідомлення згідно з додатками, зазначеними у пункті 6.4 цієї Інструкції для зазначених підприємств у двох примірниках через орган Пенсійного фонду за місцезнаходженням цього підприємства. Відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у таких випадках здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцем його реєстрації.

У своїх запереченнях відповідач зазначає про пропущення позивачем строку звернення до суду з позовом, проте, щодо правомірності призначення пільгової пенсії колишньому працівнику відповідач не заперечує.

Суд зазначає, що Управлінням Пенсійного фонду України в м. Нікополі та Нікопольському районі Дніпропетровської області не пропущено строки звернення до суду, так як фактичні витрати по виплаті та доставці пенсії позивачем понесені в лютому 2013 року, коли і була фактично виплачена пенсія ОСОБА_1

Враховуючи вищевикладене, Учбове виробниче підприємство «Українське товариство сліпих» зобов'язане відшкодовувати фактичні витрати органу Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах працівникам, що здобули стаж, який дає право на даний вид пенсії на цьому підприємстві.

Таким чином, суд доходить висновку про обґрунтованість позовних вимог, та необхідність їх задоволення.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат, суд виходить із того, що відповідно до ч. 4 ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, у яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 94, 122, 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в м. Нікополі та Нікопольському районі Дніпропетровської області - задовольнити.

Стягнути з Учбового виробничого підприємства «Українське товариство сліпих» (код ЄДРПОУ 05477600) заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 2 за лютий 2013 року в сумі 20653 грн. 81 коп. (двадцять тисяч шістсот п'ятдесят три гривні вісімдесят одна копійка).

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги в порядку, встановленому ст.254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку та в строки, встановлені ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя (підпис) З оригіналом згідно. Постанова не набрала законної сили 28.08.2013р. Суддя П.О.Борисенко П.О.Борисенко

Дата ухвалення рішення28.08.2013
Оприлюднено07.11.2013

Судовий реєстр по справі —804/7050/13-а

Постанова від 28.08.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Борисенко Павло Олександрович

Ухвала від 26.05.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Борисенко Павло Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні